zibi187 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Tak ale myślę, że tylko warzyw i owoców. Jakoś nie widzę tego w zastosowaniu do mięska. Nawet konstrukcja noży Termomixa, którego na co dzień używam jest inna i kutrowanie nim jest bez problemowe. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Przyszło mi do głowy ze chyba sobie kupię thermomix 5. Z tego co czytalem na forum kilku ludzi używa starsze wersje thermomix do robienia parowek. Znajomy który ma piątkę twierdzi ze za jedynym razem da się przerobić 1kg mięsa. Wiadomo że kosztuje 2 razy tyle co kuter z technologies4all.pl ale będzie częściej używany i nie waży 50kg. Podejzewam ze mycie tez będzie łatwiejsze. A że raczej nie robie nigdy więcej niż 3- 4kg to jakoś dam radę. Jeszcze decyzja nie podjęta dlatego proszę Was o opinię. Może są na forum użytkownicy thermomix 5 i maja jakieś doświadczenie do używania tej maszyny do parowek czy mortadelli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Osobiście dodałem do swojego starego malaksera o wielkości pojemnika 2 L.drugi nóż i malakser posiada teraz podwójne ostrze, czyli 4 noże tnące, i żaden Thermomix nie jest mu w stanie podskoczyć. Zblendowanie 1.5 kg mięsa na parówki, trawa dosłownie parę chwil, a koszt ? Przysłowiowe "grosze" czyli autentyczne parę złotych . Thermomix to oczywiście fantastyczne wielofunkcyjne urządzenie, tylko ta cena, a do ww. celu, taki stuningowany malekser z podwójnym, naprawdę dużym i bardzo efektywnym nożem, nadaje się doskonale i bardzo go sobie chwalę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Osobiście dodałem do swojego starego malaksera o wielkości pojemnika 2 L.drugi nóż i malakser posiada teraz podwójne ostrze, czyli 4 noże tnące, i żaden Thermomix nie jest mu w stanie podskoczyć Po nadziewarce kolejne cudo techniki typu - zrób to sam. Dobrze by było luknąć na to cudeńko.Pewnie u niejednego z nas na strychu przewala się poradziecki malakser który może być kuterkiem Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Gonzo, stary to tak w cudzysłowie,gdyż ma kilka lat na karku, ale to współczesny nowoczesny zachodni malakser taki jak są obecnie na rynku, z płynną regulacją obrotów, lecz zapewne każdy się nadaje. Chętnie pokażę foty, lecz dopiero na jesieni, gdyż malakser jest w Szwecji, a ja już wczasuję w Ciechocinku. Przeróbka to bardzo prosty zabieg, najzwyczajniej dopasowany wraz z korpusem drugi nóż, który po odcięciu góry plastikowego korpusu, jest założony (wciśnięty) na ten oryginalny korpus noża rozdrabniacza. Do mycia noże się rozdziela. Zapewniam Cię Gonzo że warto sobie coś takiego skonstruować, gdyż dochodzi tylko groszowy koszt kupna zapasowego noża (rozdrabniacza), a przecież ludzie kutrują tylko na pojedynczym nożu, więc na takim podwójnym to jeżeli mięso rozdrobnimy najpierw na sitku 4-5mm. schłodzimy w zamrażarce, to piękną gładką masę na parówki mamy dosłownie w parę chwil, to bardzo efektywne "bydle" i naprawdę warto się pokusić o taką adaptację (tuning) noża, bo poza tym żadnej innej przeróbki robić nie trzeba .Bliżej wytłumaczyć mogę na takim przykładzie:Posiadając np. malakser "Zelmer", dokupujemy tylko taki nóż zapasowy na Alledrogo, http://allegro.pl/noz-metalowy-kpl-877-0320-z-oslona-malakser-zelmer-i5475773394.html Odcinamy całą górną część, pozostawiając tylko tą część z regularnym stożkiem. Wciskamy go na nóż oryginalny, stożek podlega samozaciskowi, i