dziabie88 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Maja 2017 Witam, wędzę dzisiaj szynkę z kością, która była peklowana na mokro w wiadrze plastikowym w lodówce przez 15 dni. Szynka była nastrzykiwana przy kości i w grube płaty mięsa. Wędzę w temp. 55-60 stopni. Ze środka szynki zaczyna wypływać śmierdząca czerwona wydzielina. Czy szynka po sparzeniu będzie się nadawała do jedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Maja 2017 troche długo = ale jak śmierdzi - to utylizacja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Maja 2017 w lodówce W jakiej temperaturze? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziabie88 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) 5-6 stopni, solanka była cały czas klarowna, może mięso od kości zaczęło się psuć? Edytowane 17 Maja 2017 przez dziabie88 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2017 solanka była cały czas klarowna A jakie stężenie i ile solanki na kg? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziabie88 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Maja 2017 zrobiłem 5% solankę, nie pamiętam dokładnie ile mi wyszło soli na kg mięsa, ale noga była cała zakryta solanką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) 5 % to graniczne minimum .Jak by tu powiedzieć sam sobie zafundowałeś awarię . Pytanie to była sól czy peklosól .Długi czas , minimalne stężenie , temperatura też nie najniższa przy tym stężeniu (raczej 2-4 stopnie). Ja Ci koledzy napisali utylizacja . Edytowane 17 Maja 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2017 zrobiłem 5% solankę, nie pamiętam dokładnie Wg tabeli DZIADKA 7 % z kawałkiem powinno być przy 11-13 dniach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2017 zrobiłem 5% solankę, nie pamiętam dokładnie ile mi wyszło soli na kg mięsa, ale noga była cała zakryta solankąPrzepis od wujka Google i mięso do kosza się nadaje....bo jak śmierdzi, to mięso się zepsuło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2017 wędzę dzisiaj szynkę z kością następnym razem ..... Jak bracie nie jesteś pewien to pytaj przed peklowaniem - a przede wszystkim czytaj tą kopalnie wiedzy - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2017 ....może by się dało coś uratować....wykroić....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2017 Jeśli już w zalewie mięso się skaziło, to wykrawanie nie ma sensu.Zgnilizna już poszła w głąb. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziabie88 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2017 Śmierdzi strasznie, nawet pies nie tyka... Następnym razem poczytam trochę więcej na temat produkcji takiego kawała mięsa. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2017 wywalić jak capi... 5% solanka to ryzykowna jazda, na wygnój towar się nadaje...Przytęż do 10/12% i będzie ok, szczególny dostrzyk przy kości istotnym jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-551995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2017 Śmierdzi strasznie, nawet pies nie tyka.. Warto by zdezynfekować wędzarnię, pojemniki w których peklowałeś, miejsce gdzie sznurowałeś po peklowaniu......etc Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Maja 2017 wędzę dzisiaj szynkę z kością, która była peklowana na mokro w wiadrze plastikowym w lodówce przez 15 dni. Plastiki, lodówki bez wyługowania w roztworze zasadowym są wylęgarnią bakterii. Nastrzykiwanie mięsa solanką z pojemników w którym peklujemy mięso często powoduje skażenie mięsa. Do nastrzyku roztwór zawsze robię osobno z wody mineralnej i czystego naczynia. 15 dni zbyt długie peklowanie, a 5% zbyt słaby roztwór. Mięso mogło być również zakażone podczas rozbierania np przecinanie kości piłką lub siekierą. Jeżeli jest obfity wyciek o zabarwieniu czerwonym i silny smród, na 100% jest zakażenie, spalić lub zakopać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Maja 2017 Witam ja bym miał jedno pytanie czy ta szynka była z uboju domowego czy z marketu Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) ta szynka była z uboju domowego czy z marketuPisz otwartym tekstem "czy była skażona ? " tak samo może być w markecie jak i domowym uboju i tu i tam pracują ludzie i to od ich etyki zawodowej zależy .Zresztą w tym przypadku to raczej kwestia "peklowania" niż miejsca uboju . Edytowane 18 Maja 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Maja 2017 Lub też kolego po uboju nie wystudzona w środku i od tego się mogło rozpocząć Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) wędzę dzisiaj szynkę z kością, która była peklowana na mokro w wiadrze plastikowym w lodówce przez 15 dni.Plastiki, lodówki bez wyługowania w roztworze zasadowym są wylęgarnią bakterii. Nastrzykiwanie mięsa solanką z pojemników w którym peklujemy mięso często powoduje skażenie mięsa. Do nastrzyku roztwór zawsze robię osobno z wody mineralnej i czystego naczynia. 15 dni zbyt długie peklowanie, a 5% zbyt słaby roztwór. Mięso mogło być również zakażone podczas rozbierania np przecinanie kości piłką lub siekierą. Jeżeli jest obfity wyciek o zabarwieniu czerwonym i silny smród, na 100% jest zakażenie, spalić lub zakopać. Ja odkazam wszystko spirytusem,stol (jest z nierdzewki), deske do krojenia, noze, pojemniki do peklowania no i rece. Od kiedy zaczalem tak robic to nie mam problemu z metna solanka itd. Oczywiscie solanka powinna tez byc o wlasciwym stezeniu. Edytowane 20 Maja 2017 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) Jak świat światów podstawowym problemem są ręce i deski do krojenia ... o stężeniu solanki i temperaturze peklowania nie wspominam bo to oczywistości Tapniete z Tapatalk Edytowane 20 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2017 Jak świat światów podstawowym problemem są ręce i deski do krojenia . Robercie witaj . Jak to napisałeś, to zaraz mnie się przypomniały czasy np 60 - lat wstecz . Woda była w studni na podwórku nie koniecznie swoim , i wiem jak się oszczędzało wodę . Niekiedy była w misce na trójnogu w kuchni i przez połowę dnia cała rodzina z grubsza myła ręce a jak często się myło perfekcyjnie deskę do krojenia nie potrafię teraz odpowiedzieć . Ale podczas świniobicia nigdy i jeszcze raz powtórzę nigdy , gospodyni nie pozwoliła sobie na to by zepsuł się kawałek mięsa . Mięso było zasolone i przechowywane w beczce w chłodnym miejscu nawet i do lata . Może i miało specyficzny zapach bo takowy musiało mieć , bo do temperatury przechowania około tych magicznych 6 stopni dużo brakowało . I moje stwierdzenie jest takie : Ryba się psuje od głowy a mięso od kości . Kości były zawsze wyjmowane z mięsa jak szły do przechowania w soli . Wniosek taki , że jak peklujemy mięso z kością , przede wszystkim tylną szynkę to musimy perfekcyjnie , bardzo dokładnie , nastrzyknąć miso odpowiednią , zimną solanką wokół kości i to bardzo dokładnie . Robert , ja wiem że Ty wiesz , ale może się komuś to przydać Pozdrowionka. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2017 Dobrze napisałeś Andrzeju! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Maja 2017 Ja odkazam wszystko spirytusem Jeżeli już mówimy o spricie, to optymalne właściwości odkażające ma przy stężeniu 50-70%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2017 Alkohol super odkaza, ale bardzo małą grupę bakterii. Jest doskonałym rozpuszczalnikiem i super do drinków. Jednak zasada jest nie zastąpiona. Zwykła higiena i utrzymanie czystości jest najleprzym zabezpieczeniem jeżeli stosujemy na co dzień. Nie co widzimy, a świadomość co robimy, jest podstawą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14321-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-wydzielina/#findComment-552264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.