Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 11 Lutego 2015 Karkan opanuj emocje siagnij zdjecia i złóż tak jak widac na zdjeciu, kazdy z nas to robił , innej drogi niema Powodzenia Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 11 Lutego 2015 Okej złożyłem.Wydawało mi się że na tej ostrzałce powinna być możliwość ustawienia kąta ostrzenia a nie ma.Może ktoś z Was opisać technikę jak ostrzy? Kamieniami od największej gradacji do najmniejszej czy odwrotnie?Kamieniem prawo lewo czy raczej jak bym kroił chleb? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 11 Lutego 2015 Na youtube jest sporo filmików z tego typu ostrzałek:https://www.youtube.com/results?search_query=china+apex+sharpenJest też sporo informacji na knives.pl:http://forum.knives.pl/index.php/topic,122465.0.html Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Co powiecie na temat tej ostrzałki dostępnej na pewnym portalu aukcyjnym, pomijam fakt że to Chiński produkt oraz kopia Apex Edge Pro.Jeżeli ktoś używa to może podzieli się doświadczeniem z eksploatacji, ostrzenia, jakości i trwałości, w tym i kamieni, proszę o to ponieważ chciałbym kupić taką ostrzałkę w prezencie i obdarować znajomego.http://allegro.pl/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-ganzo-touch-pro-i5080346946.html Edytowane 11 Lutego 2015 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 11 Lutego 2015 Mariusz, kup na Aliexpress, będzie taniej, tylko trochę musisz poczekać. Poczytaj ten wątek - jest dużo informacji o tej ostrzałce.Możesz też kupić tę, o której pisałem ostatnio i którą kupił KarKan. Solidna, tania, nieźle pomyślana. Wydawało mi się że na tej ostrzałce powinna być możliwość ustawienia kąta ostrzenia a nie ma. Kąt ostrzenia zmieniasz wysokością zamocowania tego przegubowego dzynksa. Zobacz link do aukcji którą podawałem, tam jest tabelka. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 11 Lutego 2015 MariuszB osobiście też chciałem kupić tą ostrzałkę ale przeglądając filmiki na you tubie jedna osoba pokazywała połamane plastikowe części z tego typu ostrzałki.Znalazłem taki filmik i postanowiłem zrobić coś podobnego z tym że kamienie zamówię na Aliexpress.Moja wygląda na razie tak Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 11 Lutego 2015 @kazior83, Ty to się chyba bardzo nudzisz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 11 Lutego 2015 Maad czasem są dni gdzie trzeba się czymś zająć a zawsze to trochę złotówek zaoszczędzone Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 12 Lutego 2015 Mariusz, kup na Aliexpress, będzie taniej, tylko trochę musisz poczekać. Poczytaj ten wątek - jest dużo informacji o tej ostrzałce.Możesz też kupić tę, o której pisałem ostatnio i którą kupił KarKan. Solidna, tania, nieźle pomyślana.Wiesz, tu już nie chodzi o to że będzie trochę taniej choć różnica w cenie jest nie do pogardzenia, ja po prostu nie mam możliwości zakupienia za granicą, a właściwie to nie mam możliwości zapłacenia i dlatego chciałem kupić w kraju Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 12 Lutego 2015 Powinno trochę rozjaśnić.Można jeszcze zerknąć na stronę https://www.google.de/search?q=k%C4%85t+ostrzenia+no%C5%BCy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XoXcVLL0DYG6ygPH3YHwAg&ved=0CCIQsAQ&biw=1920&bih=893 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 12 Lutego 2015 I cała prawda, tylko prawda i ...... prawda jest szeroko znana. Pozostaję na ręcznym ostrzeniu i wstępnej obróbce na szlifierce. Mam zadowalający efekt ponieważ mogę się golić bez użycia środków zmiękczających i przede wszystkim zawsze po ostrzeniu noży, a użyciu przez żonę - udaję apteki po plaster. Udaję się z ochotą, albowiem obok mam sklep czynny 24/h służący pomocą w odkażaniu " noży " Cięcie papieru pokazane na filmie, mogę wykonać równie dobrze brzeszczotem do metalu. Co tu pisać, każdy wie jak nożyk "działa" i kiedy należy ostrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 13 Lutego 2015 Użycie "systemów" pozwala na powtarzalność - za każdym razem ostrzysz tylko tyle ile trzeba, więc ostrze wytrzyma dłużej. Już nie mówiąc o tym że czy jesteś zmęczony czy po piwie - ostrość zawsze będzie ta sama bo trudniej popełnić jakiś błąd.Poza tym jeśli ostrzysz regularnie co tydzień czy dwa to o jakiej obróbce na szlifierce mowa? Szlifierką to się traktuje noże zepsute żeby je naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 13 Lutego 2015 noże.jpgA noże masarskie w której grupie? http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 13 Lutego 2015 A noże masarskie w której grupie? 15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninędo normalnej pracy z mięsem 18-21 stopni Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 13 Lutego 2015 A noże masarskie w której grupie? 15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninędo normalnej pracy z mięsem 18-21 stopniDziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zawsze odpowiednio na szlifierce wyprowadzę ostrze do odpowiedniej grubości i ostrzę dalej już ręcznie, kamień, stalka. Jeżeli uznam, że należy w miarę zużywania ostrzy powtórzyć odpowiednie profilowanie znowu użyję szlifierki. Najstarszy nóż mam już osiem lat i jeszcze trochę posłuży. Uważam, że to nie jest problem ostrzenia, ale jakość użytej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziaksos Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 13 Lutego 2015 A noże masarskie w której grupie? 