cały tuning gotowy, tylko brać się do roboty Po pracy stożki się bezproblemowo rozdzielają do mycia. . Pozdrawiam . Edytowane 27 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Nie zdążyłem poprawić linku w starym poście, Tak wygląda ten nóż http://allegro.pl/noz-metalowy-kpl-877-0320-z-oslona-malakser-zelmer-i5475773394.html Edytowane 27 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Wciskamy go na nóż oryginalny, stożek podlega samozaciskowi, i cały tuning gotowy, tylko brać się do roboty Po pracy stożki się bezproblemowo rozdzielają do mycia. . A nie istnieje obawa, że kiedyś podczas pracy dorobiony nóż obróci się na stożku.Odnośnie malaksera, ostatnio wygrzebałem coś podobnego poradzieckiego będę musiał lepiej się temu przyjrzeć bo wstępnie zakwalifikowałem ustrojstwo do mieszania przypraw.(liść laurowy, pieprz, majeranek, ziele ang.) Pozdrawiam Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 27 Czerwca 2015 No Gonzuniu, przecież nawet gdyby się obrócił to niczym nie grozi, gdyż przecież malakser jest zamknięty i nóż żadną miarą nie wyskoczy z pojemnika, ale jak znasz mechanikę to wiesz że takie połączenia na stożek trzymają jak "diabeł sołtysa za gromadzkie pieniądze", A to nie jest żaden dorabiany nóż, gdyż to dwa identyczne noże o takim samym kącie stożka, tyle że jeden ma odciętą część górną, ale pasują do siebie idealnie, i następuje idealny samozacisk. Nie mniej, mnie się jeszcze nie zdarzyło aby zestaw puścił w trakcie pracy, i muszę zawsze nawet nieco siły użyć, aby je rozdzielić do mycia, choć bez jakiegoś specjalnego wysiłku, wystarczy chwilę potrzymać pod kranem z ciepłą wodą i bezproblemowo puszcza . Ps. Ja w swoim też suszony majeranek mielę i inne suszone ziela, jak też z doskonałym skutkiem mielę płatki owsiane na mąkę do pieczenia chlebka razowego owsianego . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Ja używałem juz kilka malakserow i blenderow. I zawsze kończy się tak ze sie przegrzewa silnik pada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Mój "Braun", działa od ładnych paru lat, ma się całkiem OK. robi błyskawicznie piękną gładką masę na parówki po zastosowaniu podwójnego noża, i ani mu w głowie padać. Blendery tak, szczególnie te o mniejszych mocach, to nie jest sprzęt do tego aby używać go permanentnie do takiej "zabawy", posiadam również dwa różne, i do robienia np. "zupy krem" idealnie się nadają, w przeciwnym przypadku skutki takie jak piszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Proszę pamiętać, że poza rozdrobnieniem mięsa, ważną (jeśli nie ważniejszą) sprawą jest utrzymanie jego odpowiedniej temperatury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-432991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Maxellu, właśnie o tym pisałem nieco wcześniej, chyba przeoczyłeś ? "więc na takim podwójnym to jeżeli mięso rozdrobnimy najpierw na sitku 4-5mm. schłodzimy w zamrażarce, to piękną gładką masę na parówki mamy dosłownie w parę chwil," Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwaliczek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) W dodatku w tym kutrze nie wyjmuje się misa do mycia.W kupionym przez @redzed'a - tak.Z tą misą jest jakaś nieścisłość bo dziś dostałem maila ze sklepu w którym Pani napisała że misa się zdejmujePojemność kutra wynosi 5 L, oznacza to, że można w nim zmieszać około 2 kg mięsa (max 2,5 kg w zależności od zwięzłości farszu).Misę