Gregtom Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 17 Września 2018 Polecam ten sprzet: https://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/mischer-menger/beeketal-kuechenkutter-kutter-getreidemuehle-bkk03/a-376/ ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-606986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 18 Września 2018 ma być BL682UK2 ! Z polskiego punktu widzenia można rozważyć BL682EU2https://www.amazon.de/dp/B06XH7BDS7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-606990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 18 Września 2018 https://www.youtube.com/watch?v=G4Ezu9cOYqA 3 kg mięsa z płaszczem lodowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-606991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 18 Września 2018 Polecam ten sprzet: https://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/mischer-menger/beeketal-kuechenkutter-kutter-getreidemuehle-bkk03/a-376/ ☺duży pojemnik na plus ale tylko jedna para ostrzy na minus no i brak innego zastosowania, 40euro więcej i brał bym Ninje z niemieckiego amazona o ile wysyłają do polski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) brał bym Ninje z niemieckiego amazona o ile wysyłają do polski. Wysyłają . ale nie ma zwrotów a wiadomo jak traktowane są paczki w drodze . https://www.amazon.de/gp/slredirect/picassoRedirect.html/ref=pa_sp_atf_aps_sr_pg1_1?ie=UTF8&adId=A006680232RH6PYLVAVAO&url=https%3A%2F%2Fwww.amazon.de%2FNinja-K%25C3%25BCchenmaschine-1500W-Kraft-Auto%2Fdp%2FB06XH7BDS7%2Fref%3Dsr_1_1_sspa%3Fie%3DUTF8%26qid%3D1537284221%26sr%3D8-1-spons%26keywords%3Dninja%2Bmixer%26psc%3D1&qualifier=1537284221&id=8555625721534739&widgetName=sp_atf Edytowane 18 Września 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 18 Września 2018 Tutaj gosc w de. pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze. Dosc popularny facet pracujacy kiedys w branzy.Gotowe parowki konserwuje w sloikach w 2%-owej solance.. Filmik: https://youtu.be/ekja0LiMCy8 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze.Robię identycznie, w podobnym malakserze z dużym nożem takim, jak na filmiku.Ważna jest wielkość jednorazowego wsadu bo każda porcja musi zawierać identyczne ilości mięs, tłuszczu, lodu i przypraw.Jak robię np. 5 kg parówek (a co to jest za ilość ) to mam 21 różnych torebeczek, bo w moim malakserze mogę przerobić jednorazowo max 0,75kg masy.Dlatego rozglądam się za czymś ciut większym, bo presja parówkowa wykazuje tendencje wzrostowe Edytowane 18 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 18 Września 2018 Adamvfr dzięki za super - opis postarałeś się - przyda się. Zasiałeś mi nowy pomysł w głowie . Już wcześniej się rozglądałem z podobnym sprzęcikiem - czas pisać listy do mikołaja Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 18 Września 2018 EAnko, ten pan z filmiku wlasnie dokladnie omawia to, co Ty wczesniej opisalas. Tzn. Prawidlowy dobor mies.Opowiada o tluszczu twardym i miekkim w swoim przepisie oraz miesie sciegnistym i ich wplywie na konsystencje emuglacji i koncowego wyrobu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 19 Września 2018 Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2 z niemieckiego Ebay ? Czyżby były to tylko oznaczenia rynku na który jest to produkowane? UK/EU - Wyspiarze mają inne wtyczki niż nasze - może o to chodzi ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Gregtom,poczytaj opinie dotyczace malaksera Beekatal na amazon,ja osobiscie tego "sprzeta" nie polecam. Pozdrawiam Edytowane 19 Września 2018 przez averoy Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 19 Września 2018 @binio1111, Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2 Tak jak napisałeś - wtyczką . Zawsze można dokupić redukcję do naszych gniazdek . Angielskie wtyczki mają pewien plus bo w nich jest bezpiecznik i nie trzeba rozbierać sprzętu by go wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 19 Września 2018 Gregtom,poczytaj opinie dotyczace malaksera Beekatal na amazon,ja osobiscie tego "sprzeta" nie polecam. PozdrawiamCzesc, wlasnie czytam i nic niepokojacego nie widze. Ludzie chwala sprzet i nikt nie narzeka.. ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 19 Września 2018 No to teraz muszę przekonać małżonkę, że ten Ninja jest jej bardzo potrzebny w kuchni - ja go tylko czasem pożyczę - Chytry plan? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 25 Września 2018 Witam wszystkich serdecznie Jak wiemy kuter nie nalezy do najtanszych urzadzen masarniczych i tu wlasnie moje pytanie w jaki sposob radzicie sobie bez kutra lub czym go zastepujecie? Jak wiemy sa wyroby ktore wymagaja kutrowania lub wskazane jest kutrowanie , parowki,mortadele,pasztetowe itp. Prosze podzielcie sie waszymi sposobami na zastapienie kutra Pozdrawiam serdecznie. Sla100 Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Zastępuję kuter maszynką do mielenia mięsa.Nie jest jak z kutra,ale robię dla siebie.Jak mam dobry humor to mielę i trzy razy na sitku 2 ,ale przeważnie robię to dwukrotnie. Ręcznych blenderów nie używam bo nie dają rady i mocno grzeją farsz. Edytowane 25 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 25 Września 2018 Biedromix Thermomix Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 25 Września 2018 Sławek tu poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/?p=606957Może takie cuś Tobie podpasuje. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 25 Września 2018 Z grzaniem farszu można poradzić sobie lodem. Za to ręczne blendery niejednemu się spaliły:)Co do powtórnego mielenia, to w alfie się da, ale w przypadku maszynki z kominkiem jak Zelmer to zapomnij. O domowym kutrowaniu w malakserach było ostatnio https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/page-13?do=findComment&comment=606957Kilka osób używa PRL-owskiego Bartka (Zelmer 175 lub luksusowa wersja Mesko C175A),Miro miał (ma?) radziecki młynek do mięsa http://archiwumalle.pl/nie_zabieraj_żonie_młynka_do_kawy_miasoróbka-1_2087788403.htmlhttp://s.archiwumalle.pl/1/2087788403.jpgOne radzą sobie z robotą, ale ich wadą jest napowietrzanie farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 25 Września 2018 Sla100 czytałeś tutaj ? Jest ciekawy sprzęcik - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/page-13 Post 248. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 25 Września 2018 Kuter to niestety nasza bolączka. Nie spotkałem urządzenia na małe potrzeby.Mam młynek, ale pojemność mała, mało praktyczna więc na parę kilo tylko nerwy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 29 Września 2018 pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze.Robię identycznie, w podobnym malakserze z dużym nożem takim, jak na filmiku.Ważna jest wielkość jednorazowego wsadu bo każda porcja musi zawierać identyczne ilości mięs, tłuszczu, lodu i przypraw.Jak robię np. 5 kg parówek (a co to jest za ilość ) to mam 21 różnych torebeczek, bo w moim malakserze mogę przerobić jednorazowo max 0,75kg masy.Dlatego rozglądam się za czymś ciut większym, bo presja parówkowa wykazuje tendencje wzrostowe Po obejrzeniu filmu widzę jaką robotę robią dwie pary ostrzy w ninji - nie ma takiej zabawy z łyżką, tylko szybki strzał Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce !Pytam bo Napisałaś że robisz tak samo jak na filmie to się zastanawiam jak bardzo dokładnie. Adamvfr dzięki za super - opis postarałeś się - przyda się. Zasiałeś mi nowy pomysł w głowie . Już wcześniej się rozglądałem z podobnym sprzęcikiem - czas pisać listy do mikołaja Fajnie że doceniłeś - taki już jestem aż się rwałem żeby się z wami podzielić tą informacją, ale co ważniejsze by móc pisać posty musiałem przełknąć ostrzeżenie jakie dostałem według mnie niesłusznie od moderatora - nie było mnie na forum z pół roku, ale z taką bombą nie mogłem się powstrzymać. Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2 z niemieckiego Ebay ? Czyżby były to tylko oznaczenia rynku na który jest to produkowane? UK/EU - Wyspiarze mają inne wtyczki niż nasze - może o to chodzi ?Z tego co widzę to niczym poza wtyczką zapewne, ja bym brał ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 29 Września 2018 Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce ! Nie wiem ile dajesz wody , ale emulsja na parówki musi być tak zrobiona że cała woda musi być wkutrowana do farszu.Oczywiście zależy też czy mięso dobrze chłonie czy nie chłonie wody.sklad surowcowy też ma znaczenie.Niektórzy używają mleka w proszku dla zatrzymania wycieku wody a niektórzy np. białka.Ja dodaję nie więcej jak 15 % wody do wsadu.Wtedy z parówek nie wycieka woda.Druga sprawa to czy mrozisz te parówki.Po rozmrożeniu zawsze są bardziej soczyste niż świeże, ale jak poleżą w lodówce ze dwa dni to woda się wchłania.Przy produkcji parówek ważna jest temperatura farszu.Nie powinna przekroczyć 15 C.bo puści wodę i za zimna też nie bo wtedy wytrąci się tłuszcz w trakcie mieszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Ja jak nadziewałem zelmerkiem, to lałem nawet 300g/1kg (fakt w składzie sporo klasy III), bo inaczej nie mogłem sobie poradzić z nadziewaniem.A i tak córa mówiła, że są za mięsne Tylko za pierwszym razem miałem podciek po parzeniu - fakt nie trzymałem reżimów temperaturowych. Jak Arkadiusz pisze, po dobie w lodówce podciek został wchłonięty. Aha, nie robię z lodem, a z wodą - bo mi szkoda noża Bartka, tylko mięso i woda mają temperaturę 4 stopnie C. Edytowane 29 Września 2018 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 29 Września 2018 Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce ! W wyniku wyrabiania farszu dostaje się bardzo gęstą masę o strukturze emulsji.Emulsja jest formą połączenia białka, wody i tłuszczu w sposób identyczny jak w majonezie.Nie powinno się dawać za dużo wody (daję od 15 do 20 %max) - ilość uzależniona jest od rodzaju mięsa i jego chłonności.Nawet dobrze zemulgowana masa może się warzyć podczas ogrzewania a zwłaszcza przegrzewania parówek.Najtrwalsze emulsje wychodzą na mięsie golonkowym z dodatkiem pręgi wołowej.Dodatek mleka w proszku również stabilizuje emulsję.Osobiście emulguję porcję mięsa z wodą/lodem a po ich połączeniu dodaję zmielony tłuszcz. Na tym etapie emulsja ładnie gęstnieje mimo, że tłuszcz jest podmrożony.Dodawanie wody w celu rozrzedzenia struktury masy (trudności z nadziewaniem) to IMO nieporozumienie. Ta woda ujawni się zawsze poza strukturą emulsji albo w formie podcieku albo jako "sok" w kiełbasce. Bo to, co otrzymamy jest raczej kiełbaską udająca (prawdziwą) parówkę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.