Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ale myślę, że tylko warzyw i owoców. Jakoś nie widzę tego w zastosowaniu do mięska. Nawet konstrukcja noży Termomixa, którego na co dzień używam jest inna i kutrowanie nim jest bez problemowe.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432138
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przyszło mi do głowy ze chyba sobie kupię thermomix 5. Z tego co czytalem na forum kilku ludzi używa starsze wersje thermomix do robienia parowek. Znajomy który ma piątkę twierdzi ze za jedynym razem da się przerobić 1kg mięsa. Wiadomo że kosztuje 2 razy tyle co kuter z technologies4all.pl ale będzie częściej używany i nie waży 50kg. Podejzewam ze mycie tez będzie łatwiejsze. A że raczej nie robie nigdy więcej niż 3- 4kg to jakoś dam radę. Jeszcze decyzja nie podjęta dlatego proszę Was o opinię. Może są na forum użytkownicy thermomix 5 i maja jakieś doświadczenie do używania tej maszyny do parowek czy mortadelli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432845
Udostępnij na innych stronach

Osobiście dodałem do swojego starego malaksera o wielkości pojemnika 2 L.drugi nóż i malakser posiada teraz podwójne ostrze, czyli 4 noże tnące, i żaden Thermomix nie jest mu w stanie podskoczyć. Zblendowanie 1.5 kg mięsa na parówki, trawa dosłownie parę chwil, a koszt ? Przysłowiowe "grosze" czyli autentyczne parę złotych :D . Thermomix to oczywiście fantastyczne wielofunkcyjne urządzenie, tylko ta cena, a do ww. celu, taki stuningowany malekser z podwójnym, naprawdę dużym i bardzo efektywnym nożem, nadaje się doskonale i bardzo go sobie chwalę :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432856
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osobiście dodałem do swojego starego malaksera o wielkości pojemnika 2 L.drugi nóż i malakser posiada teraz podwójne ostrze, czyli 4 noże tnące, i żaden Thermomix nie jest mu w stanie podskoczyć

 

Po nadziewarce kolejne cudo techniki typu - zrób to sam. Dobrze by było luknąć na to cudeńko.Pewnie u niejednego z nas na strychu przewala się poradziecki malakser który może być kuterkiem  :)

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432890
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, stary to tak w cudzysłowie,gdyż ma kilka lat na karku, ale to współczesny nowoczesny zachodni malakser taki jak są obecnie na rynku, z płynną regulacją obrotów, lecz zapewne każdy się nadaje. Chętnie pokażę foty, lecz dopiero na jesieni, gdyż malakser jest w Szwecji, a ja już wczasuję w Ciechocinku. Przeróbka to bardzo prosty zabieg, najzwyczajniej dopasowany wraz z korpusem drugi nóż, który po odcięciu góry plastikowego korpusu, jest założony (wciśnięty) na ten oryginalny korpus noża rozdrabniacza. Do mycia noże się rozdziela. Zapewniam Cię Gonzo że warto sobie coś takiego skonstruować, gdyż dochodzi tylko groszowy koszt kupna zapasowego noża (rozdrabniacza), a przecież ludzie kutrują tylko na pojedynczym nożu, więc na takim podwójnym to jeżeli mięso rozdrobnimy najpierw na sitku 4-5mm. schłodzimy w zamrażarce, to piękną gładką masę na parówki mamy dosłownie w parę chwil, to bardzo efektywne "bydle" i naprawdę warto się pokusić o taką adaptację (tuning) noża, bo poza tym żadnej innej przeróbki robić nie trzeba :D.

Bliżej wytłumaczyć mogę na takim przykładzie:

Posiadając np. malakser "Zelmer", dokupujemy tylko taki nóż zapasowy na Alledrogo, http://allegro.pl/noz-metalowy-kpl-877-0320-z-oslona-malakser-zelmer-i5475773394.html Odcinamy całą górną część, pozostawiając tylko tą część z regularnym stożkiem. Wciskamy go na nóż oryginalny, stożek podlega samozaciskowi, i cały tuning gotowy, tylko brać się do roboty :D Po pracy stożki się bezproblemowo rozdzielają do mycia. :D.