można zdemontować do umycia. Cytuje"Witam, misa jest przytwierdzona na stałe - nie ściąga się jej do mycia.PozdrawiamKatarzyna M.Technologies 4All sp. z o.o." Z tego co patrzylem na aukcji to jest teraz dopisane ze sie obraca i zdejmuje. Niestety zostalem wprowadzony w blad przez w/w pracownika firmy i nieswiadomie wprowadzilem w blad pozostalych uzytkownikow tego forum. Pani Katarzyna M. pewnie byla niezalogowana, ale mam nadzieje ze zrobila juz upgrade Edytowane 29 Czerwca 2015 przez rwaliczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwaliczek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Kolego sverige2, pomysł ciekawy tylko chyba nie w każdym malakserze do zrealizowania z uwagi na sposob mocowania noża do napedu.Nie jestem pewien czy w kazdym wypadku po odcieciu "gory" noza da rade bezbolesnie pozbyc sie tego mocowania (w przypadku zelmera to chyba szesciokat) aby wsunac go na gore noza powiedzmy oryginalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Tu należy się z Twoja uwaga zgodzić, pewnikiem nie wszystkie modele i nie każde noże się nadają. U mnie sam sześciokąt napędu osadzany na trzpieniu znajduje się u góry, więc problemu po odcięciu góry nie było, nie mniej na pewno warto pokombinować, jeżeli ktoś ma jakiś stary w miarę mocny malakser, bo efekty są naprawdę rewelacyjne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwaliczek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Oj wierze Ci na słowo, dlatego szukam, szukam... tyle że nowego z 2-letnią gwarancją ..bo puszczać dym u mnie w domu moge tylko ja Edytowane 29 Czerwca 2015 przez rwaliczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 29 Czerwca 2015 bo puszczać dym u mnie w domu moge tylko ja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-433332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Spróbuje trochę ożywić temat, producent podaje do 80kg na godzinę przerobu. Możliwe to?? Wydaje mi sie ze chyba nie bardzo przy 5-cio litrowej misie? Edytowane 27 Maja 2016 przez scalarian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 27 Maja 2016 producent podaje do 80kg na godzinę przerobu. Do czego odnosisz ten wpis? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 28 Maja 2016 Do kutra Zibiego. Tego z 5cio litrowa misa. Na allegro jest taki sam od tego samego producenta i detal podaje 80kg/h jako przerób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 28 Maja 2016 Mi w jakim kolwiek sprzęcie, i innych sprawach farba,klej itp nigdy nie osiągnąłem wydajność podanych przez producenta,one są podawane dla idealnych warunków lub falszowane jak zuzycie paliwa u VW Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 28 Maja 2016 Gdyby policzyć 80 kg : 4kg, to wychodzi 20 wsadów, czyli jeden w ciągu 3 minut.......a kiedy się piwa napić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-498313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Nie wiem czy był/jest temat odnośnie sprzętu do robienia parówek - nie znalazłem. Od dłuższego czasu szukałem jakiegoś mocnego blendera a nawet za kutrem patrzyłem u Chińczyka, kilka miesięcy temu wpadła mi w oko Ninja na Youtube dzięki temu panu Eckkehard The German Butcher Pan Eckkehard jest niemieckim rzeźnikiem mieszkajacym jak mniemam w stanach czy innej arizonie Po obejrzeniu tego filmu autorstwa Pana Eckkehard rozpocząłem polowanie na owe urządzenie Na filmie jest starszy model obecnie