wosiu Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2008 Witam obiecałem że przedstawię zdjęcia mojego dymogeneratora z pomocą którego zrobiłem wędzarkę do zimnego wędzenia.Jest idealna do wędzenia oscypków. Zaznaczam że komora wędzarnicza jest tymczasowo zrobiona z kartonu po mieszarce,docelowa będzie z desek drewnianych. Tak wyglądają moje oscypki po 3.5 godzinnym wędzeniu http://images28.fotosik.pl/171/b3214605ffe2306bm.jpg http://images32.fotosik.pl/166/3f39f619d0c4ebe4m.jpg http://images25.fotosik.pl/169/a32cd7d1a4a31f9em.jpg Zaletą tego "urządzenia" jest niskie zużycie trocin. Na 3.5 godzinne wędzenie zużyłem trzy pudełka po ciasteczkach trocin i pół szczapy drewna takiej jak się kładzie do kominka. Temperatura nie przekroczyła 30°C Po wędzeniu zastała tylko taka kupeczka popiołu. http://images25.fotosik.pl/169/e932da5f7038a70am.jpg http://images29.fotosik.pl/170/1d1eb8bc05c9482am.jpg http://images34.fotosik.pl/167/320e5c8203feddf5m.jpg http://images31.fotosik.pl/167/0b255a870036004fm.jpg http://images31.fotosik.pl/167/539de4cbddcab945m.jpg Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2008 Gratulacje pomysłu i oscypków :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2008 Tak wyglądają moje oscypki po 3.5 godzinnym wędzeniuWosiu, jesteś mistrzem oscypkowym. Serdecznie gratuluję. Zimny dym i pozycja, w jakiej je wędzisz gwarantują zachowanie pięknego kształtu. Napisz proszę, jak zapobiegasz deformowaniu się serków w czasie ociekania? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2008 Wosiu, ile masz foremek do oscypków?Gratuluję - oscypki wyglądają fachowo! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Marca 2008 EAnno wpadłem na pomysł żeby zaraz po uformowaniu w oscypiorce razem z nią czyli z foremką włożyć gorący jeszcze oscypek do solanki umieszczonej w zamrażarce.Po kilku chwilach zdejmuję oscypiorkę ale oscypek zostaje w takiej bardzo zimnej solance ok.1°C aż się bardzo mocno schłodzi i wtedy mniej się deformują.BonAir mam tylko jedną oscypiorkę,są one niestety bardzo drogie ja za swoją w Nowym Targu dałem 50zł po targu bo chciał 60zł.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Marca 2008 Wosiu, skąd bierzesz mleko do tych oscypków. I ile go zużywasz na taką porcję serków.? Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Marca 2008 MirkuB mleko kupuję na targowisku ale pani która sprzedaje mi to mleko jest moją znajomą więc mam pewność że mleko jest bez dodatku wody.Te oscypki jak widać 5szt.były zrobione z 10l mleka.Cztery oscypki ważyły po 23dkg i jeden 21dkg.Za mleko zapłaciłem 15zł.Nie odciskam zbyt mocno serków i później wychodzą naprawdę wspaniałe śnietankowe.Te z supermarketów sprzedawane niby przez górali nie powinny leżeć koło moich bo mogły by je zarazić badziewiem.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Marca 2008 .Te z supermarketów sprzedawane niby przez górali nie powinny leżeć koło moich bo mogły by je zarazić badziewiem. Tak trzymaj Wosiu :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2008 Jeszcze dziś widzę tajmniczo wyglądającą buzię fentelka gdy mówię mu ''patrz gazda próbuje Twojego oscypka" :grin: :grin: i góral był zachwycony :lol: wosiu czego Ty jeszcze nie robiłeś z kulinariów :grin: gratuluję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.