Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A to nikt na forum nie mieli mięsa zelmerem? Wszyscy ręcznymi maszynkami?

Ja mieliłam na początku ale ciągłe studzenia maszynki i trudności mielenia na sitku 2 spowodowały ,że w końcu kupiłam ( tzn dostałam w prezencie :D )taką maszynkowilka http://www.xxlgastro.pl/pl/hendi-wilk-do-misa-xxl-wydajno-200-kg-h.html?s2m_channel=544&s2m_product_id=HE282199&gclid=CL2Lpr-3r8MCFc_LtAodKicAlw#.VMUILS4S_IU  -trochę drogie ale teraz mielenie to bajka :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399595
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak jak pisałem zrobisz jak uważasz :thumbsup:  a teraz jeszcze tym Zelmerem nadziej jelita i w tym momencie będziesz miał jedno wielkie błoto a nie kiełbasę .

Zmiel mięso ręczną 22 i do nadziewania kup na razie jakąś, choćby tanią nadziewarkę ( poczytaj w temacie sprzęt )  , szkoda żebyś się zraził do własnych wyrobów .

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399596
Udostępnij na innych stronach

Ja miele zelmerem ale max 3 kg miesa ,kroje w paski co by maszynka za bardzo nie gniotla miesa ,ale na przerobienie wiekszej ilosci to ona zdecydowanie sie nie nadaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399597
Udostępnij na innych stronach

Mam nadziewarke 2,5kg,maszynka nigdy nie nadziewałem bo farsz zgnieciony, jak się nie nada to będe dalej mielił 22 a zelmerem tylko na klopsy, za tydzień się okaże

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399600
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak się nie nada to będe dalej mielił 22

 

Da się, tylko szkoda mięsa i samego wyrobu .

Pozdrawiam i życzę powodzenia .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399601
Udostępnij na innych stronach

Da się wszystko, tylko tak jak Bogdan czy Chudziak piszą, przecież to nie są nowicjusze tak jak Ty, ale kotlety też są w domu potrzebne, więc Zelmerek na pewno się w kuchni do kotletów przyda. Żona będzie zadowolona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399606
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to nikt na forum nie mieli mięsa zelmerem?

 

A mielą . Jeden z Naszych forumowiczów nawet się pochwalił że mielił nawet 30kg mięsa zelmerkiem .  Właśnie wspomniał ,że mięso kroi w cienkie paski ,  coby minimalnie było miażdżone przez ślimak  maszynki .  Jednak z powodu różnej konstrukcji obu maszynek różnica jakości farszu jest ogromna .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399618
Udostępnij na innych stronach

W piątek próba 13kg mięska na kiełbasę będę mielił zobaczę jak to będzie wyglądać :D ,a maszynka 22 będzie teraz w rezerwie leżeć.

Pozdrawiam

Mam taką samą, w piątek mieliłem 11kg - z przerwami mieliłem 2h, bo pamiętaj że jest to silnik S3 - 10 min i przewa 20 min jak nie chcesz jej zajeździć

Mieląc słoninę 1 kg na sitku 2mm o mało silnik się nie blokował, tak ciężko idzie, a nóż praktycznie nówka

Twarde mięsko np. karkówka, łopatka- nie jest zbyt zmiażdżone

Bardziej miękkie np. szynka -zmiażdżone bardzo, prawie parówki wyszły

Polecam Ci miękkie mięsa (oprócz kleju) zmielić na dużym oczku

 

Pozdrawiam

 

PS- prosze o poprawienie jeżeli mylę się co do twardości wymienionych mięs

Nadziewanie ok 2h

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399627
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje mięso w masarni 2 chudą ,więc są tam różne kawałki mięsa zobacze co wyniknie z mielenia tą maszynką mam nadzieje że nie będzie tak jak piszecie.

Mam tam sitka 2,7 i 4 i 8 takich używałem w swojej 22.

Pozdrawiam

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399650
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje mięso w masarni 2 chudą

 

Jeżeli będziesz mielił Zelmerem ?

 

Co najmniej na 10 a jeszcze lepiej 12 .

 

Dodaj 20% podgardla, zmielone na sitku 8 mm ale przed mieleniem pokrój na mniejsze kawałki- lekko zmrożone.

 

Sitka można dokupić w serwisach , ze sprzętem AGD

 

Witam ponownie,napęd już nie aktualny,na kusiłem żonę i kupiła mi zelmer 887.5 Symbio

 Teraz nie wiesz jak z tego wybrnąć :)

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399671
Udostępnij na innych stronach

Maszynkę masz,  dokup odpowiednie siatki . Do nadziewania używaj maszynkę nr 22... Ja swoją starą,, Modos'' oddałem rodzinie . Są bardzo zadowoleni w porównaniu do nr 10, mówią że teraz to mogą nadziewać i ze 20kg - napęd ręczny

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do nadziewania używaj maszynkę nr 22..

