Muski Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Lutego 2022 dlaczego jet taka rónica w cenie, skoro obydwa są 37-mio warstwowe i obydwa ze stali VD-10 To są zupełnie inne noże i inny producent - chociaż podobne. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Lutego 2022 Chodzi o przejście pomiędzy głownią i rękojeścią. To się chyba nasada nazywa. Nóż droższy wygląda estetyczniej i bardziej "prestiżowo".Tojiro oferuje też budżetową wersję noża z rdzeniem VG-10 za ok 240 zł z serii A-1. Niestety nie ma on damastów naśladujących "nadchodzącą mgłę". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) A mnie już od dosyć dawna zainteresowały noże tasaki, jakimi tak zręcznie posługują się i pracują Azjaci, więc postanowiłem sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości . Jest to być może tak jak z Chińczykami zdobywającymi mistrzostwo świata w Ping-Ponga, rakietką trzymaną "po Chińsku" , co większości Europejczyków grozi zwichnięciem przegubu dłoni . Nie mniej tytułem próby zamówiłem sobie i oczekuję na tego typu sprzęcik. Ciekaw jestem bardzo czy będzie wygodny, czy go polubię i przypadnie mi do gustu ??? Edytowane 3 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Lutego 2022 Tylko to jest chyba nóż serbski. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Nikt przecież nie zabroni Serbom "tasaka" używać, u nich to dosyć powszechne narzędzie . Tylko to jest chyba nóż serbski. https://allegro.pl/oferta/azjatycki-tasak-recznie-kuty-noz-kuchenny-szefa-11429875434?snapshot=MjAyMi0wMS0zMFQxNzozMTo0MS4zOTJaO2J1eWVyOzZhNDZjNzZkZDQyMGI3NmY1MjEyZDRhZjI5YjQwYTYyZjliMDI4NGJiOWNhMjRhYWIxNDJjZWZjMDJkMDk1MTM%3D https://pl.aliexpress.com/item/1005002897746726.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.547a1a32Br9BIR&algo_pvid=0db4c07c-3d15-468a-ab88-787a48f1d3a7&algo_exp_id=0db4c07c-3d15-468a-ab88-787a48f1d3a7-25&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000022671712596%22%7D&pdp_pi=-1%3B318.81%3B-1%3B-1%40salePrice%3BSEK%3Bsearch-mainSearch Edytowane 3 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Nikt przecież nie zabroni Serbom "tasaka" używać,Jarku zerknij post #188 i #193 : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-10.Do warzyw idealny . Edytowane 3 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Lutego 2022 Noooo, Grzegorzu ten sam przecie, a skoro uważasz że "nożyk" jest Ok. to mam pewność że i ja go polubię, od dawna się tak jakoś na tego typu sprzęt nastawiałem, bo podoba mi się na różnych filmikach, jak te "małe żółte rączki", takim tasaczkiem się posługują .Ps. Ten czarny kamienny moździerz na fotce obok noża, mam również nieomal identyczny :D . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) takim tasaczkiem się posługująJarek ten konkretny nóż do rąbania się nie nadaje ponieważ by się zniszczył, natomiast na początku trudno było się przyzwyczaić do pracy tak sporym nożem, ale jak nabierze się wprawy to naprawdę miło się pracuje. Jeszcze ważnym elementem jest jego twardość, co za tym idzie można go naprawdę wzorowo naostrzyć czego nie zrobisz z nożami z miękkiej stali. Edytowane 3 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zdaję sobie sprawą Grzegorzu, różnych kamieni, marmurków i osełek w liczbie "wystarczającej", a noży to hmmm, powiem że z dużym nadmiarem. Trochę mam fioła na tym punkcie . Syn kucharz restaurator, również tak ma, "po tatusiu" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Lutego 2022 Trochę mam fioła na tym punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-748972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Lutego 2022 Geschmiedetes serbisches Chefmesser | Damas Messer (damas-messer.com) Chinesische Kochmesser kaufen - Messerspezialist Jak widac to sa dwa rozne noze.No i Maciek mial