Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I z jaki rezultatem?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Maxell, ostatnio uzywalam do makreli a'la saira .Wczesniej do takiej grubej kielbasy , nie zauwazylam zeby jakos mniej pachnialo niz wczesniej , kielbasa tez pokryla sie rownomiernie , nie zauwazylam roznic z tego co robilam zaraz po zakupie dymu w plynie ( przechowuje w ciemnym miejscu ok 18 st C)

  • 1 miesiąc temu...

Moje pierwsze zabawy z płynem wędzarniczym, dla mnie bomba, ponieważ pracuję za granicą i nie mam możliwości wędzić tradycyjnie. Boczusie mniam mniam ]20200720-163216.jpg20200720-175636.jpg20200721-165952.jpg po lewej to tyrolska to tak przy okazji, ale szyneczka pierwsza klasa no i serki wychodzą zajebi...smakowo prawie jak oscypki 20200721-170044.jpg.  Na plus wychodzi, że piekarnik został tylko mój, a całkowity minus, to moja luba chce mieć nowy dla siebie na ciasta i inne pierdoły. Zawsze musi być pod górkę :D :D :D

  • 2 miesiące temu...

Też jestem po pierwszej próbie tego płynu. Baleron i schabik, w smaku wędzonek bardzo wyczuwalny aromat tego płynu (buk/olcha), aromat ten dominuje nad przyprawami.

Podejrzewam że to moja wina, malowałem 3 razy. Za wcześnie nałożyłem drugą warstwę. Zniecierpliwienie w oczekiwaniu na kolorek ???? kolor pojawia się i utrwala w miarę schnięcia płynu. Udka kurczaka też okey, ale skóra gumowa i twarda.

Podobno kurczaka należy parzyć przed wędzeniem, i dopiero wędzić

Następnym razem spróbuję w ten sposób.

Czy tym sposobem mogę przygotować wyroby które wymagają parzenia i powtórnego wędzenia?? W recepturze jest wędzenie, parzenie i powtórne wędzenie. Czy po tym drugim wędzeniu także trzeba będzie zaparzyć w celu utrwalenia farby??

post-104326-0-98110600-1601980610_thumb.jpg

Edytowane przez karas220288

Napisałem Ci wczoraj Karasiu wiadomość na PW, nie wiem, może nie masz ochoty odpowiadać, jednak przydała by się przynajmniej krótka notka :D:thumbsup:.

  • 3 tygodnie później...
Hey. Czy jeśli jestem w stanie w piekarniku uzyskać temperaturę 22 stopnie ( włączony sam wentylator z oświetleniem) to mogę użyć tego preparatu do wędzenia na zimno??

Wedlog mnie ten preparat nie nadaje sie do "wedzenia" na zimno , on daje smak i kolor ale to nie jest to samo co zimne wedzenie , pozatym przy nizszej temp nie bedzie dobrego koloru , 

malowalam  a'la oscypki w niskiej temp i kolor nie jest mocny , ( zalezalo mi na aromacie)

Hey. Czy jeśli jestem w stanie w piekarniku uzyskać temperaturę 22 stopnie ( włączony sam wentylator z oświetleniem) to mogę użyć tego preparatu do wędzenia na zimno??

 

:D:facepalm: :facepalm: :facepalm::thumbsup::clap: !!!

Ok dzięki za info. Może wypowiedzieć się jeszcze ktoś odnośnie smaku wędzonek przygotowywanych tym sposobem?? Ja już 3 raz tak robiłem. Ostatnio te same mięsko potraktowałem płynem, oraz tradycyjnym wędzeniem.
O ile kiełbasy ( chłopska i żywiecka) w smaku nie czułem różnicy, o tyle wędzonki maczane bardzo dają smakiem płynu, góruje on nad przyprawami. Te samo peklowanie i przyprawy wędzone tradycyjnie,(także buk olcha), i smak całkowicie inny. Jedynie boczek nie przechodzi smakiem płynu.
Wędziłem boczek schab i szynkę.
Boczek był tłusty, w kiełbasach też było sporo tłuszczu, czy możliwe że ten płyn jakoś rozkłada się w tłuszczu?? Bo malowane tłuste wędzonki- nie czułem smaku płynu, a te chude dają tym płynem. Co do wędzenia na zimno, odpuszczę.