 

Dziadek , wcześniej Kolega pisał że ma nadziewarkę ,więc już jest połowicznie wygrany :)

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399683
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam nadziewanie na maszynkach nr 22 lub 32 dla osób które nie lubią w kiełbasie kawalków tłuszczu np z siatki 6-8mm. W czasie nadziewania tłuszcz, czy to dodany, czy jako skladnik miesa wp kl II jest przez ślimak w czasie nadziewania rzeczywiscie jeszcze rozdrabniany - bardziej zmiażdzony i wymieszany z pozostałą masą ,struktura kiełbasy nadzianej przez maszynkę bardziej odpowiada osobom które nie lubią widocznych wyrażiscie kawałków tłuszczu. Chciałbym dodać że mięsa chude zmielone na siatkach 10-16 mm tak łatwo nie dają się zmiażdżyć jak to niektórzy sugerują

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-399701
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak czytam te posty i do końca nie rozumiem , dlaczego tak negatywnie się wypowiadaćie na temat

zelmera. Rozumiem , że nie nadaje się ona do hurtowych wyrobów , ale jak czytam ,że ktoś 13 kg mielił 2 godz, to nie wiem co mam o tym sądzić …  może czas naostrzyć noż i sitko…

Tez mam zelmera dianę (8) i kilka razy robiłem kiełbasę chłopską po 5kg i zmielenie farszu nie sprawiło żadnego problemu, nie występowało żadne gniecienie mięsa..

Dziś mieliłem mięso na kiełbasę wojskową

4 kg (karkówka, szynka , bochek) sitko fi 8 czas mielenia 2 min

1 kg (wołowego ) sitko fi 2 czas mielenia 1 min,

Maszynka jak maszynka, została zrobiona do swoich celów i to robi.,…

Od razu muszę dodać ,że do nadziewania się nie nadaje, tu własnie występuje efekt  gniecenia..

ale do mielenia , jak najbardziej tak..

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400202
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak czytam te posty i do końca nie rozumiem , dlaczego tak negatywnie się wypowiadaćie na temat

zelmera. Rozumiem , że nie nadaje się ona do hurtowych wyrobów , ale jak czytam ,że ktoś 13 kg mielił 2 godz, to nie wiem co mam o tym sądzić …  może czas naostrzyć noż i sitko…

Tez mam zelmera dianę (8) i kilka razy robiłem kiełbasę chłopską po 5kg i zmielenie farszu nie sprawiło żadnego problemu, nie występowało żadne gniecienie mięsa..

Dziś mieliłem mięso na kiełbasę wojskową

4 kg (karkówka, szynka , bochek) sitko fi 8 czas mielenia 2 min

1 kg (wołowego ) sitko fi 2 czas mielenia 1 min,

Maszynka jak maszynka, została zrobiona do swoich celów i to robi.,…

Od razu muszę dodać ,że do nadziewania się nie nadaje, tu własnie występuje efekt  gniecenia..

ale do mielenia , jak najbardziej tak..

 

pzdr

Witaj. Szkoda że zdj nie zrobiłeś i nie wstawiłeś jak to wyszło u ciebie.

Pozdrawiam

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400217
Udostępnij na innych stronach

 

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Konstrukcja przekazania napędu z silnika jest przez plastikowe koło zębate, które mocno dostaje po dupie jak się zarzuci całego ślimaka twardym mięsem.I okazuje się po pewnym czasie że trzeba to koło wymienić, co oznacza rozebranie całej maszynki.

 

2ga sprawa to sam silnik - S3 - zajeździć do jest bardzo prosto. Nie oznacza to, że nie można jej użyć np 30 min jednorazowo. Ale takich użyć 30minutowych wytrzyma 10, bo izolacja się wypala na uzwojeniu silnika w sposób znaczny przy nieustannej wysokiej temperaturze silnika. Dlatego pisząc, że mieliłem 11 kg 2h, policzyłem już czas razem z przerwami.

