szrekPL Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 6 Kwietnia 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Jesteś chyba pierwszą osobą na Forum która parzy wyrób w wędzarni. Dorota zobacz ten link, zastanawiałem się nad nią.... https://www.alwi-grill.eu/pl/p/Wedzarnia-parowa-ALWI-80-BBQ/55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1005728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Twój wybór, ale ja wybierając pomiędzy wełną a pianą wezmę wełnę do wędzarni. Pianę to ja mogę użyć do ocieplenia poddasza. Generalnie wędzarnie się wygrzewa. Parzyć w wędzarce. 😲 Ja w wędzarni podpiekam. Jesteś chyba pierwszą osobą na Forum która parzy wyrób w wędzarni. Nie prawda. Przy wyrobach domowych będzie utrata masy, koło 20% od wagi początkowej, a końcowej. Żeby tej utraty nie było to są substancje zatrzymujące wodę w wyrobie, ale nie o to chodzi w wyrobie domowym, dla siebie. Przecież uzasadniłem dla czego lepsza piana, wełnę też się używa do poddasza, ale obecnie ją z poddasza zrywam bo mostki. A niby dla czego wygrzewać coś czego nie trzeba robić, generalnie uzasadnij. Parzenie przecież to obróbka termiczna, przekonałem się że lepiej i wygodniej, spróbuj sparzyć w piekarniku, zachowując temperatury. Dla mnie podpiekanie to temp. 150 i powyżej, co trudne w wędzarce, szczególnie nieocieplonej Co jest nieprawdą, że jak wędzonka utraci wodę to będzie bardziej sucha? mniej soczysta? Sprawdź sobie obie metody i porównaj!!! Edytowane 6 Kwietnia przez Bachus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1005742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 7 Kwietnia Ręce opadają. Chcesz gotowych odpowiedzi, nie czytając podstaw. Nieładnie. Akademia Dziadka to jest podstawa, abecadło. Poświęć trochę czasu na zdobycie wiedzy, a potem pytaj. Ps. Podpiekanie w wędzarni w 150 stopniach. Po co? W niższej temperaturze się podpieka. Podstaw wędzenia nie będę Ci tłumaczyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1005751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 7 Kwietnia Bachus, wszyscy odsyłają cię do podstaw z braku wiedzy a ty brniesz dalej i ośmieszasz się takimi wpisami jak powyższe, odpuść sobie i zacznij od akademii Dziadka. 2 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1005756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 7 Kwietnia 20 godzin temu, Bachus napisał(a): A wracając do tematu wątku: Zdecydowanie sposób D ale zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową, odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory. Ma to też ten walor, że w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki co wpływa na mniejszą utratę masy w stosunku do innych metod. A utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" co miało by to nie znaczyć Waszmość tak poważnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1005939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 7 Kwietnia W dniu 6.04.2025 o 19:48, mamuśka napisał(a): Świat i nauka twierdzili już że mleko, masło, jajka, itd. jest beee. No jasne, Ziemia też jest płaska a Kopernik była kobietą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 7 Kwietnia 18 godzin temu, MariuszB napisał(a): , odpuść sobie i zacznij od akademii Dziadka. Dziadek 15 lat temu nieźle mnie przeczołgał co chwała mu za to, więc go do tego nie mieszaj, A może wiesz dla czego już go tu od jakiegoś długiego czasu tu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Kwietnia 23 minuty temu, Bachus napisał(a): już go tu od jakiegoś długiego czasu tu nie ma? Nie bardzo wiem skąd takie wiadomości masz - ostatnio na forum był 3 godziny temu to chyba niezbyt odległy horyzont czasowy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 7 Kwietnia 39 minut temu, chudziak napisał(a): - ostatnio na forum był 3 godziny temu to chyba niezbyt odległy horyzont czasowy No tak to się dziwię, że jeszcze nie wbił mnie w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Kwietnia 2 godziny temu, Bachus napisał(a): No tak to się dziwię, że jeszcze nie wbił mnie w ziemię. Wychodzi na to że jesteś teoretyk gawędziarz... raczej obrażasz swoich przedmówców którzy posiadają wiedze i mógł byś się dużo nauczyć od nich. Najwidoczniej masz problem laryngologiczny. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 8 Kwietnia To ja mam pytania tylko do Bachusa: 1) W dniu 6.04.2025 o 20:41, Bachus napisał(a): zamiast wełny (do izolacji wędzarni) W dniu 6.04.2025 o 20:41, Bachus napisał(a): lepiej dać pianę poliuretanową Poproszę o informacje o braku szkodliwego działania piany poliuretanowej na mięso, w temperaturze 150 stopni. 2) W dniu 6.04.2025 o 20:41, Bachus napisał(a): odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory Jak jest temperatura -10 stopni (na zewnątrz wędzarni), to przy izolacji ww. pianą mięso wkładasz do wędzarni i podnosisz temperaturę by mięso zaczęło się "wędzić"? Bo Ty nie wygrzewasz komory przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 8 Kwietnia 1. Wyróżniają się także dobrą izolacyjnością termiczną i akustyczną. Można ich używać w zakresie temperatur od -60°C do nawet +130°C.2 mar 2022- to cytat z jakiejś karty technologicznej. 2. Tak zgadza się, włączam grzałkę doprowadzając temp. do ok. 25 stopni bo tak na ogół wędzę. Nie wygrzewam komory do wyższych temp. bo nic mi się nie skrapla. Do skraplania mam co innego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 9 Kwietnia 9 godzin temu, mamuśka napisał(a): To ja mam pytania tylko do Bachusa: 1) (do izolacji wędzarni) Poproszę o informacje o braku szkodliwego działania piany poliuretanowej na mięso, w temperaturze 150 stopni. 2) Jak jest temperatura -10 stopni (na zewnątrz wędzarni), to przy izolacji ww. pianą mięso wkładasz do wędzarni i podnosisz temperaturę by mięso zaczęło się "wędzić"? Bo Ty nie wygrzewasz komory przecież. Ja bym oszczędził tu nerwów. Wiosna idzie. Nie szkoda czasu? Gość pisze by pisać bo mu się wydaje... strzela rykoszetami i nie umie logicznie zanalizować informacji z netu i je połączyć. Radzę Bachusowi zrobić eksperymenty na sobie a potem mędrkować publicznie. Sieje zamęt i chaos. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) 8 godzin temu, januszfeniks napisał(a): . Radzę Bachusowi zrobić eksperymenty na sobie a potem mędrkować publicznie. Co też tu czynię., Mam pianę, od 3 lat nic się z nią nie dzieje i nie wygrzewam godzinami wędzarki. Jak się ma wędzarkę z cegły czy kamienia bez izolacji to wędzarka dobrze izolowana to zamęt i chaos,rozymiem . A teraz pogram sobie w nową grę [Kwiecień 2025] KPPS czyli Klub Przyjaciół Pana S. - ankieta którą odkryłem, l tam przynajmniej jest spokój, nikt nie odpowiada, a jak wzrasta ego!!!!! Edytowane 9 Kwietnia przez Bachus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 9 Kwietnia Godzinę temu, Bachus napisał(a): którą odkryłem, l tam przynajmniej jest spokój, nikt nie odpowiada, a jak wzrasta ego!!!! 😆😆😆 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-1006513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.