Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

scalarian, -  Może za jakiś czas ciebie odwiedzę i wspólnie się pobawimy i coś tam na ząb wytworzymy :thumbsup: . Taka mini spółdzielnia :D .

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-501290
Udostępnij na innych stronach

Dam ci znać jak uda mi się to ogarnąć. Obecnie mam problem z transportem a do ciebie jest jakieś 120 mil. Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-501832
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak na dobrą sprawę, to gdzie mieszkasz?

 

Obecnie więcej przebywam w UK niż w Polsce. W ubiegłym roku w Nottingham a teraz w Hull ;-).

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-502316
Udostępnij na innych stronach

 

Działasz coś w temacie "wędzenia"??

 

Działa, działa i mało kto może się równać z jego wyrobami :thumbsup:  

 

Chodziło mi o działanie w UK ale jeśli tak to się z chęcią czegoś nauczę :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-502465
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodziło mi o działanie w UK ale jeśli tak to się z chęcią czegoś nauczę  

 

W UK to nie wiem ale jak się spotkacie to na pewno coś podpowie :)  

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-502468
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

i mało kto może się równać z jego wyrobami   

 

 

Tutaj mogę z pełną stanowczością potwierdzić słowa kolegi Gonza.... metka Radzia robi "szał" w mózgu  :frantics:  :w00t:  :frantics:   :devil:

 

Kilka wspaniałych wspomnień....  :thumbsup:

 

post-65335-0-41296700-1466062333_thumb.jpg

 

post-65335-0-72711500-1466062405_thumb.jpg

 

post-65335-0-75342800-1466062424_thumb.jpg

 

post-65335-0-48272900-1466062512_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-502470
Udostępnij na innych stronach

 

i mało kto może się równać z jego wyrobami   

 

 

Tutaj mogę z pełną stanowczością potwierdzić słowa kolegi Gonza.... metka Radzia robi "szał" w mózgu  :frantics:  :w00t:  :frantics:   :devil:

 

Kilka wspaniałych wspomnień....  :thumbsup:

 

attachicon.gifIII_Kaszubska_Spoldzielnia_157.jpg

 

attachicon.gifIII_Kaszubska_Spoldzielnia_196.jpg

 

attachicon.gifIII_Kaszubska_Spoldzielnia_199.jpg

 

attachicon.gifIII_Kaszubska_Spoldzielnia_325.jpg

 

 

Potwierdzam !!!! Coś wspaniałego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-502587
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam ponownie , tym razem zuce temat z jnnej beczki , otoz moje pytanie brzmi ; schab wedzony , szynka , boczek rolowany wedzony , kielbasy itp. jak wycenilibyscie swoje wyroby , chodzi o cene za 1kg [ temat luzny przemysle wszystkie fantazje na temat cen ] . Powaznie chcialbym dowiedziec sie ile mozna wolac za wlasny wyrob dodam ze wyrob ma byc taki jak dla siebie i cena ma odzwierciedlac jakosc , prace ,czas , surowiec , produkty zuzyte do wyrobu .  Dodam ze mieszkam w UK i wszystko musze kupic [ nie istnieje zasada cos zalatwic ]    Nie bede podawal cen bo zadlugo by wymieniac dodam jedynie ze mieso nabywam z malej masarni obsugiwanej przez polakow pewne zrodlo . Moze procentowy narzut da jakies wyobrazenie o cenie ostatecznej . Znajomi chcieliby nabyc moje wyroby ale nie chce ich zrazic cena a i nie wyjsc na frajera , mozna by powiedziec ze to dla koneserow domowych wedlin . Nie ma w moim rejonie podobnych produktow nawet w sklepach z polska zywnoscia .  PRZYKLADOWO jezeli 1kg schabu wedzonego wlasnej roboty po kosztach stoi 50zl to jaka bylaby wasza marza 20 , 50 , czy 100% , a jaki narzut na kielbasy ? . Dla ulatwienia mieso peklowane na mokro 7 dni , wedzone cieplym dymem 7 godz. parzone , a kielbasy wiejska , krakowska , zywiecka . Pewnie ze ktos powie ze nazut moze byc i 400% ale mowimy tu o jakims logicznym ustaleniu ceny bez skrajnosci w jedna jak i w druga strone . Zapraszam do rozwazan .                                                                                               Pozdrawiam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524787
Udostępnij na innych stronach

To ja ci odpowiem z racji ze sama tez nie mieszkam w Polsce ...u mnie ta cena bylaby tak kolosalna ze pewnie nie znalazlabym nabywcow ,przedewszystkim ze w domu nie jestem w stanie zrobic wiecej jak max 5 kg wyrobu. pozatym komu mialabym to sprzedawac? Szwedom ..oni wola "swoje" polakom?? to jaka by nie byla cena i jakosc to i tak bedzie albo za drogo albo nie za dobre ...( wiem bo mialam swojego czasu cukiernie ) Robie dla siebie ,jak chce dziele sie ze znajomymi ..to moje hobby i nie chce zamieniac na zarobkowanie na tym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524803
Udostępnij na innych stronach