Edytowane przez EAnna

 

 

Może wypowiedzieć się jeszcze ktoś odnośnie smaku wędzonek przygotowywanych tym sposobem

Robiłem polędwicę łososiową wg. przepisu który podał Miro nie było różnicy od wędzenia tradycyjnego.

robilam poledwice , teznie czulam roznicy , malowalam tylko 2 razy ( stezenie 1:5 , plyn od Miro)

Ja robiłem boczki, schab, szynkę, karkówkę. Smakują, rodzina nie narzeka. Tylko smakują inaczej niż z tradycyjnej wędzarni ( znajomy wędzi, ja nie mam swojej). Może coś robię nie tak:

Peklowanie według kalkulatora z forum 3 dniowe plus gotowa mieszanka przypraw ( gotuje wywar, dolewam do wody i po ostygnięciu mięso wkładam dodaję 10 g na kg mięsa.

Ociekanie około 12 do 16 h( zależy ile mam czasu).

Suszenie w 50 do 60 stopni, około 1 h. Dym 5 do 1 z wodą. Po osuszeniu maczam raz, po półtora godziny drugi raz. I kolejne półtora godziny wędzenia. Łącznie wędze 3 h w temp. 60 do 70 stopni. Po wędzeniu do wody o temperaturze 80 stopni i parzenie do 72 stopni w mięsku.

W tłustych wedzonkach nie czuję tego płynu, w schabie szynce już tak. Smak inny, nie mówię że gorszy, poprostu inny.

Ja od samego początku używam skandynawski "AFS MEGA 2000" i stosuję go tak jak zaleca producent, czyli 1 : 11 , natomiast Miro na własną odpowiedzialność i tylko w sobie wiadomym celu wykonał eksperymenty, i zaleca rozcieńczenie 1 : 5, po co i w jakim celu ??? Tylko On może odpowiedzieć na to pytanie :D .

 

post-49725-0-31853400-1508772739_thumb.j

Edytowane przez sverige2
To może mam inne gusta smakowe i 5 do 1 to dla mnie za dużo, w rodzinie poza mną nikt nie czuję tego płynu w wedzonkach. Następnym razem dla porównania płyn rozprowadze w innej proporcji.

Tu mowa nie o gustach, lecz o tym co zaleca producent danego preparatu, tak aby było zgodnie z przewidywaną normą i opracowaną technologią. Gusta są różne, każdy sam może na swoją odpowiedzialność zmieniać zalecenia i normy producenta, ma do tego prawo jeżeli wykonuje to na swoje własne potrzeby :D .  Preparat którego używam, jest od lat stosowany i używany powszechnie w polskim przemyśle spożywczym i gastronomii, odpowiada polskim normom, i jest bezpieczny dla zdrowia :D.   https://carlestam.com.pl/offer/preparaty-nastrzykowe-pm-50/

Ja od samego początku używam skandynawski "AFS MEGA 2000" i stosuję go tak jak zaleca producent, czyli 1 : 11 , natomiast Miro na własną odpowiedzialność i tylko w sobie wiadomym celu wykonał eksperymenty, i zaleca rozcieńczenie 1 : 5, po co i w jakim celu ??? Tylko On może odpowiedzieć na to pytanie :D .

 

post-49725-0-31853400-1508772739_thumb.j

Noooo.... szybciej się skończy i trzeba zamawiać następną butelkę :tongue::D

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

Noooo.... szybciej się skończy i trzeba zamawiać następną butelkę :tongue::D

 

 

 

:D:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup::clap: !!!

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.