 

Pozdrawiam :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432892
Udostępnij na innych stronach

Nie zdążyłem poprawić linku w starym poście, Tak wygląda ten nóż

 

http://allegro.pl/noz-metalowy-kpl-877-0320-z-oslona-malakser-zelmer-i5475773394.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432902
Udostępnij na innych stronach

Wciskamy go na nóż oryginalny, stożek podlega samozaciskowi, i cały tuning gotowy, tylko brać się do roboty Po pracy stożki się bezproblemowo rozdzielają do mycia. .

 

A nie istnieje obawa, że kiedyś podczas pracy dorobiony nóż obróci się na stożku.Odnośnie malaksera, ostatnio wygrzebałem coś podobnego poradzieckiego będę musiał lepiej się temu przyjrzeć bo wstępnie zakwalifikowałem ustrojstwo do mieszania przypraw.(liść laurowy, pieprz, majeranek, ziele ang.)

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432905
Udostępnij na innych stronach

No Gonzuniu, przecież nawet gdyby się obrócił to niczym nie grozi, gdyż przecież malakser jest zamknięty i nóż żadną miarą nie wyskoczy z pojemnika, ale jak znasz mechanikę to wiesz że takie połączenia na stożek trzymają jak "diabeł sołtysa za gromadzkie pieniądze", A to nie jest żaden dorabiany nóż, gdyż to dwa identyczne noże o takim samym kącie stożka, tyle że jeden ma odciętą część górną, ale pasują do siebie idealnie, i następuje idealny samozacisk. Nie mniej, mnie się jeszcze nie zdarzyło aby zestaw puścił w trakcie pracy, i muszę zawsze nawet nieco siły użyć, aby je rozdzielić do mycia, choć bez jakiegoś specjalnego wysiłku, wystarczy chwilę potrzymać pod kranem z ciepłą wodą i bezproblemowo puszcza :D.

 

Ps. Ja w swoim też suszony majeranek mielę i inne suszone ziela, jak też z doskonałym skutkiem mielę płatki owsiane na mąkę do pieczenia chlebka razowego owsianego :D.

 

Pozdrawiam  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432907
Udostępnij na innych stronach

Mój "Braun", działa od ładnych paru lat, ma się całkiem OK. robi błyskawicznie piękną gładką masę na parówki po zastosowaniu podwójnego noża, i ani mu w głowie padać. Blendery tak, szczególnie te o mniejszych mocach, to nie jest sprzęt do tego aby używać go permanentnie do takiej "zabawy", posiadam również dwa różne, i do robienia np. "zupy krem" idealnie się nadają, w przeciwnym przypadku skutki takie jak piszesz :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432956
Udostępnij na innych stronach

Proszę pamiętać, że poza rozdrobnieniem mięsa, ważną (jeśli nie ważniejszą) sprawą jest utrzymanie jego odpowiedniej temperatury. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432991
Udostępnij na innych stronach

Maxellu, właśnie o tym pisałem nieco wcześniej, chyba przeoczyłeś :D ?

 

"więc na takim podwójnym to jeżeli mięso rozdrobnimy najpierw na sitku 4-5mm. schłodzimy w zamrażarce, to piękną gładką masę na parówki mamy dosłownie w parę chwil,"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433004
Udostępnij na innych stronach

 

 

W dodatku w tym kutrze nie wyjmuje się misa do mycia.

W kupionym przez @redzed'a - tak.

Z tą misą jest jakaś nieścisłość bo dziś dostałem maila ze sklepu w którym Pani napisała że misa się zdejmuje

Pojemność kutra wynosi 5 L, oznacza to, że można w nim zmieszać około 2 kg mięsa (max 2,5 kg w zależności od zwięzłości farszu).

Misę można zdemontować do umycia.

 

Cytuje

"Witam, misa jest przytwierdzona na stałe - nie ściąga się jej do mycia.