Ok. Ja nie mowie tu o churcie i masowej skali , ja podzielilem sie ze  znajomymi swoimi wyrobami ale dla zachety i symbolicznie zeby wyrazili swoja opinie , jednak obdarowywanie po kilogramie wyrobu zakrawa na niegospodarnosc . Wkladam duze zaangazowanie w to zeby wedlina byla wrecz idealna w smaku , zapachu , wygladzie i chigienie podczas calego procesu wytwarzania . Chetnych nie brakuje i to nie musza byc polacy , tak jak wspomnialem dla koneserow domowych wedlin . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524808
Udostępnij na innych stronach

Ok. podobny temat jest - poczytalem - jednak bede dalej sklanial do dyskusji bo milo ;)  jest poczytac o polskiej przypadlosci jaka jest szukanie dziury w calym . Dodam ze zawsze znajdzie sie ktos dla kogo smak i jakosc jest wazniejsza od ceny . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524815
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo milo ;) jest poczytac o polskiej przypadlosci jaka jest szukanie dziury w calym .

 

Popatrz na "ale-drogo"  to może się Tobie trochę rozjaśni w cenach :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524847
Udostępnij na innych stronach

 

 

mieso nabywam z malej masarni obsugiwanej przez polakow pewne zrodlo

To nie Polacy jak nie istnieje zasada

 

  [ nie istnieje zasada cos zalatwic ]
  :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524850
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednak bede dalej sklanial do dyskusji bo milo   jest poczytac o polskiej przypadlosci jaka jest szukanie dziury w calym

Kolego,

Nie wiem, kto tutaj szuka "dziury w całym".

W postach nr 29 i 41 znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

W pierwszym DZIADEK podał przykład kalkulacji szczegółowej ceny wyrobu, a w drugim - przybliżony sposób ustalania ceny w oparciu o cenę mięsa i zryczałtowane koszty.

Powinno być wszystko jasne.

Zwróć uwagę proszę na wydajność wyrobu.

Wydajność powyżej 100% (bo w wyrobie jest dużo wody) - obniża koszty

Wydajność poniżej 100% te koszty podwyższa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-524887
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam Szanowną Brać. Mam dość nietypowe pytanie a raczej może prośbę o jakąś pomoc... Wędzę już parę lat i nie ukrywam, że mi to wychodzi i zawsze wędlinka jest bardzo smaczna. W związku z tym każdy kto ją spróbuje od razu woła " Jak tylko będziesz wędził kolejny raz ja też chce !!!!" no i coraz częściej i więcej takich osób się trafia bo ten powie temu a to da spróbować i " ale super ja też chce !".... moje pytanie jest tak na prawdę banalne - jakie ceny ustalić za taką wędlinę której tak na prawdę nie da się kupić w żadnym sklepie ??? Kiedyś wędziłem też za kasę to wędząc 30 kg mięsa ( różne wędliny - boczek, rolada, szynka, baleron, polędwiczki, żeberka, ogonówka) zostało mi 160 zł... myślę ze to trochę mało a pracy od początku do końca sporo jest przy tym i oczywiście dużo czasu.... Proszę o jakieś porady może własne spostrzeżenia w tym temacie. Z góry bardzo dziękuje Wszystkim i serdecznie pozdrawiam. Niech dym będzie z Wami ! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-552393
Udostępnij na innych stronach

Zsumuj wydatki : pozyskanie mięsa, przyprawy,siatki,sznurki,drewno, woda do mycia garów, prąd, gaz , przelicz ile mięsa zostaje po obróbce. Dodaj sumę , którą uważasz za słuszną za Twój poświęcony czas i robociznę = cena za kg wyrobu :) . W moim okolicznym sklepie raz w tygodniu wstawiane są swojskie wędzonki z lokalnej mini masarni. Baleron (karkówka pakowana w siatkę 38zł/kg) Szynka 35zł , szynka z łopatki 30zł. Kiełbasa gruba parzona 28zł . Cienkie (raczej mocno tłuste) 27zł. - dodam, że jakość wędzenia różna (jak się panu uda- ale czasami przyjarane, czasami okopcone -  Ludzie kupują, bo swojskie ;). Na jakich zasadach pani wstawia towar do sklepu nie wiem. Przyjeżdża pan i przywozi. Ja osobiście dla znajomych daję towar po kosztach - traktuję to jako hobby, więc nie zarabiam(odzyskuję tylko zainwestowane pieniądze- poza tym robię dla siebie a reszta przy okazji) , Ale Polska to wolny kraj :). Jest gdzieś na forum temat o tym ile powinno kosztować , ale nie mogę teraz znaleźć. Może koledzy pomogą

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-552399
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedz. Ja też zawsze wędzę przy okazji ale ostatnio te niby okazje wynikają... bo ktoś ma komunie algo chrzciny...Ja lubię wędzić nawet bardzo traktuje to jako przyjemność i hobby ale wszystkich po kosztach traktować nie mogę bo bym musiał się zająć tylko swoim hobby.... :) Wiadomo jak jest - jak by było nie dobre ludzie by nie chcieli a tak to chce chce chce... Dla mnie to też przyjemne ze innym smakuje ale jakieś ceny będę musiał wypracować. Dziękuję jeszcze raz. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14344-cena-wyprodukowania-wyrobu/page/3/#findComment-552400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.