EAnna Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 8 Listopada 2018 A parówki robiłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zibi czy to , że miska ma bardzo niskie wzniesienie na środku wpływa jakoś negatywnie na pracę kutra ? Czy mocy nie brak ? Czy robiłeś parówki? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) miska ma bardzo niskie wzniesienie na środku wpływa jakoś negatywnie na pracę kutra To jest to o czum swego czasu była dyskusja W małych kutrach ( z mała misa ) żeby dopasować krzywiznę do ilości noży trzeba ja robi po protu płaską .A wynik końcowy jest taki że albo są to rozdrabniarki do warzyw, albo trzeba długo kutrować.I z mojej strony nie są to jakieś teoretyczne rozważania, mały kuter kopiłem sobie już 10 lat temu, po paru użytkowaniach odstawiłem go do garażu i do dziś tam stoi Z resztą Twój rysunek przedstawia ten problem najlepiej, a dzięki temu że sprawę lekko przerysowałeś łatwiej go zauważyć.[Dodano: 11 lis 2018 - 14:05] kuter 2.png kuter 2.png Edytowane 11 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Czyli z dwojga złego teoretycznie lepszy (od tego z "płytką" misą za 2999zł ) powinien być ten droższy 5 litrowy kuter za 3299 (550W) Lub ten 8litrowy za 3899 (no i ten ma już 750W) Edytowane 11 Listopada 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 11 Listopada 2018 osobiście wybrał bym z jednym nożem (lub dwoma ale ustawione w jednej płaszczyźnie lub z jak najmniejszym odstępem) wtedy ma najlepiej dopasowana misę do noża, ale jak podwójny nóż, to moc (a co za tym idzie wystarczające obroty w stosunku do obrotów misy) musi być większa, żeby ten nóż nie pchał mięsa i rozwalał go po obudowie tylko żeby je cioł Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 22 Listopada 2018 parówki podgrzane, blendowane długo z postu 365 po lewej, kontra blędowane krótko z prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 22 Listopada 2018 blendowane długo z postu 365 po lewej, kontra blędowane krótko z prawej. No,,,widać jak na dłoni jak prawidłowa emulsja trzyma wodę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 22 Listopada 2018 Moja ninja już czeka aż chęć zrobienia parówek nabierze mocy urzędowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Adam , a jaka różnica w czasie blendowania ?6 minut i chociaż wytykano mi że lodu już z frakcją tłustą się nie daje to chyba jedna jak w książce jest napisane, że końcóweczkę lodu się daje to chyba nie kłamią bo nic nie wycieka.Po lewej temp. mięsa była znacznie niższa a po prawej wyższa, 6st. lód z wodą po 4 minutach blendowania już było 13st. i co WAŻNE mięso od razu nie robiło się białe w blenderze jak na filmach moich kiedy to z lodem i lekko podmrożone po chwili blendowania wsad bieleje w oczach. Byłem w Polsce, ale że nikt się do mnie nie odezwał to pakowarkę i ninje sprezentowałem koledze (i już mnie męczy jak się te parówki robi) a drugą starszą zostawiam sobie do mięsa, a w drugiej żonka będzie serniki i koktajle kręcić Edytowane 23 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 23 Listopada 2018 Lub ten 8litrowy misa ma 8 litrów - to miesa do kutrowania wejdzie Ci max 2 kg o ile wejdzie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 23 Listopada 2018 Na razie wziąłem na wstrzymanie z zakupem kutra (wyskoczyły mi niespodziewane wydatki ) ale temat śledzę i tropię okazje . Adam - mimo , że widać trochę dziurek to i tak wygląda apetycznie (i pewnie tak smakuje ) . Rób, eksperymentuj i dziel się z nami spostrzeżeniami - każda próba zbliża do doskonałości . Dzięki Twojej robocie innym będzie łatwiej. (mam na myśli siebie również ) Pozdrawiam. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrmacioszek Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 12 Marca 2019 Dzień dobry wszystkim.Od jakiegoś czasu szukam kutra o pojemności 12l. Dziś znalazłem atrakcyjną ofertę na kuter 20l. Już go zaklepałem itd. Jednak gdy się przyjrzałem tabliczce znamionowej oraz informacjom w sieci, to kuter ma poj. 30l. Jednak na moje potrzeby jest on zdecydowanie za duży.Wrzucam tu tą aukcję, może ktoś się skusi.https://www.olx.pl/oferta/kuter-do-miesa-technologiss-20-litrow-1-5-kw-CID619-IDz0ASS.