Biotit Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi, teraz już "jestem w domu" :blush: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Hej witajcie Mam problem wedze kielbase wsadzilem ja do wedzarni i nie wiem dlaczego kapie z niej jak z kranu,poddalem ja suszeniu 3 godziny ,Chce ja wedzic 4 godziny w rzadkim dymie 30stopni,pozniej cieplym dymem gestym 45 stopni przez 1,5h i na koncu goracym dymem 80stopni przez 1h pomozcie co robie zle ,przepis mam z tej stronki kielbasa wiejska wieprzowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam.Zrób zdjęcie wędzarki i pokaż, to po pierwsze a po drugie to po co taka "kombinacja alpejska" z wędzeniem: 4h -30*, 1,5h - 45* itd. Te "suszenie" to przed wsadzeniem do wędzarki ? http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2 Czy to ten przepis?: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=709 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Pewnie już po kiełbasie,ale na drugi raz to kiełbasę wsadza się do dobrze wygrzanej wędzarni z dużą ilością żaru w palenisku i osusza,osusza i jeszcze raz osusza bez dymu a potem jak kiełbasa jest osuszona wędzi dymem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-115669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Jestem sympatykiem tej strony jak rowniez wendlin produkowanych sposobem domowym i z dawnych lat czujac na jezyku jeszcze ich smak.Zwracam sie do "starych"wendliniarzy czy pamietaja kielbase z lat 60 tych jesli dobrze pamietam to nazywano ja "zwykla"to byla kielbasa w papierze w smaku b.dobra tzn."kielbasiana" soczysta,kawalki tluszczu-popularna w sprzedazy.Nie wiem czy dobrze wytlomaczylem,moze ktos wie co to takiego bylo jesli mozna to prosze o przepis.Takich wendlin teraz nie ma a byly niektore b.dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Takich wendlin teraz nie ma a byly niektore b.dobre. Za EG pytano : Na ile, ta kiełbasa ? Na miesiąc. No wiem , ale ja się pytam , po ile? Po plasterku Panie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam jestem nowym użytkownikiem raczej tym czytającym i śledzącym wasze zmagania z wyrobami wędzę już parę lat na potrzeby własne, ale kiełbasę chcę zrobić pierwszy raz i mam właśnie małe pytanie, a mianowicie ile muszę użyć surowca na 15 mb strzew na kiełbasę cienką żeby reszta mięsa mi się nie zmarnowała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witaj na naszej stronie.To zależy od wielu czynników a głównie jak to kiełbasa mielona i jaki kaliber osłonek..Polecam opcję "szukaj." Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2010 nazywano ja "zwykla"to byla kielbasa w papierze w smaku b.dobra tzn."kielbasiana" soczysta,kawalki tluszczu-popularna w sprzedazy.Mówisz o "zwyczajnej, na 44"? Ten przepis gdzieś tutaj kursował. Jak znajdę to wrzucę PS. U siebie na pewno mam. [ Dodano: Pią 10 Gru, 2010 11:10 ] Prosisz i masz: Czy o to Ci chodzilo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2010 ile muszę użyć surowca na 15 mb strzew na kiełbasę cienką żeby reszta mięsa mi się nie zmarnowała CZYTAJ TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ceny tej kielbasy nie pamietam poniewaz byly to lata poczatek lat 60.Kielbasa na 44 pamietam ze byla nie do zjedzenia, pracowalem na odlewni to nad plynnym metalem pieklismy na drucie zeby cale zlo z niej wytopilo sie a ta o ktorą pytam to byla pyszna w papierze fi ok 70mm.Szkoda ze teraz takich wendlin nie produkuja tylko w sklepach jest wszystko o jednym smaku i to byle jakim.Bardzo dziekuje za odpowiedz, w przepisie tym nie pasuja mi te podroby.Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i dzieki ze ta strona istnieje bo dzieki niej juz od 2 lat rodzina spozywa smaczne wendliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ceny tej kielbasy nie pamietam poniewaz byly to lata poczatek lat 60.Kielbasa na 44 pamietam ze byla nie do zjedzenia, pracowalem na odlewni to nad plynnym metalem pieklismy na drucie zeby cale zlo z niej wytopilo sie a ta o ktorą pytam to byla pyszna w papierze fi ok 70mm.Szkoda ze teraz takich wendlin nie produkuja tylko w sklepach jest wszystko o jednym smaku i to byle jakim.Bardzo dziekuje za odpowiedz, w przepisie tym nie pasuja mi te podroby.Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i dzieki ze ta strona istnieje bo dzieki niej juz od 2 lat rodzina spozywa smaczne wendliny.Spójrz w mój podpis... I na pewno znajdziesz to co szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-136546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2011 Babcia zrobiła sobie wyjazd do wnuczki do Gdańska i zażyczyła bym zrobił kiełbasy tylko dobrej . Więc jak tylko potrafiłem tak zrobiłem Zakupione mięso to szynka b/k skóry i tłuszczu ok 9 kg - wszystkie mięśnie . Do tego 0,8 kg podgardla więcej nie było w sklepie wiec dokupiłem 1 kg boczku b/ż i jeszcze dodany warkocz z polędwicy razem 11 kg Po klasyfikacji Wp kl I - 4,50 kg wp kl II A - 3,70 kg wp kl II B - 1,25kg wp kl III - 1,55 kg Peklowanie 1,75 dkg/ 1kg Rozdrobnienie . wp kl I - połowa siatka 18 mm, druga połowa siatka 12 mm. wp kl II A - siatka 8 mm wp kl. II B -siatka 6 mm wp KL III - siatka 2- mm Mieszanie Wp kl I wyrobiona z dodatkiem 0,30 L wody, aż puściła klej, następnie dodane wp kl II i wymieszane, na koniec dodana dobrze wyrobiona wp kl III z dodatkiem przypraw i 0,40 L wody . Całość wymieszana , nadziana w kiełbaśnice ,wędzona i parzona Konsystencja kiełbasy jest taka ze nie jest twarda. Kroi się dobrze w plastry. Jest chuda w czasie parzenia leży na dnie gara nie wypływa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Października 2011 DZIADKU, przyprawy dałeś takie jak w przepisie na str. 1 czy coś zmieniłeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Października 2011 I. Przyprawy: b) dodane w czasie produkcji:1. pieprz naturalny - 0,016 kg = 15 g2. majeranek miel - 0,004 kg = 4 g3. kolender miel. – 0,005 kg = 5 g5. czosnek św - 0,007 kg = 7 g lub suszony w ilości ok 30% do wagi świeżego6. Woda - 0, 70 L Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2011 Dzięki bardzo za odpowiedź, Kiełbaska jst rewelacyjna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1437-kie%C5%82basa-dziadka-chuda/page/2/#findComment-182497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.