Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy to wreszcie.....mamy :) 2 tygodnie na sucho. Potem około 6 tyg. w 10-11C i 75-85%. Smak super. Kolor super. Pleśń ok. Tylko biała - zapewniam , mimo że zdjęcia mogą wskazywać co innego. Pleśń jest bo obok kiełbasy wisiały pryskane Penicilum Candidum.

 

post-67697-0-35934400-1514846404_thumb.jpgpost-67697-0-28037500-1514846405_thumb.jpgpost-67697-0-06239900-1514846406_thumb.jpgpost-67697-0-83643800-1514846406_thumb.jpgpost-67697-0-64432300-1514846407_thumb.jpgpost-67697-0-46769400-1514846408_thumb.jpgpost-67697-0-29115300-1514846409_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nie znam się na tych waszych etapach hehe Coś tam kiedyś mi mignęło

 

Wygląda mega smacznie, ale najlepszy smak wydobywa się z cienkich plasterków  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Tygodniowy łosoś wędzony na zimno wyciągnięty z próżni......niebo w gębie.....wolę chyba bardziej niż tą polędwiczkę :)

post-67697-0-52757300-1515001621_thumb.jpgpost-67697-0-56489300-1515001622_thumb.jpgpost-67697-0-28676000-1515001623_thumb.jpgpost-67697-0-03248600-1515001624_thumb.jpg

Ładna zwarta struktura - interesuje mnie jak zwykle - przygotowanie ryby (solone na sucho czy solankowane %) - czas i temp  zimnego wędzenia  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

A nie interesuje Cię jak na fejsie WB - że to przecież największe świństwo ? Łosoś pewnie hodowlany itp :) i zaraz mi 3 cycek wyrośnie :)

A ja mam w du-pie skąd On jest - nawet nie wiem. Kupuje takie i takie w zależności od wyglądu i ceny.

Nie ważne - wkurzyli mnie tam i długo postu nie dam żadnego......

 

20g soli morskiej i 5g brązowego cukru. Solony w lodówce 3 doby. Obracany raz dziennie ale soki nie wylewane.

Potem ręcznik papierowy. Osuszanie wstępne w garażu. Wędzenie 12h do 20C max.

Potem odpoczynek 12h i próżnia na 5 dni. A potem jemy toksyczną rybę z wielkim smakiem :)

 

 

A nie interesuje Cię jak na fejsie WB - że to przecież największe świństwo ? Łosoś pewnie hodowlany itp i zaraz mi 3 cycek wyrośnie A ja mam w du-pie skąd On jest - nawet nie wiem. Kupuje takie i takie w zależności od wyglądu i ceny. Nie ważne - wkurzyli mnie tam i długo postu nie dam żadnego......

Spokojnie. :D Czytałem i się niekiepsko ubawiłem. :D

Gdyby takie bzdury miały decydować o moim być, albo nie na forum, czy w grupie, już dawno bym się "obwiesił". :D

Nie faluj. Alleluja i do przodu. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

JA na początku się ubawiłem ale czym dalej w las tym większe frustracja na debilność co poniektórych........Forum to konkretni ludzie. Z nie wszystkimi żyję w miłości ale szacunek do ich pracy mam. A na grupie bywa już różnie :) Wolę tu wstawiać swoje TOKSYCZNE wyroby :)


[Dodano: 03 sty 2018 - 20:08]

Idę zjeść łosia z grzanką :)

Nie przejmuj się tylko działaj, a idzie Ci super. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Obserwuję, obserwuję. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Łosoś pewnie hodowlany itp i zaraz mi 3 cycek wyrośnie
To mnie ubawiłeś osobiście pływałem koło hodowli łososi  w Norwegii - jadłem te z oceanu - i te hodowlane - Jasne dzikie są bardziej jędrne - kurczaki to mają  :D ​. Każdy kto pływał na północnych fiordach wie jaki tam jest prąd -jaka wymiana wody i tam takie.......gdzieś jak znajdę swojego łososia to wstawię - z 10 kg ;) 

Muskie - to ryba 🙃

 Swoje grzanki. Nie toksyczne :)4f370208814af40d208de3ce01d5013b.jpg735589fdb0ac01cfe98c9a0ac1e0f1e5.jpg

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bee Gees

 

 

20g soli morskiej i 5g brązowego cukru. Solony w lodówce 3 doby. Obracany raz dziennie ale soki nie wylewane.
to i bez wędzenia jest smaczny ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Całkiem ciekawa ta biała z zalewy ale mam kilka uwag. U mnie lodówka 5C. Po wyciągnięciu kiełbasa wydaje się za twarda i nie czuć tak fajnie smaków. Ale lekko podgrzana już całkiem całkiem. Uważam, że najlepsza dla niej będzie temp. pokojowa. Generalnie śmieszna sałatka mojej żony. Kasza orkiszowa, ser żółty mój, pomidory suszone, rukola, orzeszki pini i dynia prażona. Polędwiczka dojrzewająca i włoskie paluchy. Polane olejem sezamowym. No i nadejszła wiekopomna chwiła -  jadę z jedno nocnym chlebem. Jutro będzie pieczony w kociołku żeliwnym. Jeszcze tego nie praktykowałem :)

 

post-67697-0-59831600-1515177652_thumb.jpgpost-67697-0-36757300-1515177653_thumb.jpgpost-67697-0-13561600-1515177654_thumb.jpgpost-67697-0-94835800-1515177654_thumb.jpg


[Dodano: 05 sty 2018 - 19:42]

Bardzo ważny składnik sałatki. Ogórki kanapkowe curry-kurkuma. Super pasują.

No Panie :) - człowiek je nie tylko ustami , ale i oczami - a tu obraz niekiepski :thumbsup::clap:

Dziękuję . Kurde moja żona zawsze musi coś zakombinować. Ależ ta kasza orkiszowa dobra. Do takich sałatek super :) Uwielbiam takie lekkie coś :)

Ogórki kanapkowe curry-kurkuma

i piniaki itp.  :thumbsup:

takie nasze domowe klimaty :D 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

No to mamy chleby z kociołka żeliwnego - bo się jeszcze garnka nie dorobiłem. Cało nocny - ale z modyfikacjami (mąką 800g 750 pszenna i 200 g żytnia 720). Bardzo lekki - można więc zrobić zdrowszy i dać więcej mąki żytniej. Lepiej wyrósł jak dałem bezpośrednio do gara niż ten co włożyłem z papierem do pieczenia (by było łatwiej). I teraz wisienka na torcie - COPPA Sebastian Pustelnik (sebarod). Wysoka półka. Z chlebem świeżym i masełem ORGAZM murowany (i to bez żony obok). A przy okazji robię korycina z 25 litrów - bo znajomy dupę truł. A nie można zlewać znajomych 1f642.png :) SMACZNEGO

 

post-67697-0-79156500-1515239986_thumb.jpgpost-67697-0-68319000-1515239987_thumb.jpgpost-67697-0-51426900-1515239988_thumb.jpgpost-67697-0-46951600-1515239989_thumb.jpgpost-67697-0-47322300-1515239990_thumb.jpgpost-67697-0-28095900-1515239991_thumb.jpgpost-67697-0-12216400-1515239992_thumb.jpgpost-67697-0-86770400-1515239992_thumb.jpgpost-67697-0-62101800-1515239993_thumb.jpgpost-67697-0-48205900-1515239994_thumb.jpg

Mi z żytnią też bardziej podchodzi (dawałem jeszcze więcej % żytniej niż Ty)  - chlebek bardzo ładny

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.