Pozdrawiam

Katarzyna M.

Technologies 4All sp. z o.o."

 

Z tego co patrzylem na aukcji to jest teraz dopisane ze sie obraca i zdejmuje. Niestety zostalem wprowadzony w blad przez w/w pracownika firmy i nieswiadomie wprowadzilem w blad pozostalych uzytkownikow tego forum. Pani Katarzyna M. pewnie byla niezalogowana, ale mam nadzieje ze zrobila juz upgrade :)

Edytowane przez rwaliczek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433263
Udostępnij na innych stronach

Kolego sverige2, pomysł ciekawy tylko chyba nie w każdym malakserze do zrealizowania z uwagi na sposob mocowania noża do napedu.Nie jestem pewien czy w kazdym wypadku po odcieciu "gory" noza da rade bezbolesnie pozbyc sie tego mocowania (w przypadku zelmera to chyba szesciokat) aby wsunac go na gore noza powiedzmy oryginalnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433278
Udostępnij na innych stronach

Tu należy się z Twoja uwaga zgodzić, pewnikiem nie wszystkie modele i nie każde noże się nadają. U mnie sam sześciokąt napędu osadzany na trzpieniu znajduje się u góry, więc problemu po odcięciu góry nie było, nie mniej na pewno warto pokombinować, jeżeli ktoś ma jakiś stary w miarę mocny malakser, bo efekty są naprawdę rewelacyjne :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433324
Udostępnij na innych stronach

Oj wierze Ci na słowo, dlatego szukam, szukam... :) tyle że nowego z 2-letnią gwarancją :devil: ..bo puszczać dym u mnie w domu moge tylko ja :D

Edytowane przez rwaliczek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433326
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Spróbuje trochę ożywić temat, producent podaje do 80kg na godzinę przerobu. Możliwe to?? Wydaje mi sie ze chyba nie bardzo przy 5-cio litrowej misie? Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498284
Udostępnij na innych stronach

 

 

producent podaje do 80kg na godzinę przerobu.

Do czego odnosisz ten wpis? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498290
Udostępnij na innych stronach

Mi w jakim kolwiek sprzęcie, i innych sprawach farba,klej itp nigdy nie osiągnąłem wydajność podanych przez producenta,one są podawane dla idealnych warunków lub falszowane jak zuzycie paliwa u VW
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498312
Udostępnij na innych stronach

Gdyby policzyć 80 kg : 4kg, to wychodzi 20 wsadów, czyli jeden w ciągu 3 minut.......a kiedy się piwa napić? :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498313
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Nie wiem czy był/jest temat odnośnie sprzętu do robienia parówek - nie znalazłem.

 

Od dłuższego czasu szukałem jakiegoś mocnego blendera a nawet za kutrem patrzyłem u Chińczyka, kilka miesięcy temu wpadła mi w oko Ninja na Youtube dzięki temu panu Eckkehard The German Butcher Pan Eckkehard jest niemieckim rzeźnikiem mieszkajacym jak mniemam w stanach czy innej arizonie :)

Po obejrzeniu tego filmu autorstwa Pana Eckkehard rozpocząłem polowanie na owe urządzenie

 

Na filmie jest starszy model obecnie wyglądają one jak na moich fotkach poniżej, ale też i te starsze modele można kupić.

 

Jest to pełno prawny robot kuchenny, poza tym jeśli ktoś lubi modne teraz smoothie czy jak to tam... to jest przystawka że wystarczy tylko pokrywke na pojemnik założyć i na siłkę :)

 

W UK nowe w sklepie urządznie 1500w (WAZNE BY BYŁO 1500W !!!) kosztuje 140f ja kupiłem lekko używane za 79f na ebayu, o dziwo cięzko coś wylicytować bo nie ma tego za wiele (są modele DUO a to nie to) a niektórych ponosi i nawet licytują więcej niz w sklepie ???

