Einshell Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 12 Listopada 2013 Dodatkowo, dziewczyny mają mniej predyspozycji do takich zajęć. Ojjjj Anduś Ty się do ''gipsu nie pchaj'' ... Mój ŚP. Dziadziuś zawsze ostrzył na betonowych schodach , i ja tak potrafię naostrzyć Pózniej pogłaskam osełką ( bo stalki się jeszcze nie dorobiłam ) i jest ''brzytwa'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-312570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 12 Listopada 2013 Ania , to masz tak jak ja ...na drenie od studni pózniej też po osełce i jest rewelka Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-312587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 14 Listopada 2013 Chyba prościej kupić ostrzałkę diamentową za parę złotych niż chodzić nad studnię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 14 Listopada 2013 to ja skazany jestem na tępe noże nie ma studni Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 14 Listopada 2013 Ja , gdy od kogoś wezmę tępy nóż , to mówię :Faktycznie tępy , jak właściciel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 15 Listopada 2013 Szczerze polecam taką ostrzałkę; http://www.rybi-ogon.pl/Ostrzaka-do-noy-Rapala-p-94.htmlOsobiście używam, ostrzę wszystkie noże jakie posiadam, od scyzoryków Victorinoxa czy Opinela , noze do filetowania ryb oraz wszyskie kuchenne ostrza jakie posiadam. Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 15 Listopada 2013 @jacak, jaki kąt ma ta ostrzałka? bardzo podobna firmy Lanskyhttp://lansky.com/index.php/products/quick-fix-pocket-sharpener/ma około 24 stopni, w sam raz dla scyzoryków ... nóż kuchenny to około 20 stopni ... nóż do filetowania powinien mieć jakieś 15 stopni ..... coś ściemniasz kolego ... albo nieudolnie reklamujesz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 15 Listopada 2013 "Nieudolnie" powiadasz...? cóż , noże które ostrzę na takiej osełce "same tną" . Z pewnością się mylę bo to nie ten kont. Rapala, nie jest moim sponsorem choć posiadam wiele przynęt tej firmy. Polecam bo używam, nie ściemniam. Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 15 Listopada 2013 kamień do ostrzenia->, kawałek płytki z piaskowca, kawałek płytki z graniu i nie ma noża który by palców nie porozcinał - dziś przez nieuwagę pojechałem po palcach i wiem, że takie ostrzenie jest albo dobre albo za dobre Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 16 Listopada 2013 kamień do ostrzenia->, kawałek płytki z piaskowca, kawałek płytki z graniu i nie ma noża który by palców nie porozcinał Zapomniałaś o jeszcze jednym, moim zdaniem najważniejszym składniku zestawu ostrzącego: umiejętnościach operatora Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 16 Listopada 2013 i nie ma noża który by palców nie porozcinał Niestety są takie noże, świat poszedł do przodu i stale na noże również są co raz lepsze i wymagają diamentów do ostrzenia, można je wprawdzie naostrzyć byle czym ale bardzo szybko tracą wtedy ostrość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zapomniałaś o jeszcze jednym, moim zdaniem najważniejszym składniku zestawu ostrzącego: umiejętnościach operatora Tu umiejętności są niewątpliwie bardzo ważne lecz jak występuje chęć nauki to i amator ostrzenia wyprowadzi ostrze - faktem pozostaje czas i ilość "podejść" do problemu ale dla chcącego ..... Niestety są takie noże, świat poszedł do przodu i stale na noże również są co raz lepsze i wymagają diamentów do ostrzenia, można je wprawdzie naostrzyć byle czym ale bardzo szybko tracą wtedy ostrość. Tu zgadzam się ale mam wątpliwości co do diamentów - jak EAnna