Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Trzecie wędzenie i totalna porażka:


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
401 odpowiedzi w tym temacie

#1 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:08

1.Wedzara murowana (zmodyfikowany projekt mamuta)
2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz.
Spostrzeżenia: kiełbasa w/g tabeli dziadka mocno przysłona, szynki smaczne, kolor złocisty, drzewo dąb szescioletni suchy, razem z korą.
3. Ciężko z osiągnięciem temperatury 50-60 st najczęściej 40-50 st
4. Jelita kupcze, ze sklepu moczone całą noc, nie płukane w środku, siatki na szynki szerokie z gumką, takie ażurowe.

5. Kiełbasa pażona szynki również do osiągnięcia temp. 75 st w środku.
6. Skóra z kiełbasy nie odchodzi.
7. Ostanie pół godziny wędzenia temp. Podniesiona do 90-100 tzw podpiekanie

Drugie wędzenie.

1. Na 10 kg kiełbas mniejsza ilość peklosoli z tabeli dziadka o 20 gram, jelita te same, moczone całą noc płukane w środku, drzewo to samo z korą dąb sześcioletni , ostatnie pół godz. Wędzenia temp podniesiona na 90-100 st . Kiełbasa wyśmienita w dalszym ciągu nie Schodzi skórka. Siatki te same ażurowe szerokie kolor złocisty czas wędzenia ok 8 godz.
No i do sedna
Trzecie wędzenie
Czas ok 10 godz
Inne jelita moczone tuż przed nabijaniem kiełbas płukane w środku
Siatki na szynki inne ciasne pełne. Temp ok 50 st cały czas. Wędzenie tym razem bez podpiekania. Drzewo to samo dąb sześcioletni tym razem obkorowany. Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku, dlatego przetrzymałem 9 godz do idealnego środka ale ciemne mocno podpieczone skóra twarda po sparzeniu smak ok . Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz. Całość parzona do osiągnięcia temp 75 st w środku jak za każdym razem. Skóra szynek twarda nie jadalna.
Wędliny szykowane na Komunię
Totalna porażka

Użytkownik mazurek01 edytował ten post 13 maj 2017 - 21:09


#2 wowa50

wowa50
  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 13 maj 2017 - 21:15

hmmm...może się nie znam ale...dąb sześcioletni to dobry byłby ale na parkiet....



#3 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7346 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 maj 2017 - 21:16

Wiesz przepraszam Cię bardzo ale za cholerę nie rozumiem co Ty do nas piszesz :( .... pomieszanie z poplątaniem ... :(
Wędzisz ... podpiekasz .... parzysz ... nie wiem co masz na myśli i co konkretnie zrobiłeś z poszczególnym asortymentem ... może ja ciemny jestem bo nic nie kumam :(

Tapniete z Tapatalk

Użytkownik roger edytował ten post 13 maj 2017 - 21:18


#4 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:17

Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku,

 

Bo tak ma być.Dalsza obróbka to parzenie lub podpiekanie w wędzarni .Parzenie temp. wody 72-75 ºC przez 20-25 min.Podpiekanie w wędzarni w temp. 90 ºC do uzyskania w środku 68º C

 

 

 

Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz

 

Sporo,ale nie wiem jaką masz wędzarnię.Wędzi się do koloru i później parzy.Niektórzy podpiekają szynki, ale nie polecam.

 

 

 

Totalna porażka

 

Pokaż zdjęcia. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 maj 2017 - 21:21


#5 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:17

To mnie pocieszyłeś. Miało być drzewo suche dym gęsty wg ok

#6 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:20

Te wady co opisujesz to nie wina drewna tylko złego wędzenia i złej obróbki termicznej.Drewno suche , ale z tym dymem to bym nie przesadzał.Kto Cie uczył wędzić.?Peklowałeś na mokro czy na sucho.?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 maj 2017 - 21:23


#7 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5927 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:21

2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz.

Czas ok 10 godz

 

Noo  strasznie długie czasy wędzenia  :rolleyes:

 

kiełbasa w/g tabeli dziadka

 

Tabela DZIADKA dotyczy peklowania na mokro - pytanie jak peklowałeś mięsa na kiełbasę.



#8 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:30

Wędzarka wygląda tak...
A kiełbasa niestety
Szynka...
[Dodano: 13 maj 2017 - 22:30]
Peklowanie na mokro 10 dni w solance z nastrzykiwaniem

Załączone pliki



#9 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:30

Nie zamieściłeś zdjęć

#10 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:32

Arkadiusz wędzenia uczę się sam

#11 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 maj 2017 - 21:33

Wędzarka wyglada jak?,kiełbasa -jak??

Tak jak koledzy i koleżanki napisali Ci wczesniej -wędzimy do koloru ,a nie na czas wiedząc o tym,ze wędliny ściemnieja po parzeniu. Przed wędzeniem dobrze osuszamy [bez dymu ] w wędzarce ,wcześniej wędliny ociekają po wyjęciu z solanki -ja osuszam je lnianymi ściereczkami ,lub papierowymi ręcznikami.Parzymy do 68-72 w środku.



#12 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:35

Mięso na kiełbasy też peklowanie na mokro?

#13 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:35

Kiełbasy i szynki wisiały całą noc w garażu w temp ok 10 st i dobrze obciekły

#14 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:38

Kolor tych wędzonek masz dobry. Kiełbasy nie obciekają.Kiełbasy się osadza.

#15 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 maj 2017 - 21:39

To obciekanie mamy przerobione,a osuszanie??



#16 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:40

Wędzonki ociekają nie obciekają.

#17 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:45

Coś muszę robić nie tak. Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia. Później w siatki i wiszą w garażu do rana. Później do rozgrzanej wędzarki...
[Dodano: 13 maj 2017 - 22:44]
Kiełbasę szykuje wieczorem po 1 dniu w przyprawach mięso pocięte na kawałki później mielę i mieszam 20 min później w jelita i wiszą w garażu do rana.
[Dodano: 13 maj 2017 - 22:45]
Zdjęcia kiełbas i szynki po sparzeniu

#18 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:48

A kto to wędzi kiełbasę 8-10 godzin?

To i jak jelito byłoby z gumy, to by było twarde..


Użytkownik miro edytował ten post 13 maj 2017 - 21:48


#19 mazurek01

mazurek01
  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćTurowola Kolonia

Napisano 13 maj 2017 - 21:49

Miro może ktoś kto się dopiero uczy....

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5927 postów

Napisano 13 maj 2017 - 21:51

 mazurek01   mam wrażenie , że masz mętlik  poczytaj może tutaj na temat wędzonek  http://wedlinydomowe...nie-i-gotowanie

 

Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia.

 

Nastrzykujesz codziennie ?  

 

arkadiusz  pytał się jak postępujesz z mięsem na kiełbasa - bo w tym przypadku nie pekluje się na mokro. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych