Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej witajcie

Mam problem wedze kielbase wsadzilem ja do wedzarni i nie wiem dlaczego kapie z niej jak z kranu,poddalem ja suszeniu 3 godziny ,Chce ja wedzic 4 godziny w rzadkim dymie 30stopni,pozniej cieplym dymem gestym 45 stopni przez 1,5h i na koncu goracym dymem 80stopni przez 1h pomozcie co robie zle ,przepis mam z tej stronki kielbasa wiejska wieprzowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115651
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zrób zdjęcie wędzarki i pokaż, to po pierwsze a po drugie to po co taka "kombinacja alpejska" z wędzeniem: 4h -30*, 1,5h - 45* itd. Te "suszenie" to przed wsadzeniem do wędzarki ?

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2

 

Czy to ten przepis?: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=709

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115660
Udostępnij na innych stronach

Pewnie już po kiełbasie,ale na drugi raz to kiełbasę wsadza się do dobrze wygrzanej wędzarni z dużą ilością żaru w palenisku i osusza,osusza i jeszcze raz osusza bez dymu a potem jak kiełbasa jest osuszona wędzi dymem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115669
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Jestem sympatykiem tej strony jak rowniez wendlin produkowanych sposobem domowym i z dawnych lat czujac na jezyku jeszcze ich smak.Zwracam sie do "starych"wendliniarzy czy pamietaja kielbase z lat 60 tych jesli dobrze pamietam to nazywano ja "zwykla"to byla kielbasa w papierze w smaku b.dobra tzn."kielbasiana" soczysta,kawalki tluszczu-popularna w sprzedazy.Nie wiem czy dobrze wytlomaczylem,moze ktos wie co to takiego bylo jesli mozna to prosze o przepis.Takich wendlin teraz nie ma a byly niektore b.dobre.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136418
Udostępnij na innych stronach

Takich wendlin teraz nie ma a byly niektore b.dobre.

Za EG pytano : Na ile, ta kiełbasa ?

Na miesiąc.

 

No wiem , ale ja się pytam , po ile?

 

Po plasterku Panie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136437
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem nowym użytkownikiem raczej tym czytającym i śledzącym wasze zmagania z wyrobami wędzę już parę lat na potrzeby własne, ale kiełbasę chcę zrobić pierwszy raz i mam właśnie małe pytanie, a mianowicie ile muszę użyć surowca na 15 mb strzew na kiełbasę cienką żeby reszta mięsa mi się nie zmarnowała
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136469
Udostępnij na innych stronach

Witaj na naszej stronie.To zależy od wielu czynników a głównie jak to kiełbasa mielona i jaki kaliber osłonek..Polecam opcję "szukaj."

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136473
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

nazywano ja "zwykla"to byla kielbasa w papierze w smaku b.dobra tzn."kielbasiana" soczysta,kawalki tluszczu-popularna w sprzedazy.

Mówisz o "zwyczajnej, na 44"? Ten przepis gdzieś tutaj kursował. Jak znajdę to wrzucę ;)

PS. U siebie na pewno mam.

 

[ Dodano: Pią 10 Gru, 2010 11:10 ]

Prosisz i masz:

 

 

Czy o to Ci chodzilo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136475
Udostępnij na innych stronach

ile muszę użyć surowca na 15 mb strzew na kiełbasę cienką żeby reszta mięsa mi się nie zmarnowała

CZYTAJ TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136494
Udostępnij na innych stronach

Ceny tej kielbasy nie pamietam poniewaz byly to lata poczatek lat 60.Kielbasa na 44 pamietam ze byla nie do zjedzenia, pracowalem na odlewni to nad plynnym metalem pieklismy na drucie zeby cale zlo z niej wytopilo sie a ta o ktorą pytam to byla pyszna w papierze fi ok 70mm.Szkoda ze teraz takich wendlin nie produkuja tylko w sklepach jest wszystko o jednym smaku i to byle jakim.Bardzo dziekuje za odpowiedz, w przepisie tym nie pasuja mi te podroby.Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i dzieki ze ta strona istnieje bo dzieki niej juz od 2 lat rodzina spozywa smaczne wendliny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136541
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ceny tej kielbasy nie pamietam poniewaz byly to lata poczatek lat 60.Kielbasa na 44 pamietam ze byla nie do zjedzenia, pracowalem na odlewni to nad plynnym metalem pieklismy na drucie zeby cale zlo z niej wytopilo sie a ta o ktorą pytam to byla pyszna w papierze fi ok 70mm.Szkoda ze teraz takich wendlin nie produkuja tylko w sklepach jest wszystko o jednym smaku i to byle jakim.Bardzo dziekuje za odpowiedz, w przepisie tym nie pasuja mi te podroby.Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i dzieki ze ta strona istnieje bo dzieki niej juz od 2 lat rodzina spozywa smaczne wendliny.

Spójrz w mój podpis... I na pewno znajdziesz to co szukasz ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136546
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Babcia zrobiła sobie wyjazd do wnuczki do Gdańska i zażyczyła bym zrobił kiełbasy tylko dobrej . Więc jak tylko potrafiłem tak zrobiłem Zakupione mięso to

szynka b/k skóry i tłuszczu ok 9 kg - wszystkie mięśnie . Do tego 0,8 kg podgardla więcej nie było w sklepie wiec dokupiłem 1 kg boczku b/ż i jeszcze dodany warkocz z polędwicy razem 11 kg

Po klasyfikacji

Wp kl I - 4,50 kg

wp kl II A - 3,70 kg

wp kl II B - 1,25kg

wp kl III - 1,55 kg

Peklowanie 1,75 dkg/ 1kg

Rozdrobnienie .

wp kl I - połowa siatka 18 mm, druga połowa siatka 12 mm.

wp kl II A - siatka 8 mm

wp kl. II B -siatka 6 mm

wp KL III - siatka 2- mm

Mieszanie

Wp kl I wyrobiona z dodatkiem 0,30 L wody, aż puściła klej, następnie dodane wp kl II i wymieszane, na koniec dodana dobrze wyrobiona wp kl III z dodatkiem przypraw i 0,40 L wody . Całość wymieszana , nadziana w kiełbaśnice ,wędzona i parzona

Konsystencja kiełbasy jest taka ze nie jest twarda. Kroi się dobrze w plastry. Jest chuda w czasie parzenia leży na dnie gara nie wypływa. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182471
Udostępnij na innych stronach

I. Przyprawy:

 

b) dodane w czasie produkcji:

1. pieprz naturalny - 0,016 kg = 15 g

2. majeranek miel - 0,004 kg = 4 g

3. kolender miel. – 0,005 kg = 5 g

5. czosnek św - 0,007 kg = 7 g lub suszony w ilości ok 30% do wagi świeżego

6. Woda - 0, 70 L

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.