napisała umiejętności operatora w tymże przypadku są także niezmiernie ważne - "krzywe" ustawienie kąta ręki w stosunku do konta "laski" diamentowej i już lipa z ostrzenia.Ja mam noże które doskonale tolerują traktowanie je na piaskowcu i poprawienie stalką, wczoraj lekko dotknąłem się do palca i plastry trza było naklejać ale to nie świadczy o nożach tylko o kalectwie krojczego Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 16 Listopada 2013 każdy nóż (poza ceramicznym) można naostrzyć ręczniewarunkiem jest jedynie cierpliwość i brak pośpiechureszta jest trzecioplanowa Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 16 Listopada 2013 warunkiem jest jedynie cierpliwość i brak pośpiechu reszta jest trzecioplanowa A co z utrzymaniem kąta? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 16 Listopada 2013 frela ., zauważ jak starzik ostrzył - zawsze było dobrze Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Stalka służy do ostrzenia noża? - moim zdaniem nie.Stalka służy raczej do wygładzenia (wyprostowania)ostrza noża które uległo uszkodzeniu na kościach i deskach podczas obróbki elementów mięsnych ( fachowcem nie jestem ale może ktoś z większym doświadczeniem mógłby to dokładnie wyjaśnić a może to ja jestem w błędzie?)Jedno mogę stwierdzić, nawet najlepszy kamień nie pomoże jeżeli nie będziemy umieli się nim posłużyć.Techniki ostrzenia są różne i jest ich tyle, ilu ostrzących. W sumie całość sprowadza się do jednego, nóż ma służyć do cięcia, krojenia czy też rozdrabniania (jak zwał tak zwał, wiadomo o co chodzi).Noże ostrzymy różnie w zależności od przeznaczenia, gdybyśmy użyli tego samego modelu noża po naostrzeniu nożem do mięsa nie odważę się obierać ziemniaków i odwrotnie.Polecam kupić jakiś kamień i poćwiczyć, zarys jak to robić prawdopodobnie każdy ma, noże do obierania (np. ziemniaków) nie koniecznie muszą być super ostre, ważne żeby były gładkie (po ostrzeniu na kamieniu używamy „gładzika”, to bardzo drobny kamień do polerowania powierzchni noża (o ile się nie mylę) kiedyś fachowcy mówili na niego „mydełko”) dziś używamy polerki i pasty polerskiej do metalu, ale kto w dzisiejszych czasach poświęci tyle czasu na nożyk do obierania ziemniaków, chyba tylko fanatyk i ja. W 1998r kupiłem kamień dwustronny diamentowy, do dziś wygląda prawie jak nie używany, ostrzyłem wszystkie noże w domu i mogę zapewnić, że są ostre, gdyż przy poświęceniu odrobiny więcej czasu nożem można ogolić nogi (z brodą nie próbowałem).Niestety z obawy o resztę domowników, nie staram się już przykładać do ostrzenia wszystkich noży. Edytowane 16 Listopada 2013 przez -stasek- Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 17 Listopada 2013 A co z utrzymaniem kąta? Zapewniam Cie ,że większość rzeźników nawet nie wie jaki kąt ma krawędź tnąca jego noża wiec trudno zakładać,że ostrzą je zgodnie z tym kątem a jednak bez problemu pracują tymi nożami.Jeśli dla kogoś ten kąt jest naprawdę ważny, to wystarczy położyć nóż na płaskiej ostrzałce diamentowej i przechylać do momentu aż zniknie cień pod krawędzią tnącą i to właśnie jest odpowiedni kąt. Kąt w nożu określa jego zastosowanie nóż kuchenny ma 30 stopni ( czyli 15 na stronę) noże surwiwalowe, wojskowe często maja 50 stopni i nie jest problemem jeśli kąt zmienimy nieznacznie a trudno się pomylić o 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 17 Listopada 2013 fazzii tak bez urazy ale piszesz raczej bzdury! Napisałem raczej bo rzeźnicy mają tu najwięcej do powiedzenia.Jak ktoś zawodowo kroi mięsko i umie ostrzyć noże i sam nie wie dla czego ale wszystkie noże maja ten sam kąt - czemu ?? ano temu, że