racje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) To są zupełnie inne noże i inny producent - chociaż podobne.jak inny producent ? Przeciez jeden z nich, to Tojiro seria DP Damascus, ta mniej prestizowa, jak niżej zauwazył kolega Resal, a ten droższy to Tojiro seria DP37 HQ Tojiro oferuje też budżetową wersję noża z rdzeniem VG-10 za ok 240 zł z serii A-1.o tych piszesz ? https://www.tojiro-japan.pl/category/tojiro-dp3-a-1 Ale one sa bardzo cienkie - 1,5 mm grubość klingi. Nóż droższy wygląda estetyczniej i bardziej "prestiżowo". zgadzam się z tym i wydaje mi się, że zuzyto na jego wyprodukowanie ciutke więcej stali, no i ma lepszą rękojeść. Pytanie, czy lepeij kupić łądnie wyglądający https://www.tojiro-japan.pl/tojiro-dp-3-hq-noz-szefa-180mm.html z serii DP3 HQ, czy niewiele droższy, ale 37-mio warstwowy https://www.tojiro-japan.pl/tojiro-dp-damascus-noz-szefa-180mm.html Nie mam już serca do ostrzenia moich Fiskarsów. Dłużej ostrze, jak trzymają ostrość Edytowane 4 Lutego 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Lutego 2022 Nie mam już serca do ostrzenia moich Fiskarsów. Damasceny też trzeba ostrzyć , tylko bardziej upierdliwie jak chcesz już porządnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Lutego 2022 Pytanie, czy lepeij kupić łądnie wyglądający https://www.tojiro-j...zefa-180mm.htmlz serii DP3 HQ, czy niewiele droższy, ale 37-mio warstwowy https://www.tojiro-j...zefa-180mm.html Może przybliżę różnice miedzy tymi dwoma nożami :Jeden i drugi mają tą samą twardość rdzenia-ostrza VG-10(rdzeń jest wstawką wewnętrzną głowni noża). Jedne ma pokrywę wykutą ze stali "warstwowej" a drugi ma głownię płaską wykutą z jednolitego kawałka stali. Natomiast w jednym z noży głownia połączona jest z obrączką wzmacniającą która chroni przez uszkodzeniem rękojeści przy nadmiernym docisku co poprawia również estetykę noża. Różnica ceny miedzy dwoma nożami wynika głównie z wykonania samej pokrywy rdzenia. Nie mam już serca do ostrzenia moich Fiskarsów. Dłużej ostrze, jak trzymają ostrość Noże o wysokiej twardości stali wymagają dużo więcej czasu i pracy przy ostrzeniu, jest to naprawdę uciążliwe ostrzenie więc nie narzekaj na Fisk.... natomiast dużą zaletą noży o wysokich twardościach stali jest jego ostrość oraz dłuższy czas pracy od momentu naostrzenia do stępienia. Są też i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Lutego 2022 @witek1965Tak. Na te A-1 zwracałem uwagę. Masz rację. Jak na nóż szefa kuchni są za lekkie. Ale to kwestia preferencji.Jeżeli dalej bierzesz pod uwagę nóż za ok 800 zł (Tojiro DP37 HQ) to rozważ nóż ze stali proszkowej Tojiro R2 18 cm. [Dodano: 04 lut 2022 - 07:48] Noże o wysokiej twardości stali wymagają dużo więcej czasu i pracy przy ostrzeniu, jest to naprawdę uciążliwe ostrzenie więc nie narzekaj na Fisk.... natomiast dużą zaletą noży o wysokich twardościach stali jest jego ostrość oraz dłuższy czas pracy od momentu naostrzenia do stępienia. Są też i wady. Największa to kruchość ostrza. Należy zapomnieć o krojeniu produktów zamrożonych czy nawet cienkich kości. Uderzenie w coś twardego czy upuszczenie noża to może być duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Lutego 2022 Największa to kruchość ostrza. Należy zapomnieć o krojeniu produktów zamrożonych czy nawet cienkich kości. Uderzenie w coś twardego czy upuszczenie noża to może być duży problem. Nie należy zapominać o konserwacji rudy nie śpi , VG-10 rudy się nie ima. