Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Okej złożyłem.

Wydawało mi się że na tej ostrzałce powinna być możliwość ustawienia kąta ostrzenia a nie ma.

Może ktoś z Was opisać technikę jak ostrzy? Kamieniami od największej gradacji do najmniejszej czy odwrotnie?

Kamieniem prawo lewo czy raczej jak bym kroił chleb?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404171
Udostępnij na innych stronach

Na youtube jest sporo filmików z tego typu ostrzałek:

https://www.youtube.com/results?search_query=china+apex+sharpen

Jest też sporo informacji na knives.pl:

http://forum.knives.pl/index.php/topic,122465.0.html

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404175
Udostępnij na innych stronach

Co powiecie na temat tej ostrzałki dostępnej na pewnym portalu aukcyjnym, pomijam fakt że to Chiński produkt oraz kopia Apex Edge Pro.

Jeżeli ktoś używa to może podzieli się doświadczeniem z eksploatacji, ostrzenia, jakości i trwałości, w tym i kamieni, proszę o to ponieważ chciałbym kupić taką ostrzałkę w prezencie i obdarować znajomego.

http://allegro.pl/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-ganzo-touch-pro-i5080346946.html

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404177
Udostępnij na innych stronach

Mariusz, kup na Aliexpress, będzie taniej, tylko trochę musisz poczekać. Poczytaj ten wątek - jest dużo informacji o tej ostrzałce.

Możesz też kupić tę, o której pisałem ostatnio i którą kupił KarKan. Solidna, tania, nieźle pomyślana.

 

 

 

Wydawało mi się że na tej ostrzałce powinna być możliwość ustawienia kąta ostrzenia a nie ma.

 

Kąt ostrzenia zmieniasz wysokością zamocowania tego przegubowego dzynksa. Zobacz link do aukcji którą podawałem, tam jest tabelka.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404191
Udostępnij na innych stronach

MariuszB osobiście też chciałem kupić tą ostrzałkę ale przeglądając filmiki na you tubie jedna osoba pokazywała połamane plastikowe części z tego typu ostrzałki.

Znalazłem taki filmik 

i postanowiłem zrobić coś podobnego z tym że kamienie zamówię na Aliexpress.

Moja wygląda na razie tak post-59461-0-33634900-1423683002_thumb.jpgpost-59461-0-53664500-1423683003_thumb.jpg

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404193
Udostępnij na innych stronach

@kazior83, Ty to się chyba bardzo nudzisz :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404194
Udostępnij na innych stronach

Maad czasem są dni gdzie trzeba się czymś zająć  ;) a zawsze to trochę złotówek zaoszczędzone  :)

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404203
Udostępnij na innych stronach

Mariusz, kup na Aliexpress, będzie taniej, tylko trochę musisz poczekać. Poczytaj ten wątek - jest dużo informacji o tej ostrzałce.

Możesz też kupić tę, o której pisałem ostatnio i którą kupił KarKan. Solidna, tania, nieźle pomyślana.

Wiesz, tu już nie chodzi o to że będzie trochę taniej choć różnica w cenie jest nie do pogardzenia, ja po prostu nie mam możliwości zakupienia za granicą, a właściwie to nie mam możliwości zapłacenia i dlatego chciałem kupić w kraju :(

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404278
Udostępnij na innych stronach

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404287
Udostępnij na innych stronach

I cała prawda, tylko prawda i ...... prawda jest szeroko znana. Pozostaję na ręcznym ostrzeniu i wstępnej obróbce na szlifierce. Mam zadowalający efekt ponieważ mogę się golić bez użycia środków zmiękczających i przede wszystkim zawsze po ostrzeniu noży, a użyciu przez żonę - udaję apteki po plaster. Udaję się z ochotą, albowiem obok mam sklep czynny 24/h służący pomocą w odkażaniu " noży "  :) Cięcie papieru pokazane na filmie, mogę wykonać równie dobrze brzeszczotem do metalu. Co tu pisać, każdy wie jak nożyk "działa" i kiedy należy ostrzyć. :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404375
Udostępnij na innych stronach

Użycie "systemów" pozwala na powtarzalność - za każdym razem ostrzysz tylko tyle ile trzeba, więc ostrze wytrzyma dłużej. Już nie mówiąc o tym że czy jesteś zmęczony czy po piwie - ostrość zawsze będzie ta sama bo trudniej popełnić jakiś błąd.
Poza tym jeśli ostrzysz regularnie co tydzień czy dwa to o jakiej obróbce na szlifierce mowa? Szlifierką to się traktuje noże zepsute żeby je naprawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404534
Udostępnij na innych stronach

A noże masarskie w której grupie? http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404536
Udostępnij na innych stronach

 

 

A noże masarskie w której grupie?

 

15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninę

do normalnej pracy z mięsem 18-21 stopni

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404542
Udostępnij na innych stronach

 

A noże masarskie w której grupie?

 

15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninę

do normalnej pracy z mięsem 18-21 stopni

Dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404543
Udostępnij na innych stronach

Zawsze odpowiednio na szlifierce wyprowadzę ostrze do odpowiedniej grubości i ostrzę dalej już ręcznie, kamień, stalka. Jeżeli uznam, że należy w miarę zużywania ostrzy powtórzyć odpowiednie profilowanie znowu użyję szlifierki. Najstarszy nóż mam już osiem lat i jeszcze trochę posłuży. Uważam, że to nie jest problem ostrzenia, ale jakość użytej stali.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404548
Udostępnij na innych stronach

 

 

A noże masarskie w której grupie?