15 stopni - idealny do krojenia w kostkę klasy I, ewentualnie można nim skórować słoninędo normalnej pracy z mięsem 18-21 stopniDziękuję.Widziałeś kiedykolwiek rzeźnika ostrzącego z ręki na jakieś określone kąty?Znam wielu. I wszedzie tam gdzie są szlifierki do ostrzenia recznego nikt nie bawi sie w kąty. Każdy robi to na oko. I nikt sie nie bawi w reczne smyranie po jakimś kamyku. (Dobre to jest jak dłubiesz w jakimś grajdole jednego czy dwa parchy na dzień)Na taśmie nie ma czasu na takie zabawy. Nóż na szlifierkę. Potem dokładnie na filcu z pastą polerską. I atak. I tak co dzień. A jak trzeba to i w przerwie jeszcze poprawka. I jak nóż wytrzymuje kilka miesiecy to znaczy że gościu albo ma robote gdzie nóż niepotrzebny albo ma nadgarstki ze stali. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 13 Lutego 2015 Na taśmie nie ma czasu na takie zabawy. Wiesz co, jak się w mojej ciasnej kuchni dorobię taśmy, to nie omieszkam zwrócić się do Ciebie po poradę. Póki co, to będę ostrzył moje wszystkie 3 noże na taki kąt, jaki mi się podoba. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Ostrzenie noży to jest nawet przyjemna zabawa, gdy się ma przyrząd na którym w godzinę naostrzy się nóż który goli. Ja nie mam tak długiej przyjemności bo w 5 min a może i krócej doprowadzę nóż do takiego stanu . I kto tu jest bardziej szczęśliwy . Edytowane 13 Lutego 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 13 Lutego 2015 I kto tu jest bardziej szczęśliwy . Nóż ? Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 13 Lutego 2015 Bez przesady, na zwykłe podostrzenie noża potrzeba zaledwie parę minut. Używa się do tego dwóch kamieni, o gradacji 800 i 1500. Każdym kamieniem wystarczy wykonać parę pociągnięć. Godzina to się może schodzi, jak trzeba ratować wyszczerbione ostrze, albo wyprowadzić krawędź tnącą w jakimś zaniedbanym, kuchennym nożu, który już nawet chleba nie kroi. Choć wtedy to faktycznie lepiej użyć szlifierki, jak andyandy. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Co do noży dodam tylko, że otrzymałem świetny i drogi "nóż szefa" za kilkaset zł. Po pierwszej godzinie odżyłem owe cudo do lamusa bo mi mało ręka nie odpadła. Przeprosiłem stare noże kupione po 23 zł i ręka przestała boleć. Każdy nuż można szybko zniszczyć używając szlifierki więc należy mieć pewną rękę i trochę praktyki. Cieniuję ostrze pod kątem około 15 st szerokość stożka 12 mm i ostrze na 10 st już na kamieniu, ceramice np klejony gres. Nóż jest bardzo ostry jednak szybko się tępi i stalka co kilkanaście minut jest w użyciu. Po użyciu kamienia muszę jednak każdorazowo myć. Ostrość noży sprawdzam na żonie jak chce plaster już w czasie pierwszej minuty używania, oznacza że są dobrze naostrzone. Najlepiej lubię nóż, który dobrze leży w ręku i ma odpowiednią stal, a marka jest bez znaczenia. Edytowane 13 Lutego 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-404649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie robię dużych ilości ale ciągłe podostrzanie noża raz na tydzień zajmuje kilka minut z czego większość to zmiana kamieni - ponieważ za każdym razem zbieram tylko ułamki milimetra to nie znam takiego problemu jak konieczność odchudzenie noża szlifierką. Taką zabawę to ja sobie funduję przy ostrzeniu dłut ale nie noży kuchennych 1-2mm grubości.Andyandy: to o czym piszesz świadczy o tym że masz nóż z plasteliny ;-) Niestety odporność stali na ścieranie ma niewielki związek z tym jak dobrze możemy nóż naostrzyć (nawet blachę z konserwy można naostrzyć tak że przy dotknięciu zatnie do kości).A już w ogóle jakość stali nie ma żadnego związku z ergonomią. Dlatego sporo moich znajomych z forum nożowego ściąga noże japońskie - oprócz dobrej stali są też świetnie wyważone. Sam też sobie kupiłem santoku do warzywek ale to było jak dolar był taniutki. Dlatego jako "szefa" nadal używam biedronkowego za 20zł. Do mięsa mam jakiś nóż za 9zł, który faktycznie trzeba ostrzyć przed każdym użyciem - ale używam go ze świadomością że to plastelina i na pewno nikomu bym go nie polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-405885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 22 Lutego 2015 Nóż jak nóż blacha gruba więc szlifierka potrzebna potem osełka i w pracy sama przyjemność. Stal w miarę dobra i nie "plastik" Jak chcę troszkę siły użyć idę porąbać drewno. Nóż ma leżeć w dłoni i nie męczyć, a co do ostrości napiszę "max ostry" bo takim nożem lubię się posługiwać, lekko i delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-406434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 24 Marca 2015 Może komuś przyda się tabela kątów ostrzenia noży, na 100% dotyczy ostrzałek Chińskiej firmy Ruixin, co do reszty to nie wiem Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/34/#findComment-415440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.