Edytowane przez grzybiarzbobromir
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400218
Udostępnij na innych stronach

Też mam zelmera 8, robię nim wszystkie wędliny ale tutaj zelmera mieć to wstyd :D Raz sprzęgło mi strzeliło (przy bułce tartej), które jest przy ślimaku (koszt 3 zł). Dokupiłem wszystkie sitka - tanie są, Najważniejsze, że trujące nie jest :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400231
Udostępnij na innych stronach

No 5tką troche schodzi, lepszym wyborem jest 8ka zelmera, a 5tka jest bo mama kupiła na swoje niewielkie potrzeby(mielenie sera np, albo na mielone 1kg)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400234
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie,napęd już nie aktualny,na kusiłem żonę i kupiła mi zelmer 887.5 Symbio

attachicon.gifDSC_0198.JPG

attachicon.gifmaszynka-zelmer-887-5-zmm1005s-symbio_15553_123901_600x600.jpg

W piątek próba 13kg mięska na kiełbasę będę mielił zobaczę jak to będzie wyglądać :D ,a maszynka 22 będzie teraz w rezerwie leżeć.

Pozdrawiam

 

Ja jestem świeżo upieczonym posiadaczem szarpaka do zelmerka 8 i po jednym mieleniu mogę Ci go polecić abyś też sobie dokupił Lepsze kawałki mięska przecież można sobie nożem pokroić przy ilościach 10kg kiełbasy na raz do puki nie odpalisz napędu ? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400235
Udostępnij na innych stronach

Też mam zelmera 8, robię nim wszystkie wędliny ale tutaj zelmera mieć to wstyd :D Raz sprzęgło mi strzeliło (przy bułce tartej), które jest przy ślimaku (koszt 3 zł). Dokupiłem wszystkie sitka - tanie są, Najważniejsze, że trujące nie jest :D

 

Ja miele nim przyprawy na najmniejszym sitku i już też raz mi strzeliło bo za dużo podałem na raz. Koszt 5 zł i mam jedno w zapasie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Konstrukcja przekazania napędu z silnika jest przez plastikowe koło zębate, które mocno dostaje po dupie jak się zarzuci całego ślimaka twardym mięsem.I okazuje się po pewnym czasie że trzeba to koło wymienić, co oznacza rozebranie całej maszynki.

 

2ga sprawa to sam silnik - S3 - zajeździć do jest bardzo prosto. Nie oznacza to, że nie można jej użyć np 30 min jednorazowo. Ale takich użyć 30minutowych wytrzyma 10, bo izolacja się wypala na uzwojeniu silnika w sposób znaczny przy nieustannej wysokiej temperaturze silnika. Dlatego pisząc, że mieliłem 11 kg 2h, policzyłem już czas razem z przerwami.

 

witam

Nie wiem , co Ty chcesz mi wmówić , że się mylę ??

Ja tego zelmera katuję już dwa lata, mam do niego zestaw do szatkowania (mało używany) , mam również żarnik do mielenia 

mąki , którego często używam , zmieliłem już nim dzesiątki kg mąki na chleb , teraz robię kiełbasy i też bez problemu się sprawuje , a ty mi prawisz o przekładniach i silniku,że są słabe... :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400245
Udostępnij na innych stronach

To się cieszę, że Twój zelmer tak długo służy, ale już naoglądałem się zakatowanych zelmerów na forum elektroda.pl w którym notorycznie padały przekładnie. Tylko czemu nie widzisz różnicy w tym, że maluch przejedzie 100 k km do remontu, a beczka 1000 k km i jeszcze będzie na chodzie. W pewnym momencie te przekładnie się wytrą/silnik przegrzeje, a potem się narzeka na tego zelmera.

 

Do meritum: Osobom czytającym ten temat, nie wprawione w bojach maszynką zelmer 5tką nie polecam mielenia bez przerwy 10kg mięsa, ponieważ nie wpłynie to zbyt dobrze na żywotność maszynki, a to że ktoś tak robi, nie znaczy że wasza maszynka też to wytrzyma

Edytowane przez grzybiarzbobromir
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400293
Udostępnij na innych stronach

Tylko czemu nie widzisz różnicy w tym, że maluch przejedzie 100 k km do remontu, a beczka 1000 k km i jeszcze będzie na chodzie. W pewnym momencie te przekładnie się wytrą/silnik przegrzeje, a potem się narzeka na tego zelmera.

 

 A gdzie ja porównałem te dwie maszynki?? tu nie o to chodzi, wiadomo ,że np:alfa 32 (którą też będę kompletował do mojej masarenki) jest lepsza i na długą metę , ale o to, że nie można przekreślać zelmera , jeli ktoś takowego posiada. 

Zmielenie na nim 10 kg mięsa, to jest kilka min pracy, pod warunkem że nóż i sitko jest ostre, bo jak się miele mięso na tępym sprzęcie , to wiadomo ,że przekładnia siądzie...

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/37/#findComment-400341
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.