markus383 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja 2017 Witam.Macie może przepisy (najlepiej sprawdzone) na piernik świąteczny? Jakiś czas temu odwiedziłem muzeum piernika (polecam swoja drogą!) w Toruniu i pani, podczas oprowadzania, mówiła, iż najlepszy jest piernik długo dojrzewający. Chciałbym już teraz wyrobić ciasto, aby w grudniu móc podać go na stół dla gości. Znalazłem w internecie kilka przepisów, ale wolałbym zastosować jakiś sprawdzony. Ciasto planuję przechowywać w piwnicy w temp. 13*C w pojemniku plastikowym szczelnie zamkniętym lub w słoju szklanym. Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja 2017 Czy nie za wcześnie na ciasto piernikowe?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Czy nie za wcześnie na ciasto piernikowe?? Halinko , ja też byłem w muzeum piernika w Toruniu . Qrcze , właśnie zapomniałem jak długo si przetrzymuje ciasto piernikowe ale idzie to w miesiące .... chyba . Do grudnia już blisko . Oczywiście mogę się mylić . Pozdrawiam Edytowane 3 Maja 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Maja 2017 Andrzej, jak ja pamiętam, to chyba lata. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Maja 2017 Andrzej, jak ja pamiętam, to chyba lata. Coś mnie się wydaje że tak jest , ale przed Halusią nie chciałem się zbłaźnić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Maja 2017 Coś mnie się wydaje że tak jest , ale przed Halusią nie chciałem się zbłaźnić . Andrzejku no bez przesady... ale z tego co pamiętam rozmawiałam z właścicielem Piekarnio- Ciastkarni to u nich na piernik dojrzewający zarabia się ciasto z 3 miesiące przed Swiętami. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Maja 2017 Andrzejku no bez przesady... Halinko , my tutaj rozważamy jak to było dawno temu i co pokazywali i mówili w muzeum piernika w Toruniu . Wiesz że ja nie podejmuję rozmów w tematach gdzie nie mam chociaż podstawowej wiedzy W ciastach tak jest Pozdrowionka jeszcze świąteczne Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Maja 2017 Też tak pamiętam, to były lata. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Maja 2017 Halinko , my tutaj rozważamy jak to było dawno temu i co pokazywali i mówili w muzeum piernika w Toruniu Ok ok... w takim razie nie mam takiej wiedzy. Posłucham mądrzejszych od siebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Maja 2017 Pierni, kiedys robiono , kiedy dziewczyna sie rodzila.Zarabiali wielka beczke i wstawiali w chlodne miejsce. A iedy wychodzila za maz to bylo jej wiano. Piernik kiedys mial bardzo wielka wartosc. Ciasto moe lezec latami nie zepsuje sie, bedzie bardzo smaczne. Ja mam jeszcze awale takiego w lodowce na dole, ktore ma juz chyba 7 lat. Te trzy miesiace o ktorych napisala HAlusia, to jest chyba minimum , jakie powinno polezec ciasto pred pieczeniem. Ale tez nie piecze sie go na ostatnia chwile, po upieczeniu rowniez powiniem dobry pierni polezec okolo miesica. A pozniej nic go nie zniszczy. Bedzie dobry i po 2,3,4 miesiacach. Sprawdzilam, mawet te resztki jakie doczekalu pol roku byly chyba najsmaczniejsze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Pierni, kiedys robiono , kiedy dziewczyna sie rodzila.Zarabiali wielka beczke i wstawiali w chlodne miejsce. A iedy wychodzila za maz to bylo jej wiano. Piernik kiedys mial bardzo wielka wartosc. Ciasto moe lezec latami nie zepsuje sie, bedzie bardzo smaczne. Ja mam jeszcze awale takiego w lodowce na dole, ktore ma juz chyba 7 lat. Te trzy miesiace o ktorych napisala HAlusia, to jest