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Lutego 2022 Uderzenie w coś twardego czy upuszczenie noża to może być duży problem. jeden nóż Fiskarsa mi tak przy upadku na podłogę właśnie pękł kilka centymetrów od rekojeści. Jeżeli dalej bierzesz pod uwagę nóż za ok 800 zł (Tojiro DP37 HQ) to rozważ nóż ze stali proszkowej Tojiro R2 18 cm. nie. Brałem pod uwagę tylko DP3 lub DP37, ale nie DP37Q. Zastanawiałem się tylko skąd tak spora róznica pomiędzy nimi w cenie. natomiast dużą zaletą noży o wysokich twardościach stali jest jego ostrość oraz dłuższy czas pracy od momentu naostrzenia do stępienia. no własnie - jak długo nóż będzie trzymał ostrość przy normalnej eksploatacji w kuchni domowej ?Brałem pod uwagę jeszcze tańsza propozycję, ale to nie jest nóż japoński, więc w tym temacie nie bedę go przedstawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Lutego 2022 Mam dwa japończyki. Na co dzień używam Tojiro VG-10. Ostrzę na mokro na kamieniach syntetycznych 1000/3000 i gładzę na skórze z tlenkiem chromu co 2-3 miesiące. W międzyczasie nie podostrzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) jak długo nóż będzie trzymał ostrość przy normalnej eksploatacji w kuchni domowej ?Mam tych japończyków sporo , część leży nie używana w pudle z innymi - nie że oszczędzam ale specjalistyczne - do ryb np. albo duż tzw szefa . Kwestia co się kroi i na czym. czy to deska drewniana , tworzywo/kompozyt czy szkło. Nie wiem - jak się wydaje mało ostry to na ostrzałkę 20 sekund i już. Do masarstwa tak umiarkowanie Edytowane 4 Lutego 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Lutego 2022 Kwestia co się kroi i na czym. czy to deska drewniana , tworzywo/kompozyt czy szkło. do tego należy jeszcze wziąć pod uwagę częstotliwość użytkowania, u mnie średnio norze ostrzę co półtora miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Lutego 2022 A czy wy jestescie wszyscy praworeczni? Jak sprawdzaja sie takie noze u tych co sa leworeczni? ...wiem ze sa specjalne moze dla leworecznych[Dodano: 04 lut 2022 - 13:48]Fiskars to sa noze domowego uzytku , zadne aj ...ja co prawda mam jeden do chleba conajmniej 25 lat i jest dalej jak nowy , ale to jeszcze taki na ktorym napis jest ze zrobiony w Finlandii Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Lutego 2022 Takim nożem prawym czy lewym, należy się nauczyć kroić, i nie jest wcale łatwo go prowadzić. Wystarczy chwila nieuwagi, i już nóż zjeżdża w bok i wychodzi plaster gruby jak by go siekierą ciachnął . Jestem praworęczny, mam kilka takich, część poprzerabiałem, i przeszlifowałem na normalne, jednak dwa takie tasaczki szefa kuchni jeszcze mam, ale bardzo rzadko używam ze względu na to co napisałem. Dla mnie takie noże to nieporozumienie, ale ...... . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 4 Lutego 2022 Takim nożem prawym czy lewym, należy się nauczyć kroić, i nie jest wcale łatwo go prowadzić. Wystarczy chwila nieuwagi, i już nóż zjeżdża w bok i wychodzi plaster gruby jak by go siekierą ciachnął Jarku a czy to nie jest tak trochę, że noże dla osób leworęcznych to są tylko noże do ryb które mają ostrze jednostronne z wiadomych względów ? Natomiast w przypadku noży z ostrzem obustronnym to chyba nie ma większego znaczenia którą rękom pracujesz ? Może się mylę dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Lutego 2022 Grzegorzu w Japonii są przeważnie stosowane głównie do sushi i ryb, masz rację, ale np. taki nóż "Santoku", jest nożem kuchennym ogólnego stosowania, nożem do wszystkiego, a wykonują go również prawy jak i lewy, choć najczęściej obustronny. Takie budżetowe zestawy noży kuchennych prawych, chyba po 3 szt. były np. sprzedawane w Szwedzkim LIDLU w ubiegłym roku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Lutego 2022 @sverige2, zobacz jak noz do chleba ma te naciecia , dla praworecznego sa zupelnie inaczej , ja jestem leworeczna i moj TZ tez to sobie nie tepimy bo jak jestem u rodzicow to noze sa zupelnie inaczej tepione i ja nie moge kroic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/3/#findComment-749211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.