wyglądają one jak na moich fotkach poniżej, ale też i te starsze modele można kupić. Jest to pełno prawny robot kuchenny, poza tym jeśli ktoś lubi modne teraz smoothie czy jak to tam... to jest przystawka że wystarczy tylko pokrywke na pojemnik założyć i na siłkę W UK nowe w sklepie urządznie 1500w (WAZNE BY BYŁO 1500W !!!) kosztuje 140f ja kupiłem lekko używane za 79f na ebayu, o dziwo cięzko coś wylicytować bo nie ma tego za wiele (są modele DUO a to nie to) a niektórych ponosi i nawet licytują więcej niz w sklepie ??? Urządzenie ma blender z dwoma parami ostrzy !!! 1500W czyli 2KM jak chwali się producent i nasze mieso to dla niego pestka nawet nie pierdnie teraz robiłem według zalecenia Pana Eckkehard'a czyli 750g miesa + 250g lodu 2.5 minut miksowania, masa robi się całkowicie gładka biała i bardzo sztywna, spokojnie można by dac jeszcze 200g lodu. Mięso zmielone raz na 2.7mm.Pan Eckkehard twierdzi nawet że jeśli komuś nie przeszkadza czasem jakiś grubszy kawałek jak np. w moich serdelkach to mięsa nawet nie trzeba mielić tylko odrazu do Ninji, jestem w stanie w to uwierzyć a nawet jest chyba film Pana Eckkeharda jak to popełnia. Mięso miało 4stopnie przed miksowaniem i nawet po 3 minutach miksowania nie była wieksza niż 5 stopni Najwiekszy mankament jest taki że mięso jest tak sztywne że nawet podczas trzachania nie spadnie, tu polała się krew bo głupi zacząłęm strzepywać mieso a trzymałem kciukiem za ostrze !!! A mięso nie spadnie nie ma opcjii. A tak wygląda cały zestaw tego urządzania jaki ja zakupiłem ważny jest numerBL682UK2 ten większy pojemnik jest świetny do koktajli owocowych bo ma trzy pary ostrzy od dołu do góry, ale przedewszystkim jest to mega solidne urządzenie, ma w pokrywkach uszczelki, jak szukałem wcześniej jakiegoś malaksera to myslałem że to chinol i omijałem teraz załuję, poza tym to jest to chyba amerykański wymysł. Tak se pomyślałem że może komuś się przyda ta wiedza urządzenie dość tanie w porównaniu propowanego mi multimiksa czy jakoś tak za 4000zł a na raz wychodzi 1kg farszu. Mam też pytanie dlaczego mięso robi się tak białe (zdjęcia bardzo dobrze odwzorowują faktyczny kolor) nawet bez dodtku mleka już po pierwszych 30sek. miksowania robi się biało w mikserze.Urzyłem 1.4kg szynki 1kg tłustego boczku miksowałem razem chude z tłustym i pewno dlatego co ? Edytowane 17 Września 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) ak se pomyślałem że może komuś się przyda ta wiedzaOd dłuższego czasu rozglądam się za solidnym malakserem z podwójnymi nożami.Jeżeli przerabia jednorazowo 1 kg wsadu to jest bardzo dobrze. Mam też pytanie dlaczego mięso robi się tak białe Bo zrobiła się prawidłowa emulsja !!!To jest prawdziwa masa parówkowa. Niemniej na pewno jest lekko napowietrzona, co wpływa na kolor.Dobrze utarte żółtka również bieleją Dobry pomysł z wrzuceniem najpierw lodu a potem dodaniem mięsa.Z czasu przerobu i efektu końcowego wnioskuję, że wydajność sprzętu w zastosowaniu domowo-parówkowym jest O.K. ważny jest numer BL682UK2Zaczynam poszukiwania Dziękuję za info.Dotychczas robiłam parówki na starym Bartku C-175 PREDOM-MESKO.Mimo pojedynczego, niemniej solidnego noża był o niebo lepszy od dostępnych w sklepach malakserów z cherlawymi nożami. Jednorazowo mogłam przerobić max 750g (z lodem) i to w dłuższym czasie, przy konieczności dwukrotnego zgarniania mięsa z boków pojemnika. Edytowane 17 