chyba minimum , jakie powinno polezec ciasto pred pieczeniem. Ale tez nie piecze sie go na ostatnia chwile, po upieczeniu rowniez powiniem dobry pierni polezec okolo miesica. A pozniej nic go nie zniszczy. Bedzie dobry i po 2,3,4 miesiacach. Sprawdzilam, mawet te resztki jakie doczekalu pol roku byly chyba najsmaczniejsze Witaj Dzięki za odpowiedź Znalazłem taki oto przepis:1 szklanka cukru1 szklanka miodu 1/2 kostki margaryny6 jaj2 szklanki mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu20 g przyprawy do piernika1 szklanka śmietany (18%)Czy jest on poprawny, czy może zmieniłabyś w nim coś? Możesz pochwalić się swoim, czy może, idąc za staropolskimi "piernikarzami", przepis został utajniony? :P Nie chcę przechowywać ciasta przez bardzo długi czas, ale myślę, że pół roku - rok to odpowiedni czas na dojrzewanie ciasta, a później, na dwa tygodnie przed świętami, wypiekanie. Edytowane 3 Maja 2017 przez markus383 Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Maja 2017 U mnie teraz spi rodzina( jest 5:20 rano), i nie chce budzic ich szukajac przepisu ( a tego jest troche wiec musze poprzesuwac ksiazki w bibliotece) wstawie tobie ,chyba nawet na forum jest jeden z przepisow na piernik dojrzewajacy. PAmietaj, ze w pierniku tajemnica tkwi w przyprawach rowniez i tym wlsnie azda gospodyni odrozniala sie od innej. Mam przepis na zrobienie tej rowniez. jest w niej i pieprz galka imbir na pewno chrzan suszony( korzen) , jeszcze kilka innym dodatkow. Na pewno nie ma w niej maki ryzowej, ktora czesto gosci w gotowych mieszankach. Na prawde postaram sie wstawic dzisiaj ten przepis, a wlasciwie przepisy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Maja 2017 1/2 kostki margaryny Osobiście jestem "antagonistą" tego "tfu .. .. żywieniowego "składnika, a i pewnie w "piernikowych czasach" też nie było czegoś takiego. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Wirusku kochany prawde mowisz. Do piernika powinno sie smalec dac Ale czysciutki, bez przypraw bialutki. Edytowane 3 Maja 2017 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Maja 2017 "Na szybko" znalazłem taką stronę : https://muzeumpiernika.pl/pl/content/przepisy-na-pierniki Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Maja 2017 Co do piernikow, to pamietam( pamiec dziecieca to moze byc nie do onca dokladne), ze u cioci w cukierni byly takie pierniki , jak ostka brukowa ( chyba bawet cos takiego bylo w nazwie),a samo ciasto ciagle nieupieczone bylo w chlodnym magazynie. Jako dziecko nie bardzo lubilam takie smaki ( wolalam bezy ), a upieczone bylo krojone wlasnie w taka nieregularna kostke i maczane w luznim lukrze. Sprzedawano to na wage. Niestety ciocia juz nie zyje i receptury tez nie mam od niej Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Maja 2017 To prawdopodobnie była tzw. "Piernikowa Krajanka" http://www.walenciak.pl/bozenarodzenie/piernik_krajanka.jpg A już miałem iść spać. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Maja 2017 Cos podobnego, byly ciemniejsze i jak ostka brukowa , nie polokragle. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Składniki:1 kg mąki,1/2 litra miodu, 2 szklanki cukru, 1 kostka smalcu, 1/2 szklanki mleka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,3 jajkaszczypta soli, opcjonalnie1 torebka gotowej przyprawy do pierników,Ja daję 2 opakowania przyprawy do piernikaW dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soliZagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciastaPrzed świętami - dzielę na 2 części i do keksówek. Pieczenie 160 180st C +- 60min sprawdzamy patyczkiem.Po upieczeniu jeszcze ciepłe nie gorące przecinam w poziomie na 3części smaruję powidłami ze śliwek nawet dość grubo i sklejam całość. Polane polewą czekoladową po wystudzeniu zawijam w ściereczkę i czekam 5-6 aż zmięknie. Edytowane 4 Maja 2017 przez Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Maja 2017 O widze ,ze ju podany jest przepis na piernik, nie musze szukac . Kilka uwac, bo jak tutaj wiemy ci co robia ,to im sie wydaje ze wszyscy wiedza : masa grzana nie powinna byc zagotowana, ale cukier powiniem byc rozpuszczony.po wyrobieniu najlepiej przechowywac w kamione, jak sie ma zimna piwnice ze stala chlodna temperatura ,to najlepsze warunki. A tutaj jest pryprawa,( pochodzenia jej nie pamietam, wiem ze mi smakuje do piernia i pierniczkow) :30g gozdikow, 30 g ziarek kardamonu( bez lupin) ,40 g imbiru, 100g cynamonu,30 g gozdzikow, 20g ziela angielskiego, 20 pieprzu, 20g galki muskatulowej, 10-20g susonego korzenia chrzanu, 10 g gwiazd anyzu.( nietorym osobom przeszkadza anyz, wiec mozna sane nasiona lub po portu mniejsza ilosc) To wszystko sproszkowane. Wiadomo najlepiej w mozdzierzu najszybciej w mlynku. Przechowywac w szczelbie zamknietym sloiku. A na kg maki daje sie w zalenosci od upodobam ale chyba minimum 4-5 lyzeczek. Kiedy robie male pierniczki, to daje jej mniej,a to ze wzgledu na obce dzieci . Moj piernik robioe odrobine inaczej, piee osobne placki . Kiedy sa upieczone, sa twarde. Jednak dosc szybko miekkna. Te prekladam powidlami sliwkowymi, czasem masa migdalowa( ale zauwazylam, ze dzieci nie lubialy za bardzo wiec nie czesto to robie) i rowniez zalewam czekolada. CZasem placek ,ktory jest przeznaczony na gorna warstwe, przed pieczeniem wierzch "faszeruje" orzechami wloskimi, ale tak, aby bylo je widac po upieczeniu. Po zalaniu czekolada wyglada to dosc dekoracyjnie. I to by bylo na tyle Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W tym roku zrobiłem piernik z dużą ilością bakalii(rodzynki, figi, skórka pomarańczy itp.), ale niestety nie mam dokładnych proporcji. Wyszedł mega, pomimo ekspresowego tempa - zrobiłem go w ciągu tygodnia Wyszły dwie blaszki, ale rozeszły się w dwa-trzy dni :/ W ten weekend robię ciasto już na przyszłe święta Bożego Narodzenia. Robię samo ciasto, bez dodatku bakalii jeszcze. Będę "leżakował", dojrzewał je w piwnicy 10-15*C. Kto jeszcze teraz zaczyna? Może Wasze już dojrzewają od dłuższego czasu? Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ja mam kilkuletnie ciasto . Jakoze nie mam piwnicy trzymam je na dole w lodowce. Ciasto jest na prawde wspaniale. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ciasto jest na prawde wspaniale. A co z pleśnią? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2018 EAnno,niema plesni.Nie twory sie, jest odpowiednio zamkniete i temeratura. A ciasto dojrzewa. Wartozrobic tera. Sama sie przekonasz. Ja mam dedykowana szuflade w lodowce na ciasta, ktore sa robione i czekajana kolej. Mam tak odstawione czasem kruche ciasteczka, na kilka tygodni. Smak rowniez inny, bo maka jest jakby "przelazekowana" i dojrzala w tym ciescie. Nauczylmnie tego moj nauczyciel.Zawsze mowie, ze te programy w TV ucza szybkiego robienia pokarmow. A tak na prawde gotowanie/produkcja pokarmu to wielka sztuka i potrzebuje czasu, duzo czasu aby uzyskac odpowiedni smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dziękuję Aniu,przeczytałam już cały wątek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.