Jojo Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Pawel K. nie musisz zdejmować kory. Konieczne jest tylko okorowanie brzozy. Wędzę na buku, dębie i akacji i nigdy nie ściągam drewna. Podobna dyskusja już się toczyła i większość zostawia drewno z korą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Pawel K. nie musisz zdejmować kory :smile: i to chcialem uslyszec tylko troche zapuzno zapytalem bo juz swoje sie naobieralem ale dziekuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Nie faszeruj dziecka drobiem kupowanym w sklepie . :sad: Pozdrawiam Andrzeju więc skąd proponujesz wziąć drób dla dziecka i rodziny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Andrzeju więc skąd proponujesz wziąć drób dla dziecka i rodziny? Zaufani sprzedawcy na targu , względnie sprawdzeni rolnicy którzy jeszcze hodują drób . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 witam tak przy okazji drewna to czy trzeba usunac kore wedze olcha o bukiem (wszystko suche) zawwsze sciagam kore z drzewa ale nie wiem czy to konieczne, troche roboty z tym jest i chcial bym wiedziec czy tak nalezy robic czy moze niepotrzebnie sie mecze .. witam,generalnie co do drewna to powinno sie wedzic bez kory ,bo kora jest naturalna ochrona drzewa,a to znaczy ,ze wszystkie zanieczyszczenia i wszystko co "fruwa" w powietrzu znajdziemy w korze:kwasne deszcze itd. A jesli juz sam sobie wedze ,to chce jak najzdrowiej... .A poza tym najzdrowsze drewno jest z pnia a nie z konarow. A wyczytalem to wszystko w fachowych ksiazkach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dla ciebie najbezpieczniej bedzie na ksiezycu,a ja bede dalej wedzil bez kory i tyle na temat.W koncu nie jem tego co ty wedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 ,W koncu nie jem tego co ty wedzisz.No to żałuj,bo Pis-u wspaniałe wędliny produkuje :lol: :lol: :lol: :wink: Nie zaluje ,bo wiem co ja produkuje , a VIP kielbaski nie sa zadna miara. Kazdemu swoje , a za kore dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Witam Kruszynka , wiesz pyta czlowiek o rade , to chce poprostu poradzic, ale niektorzy tylko jaja sobie robia z czlowieka, a to mi sie nie podoba. Kupilem zrebki w Napoleonowie, byly oczywiscie bez kory,tylko tanie drewno jest z kora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-281958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 18 Września 2013 Mam ambitny plan na weekend wędzenia szynki, schabu i boczku, wpadłem na pomysł żeby boczek zrolować i uwędzić w formie rolady (później sparzyć), czy to wyjdzie??? :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 18 Września 2013 Wyjdzie, co ma nie wyjść. Ja posypuję czosnkiem i majerankiem. Strona werwnętrzna musi być sucha. Możesz ją trochę ponacinać i rozmasować. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 18 Września 2013 ok, dzięki. Jutro wyjmuję, pakuję w siatki, wiążę, suszę i w piątek działam.... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 19 Września 2013 ok, dzięki. Jutro wyjmuję, pakuję w siatki, wiążę, suszę i w piątek działam.A pochwal się tymi rolowanymi wiem już wędzisz lub po zapewne przeczytasz daj fota tez takie robiłem wychodziły fajne :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 19 Września 2013 Tak, to wygląda w wędzarni http://img94.imageshack.us/img94/6333/w5eo.jpg Uploaded with ImageShack.us Zastanawiam się czy jak zostawię na noc w wędzarni to czy nic się nie stanie, wędzić mam zamiar jutro około 14-15??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Września 2013 Zastanawiam się czy jak zostawię na noc w wędzarni to czy nic się nie stanie, wędzić mam zamiar jutro około 14-15??? Zostaw .Przy tej temperaturze w nocy nic się nie stanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 19 Września 2013 Jak masz złego sąsiada - to mogą wyparować :grin: Rozglądałem się czy nikt nie patrzy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Września 2013 Nie wiem, czy nie przesadziłem z wielkością karkówki ~ 1,4 kg, reszta około 0,9 kg??? I jeszcze jedno (mało ambitne) pytanie :rolleyes: czy to co widać po prawej stronie schabu to jest warkocz i czy to co odkroiłem to mizdra?? http://img854.imageshack.us/img854/1673/78f8.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 19 Września 2013 Nie wiem, czy nie przesadziłem z wielkością karkówki ~ 1,4 kg, reszta około 0,9 kg???A jakie to ma znaczenie ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 19 Września 2013 Nie wiem, czy nie przesadziłem z wielkością karkówki ~ 1,4 kg, reszta około 0,9 kg???A jakie to ma znaczenie ?. No właśnie nie wiem, dlatego pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 19 Września 2013 stronie schabu to jest warkoczPozostałościczy to co odkroiłem to mizdra??Dokładnie tak.No właśnie nie wiem,Będziesz potem parzył,więc wielkość nie ma znaczenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Września 2013 No i uwędziłem.... trochę kwaskowate (moja wina nie doczytałem nt. przepływu dymu) , ale co gorsze wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Września 2013 wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak???od razu po wędzeniu? Jaką miała temp. wewnątrz? Czy zdążyła ostygnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Września 2013 trochę kwaskowate (moja wina nie doczytałem nt. przepływu dymu)nie tylko przepływ dymu i wiele innych czynników. Poczytaj o pirolizie. wrzuciłem szynkę na wrzątek na 10 minut i ..... pękła wzdłuż. Co zrobiłem nie tak??? Więcej nie będziesz gotował przez 10 min. Ja polecam. Wkładanie do wody o temp. od 80 do 85C, dalsze parzenie w 80C. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Września 2013 od razu po wędzeniu? Jaką miała temp. wewnątrz? Czy zdążyła ostygnąć? Chwila zleciała około 30 minut, mogła ostygnąć.... Po parzeniu nie są już tak kwaśne, jutro zamieszczę zdjęcia wędzarni, może coś mi podpowiecie co jest nie tak :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m!k3 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Września 2013 Ok, tak to wyglądało po uwędzeniu http://img43.imageshack.us/img43/7370/njy2.jpg A tak po parzeniu... http://img822.imageshack.us/img822/2811/oelp.jpg A w takiej wędzarni działam (kanał ułożony z cegieł ~ 1,3 m przysypanych piaskiem), w trakcie wędzenia miałem prawie całkiem zamknięty komin (to chyba pierwszy błąd) i palenisko też miałem przymknięte, dym po otwarciu wędzarni miał barwę wpadającą w żółtobrązową http://img202.imageshack.us/img202/1158/jhu9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 21 Września 2013 w trakcie wędzenia miałem prawie całkiem zamknięty komin (to chyba pierwszy błąd) Tak, to był błąd. Wydaje się, że wędzonki były mokre i przez to później kwaśne. Swobodny przepływ dymu, suche wędzonki i będziesz się cieszył super wędlinami :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/8/#findComment-302545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.