Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pawel K. nie musisz zdejmować kory. Konieczne jest tylko okorowanie brzozy. Wędzę na buku, dębie i akacji i nigdy nie ściągam drewna. Podobna dyskusja już się toczyła i większość zostawia drewno z korą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281790
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Andrzeju więc skąd proponujesz wziąć drób dla dziecka i rodziny?

 

Zaufani sprzedawcy na targu , względnie sprawdzeni rolnicy którzy jeszcze hodują drób .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281842
Udostępnij na innych stronach

witam tak przy okazji drewna to czy trzeba usunac kore wedze olcha o bukiem (wszystko suche) zawwsze sciagam kore z drzewa ale nie wiem czy to konieczne, troche roboty z tym jest i chcial bym wiedziec czy tak nalezy robic czy moze niepotrzebnie sie mecze ..

 

witam,generalnie co do drewna to powinno sie wedzic bez kory ,bo kora jest naturalna ochrona drzewa,a to znaczy ,ze wszystkie zanieczyszczenia i wszystko co "fruwa" w powietrzu znajdziemy w korze:kwasne deszcze itd. A jesli juz sam sobie wedze ,to chce jak najzdrowiej... .A poza tym najzdrowsze drewno jest z pnia a nie z konarow. A wyczytalem to wszystko w fachowych ksiazkach.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281849
Udostępnij na innych stronach

,

W koncu nie jem tego co ty wedzisz.

No to żałuj,bo Pis-u wspaniałe wędliny produkuje :lol: :lol: :lol: :wink:

 

 

Nie zaluje ,bo wiem co ja produkuje , a VIP kielbaski nie sa zadna miara. Kazdemu swoje , a za kore dziekuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281948
Udostępnij na innych stronach

Witam Kruszynka , wiesz pyta czlowiek o rade , to chce poprostu poradzic, ale niektorzy tylko jaja sobie robia z czlowieka, a to mi sie nie podoba. Kupilem zrebki w Napoleonowie, byly oczywiscie bez kory,tylko tanie drewno jest z kora. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281958
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Mam ambitny plan na weekend wędzenia szynki, schabu i boczku, wpadłem na pomysł żeby boczek zrolować i uwędzić w formie rolady (później sparzyć), czy to wyjdzie??? :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302087
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie, co ma nie wyjść. Ja posypuję czosnkiem i majerankiem. Strona werwnętrzna musi być sucha. Możesz ją trochę ponacinać i rozmasować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302088
Udostępnij na innych stronach

ok, dzięki. Jutro wyjmuję, pakuję w siatki, wiążę, suszę i w piątek działam.

A pochwal się tymi rolowanymi wiem już wędzisz lub po zapewne przeczytasz daj fota tez takie robiłem wychodziły fajne :lol: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302253
Udostępnij na innych stronach

Tak, to wygląda w wędzarni

 

 

http://img94.imageshack.us/img94/6333/w5eo.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Zastanawiam się czy jak zostawię na noc w wędzarni to czy nic się nie stanie, wędzić mam zamiar jutro około 14-15???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302277
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy jak zostawię na noc w wędzarni to czy nic się nie stanie, wędzić mam zamiar jutro około 14-15???

Zostaw .Przy tej temperaturze w nocy nic się nie stanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302281
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy nie przesadziłem z wielkością karkówki ~ 1,4 kg, reszta około 0,9 kg???

 

I jeszcze jedno (mało ambitne) pytanie :rolleyes: czy to co widać po prawej stronie schabu to jest warkocz i czy to co odkroiłem to mizdra??

 

http://img854.imageshack.us/img854/1673/78f8.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302292
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy nie przesadziłem z wielkością karkówki ~ 1,4 kg, reszta około 0,9 kg???

A jakie to ma znaczenie ?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302293
Udostępnij na innych stronach

stronie schabu to jest warkocz

Pozostałości

czy to co odkroiłem to mizdra??

Dokładnie tak.

No właśnie nie wiem,

Będziesz potem parzył,więc wielkość nie ma znaczenia.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302297
Udostępnij na innych stronach

No i uwędziłem.... trochę kwaskowate (moja wina nie doczytałem nt. przepływu dymu) :cry: , ale co gorsze wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302504
Udostępnij na innych stronach

wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak???

od razu po wędzeniu? Jaką miała temp. wewnątrz? Czy zdążyła ostygnąć?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302505
Udostępnij na innych stronach

trochę kwaskowate (moja wina nie doczytałem nt. przepływu dymu)

nie tylko przepływ dymu i wiele innych czynników. Poczytaj o pirolizie.

wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak???

Więcej nie będziesz gotował przez 10 min.

Ja polecam. Wkładanie do wody o temp. od 80 do 85C, dalsze parzenie w 80C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302508
Udostępnij na innych stronach

od razu po wędzeniu? Jaką miała temp. wewnątrz? Czy zdążyła ostygnąć?

Chwila zleciała około 30 minut, mogła ostygnąć....

 

Po parzeniu nie są już tak kwaśne, jutro zamieszczę zdjęcia wędzarni, może coś mi podpowiecie co jest nie tak :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302509
Udostępnij na innych stronach

Ok, tak to wyglądało po uwędzeniu

 

http://img43.imageshack.us/img43/7370/njy2.jpg

 

A tak po parzeniu...

 

http://img822.imageshack.us/img822/2811/oelp.jpg

 

A w takiej wędzarni działam (kanał ułożony z cegieł ~ 1,3 m przysypanych piaskiem), w trakcie wędzenia miałem prawie całkiem zamknięty komin (to chyba pierwszy błąd) i palenisko też miałem przymknięte, dym po otwarciu wędzarni miał barwę wpadającą w żółtobrązową

 

http://img202.imageshack.us/img202/1158/jhu9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302544
Udostępnij na innych stronach

w trakcie wędzenia miałem prawie całkiem zamknięty komin (to chyba pierwszy błąd)

 

Tak, to był błąd. Wydaje się, że wędzonki były mokre i przez to później kwaśne. Swobodny przepływ dymu, suche wędzonki i będziesz się cieszył super wędlinami :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.