Jump to content

Wędzenie domowe aromatem dymu wędzarniczego


miro

Recommended Posts

Podobno to nas czeka za 4-5 lat.

Unia planuje całkowicie zakazać zakładom wędzenia drewnem i będzie dopuszczone jedynie "wędzenie" natryskowe.

Dorwałem więc wodny dym wędzarniczy i poeksperymentowałem.

 

Peklowanie, ociekanie, osuszanie w piekarniku.

Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie.

Na koniec podpiekanie z ostatecznym utrwalaniem koloru.

 

Wnioski......

Kowalski nie odróżni wyrobu wędzonego w wędzarni, od tego metodą natryskową.

 

post-39755-0-95942700-1495970178_thumb.jpg

 

post-39755-0-98635800-1495970179_thumb.jpg

 

post-39755-0-87556300-1495970180_thumb.jpg

 

post-39755-0-38516400-1495970181_thumb.jpg

 

post-39755-0-97926900-1495970181_thumb.jpg

 

post-39755-0-97655200-1495970182_thumb.jpg

 

Wyrobami poczęstowałem kolegów z pracy i nikt się nie zorientował, że nie były wędzone.

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 622
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

"Spożycie grozi śmiercią" http://fabrykanaklejek.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/z/n/znak_uwaga_trucizny.jpg;)  ;)  :laugh:

 

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :laugh:;)

Edited by binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Link to comment
Share on other sites

Technologia znana od lat.Kiedyś oglądałem jak w USA robią szynki takim sposobem.Coś w tym płynie musi być żrącego bo Mirek nawet gumową rękawiczkę założył. :D  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Kiedys byla powazna dyskusja na forum o ekstrakcie dymu wedzarniczego.

Chyba sp. Kowo cos kombinowal ale czy to o ten sam Produkt.?

 

Jesli tak to "Borniakowcy" maja ta esencje juz za darmo..????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
Share on other sites

To jest inny dym w płynie.

Kowo miał otrzymywany chemicznie, a ten jest otrzymywany metodą kondensacji parowej z której najpierw powstaje coś jak smoła.

Potem metodą destylacji pozbywa się niepotrzebnych trujących frakcji. 

 

Rękawiczki używałem, bo chciałem wiedzieć jak się ubrudzę przy pryskaniu, bo na gołej ręce za bardzo go nie widać.

Tak samo rozłożyłem papier na kuchence, żeby wiedzieć czy też ją ubrudzę.

 

Ten dym był dymem mocnym  z dodatkiem drzewa kiwi.....nie moje klimaty, ale smak ciekawy.

Czekam na dym typowo buk-olcha i on jest słabszy.

 

Zrobiłem niepotrzebnie trzeci natrysk i "wędzenie" wyszło za mocne.


[Dodano: 28 maj 2017 - 15:14]

 

 

Spożycie grozi śmiercią... Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać

Zdziwiłbyś się jakie są wyniki badań po użyciu płynu...i to bardzo.

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

"Spożycie grozi śmiercią" znak_uwaga_trucizny.jpg ;) ;) :laugh:

Binio, pochodź po sklepach, a zdziwisz się ile procent produkcji jest już wędzone natryskiem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa?  U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Link to comment
Share on other sites

Mirek troszke nie fortunnie nazwal temat.

A i tak nie wierze, ze za 4-5-6 lat, unia zmusi fabryki do zaniechania klasycznego wedzenia dymem..

Przeca ta strzal w ja ja-kies kolano..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze, powinno sie to nazywac aromatyzowaniem, gdyz nie ma to nic do czynienia z wedzeniem.

Drugie, utrwalanie wyrobu poprzez wedzenie wlasciwe...

 

Tylko nie pogrzeb mnie..????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
Share on other sites

 

 

Po pierwsze, powinno sie to nazywac aromatyzowaniem, gdyz nie ma to nic do czynienia z wedzeniem.

To nazywa się wędzeniem natryskowym przy użyciu płynnego preparatu dymu wędzarniczego. Taka jest oficjalna nazwa. Miro ma rację. Przy dobrym i właściwym pokryciu elementu preparatem dymu, nie odróżnisz wyrobu wędzonego w komorze, od pokrytego preparatem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Ludzie, przecież u nas wszystkie duże zakłady tak już robią od dawna. Wiem to na 100%

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

I dlatego Nasze forum/portal jest za tradycja, jak "Dziadek" nakazal..☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
Share on other sites

Proces stosowany od lat ... ja na to mówię "lakierowanie" bo przemysłowo stosowane tak to właśnie wygląda ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.

Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

I znowu "wojna" co jest tradycja, a co nie. 80% robi po swojemu, nawet jak korzysta z przepisow pochodzacych z forum. Wiadomo, że duże i małe zakłady używają preparatu. Liczy się kasa i tylko kasa, a konsument patrząc przez portfel kupi wszystko. Samo wędzenie czy malowanie, to pikuś. Skład wędlin jest podstawą i użyty surowiec. Jednak prawdą jest, że coraz więcej dobrych masarni przegrywa z "lakierniami" Ludzie za kasę oddadzą wszystko i wszystko ma swoją cenę. Badrzo łatwo jest oszukac smak, ponieważ człowiek posiada słabo rozwinięty zmysł smaku, a znacznie lepiej węch. W połączeniu możemy się delektować wyrobami. Chemia jest bezlitosna i powszechnie używana w uzyskaniu różnych smaków zgodnych z naturalnymi, a jak ludzie nie czują różnicy, kupują tani chemiczny produkt.
Link to comment
Share on other sites

Grzesiu.

Przenika i to bardzo. Po trzecim natrysku, powstała na mięsie otoczka na około 1-2 mm w głąb.

 

post-39755-0-05373500-1496040152_thumb.jpg

 

Co do nazwy...wędzenie. Też się nie do końca nie zgadzam, bo wędzenie kojarzy mi się z ogniem i dymem.

Przemysł przyjął zapewne tą nazwę świadomie, aby zmylić klienta.

 

Co do trwałości, to oślizłość o której piszesz nie ma wiele wspólnego z dymem, ale z tym co nastrzyknięto do mięsa.

Trwałość wyrobu również nie ulega zmianie.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.