Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

duży pojemnik na plus ale tylko jedna para ostrzy na minus no i brak innego zastosowania, 40euro więcej i brał bym Ninje z niemieckiego amazona o ile wysyłają do polski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607003
Udostępnij na innych stronach

Tutaj gosc w de. pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze. Dosc popularny facet pracujacy kiedys w branzy.

Gotowe parowki konserwuje w sloikach w 2%-owej solance..

 

Filmik: https://youtu.be/ekja0LiMCy8

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607057
Udostępnij na innych stronach

pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze.

Robię identycznie, w podobnym malakserze z dużym nożem takim, jak na filmiku.

Ważna jest wielkość jednorazowego wsadu bo każda porcja musi zawierać identyczne ilości mięs, tłuszczu, lodu i przypraw.

Jak robię np. 5 kg parówek (a co to jest za ilość  :facepalm: ) to mam 21 różnych torebeczek, bo w moim malakserze mogę przerobić jednorazowo max 0,75kg masy.

Dlatego rozglądam się za czymś  ciut większym, bo presja parówkowa wykazuje tendencje wzrostowe  :rolleyes:  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607058
Udostępnij na innych stronach

Adamvfr dzięki za super -  opis postarałeś się  :clap:  :clap:  :clap:  - przyda się. Zasiałeś mi nowy pomysł w głowie :thumbsup:. Już wcześniej się rozglądałem z podobnym sprzęcikiem - czas pisać listy do mikołaja  :laugh: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607061
Udostępnij na innych stronach

EAnko, ten pan z filmiku wlasnie dokladnie omawia to, co Ty wczesniej opisalas. Tzn. Prawidlowy dobor mies.

Opowiada o tluszczu twardym i miekkim w swoim przepisie oraz miesie sciegnistym i ich wplywie na konsystencje emuglacji i koncowego wyrobu..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607066
Udostępnij na innych stronach

Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2 z niemieckiego Ebay ?  Czyżby były to tylko oznaczenia rynku na który jest to produkowane? UK/EU - Wyspiarze mają inne wtyczki niż nasze - może o to chodzi :hmm: ?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607085
Udostępnij na innych stronach

Gregtom,poczytaj opinie dotyczace malaksera Beekatal na amazon,ja osobiscie tego "sprzeta" nie polecam.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez averoy

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607093
Udostępnij na innych stronach

@binio1111

 

Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2

 

Tak jak napisałeś - wtyczką . Zawsze można dokupić redukcję do naszych gniazdek . Angielskie wtyczki  mają pewien plus bo w nich jest bezpiecznik i nie trzeba rozbierać sprzętu by go wymienić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607095
Udostępnij na innych stronach

Gregtom,poczytaj opinie dotyczace malaksera Beekatal na amazon,ja osobiscie tego "sprzeta" nie polecam.

 

Pozdrawiam

Czesc, wlasnie czytam i nic niepokojacego nie widze. Ludzie chwala sprzet i nikt nie narzeka.. ☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607110
Udostępnij na innych stronach

No to teraz muszę przekonać małżonkę, że  ten Ninja  jest jej bardzo potrzebny w kuchni - ja go tylko czasem pożyczę ;):devil: - Chytry plan?  :laugh:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607116
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie

 

Jak wiemy kuter nie nalezy do najtanszych urzadzen masarniczych i tu wlasnie moje pytanie w jaki sposob radzicie sobie bez kutra lub czym go zastepujecie?

 

Jak wiemy sa wyroby ktore wymagaja kutrowania lub wskazane jest kutrowanie , parowki,mortadele,pasztetowe itp.

 

Prosze podzielcie sie waszymi sposobami na zastapienie kutra :)

 

Pozdrawiam serdecznie. Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607632
Udostępnij na innych stronach

Zastępuję kuter maszynką do mielenia mięsa.Nie jest jak z kutra,ale robię dla siebie.Jak mam dobry humor to mielę i trzy razy  na sitku 2 ,ale przeważnie robię to dwukrotnie. Ręcznych blenderów nie używam bo nie dają rady i mocno grzeją farsz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607635
Udostępnij na innych stronach

Sławek tu poczytaj  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/?p=606957

Może takie cuś Tobie podpasuje.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607641
Udostępnij na innych stronach

Z grzaniem farszu można poradzić sobie lodem. Za to ręczne blendery niejednemu się spaliły:)

Co do powtórnego mielenia, to w alfie się da, ale w przypadku maszynki z kominkiem jak Zelmer to zapomnij.
 
O domowym kutrowaniu w malakserach było ostatnio https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/page-13?do=findComment&comment=606957
Kilka osób używa PRL-owskiego Bartka (Zelmer 175 lub luksusowa wersja Mesko C175A),
malakser-predom-zelmer-typ-175-5-2532551robot-kuchenny-bartek-ca-41555832.jpg
Miro miał (ma?) radziecki młynek do mięsa http://archiwumalle.pl/nie_zabieraj_żonie_młynka_do_kawy_miasoróbka-1_2087788403.html
http://s.archiwumalle.pl/1/2087788403.jpg

One radzą sobie z robotą, ale ich wadą jest napowietrzanie farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607643
Udostępnij na innych stronach

Sla100 czytałeś tutaj ? Jest ciekawy sprzęcik -  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter/page-13

 Post 248.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607646
Udostępnij na innych stronach

Kuter to niestety nasza bolączka. Nie spotkałem urządzenia na małe potrzeby.