 

Urządzenie ma blender z dwoma parami ostrzy !!! 1500W czyli 2KM jak chwali się producent i nasze mieso to dla niego pestka nawet nie pierdnie :)

 

teraz robiłem według zalecenia Pana Eckkehard'a czyli 750g miesa + 250g lodu 2.5 minut miksowania, masa robi się całkowicie gładka biała i bardzo sztywna, spokojnie można by dac jeszcze 200g lodu. Mięso zmielone raz na 2.7mm.

Pan Eckkehard twierdzi nawet że jeśli komuś nie przeszkadza czasem jakiś grubszy kawałek jak np. w moich serdelkach to mięsa nawet nie trzeba mielić tylko odrazu do Ninji, jestem w stanie w to uwierzyć a nawet jest chyba film Pana Eckkeharda jak to popełnia.

 

298b3787a84d4797989cefeeae97bbb9_big.jpg

 

 

Mięso miało 4stopnie przed miksowaniem i nawet po 3 minutach miksowania nie była wieksza niż 5 stopni

 

cd6cbda5bd92b175d6ac504b9f70c192_big.jpg

 

 

Najwiekszy mankament jest taki że mięso jest tak sztywne że nawet podczas trzachania nie spadnie, tu polała się krew bo głupi zacząłęm strzepywać mieso a trzymałem kciukiem za ostrze !!! A mięso nie spadnie nie ma opcjii.

 

95e6554b2c23f1fb91fffa493b10a9eb_big.jpg

 

A tak wygląda cały zestaw tego urządzania jaki ja zakupiłem ważny jest numer

BL682UK2 ten większy pojemnik jest świetny do koktajli owocowych bo ma trzy pary ostrzy od dołu do góry, ale przedewszystkim jest to mega solidne urządzenie, ma w pokrywkach uszczelki, jak szukałem wcześniej jakiegoś malaksera to myslałem że to chinol i omijałem teraz załuję, poza tym to jest to chyba amerykański wymysł.

 

u_10158112.jpg

Tak se pomyślałem że może komuś się przyda ta wiedza urządzenie dość tanie w porównaniu propowanego mi multimiksa czy jakoś tak za 4000zł a na raz wychodzi 1kg farszu.

 

Mam też pytanie dlaczego mięso robi się tak białe (zdjęcia bardzo dobrze odwzorowują faktyczny kolor) nawet bez dodtku mleka już po pierwszych 30sek. miksowania robi się biało w mikserze.

Urzyłem 1.4kg szynki 1kg tłustego boczku miksowałem razem chude z tłustym i pewno dlatego co ?

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606957
Udostępnij na innych stronach

ak se pomyślałem że może komuś się przyda ta wiedza

Od dłuższego czasu rozglądam się za solidnym malakserem z podwójnymi nożami.

Jeżeli przerabia jednorazowo  1 kg wsadu to jest bardzo dobrze.

 

 

Mam też pytanie dlaczego mięso robi się tak białe 

 

Bo zrobiła się prawidłowa emulsja !!!

To jest prawdziwa masa parówkowa. Niemniej na pewno jest lekko napowietrzona, co wpływa na kolor.

Dobrze utarte żółtka również bieleją :D 

Dobry pomysł z wrzuceniem najpierw lodu a potem dodaniem mięsa.

Z czasu przerobu i efektu końcowego wnioskuję, że wydajność sprzętu w zastosowaniu domowo-parówkowym jest O.K.

 

 

ważny jest numer BL682UK2

Zaczynam poszukiwania  :thumbsup:

Dziękuję za info.

Dotychczas robiłam parówki na starym Bartku C-175 PREDOM-MESKO.

Mimo pojedynczego, niemniej solidnego noża był o niebo lepszy od dostępnych w sklepach malakserów z cherlawymi nożami. 

