chudziak Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 25 Stycznia 2015 A to nikt na forum nie mieli mięsa zelmerem? Wszyscy ręcznymi maszynkami? Ja mieliłam na początku ale ciągłe studzenia maszynki i trudności mielenia na sitku 2 spowodowały ,że w końcu kupiłam ( tzn dostałam w prezencie )taką maszynkowilka http://www.xxlgastro.pl/pl/hendi-wilk-do-misa-xxl-wydajno-200-kg-h.html?s2m_channel=544&s2m_product_id=HE282199&gclid=CL2Lpr-3r8MCFc_LtAodKicAlw#.VMUILS4S_IU -trochę drogie ale teraz mielenie to bajka Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Tak jak pisałem zrobisz jak uważasz a teraz jeszcze tym Zelmerem nadziej jelita i w tym momencie będziesz miał jedno wielkie błoto a nie kiełbasę .Zmiel mięso ręczną 22 i do nadziewania kup na razie jakąś, choćby tanią nadziewarkę ( poczytaj w temacie sprzęt ) , szkoda żebyś się zraził do własnych wyrobów . Edytowane 25 Stycznia 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ja miele zelmerem ale max 3 kg miesa ,kroje w paski co by maszynka za bardzo nie gniotla miesa ,ale na przerobienie wiekszej ilosci to ona zdecydowanie sie nie nadaje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Mam nadziewarke 2,5kg,maszynka nigdy nie nadziewałem bo farsz zgnieciony, jak się nie nada to będe dalej mielił 22 a zelmerem tylko na klopsy, za tydzień się okaże Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 25 Stycznia 2015 jak się nie nada to będe dalej mielił 22 Da się, tylko szkoda mięsa i samego wyrobu .Pozdrawiam i życzę powodzenia . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Da się wszystko, tylko tak jak Bogdan czy Chudziak piszą, przecież to nie są nowicjusze tak jak Ty, ale kotlety też są w domu potrzebne, więc Zelmerek na pewno się w kuchni do kotletów przyda. Żona będzie zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 25 Stycznia 2015 A to nikt na forum nie mieli mięsa zelmerem? A mielą . Jeden z Naszych forumowiczów nawet się pochwalił że mielił nawet 30kg mięsa zelmerkiem . Właśnie wspomniał ,że mięso kroi w cienkie paski , coby minimalnie było miażdżone przez ślimak maszynki . Jednak z powodu różnej konstrukcji obu maszynek różnica jakości farszu jest ogromna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 25 Stycznia 2015 W piątek próba 13kg mięska na kiełbasę będę mielił zobaczę jak to będzie wyglądać ,a maszynka 22 będzie teraz w rezerwie leżeć.PozdrawiamMam taką samą, w piątek mieliłem 11kg - z przerwami mieliłem 2h, bo pamiętaj że jest to silnik S3 - 10 min i przewa 20 min jak nie chcesz jej zajeździćMieląc słoninę 1 kg na sitku 2mm o mało silnik się nie blokował, tak ciężko idzie, a nóż praktycznie nówkaTwarde mięsko np. karkówka, łopatka- nie jest zbyt zmiażdżoneBardziej miękkie np. szynka -zmiażdżone bardzo, prawie parówki wyszłyPolecam Ci miękkie mięsa (oprócz kleju) zmielić na dużym oczku Pozdrawiam PS- prosze o poprawienie jeżeli mylę się co do twardości wymienionych mięsNadziewanie ok 2h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ja kupuje mięso w masarni 2 chudą ,więc są tam różne kawałki mięsa zobacze co wyniknie z mielenia tą maszynką mam nadzieje że nie będzie tak jak piszecie.Mam tam sitka 2,7 i 4 i 8 takich używałem w swojej 22.Pozdrawiam Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja kupuje mięso w masarni 2 chudą Jeżeli będziesz mielił Zelmerem ? Co najmniej na 10 a jeszcze lepiej 12 . Dodaj 20% podgardla, zmielone na sitku 8 mm ale przed mieleniem pokrój na mniejsze kawałki- lekko zmrożone. Sitka można dokupić w serwisach , ze sprzętem AGD Witam ponownie,napęd już nie aktualny,na kusiłem żonę i kupiła mi zelmer 887.5 Symbio Teraz nie wiesz jak z tego wybrnąć Edytowane 25 Stycznia 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Maszynkę masz, dokup odpowiednie siatki . Do nadziewania używaj maszynkę nr 22... Ja swoją starą,, Modos'' oddałem rodzinie . Są bardzo zadowoleni w porównaniu do nr 10, mówią że teraz to mogą nadziewać