 

15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninę

do normalnej pracy z mięsem 18-21 stopni

Dziękuję.
Widziałeś kiedykolwiek rzeźnika ostrzącego z ręki na jakieś określone kąty?

Znam wielu. I wszedzie tam gdzie są szlifierki do ostrzenia recznego nikt nie bawi sie w kąty. Każdy robi to na oko.

I nikt sie nie bawi w reczne smyranie po jakimś kamyku. (Dobre to jest jak dłubiesz w jakimś grajdole jednego czy dwa parchy na dzień)

Na taśmie nie ma czasu na takie zabawy. Nóż na szlifierkę. Potem dokładnie na filcu z pastą polerską. I atak. I tak co dzień. A jak trzeba to i w przerwie jeszcze poprawka. I jak nóż wytrzymuje kilka miesiecy to znaczy że gościu albo ma robote gdzie nóż niepotrzebny albo ma nadgarstki ze stali.

Koniec kropka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na taśmie nie ma czasu na takie zabawy.

 

Wiesz co, jak się w mojej ciasnej kuchni dorobię taśmy, to nie omieszkam zwrócić się do Ciebie po poradę. Póki co, to będę ostrzył moje wszystkie 3 noże na taki kąt, jaki mi się podoba.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404609
Udostępnij na innych stronach

Ostrzenie noży to jest nawet  przyjemna zabawa, gdy się ma przyrząd na  którym w godzinę naostrzy się nóż który goli. Ja nie mam tak długiej przyjemności bo w 5 min a może i krócej doprowadzę nóż do takiego stanu . I kto tu jest bardziej szczęśliwy .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404616
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady, na zwykłe podostrzenie noża potrzeba zaledwie parę minut. Używa się do tego dwóch kamieni, o gradacji 800 i 1500. Każdym kamieniem wystarczy wykonać parę pociągnięć. Godzina to się może schodzi, jak trzeba ratować wyszczerbione ostrze, albo wyprowadzić krawędź tnącą w jakimś zaniedbanym, kuchennym nożu, który już nawet chleba nie kroi. Choć wtedy to faktycznie lepiej użyć szlifierki, jak andyandy.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404624
Udostępnij na innych stronach

Co do noży dodam tylko, że otrzymałem świetny i drogi "nóż szefa" za kilkaset zł. Po pierwszej godzinie odżyłem owe cudo do lamusa bo mi mało ręka nie odpadła. Przeprosiłem stare noże kupione po 23 zł i ręka przestała boleć. Każdy nuż można szybko zniszczyć używając szlifierki więc należy mieć pewną rękę i trochę praktyki. Cieniuję ostrze pod kątem około 15 st szerokość stożka 12 mm i ostrze na 10 st już na kamieniu, ceramice np klejony gres. Nóż jest bardzo ostry jednak szybko się tępi i stalka co kilkanaście minut jest w użyciu. Po użyciu kamienia muszę jednak każdorazowo myć. Ostrość noży sprawdzam na żonie jak chce plaster już w czasie pierwszej minuty używania, oznacza że są dobrze naostrzone. :D Najlepiej lubię nóż, który dobrze leży w ręku i  ma odpowiednią stal, a marka jest bez znaczenia.  

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404649
Udostępnij na innych stronach

Nie robię dużych ilości ale ciągłe podostrzanie noża raz na tydzień zajmuje kilka minut z czego większość to zmiana kamieni - ponieważ za każdym razem zbieram tylko ułamki milimetra to nie znam takiego problemu jak konieczność odchudzenie noża szlifierką. Taką zabawę to ja sobie funduję przy ostrzeniu dłut ale nie noży kuchennych 1-2mm grubości.
Andyandy: to o czym piszesz świadczy o tym że masz nóż z plasteliny ;-) Niestety odporność stali na ścieranie ma niewielki związek z tym jak dobrze możemy nóż naostrzyć (nawet blachę z konserwy można naostrzyć tak że przy dotknięciu zatnie do kości).
A już w ogóle jakość stali nie ma żadnego związku z ergonomią. Dlatego sporo moich znajomych z forum nożowego ściąga noże japońskie - oprócz dobrej stali są też świetnie wyważone. Sam też sobie kupiłem santoku do warzywek ale to było jak dolar był taniutki. Dlatego jako "szefa" nadal używam biedronkowego za 20zł. Do mięsa mam jakiś nóż za 9zł, który faktycznie trzeba ostrzyć przed każdym użyciem - ale używam go ze świadomością że to plastelina i na pewno nikomu bym go nie polecił.
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-405885
Udostępnij na innych stronach

post-40431-0-19202500-1424625854_thumb.jpg

Nóż jak nóż blacha gruba więc szlifierka potrzebna potem osełka i w pracy sama przyjemność. Stal w miarę dobra i nie "plastik" Jak chcę troszkę siły użyć idę porąbać drewno. Nóż ma leżeć w dłoni i nie męczyć, a co do ostrości napiszę "max ostry" bo takim nożem lubię się posługiwać, lekko i delikatnie.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-406434
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Może komuś przyda się tabela kątów ostrzenia noży, na 100% dotyczy ostrzałek Chińskiej firmy Ruixin, co do reszty to nie wiem :(

 

post-45882-0-76413500-1427200842_thumb.jpg

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-415440
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.