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) No właśnie miałem dodać że ja też raz przerywam i zgarniam, ale tak naprawde to nie ma takiej potrzeby bo to tylko delikatny nalot z początku pracy, cała masa dzięki nożom na górze i na dole sama się miesza idealnie, no i też fajnie że w tym nowszym modelu jest stpoer który sam się od razu włącza, więc odpalam na 1min. zatrzymuje ojade palcem dookoła krawędzi i odpalam na kolejne 2 minuty max. Pan Eckkehard mówił że wcześniej wkładał 2 funty czyli około 1kg mięsa ale pojemnik jest zbyt mały i mówi że optymalnie jak pisałem 750g mięsa i 250g lodu jeśli ktoś stosuje mniejszą proporcję udziału lodu bez problemu może dać więcej mięsa ta maszyna nie stanie ! Widzę że na allegro tego nie ma, jak coś to służę pomocą do sklepu mam 2km a i tak na zakupy tam często jeżdzę wysyłka do pl to z reguły 100złw Currys i w Argos to są sklepy koło mnie są obecnie takie cenyhttps://www.currys.co.uk/gbuk/household-appliances/small-kitchen-appliances/food-and-drink-preparation/food-processors/nutri-ninja-bl682uk2-food-processor-black-silver-10158112-pdt.htmlhttp://www.argos.co.uk/product/6512451musicie wiedzieć że czasem te sklepy nie mają asortymentu na miejscu i jest tylko opcja wysyłki ale to nie powinno być więcej niż 5f.Dla mnie to nie problem mogę nawet z amazona zamówić i jednej czy kilku osobom mogę wysłać i grosza nie wezmę pod warunkiem że ludzie nie zaczną walić oknami i drzwiami :) Sam szukałem dobrego sprzętu, i gdybym wiedział że te nowsze modele są tak samo dobre jak te starsze co ma Pan Eckkehard to bym brał nówkę ze sklepu i nie czeka 3 miesiące na okazję z ebaya. no ale za nówke na polskie to i tak prawie 750zł a może kupie i wystawie na allegro za 1000zł kupił by kto ??? :) amazon uk https://www.amazon.co.uk/Ninja-1500W-Processor-Nutri-Auto-iQ/dp/B01M74JVHE/ref=pd_sim_79_1?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B01M74JVHE&pd_rd_r=e640f5ba-baaf-11e8-956e-cb4788763fd2&pd_rd_w=tybEt&pd_rd_wg=1Xwcb&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_p=84a780ce-12ed-4544-a9d7-b922bd82349c&pf_rd_r=JRRDRRPV7E8KJ9ASV0S8&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=JRRDRRPV7E8KJ9ASV0S8na amazonie z jakiegoś powodu są dwa modele ten drugi to modelBL682UK (czyli bez 2 na końcu) z jakiegoś powodu jest on droższy bo kosztuje 220f to żeby sie nikt w balona nie zrobił !!! ma być BL682UK2 !Na ebayu też sztucznie ceny są podbijane.[Dodano: 17 wrz 2018 - 20:48]Tu jest film jak Pan Eckkehard robi jakieś cold cuts nie wiem co to za bardzo bez użycia maszynki do mielenia tylko blender Ninja [Dodano: 17 wrz 2018 - 21:05]temat Ninji chyba wyczerpałem Więc czas na pytanie, użyłem lejka do napełniania 16mm, farsz jest tak sztywny że cięzko było przepchać nadziewarką, a jak powietrze wystrzeliło do flaka to klękajcie narody ! i w ogóle w końcu zrezygnowałem z napełniania cienkich osłonek kolagenowych bo tak ściśle mi sie to napełniało, wziąłem wieprzowe flaki 30mm i też ciężko mi było zapanować nad luźniejszym napełnieniem i podczas odkręcania dwa razy mi pękł flak.Dlaczego albo co zrobic żeby ten farsz był luźniejszy, bo z koleji po obróbce cieplnej to wody mogło by byc mniej bo jak na parówkę to dość soczyste to jest raczej jak ja pamiętam kiedyś serdelki w sklepach. Edytowane 17 Września 2018 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/10/#findComment-606973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.