Mam młynek, ale pojemność mała, mało praktyczna więc na parę kilo tylko nerwy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607649
Udostępnij na innych stronach

 

pokazuje jak robi "parowki wiedenskie" wlasnie w takim malakserze.

Robię identycznie, w podobnym malakserze z dużym nożem takim, jak na filmiku.

Ważna jest wielkość jednorazowego wsadu bo każda porcja musi zawierać identyczne ilości mięs, tłuszczu, lodu i przypraw.

Jak robię np. 5 kg parówek (a co to jest za ilość  :facepalm: ) to mam 21 różnych torebeczek, bo w moim malakserze mogę przerobić jednorazowo max 0,75kg masy.

Dlatego rozglądam się za czymś  ciut większym, bo presja parówkowa wykazuje tendencje wzrostowe  :rolleyes:  :D

 

Po obejrzeniu filmu widzę jaką robotę robią dwie pary ostrzy w ninji - nie ma takiej zabawy z łyżką, tylko szybki strzał :)

Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce !

Pytam bo Napisałaś że robisz tak samo jak na filmie to się zastanawiam jak bardzo dokładnie.

 

Adamvfr dzięki za super -  opis postarałeś się  :clap:  :clap:  :clap:  - przyda się. Zasiałeś mi nowy pomysł w głowie :thumbsup:. Już wcześniej się rozglądałem z podobnym sprzęcikiem - czas pisać listy do mikołaja  :laugh:

Fajnie że doceniłeś - taki już jestem aż się rwałem żeby się z wami podzielić tą informacją, ale co ważniejsze by móc pisać posty musiałem przełknąć ostrzeżenie jakie dostałem według mnie niesłusznie od moderatora - nie było mnie na forum z pół roku, ale z taką bombą nie mogłem się powstrzymać.

 

Czym się różni ten BL682UK2 rekomendowany przez kol.Adamvfr od tego BL682EU2 z niemieckiego Ebay ?  Czyżby były to tylko oznaczenia rynku na który jest to produkowane? UK/EU - Wyspiarze mają inne wtyczki niż nasze - może o to chodzi :hmm: ?

Z tego co widzę to niczym poza wtyczką zapewne, ja bym brał !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607965
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce !

 

Nie wiem ile dajesz wody , ale emulsja na parówki musi być tak zrobiona że cała woda musi być wkutrowana do farszu.Oczywiście zależy też czy mięso dobrze chłonie czy nie chłonie wody.sklad surowcowy też ma znaczenie.Niektórzy używają mleka w proszku dla zatrzymania wycieku wody a niektórzy np. białka.Ja dodaję nie więcej jak 15 % wody do wsadu.Wtedy z parówek nie wycieka woda.Druga sprawa to czy mrozisz te parówki.Po rozmrożeniu zawsze są bardziej soczyste niż świeże, ale jak poleżą w lodówce ze dwa dni to woda się wchłania.Przy produkcji parówek ważna jest temperatura farszu.Nie powinna przekroczyć 15 C.bo puści wodę i za zimna też nie bo wtedy wytrąci  się tłuszcz w trakcie mieszania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607970
Udostępnij na innych stronach

Ja jak nadziewałem zelmerkiem, to lałem nawet 300g/1kg (fakt w składzie sporo klasy III), bo inaczej nie mogłem sobie poradzić z nadziewaniem.

A i tak córa mówiła, że są za mięsne :facepalm:

Tylko za pierwszym razem miałem podciek po parzeniu - fakt nie trzymałem reżimów temperaturowych. Jak Arkadiusz pisze, po dobie w lodówce podciek został wchłonięty.

 

Aha, nie robię z lodem, a z wodą - bo mi szkoda noża Bartka, tylko mięso i woda mają temperaturę 4 stopnie C.

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607976
Udostępnij na innych stronach

Mam do Ciebie pytanie bo oczywiśie dzieciakom ciągle przeszkadza woda w parówce, czy to nie jest tak że białko mięsa na stałe połaczy się z lodem (wodą) jak w jajecznicy z mlekiem, natomiast dodanie jak na filmie tłuszczu i jeszcze znowu lodu sprawi że woda z tłuszczem się nie połączy na stałe i woda w parówce !

 

W wyniku wyrabiania farszu dostaje się bardzo gęstą masę o strukturze emulsji.

Emulsja jest formą połączenia białka, wody i tłuszczu w sposób identyczny jak w majonezie.

Nie powinno się dawać za dużo wody  (daję od 15 do 20 %max) - ilość uzależniona jest od rodzaju mięsa i jego chłonności.

Nawet dobrze zemulgowana masa może się warzyć podczas ogrzewania a zwłaszcza przegrzewania parówek.

Najtrwalsze emulsje wychodzą na mięsie golonkowym z dodatkiem pręgi wołowej.

Dodatek mleka w proszku również stabilizuje emulsję.

Osobiście emulguję porcję mięsa z wodą/lodem a po ich połączeniu dodaję zmielony tłuszcz. Na tym etapie emulsja ładnie gęstnieje mimo, że tłuszcz jest podmrożony.

Dodawanie wody w celu rozrzedzenia struktury masy (trudności z nadziewaniem) to IMO nieporozumienie. Ta woda ujawni się zawsze poza strukturą emulsji albo w formie podcieku albo jako "sok" w kiełbasce. Bo to, co otrzymamy jest raczej kiełbaską  udająca (prawdziwą) parówkę  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/11/#findComment-607983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.