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Heloł Zadymiacze, Czy Ktoś może posiada -używa- maszynkę/wilka z podwójnymi nożami do kutrowania?? Coś takiego: Jeden z użytkowników na Grupie WB na FB - zaprezentował to cudo. Jest to ze starej maszynki MUM10. Jeżeli Ktoś używa/pracuje - to b.prosze o opinię -jak z mieleniem/kutrowaniem farszu czymś takim??? Czy ten 2 nóż (2 za ślimakiem) jest jakiś "specjalny"??? Jeśli dobrze rozumiem, to ten pierwszy tnie a ten drugi niejako rozciera i przeciska przez sitko farsz. Wdzieczny będe za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Cześc.Z kutrowaniem ten zestaw sitek i nozy ma malo wspólnego.W procesie kutrowania nastepuje tzw. emulgacja czyli powiazania czastek tluszczu, bialka w miesie oraz powietrza na jednolita mase..Coś takiego mozna uzyskac tylko w malakserach, mikserach albo wslaśnie w kutrach gdzie elementy tnace (noze) rotuja ca. 5-12 tys obrotów na minute. Do tego waznym jest rezim temperatury.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Hm.... no zgoda, ale nie zmienia to faktu, że tym sprzętem-przy 2 - 3 krotnym mieleniu można uzyskać dobry efekt....Zawsze to jakaś alternatywa - a o tym ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zmienisz, może i drobniej ale zagrzejrsz farsz.Jak chcesz to przeskoczyć? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 31 Stycznia 2020 No schładzać po mieleniu i lód......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Heloł Zadymiacze, Czy Ktoś może posiada -używa- maszynkę/wilka z podwójnymi nożami do kutrowania?? Coś takiego: 81844730_3374230912629579_3649315556860887040_o.jpg Jeden z użytkowników na Grupie WB na FB - zaprezentował to cudo. Jest to ze starej maszynki MUM10. Jeżeli Ktoś używa/pracuje - to b.prosze o opinię -jak z mieleniem/kutrowaniem farszu czymś takim??? Czy ten 2 nóż (2 za ślimakiem) jest jakiś "specjalny"??? Jeśli dobrze rozumiem, to ten pierwszy tnie a ten drugi niejako rozciera i przeciska przez sitko farsz. Wdzieczny będe za opinie.Mam takowy osprzęt , ale nie mam drobnych siatek , może warto dokupić i spróbować ...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15745-wilk-alexanderwerk/?p=618768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 31 Stycznia 2020 No suuuuper sprzęcicho A próbowałeś wykonać farsz na np. parówki, mortadelę- jak to się spisuje??? Ja planuję właśnie dorobić taką właśnie "przystawkę" do wilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Jeszcze nie , ale coś trzeba zrobić .Tylko tak jak pisałem , nie mam drobnych siatek . W niedziele wyjeżdżam do Niemiec , może coś znajdę , tylko obawiam się , że nowe sitka będą kosztowały sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Sprawdź tutaj......https://serwis24h.info/pl/c/SYSTEM-ENTERPRISE/2290394 Może coś dobierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 31 Stycznia 2020 maszynkę/wilka z podwójnymi nożami do kutrowania?? Do jakiego kutrowania? To zespół tnący większego wilka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Moja ninja już czeka aż chęć zrobienia parówek nabierze mocy urzędowej ninzm.JPGDuzo bylo mówione o tym sprzecie.Jak sie sprawuje w praktyce.? Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 31 Stycznia 2020 ale nie zmienia to faktu, że tym sprzętem-przy 2 - 3 krotnym mieleniu można uzyskać dobry efekt.... Mam takowy osprzęt , ale nie mam drobnych siatek , może warto dokupić i spróbować ... "Fakty" to można tworzyć werbalnie Nie łudźcie się Panowie, że kilkakrotne zmielenie na najdrobniejszym nawet sitku da wam emulsję.Prawdziwe kutry rozdrabniają mięso pionowo obracającymi się nożami przy równoczesnym obracaniu się misy.Poza rozdrabnianiem zachodzi coś w rodzaju ucierania (jak majonez).Przybliżony efekt można uzyskać w malakserze lub końcówką miksującą, ale na mała skalę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 1 Lutego 2020 Nie łudźcie się Panowie, że kilkakrotne zmielenie na najdrobniejszym nawet sitku da wam emulsję. PRAWDA - da drobno zmielone mięso - ale nie emulsję- a o to chodzi . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.