Jednorazowo mogłam przerobić max 750g (z lodem) i to w dłuższym czasie, przy konieczności dwukrotnego zgarniania mięsa z boków pojemnika.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606967
Udostępnij na innych stronach

No właśnie miałem dodać że ja też raz przerywam i zgarniam, ale tak naprawde to nie ma takiej potrzeby bo to tylko delikatny nalot z początku pracy, cała masa dzięki nożom na górze i na dole sama się miesza idealnie, no i też fajnie że w tym nowszym modelu jest stpoer który sam się od razu włącza, więc odpalam na 1min. zatrzymuje ojade palcem dookoła krawędzi i odpalam na kolejne 2 minuty max. Pan Eckkehard mówił że wcześniej wkładał 2 funty czyli około 1kg mięsa ale pojemnik jest zbyt mały i mówi że optymalnie jak pisałem 750g mięsa i 250g lodu jeśli ktoś stosuje mniejszą proporcję udziału lodu bez problemu może dać więcej mięsa ta maszyna nie stanie !

 

Widzę że na allegro tego nie ma, jak coś to służę pomocą do sklepu mam 2km a i tak na zakupy tam często jeżdzę wysyłka do pl to z reguły 100zł

w Currys i w Argos to są sklepy koło mnie są obecnie takie ceny

https://www.currys.co.uk/gbuk/household-appliances/small-kitchen-appliances/food-and-drink-preparation/food-processors/nutri-ninja-bl682uk2-food-processor-black-silver-10158112-pdt.html

http://www.argos.co.uk/product/6512451

musicie wiedzieć że czasem te sklepy nie mają asortymentu na miejscu i jest tylko opcja wysyłki ale to nie powinno być więcej niż 5f.

Dla mnie to nie problem mogę nawet z amazona zamówić i jednej czy kilku osobom mogę wysłać i grosza nie wezmę pod warunkiem że ludzie nie zaczną walić oknami i drzwiami :) :) :)

Sam szukałem dobrego sprzętu, i gdybym wiedział że te nowsze modele są tak samo dobre jak te starsze co ma Pan Eckkehard to bym brał nówkę ze sklepu i nie czeka 3 miesiące na okazję z ebaya. no ale za nówke na polskie to i tak prawie 750zł  a może kupie i wystawie na allegro za 1000zł kupił by kto ??? :) :) :)

amazon uk https://www.amazon.co.uk/Ninja-1500W-Processor-Nutri-Auto-iQ/dp/B01M74JVHE/ref=pd_sim_79_1?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B01M74JVHE&pd_rd_r=e640f5ba-baaf-11e8-956e-cb4788763fd2&pd_rd_w=tybEt&pd_rd_wg=1Xwcb&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_p=84a780ce-12ed-4544-a9d7-b922bd82349c&pf_rd_r=JRRDRRPV7E8KJ9ASV0S8&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=JRRDRRPV7E8KJ9ASV0S8

na amazonie z jakiegoś powodu są dwa modele ten drugi to model

BL682UK (czyli bez 2 na końcu) z jakiegoś powodu jest on droższy bo kosztuje 220f to żeby sie nikt w balona nie zrobił !!! ma być BL682UK2 !

Na ebayu też sztucznie ceny są podbijane.


[Dodano: 17 wrz 2018 - 20:48]

Tu jest film jak Pan Eckkehard robi jakieś cold cuts nie wiem co to za bardzo bez użycia maszynki do mielenia tylko blender Ninja :)


[Dodano: 17 wrz 2018 - 21:05]

temat Ninji chyba wyczerpałem :)

Więc czas na pytanie, użyłem lejka do napełniania 16mm, farsz jest tak sztywny że cięzko było przepchać nadziewarką, a jak powietrze wystrzeliło do flaka to klękajcie narody ! i w ogóle w końcu zrezygnowałem z napełniania cienkich osłonek kolagenowych bo tak ściśle mi sie to napełniało, wziąłem wieprzowe flaki 30mm i też ciężko mi było zapanować nad luźniejszym napełnieniem i podczas odkręcania dwa razy mi pękł flak.

Dlaczego albo co zrobic żeby ten farsz był luźniejszy, bo z koleji po obróbce cieplnej to wody mogło by byc mniej bo jak na parówkę to dość soczyste to jest raczej jak ja pamiętam kiedyś serdelki w sklepach.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606973
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.