i ze 20kg - napęd ręczny Edytowane 25 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Do nadziewania używaj maszynkę nr 22.. Dziadek , wcześniej Kolega pisał że ma nadziewarkę ,więc już jest połowicznie wygrany Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja polecam nadziewanie na maszynkach nr 22 lub 32 dla osób które nie lubią w kiełbasie kawalków tłuszczu np z siatki 6-8mm. W czasie nadziewania tłuszcz, czy to dodany, czy jako skladnik miesa wp kl II jest przez ślimak w czasie nadziewania rzeczywiscie jeszcze rozdrabniany - bardziej zmiażdzony i wymieszany z pozostałą masą ,struktura kiełbasy nadzianej przez maszynkę bardziej odpowiada osobom które nie lubią widocznych wyrażiscie kawałków tłuszczu. Chciałbym dodać że mięsa chude zmielone na siatkach 10-16 mm tak łatwo nie dają się zmiażdżyć jak to niektórzy sugerują Edytowane 25 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaciapa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 27 Stycznia 2015 WitamTak czytam te posty i do końca nie rozumiem , dlaczego tak negatywnie się wypowiadaćie na tematzelmera. Rozumiem , że nie nadaje się ona do hurtowych wyrobów , ale jak czytam ,że ktoś 13 kg mielił 2 godz, to nie wiem co mam o tym sądzić … może czas naostrzyć noż i sitko…Tez mam zelmera dianę (8) i kilka razy robiłem kiełbasę chłopską po 5kg i zmielenie farszu nie sprawiło żadnego problemu, nie występowało żadne gniecienie mięsa..Dziś mieliłem mięso na kiełbasę wojskową4 kg (karkówka, szynka , bochek) sitko fi 8 czas mielenia 2 min1 kg (wołowego ) sitko fi 2 czas mielenia 1 min,Maszynka jak maszynka, została zrobiona do swoich celów i to robi.,…Od razu muszę dodać ,że do nadziewania się nie nadaje, tu własnie występuje efekt gniecenia..ale do mielenia , jak najbardziej tak.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 27 Stycznia 2015 WitamTak czytam te posty i do końca nie rozumiem , dlaczego tak negatywnie się wypowiadaćie na tematzelmera. Rozumiem , że nie nadaje się ona do hurtowych wyrobów , ale jak czytam ,że ktoś 13 kg mielił 2 godz, to nie wiem co mam o tym sądzić … może czas naostrzyć noż i sitko…Tez mam zelmera dianę (8) i kilka razy robiłem kiełbasę chłopską po 5kg i zmielenie farszu nie sprawiło żadnego problemu, nie występowało żadne gniecienie mięsa..Dziś mieliłem mięso na kiełbasę wojskową4 kg (karkówka, szynka , bochek) sitko fi 8 czas mielenia 2 min1 kg (wołowego ) sitko fi 2 czas mielenia 1 min,Maszynka jak maszynka, została zrobiona do swoich celów i to robi.,…Od razu muszę dodać ,że do nadziewania się nie nadaje, tu własnie występuje efekt gniecenia..ale do mielenia , jak najbardziej tak.. pzdrWitaj. Szkoda że zdj nie zrobiłeś i nie wstawiłeś jak to wyszło u ciebie.Pozdrawiam Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Konstrukcja przekazania napędu z silnika jest przez plastikowe koło zębate, które mocno dostaje po dupie jak się zarzuci całego ślimaka twardym mięsem.I okazuje się po pewnym czasie że trzeba to koło wymienić, co oznacza rozebranie całej maszynki. 2ga sprawa to sam silnik - S3 - zajeździć do jest bardzo prosto. Nie oznacza to, że nie można jej użyć np 30 min jednorazowo. Ale takich użyć 30minutowych wytrzyma 10, bo izolacja się wypala na uzwojeniu silnika w sposób znaczny przy nieustannej wysokiej temperaturze silnika. Dlatego pisząc, że mieliłem 11 kg 2h, policzyłem już czas razem z przerwami. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez grzybiarzbobromir Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Też mam zelmera 8, robię nim wszystkie wędliny ale tutaj zelmera mieć to wstyd Raz sprzęgło mi strzeliło (przy bułce tartej), które jest przy ślimaku (koszt 3 zł). Dokupiłem wszystkie sitka - tanie są, Najważniejsze, że trujące nie jest Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Pocieszyliście mnie troszkę bo już bałem się że kupiłem zelmera na darmo Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 27 Stycznia 2015 No 5tką troche schodzi, lepszym wyborem jest 8ka zelmera, a 5tka jest bo mama kupiła na swoje niewielkie potrzeby(mielenie sera np, albo na mielone 1kg) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Witam ponownie,napęd już nie aktualny,na kusiłem żonę i kupiła mi zelmer 887.5 SymbioDSC_0198.JPGmaszynka-zelmer-887-5-zmm1005s-symbio_15553_123901_600x600.jpgW piątek próba 13kg mięska na kiełbasę będę mielił zobaczę jak to będzie wyglądać ,a maszynka 22 będzie teraz w rezerwie leżeć.Pozdrawiam Ja jestem świeżo upieczonym posiadaczem szarpaka do zelmerka 8 i po jednym mieleniu mogę Ci go polecić abyś też sobie dokupił Lepsze kawałki mięska przecież można sobie nożem pokroić przy ilościach 10kg kiełbasy na raz do puki nie odpalisz napędu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zawsze mogę dokupić komore mielenia 8zelmera,bo pasuje do 5 sprawdzałem w sklepie Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Też mam zelmera 8, robię nim wszystkie wędliny ale tutaj zelmera mieć to wstyd Raz sprzęgło mi strzeliło (przy bułce tartej), które jest przy ślimaku (koszt 3 zł). Dokupiłem wszystkie sitka - tanie są, Najważniejsze, że trujące nie jest Ja miele nim przyprawy na najmniejszym sitku i już też raz mi strzeliło bo za dużo podałem na raz. Koszt 5 zł i mam jedno w zapasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaciapa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Konstrukcja przekazania napędu z silnika jest przez plastikowe koło zębate, które mocno dostaje po dupie jak się zarzuci całego ślimaka twardym mięsem.I okazuje się po pewnym czasie że trzeba to koło wymienić, co oznacza rozebranie całej maszynki. 2ga sprawa to sam silnik - S3 - zajeździć do jest bardzo prosto. Nie oznacza to, że nie można jej użyć np 30 min jednorazowo. Ale takich użyć 30minutowych wytrzyma 10, bo izolacja się wypala na uzwojeniu silnika w sposób znaczny przy nieustannej wysokiej temperaturze silnika. Dlatego pisząc, że mieliłem 11 kg 2h, policzyłem już czas razem z przerwami. witamNie wiem , co Ty chcesz mi wmówić , że się mylę ??Ja tego zelmera katuję już dwa lata, mam do niego zestaw do szatkowania (mało używany) , mam również żarnik do mielenia mąki , którego często używam , zmieliłem już nim dzesiątki kg mąki na chleb , teraz robię kiełbasy i też bez problemu się sprawuje , a ty mi prawisz o przekładniach i silniku,że są słabe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) To się cieszę, że Twój zelmer tak długo służy, ale już naoglądałem się zakatowanych zelmerów na forum elektroda.pl w którym notorycznie padały przekładnie. Tylko czemu nie widzisz różnicy w tym, że maluch przejedzie 100 k km do remontu, a beczka 1000 k km i jeszcze będzie na chodzie. W pewnym momencie te przekładnie się wytrą/silnik przegrzeje, a potem się narzeka na tego zelmera. Do meritum: Osobom czytającym ten temat, nie wprawione w bojach maszynką zelmer 5tką nie polecam mielenia bez przerwy 10kg mięsa, ponieważ nie wpłynie to zbyt dobrze na żywotność maszynki, a to że ktoś tak robi, nie znaczy że wasza maszynka też to wytrzyma Edytowane 27 Stycznia 2015 przez grzybiarzbobromir Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaciapa Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tylko czemu nie widzisz różnicy w tym, że maluch przejedzie 100 k km do remontu, a beczka 1000 k km i jeszcze będzie na chodzie. W pewnym momencie te przekładnie się wytrą/silnik przegrzeje, a potem się narzeka na tego zelmera. A gdzie ja porównałem te dwie maszynki?? tu nie o to chodzi, wiadomo ,że np:alfa 32 (którą też będę kompletował do mojej masarenki) jest lepsza i na długą metę , ale o to, że nie można przekreślać zelmera , jeli ktoś takowego posiada. Zmielenie na nim 10 kg mięsa, to jest kilka min pracy, pod warunkem że nóż i sitko jest ostre, bo jak się miele mięso na tępym sprzęcie , to wiadomo ,że przekładnia siądzie... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.