to najlepszy kąt do tego rodzaju prac i dalej idąc tym tropem -- ktoś raz "złapie" dobry kąt i jak drugim razem ustawi inny to zaraz skoryguje i będzie się trzymał tego właściwego (to jest tak zwana nauka na błędach własnych) - i dla tego jestem w stanie stwierdzić, że większość rzeźników z różnych końców świata ma tak samo naostrzone noże i to od tych zawodowców brali naukę ci co sprzedają, ostrzą lub robią ostrzałki. Większość przepisów i sposobów na wykonanie czegoś dobrego czy nawet bardzo dobrego bierze się od rzemieślników którzy wypraktykowali a następnie wdrożyli - teraz to chyba technolog jest ale kiedyś ... ? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 17 Listopada 2013 jak naprawdę wygląda ostrze noża, ostrzonego na kamieniach diamentowych o różnych gradacjachhttp://sharpeningtechniques.blogspot.com/2012/08/knife-sharpening-ascending-progression.html Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 17 Listopada 2013 Maad tylko kto ma w domu mikroskop z takim powiększeniem by to zweryfikować Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 17 Listopada 2013 autor tych zdjęć ma takiego hopla na punkcie ostrych noży, że można mu chyba zaufać . Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 17 Listopada 2013 Maad tylko kto ma w domu mikroskop z takim powiększeniem by to zweryfikować właśnie o to chodzi,że nie trzeba mieć mikroskopu tylko trzeba przyjąć do wiadomości,że ktoś to badał i to sprawdził i uwierzyć,że nóż naostrzony na byle czym wygląda jak piła a te psełdo zęby wykruszają się bardzo szybko i dlatego taki nóż się kilka razy szybciej tępi.Jeśli chodzi o pisanie bzdur przeze mnie to nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, mi chodziło o to że ostrząc nóż z reki można się pomylić o stopień ale to jest bez znaczenia,żeby ręcznie naostrzyć nóż i zachować kąt potrzeba takiego urządzenia ale żaden rzeźnik nie będzie się w to bawiłhttp://www.paulsfinest.com/images/D/apex-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 17 Listopada 2013 Fazzii jak Cię uraziłem to sorki nie miałem tego na celu (jak bym do tego dążył to by inaczej to brzmiało) możliwe, że słów niewłaściwych użyłem ale.A tak z innej beczki to Twoja ostrzałka ?? podaj koszt, gdzie kupiłeś i czy tak się sprawdza w praktyce jak pokazali to na ruski youtube ?? (jak widziałem jak wyostrzone noże to szczęka mi opadła) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) No fajnie, że są super hiper noże za kasę nie z tej ziemi. ;-) Ale dla zwykłego użytkownika (ZU) polecacie np. taką polską firmę ze świętokrzyskiej ziemi jaką jest Gerlah, czy jest jakaś jeszcze alternatywa w postaci malej rodzinne kuźni prowadzonej przez dzieci japońskich samurajów przywiezionych w ramach wymiany handlowej? :-) Jest, firma Glowel z Krasocina. Tanie noże, lepsze od chińskich. http://jmblog.pl/noze-glowel/ Edytowane 17 Listopada 2013 przez halogen Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-313995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 17 Listopada 2013 fazzii, przyłączam sie z pytaniem czy uzywasz tej ostrzałki , jaki jest jej koszt , bo wyglada na to ze da sie ostrzyc noze ze zmiennym katem w zalezności od potrzeb, mam ostrzalke z paiskowca oraz noze japonskie , ktore dostałem w prezencie , teraz pociagam je na stalce diamentowej , ale jeszcze nie osmieliłem sie je ostrzyc na kamieniu n bojac sie ze je zepsuje ,ale przyjdzie taki czas ze trzeba bedzie to zrobic , wiec moze ta mazyna nie jet b.droga.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/21/#findComment-314050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.