arkadiusz Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Września 2015 Jednak mimo kiepskiego umiejscowienia wylotu dymu z paleniska, po poprawnym wygrzaniu wędzarni będzie możliwe wędzenie z kanałem. Nie będzie możliwe.Z tak usytuowaną rura nie będzie prawidłowego, swobodnego przemieszczenia się dymu i wędzarnie nie będzie miała prawidłowego ciągu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Września 2015 Jest gdzieś na forum do pobrania plik pod nazwą "Roboty zduńskie". Autor opisał w nim bardzo ciekawie rozwiązania dotyczące uzyskania właściwego ciągu kominowego. Postaram się odszukać.Na razie przeczytaj sobie to i zwróć uwagę na szkice zamieszczone w tekście. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10309-technologia-wędzenia-ryb-wg-djtilgnera/?p=369762 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Września 2015 Jest gdzieś na forum do pobrania plik pod nazwą "Roboty zduńskie". Autor opisał w nim bardzo ciekawie rozwiązania dotyczące uzyskania właściwego ciągu kominowego. Postaram się odszukać.Może chodziło Ci o ten temat jest tutaj zeskanowana książka "Roboty zduńskie" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2112-roboty-zdunskie/?hl=roboty%20zdu%C5%84skie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Września 2015 Ona nie jest z-OCR-owana w całości. mam wersje pdf, ale ta waży ok. 10 MB. Nie wiem jak ją tutaj przemycić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras39 Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Września 2015 Dół paleniska mogę obniżyć bo tam jest nasypany piach , tak czy siąk muszę rozebrać przednią ścianę palenniska żeby zrobić tam taką komorę jak środkową na drewno, z ciekawośći pokombinuje i zobaczę jaki będzie efekt na 90% jestem zdecydowany na zrobienie paleniska do komorą. Dzęki Sławku za te slowa że chociaż Tobie się ten Pomnik podoba jak już sie uporam z tym wszystkim to zaprezentuje to na forum.Niech dym będzie z wami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Września 2015 Ja wcale nie napisałem, że mi się podoba, ale robi wrażenie, trzeba uszanować przede wszystkim Twoją pracę i spróbować pomóc - zrobiłeś podobny błąd jak ja - najpierw wybudowałeś a później zacząłeś czytać tą stronę i forum - jeśli kolejność byłaby odwrotna pewnie zrobiłbyś to całkiem inaczej. Jeśli chcesz zostać przy tym co masz to najprościej i najtaniej będzie zrobić palenisko pod komorą, ale jak się upierasz przy kanale poczytaj sobie na stronie i na forum w temacie budowa wędzarni o projekcie Bogdana b (słynna bogdanka) ja się na tym wzorowałem przynajmniej w temacie paleniska i kanału i to na prawdę działa, i u Ciebie dałoby się zrobić coś podobnego. W Twoim przypadku oprócz paleniska przemyśl jeszcze samą komorę ( będą problemy z osuszaniem i skroplinami) - zrób podobnie jak u niego, oczywiście tam są inne materiały ale chodzi mi o samo rozwiązanie. Lepiej więcej się podszkolić i podpatrzeć niż znowu robić kolejną przeróbkę i być ciągle niezadowolonym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras39 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 11 Października 2015 Witam ponownie ,przeróbka zrobiona pali się jak trzeba pierwsze wędzenie w krótce .Dziękuję wszystkim za rady Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Witam ponownie ,przeróbka zrobiona pali się jak trzeba pierwsze wędzenie w krótce . Jak coś uwędzisz to się pochwal.Ocenimy Edytowane 11 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 11 Października 2015 Witam super że Przerobiłeś palenisko i teraz jest wszystko ok widzę jeszcze jeden mały problem mianowicie kierunek otwierania drzwi do komory, blat masz po lewej stronie to poco zrobiłeś drzwi lewe. Na blacie polożysz kije miski z wyrobami i inne potrzebne rzeczy i na drodze do komory masz przeszkodę w postaci ściany z drzwi niby nic a jednak upierdliwe. zawiasy masz przykrecane śrubą zamkową pewnie na wylot przez cegłę zatem nie będzie dużego problemu to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras39 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Października 2015 Jak coś upichcę to zaprezentuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras39 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam po małej przerwie , odbyłem pierwsze wędzenie w mojej przerobionej wędzarni muzę powiedzieć ,że się udało wędlinki soczyste smaczne tak jak i rybki Karp i Pstrąg.Wędliny wędziłem przy 55 stopniach przez około 4godz. a rybki 40 stopni 3 godz.o to foto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Albo mam coś z monitorem albo te wędzonki są zbyt intensywne w ciemnym wybarwieniu.Te ze zdjęcia wiszących w wędzarni wydają się ładne kolorystycznie - na tym etapie powinno się kończyć wędzenie - ale to moje zdanie a TY robisz jak lubisz. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Termometr kotłowy tylko Ci się wydawało że wędzisz w 55 stopniach (tz. przy drzwiach tyle było a między wędzonkami 80 -90 ? a kto to wie. Patrząc na czas może faktycznie koło 60 stopni było pomiędzy wędzonkami ale w oparciu o ten termometr to jest gdybologia ) .O tym termometrze jest sporo na forum że się nie sprawdza w wędzarni. Mam podobne odczucie jak przedmówca . Chyba że wędzonki po parzeniu i tak ściemniały (jak dla mnie za mocno, następnym razem wyciągnął bym wcześniej-bledsze ) Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ja w sobotę wędziłem w wędzarni z termometrem kotłowym, ale uparłem się i wywierciliśmy otwór na normalny termometr. Zdjęcie poniżej wszystko wyjaśnia Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Kotłowy jak sama nazwa wskazuje jest do kotłów - do wędzarni trzeba czegoś dokładniejszego i powietrznego a nie wodnego.Z tymi termometrami to taka dziwna oszczędność (i to u wielu osób) ; wędliny za setki złotych a narzędzie pomiarowe za marne grosze - i efekty są.Przy tym kotłowym to lepiej już w beczce wędzić na "ręke" - większa dokładność ręki. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras39 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Grudnia 2015 No z tym termometrem to faktycznie jajca ale co do koloru wędzonek to taki mają kolor jak w wędzarni to może wina komórki bo nią robiłem foto w domu przed parzeniem,następny zakup to termo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Termometry kotłowe w zależności od zewnętrznej temperatury oszukują do 50% zima, a latem około 30%. Podstawowy wpływ ma obudowa z tarczą, która jest radiatorem wprowadzający w błąd pomiar wykorzystujący bimmetal. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Co do koloru to faktycznie leżą na tej samej desce w paski a wyglądają jak całkiem z innej bajki.Do fotek używaj lepszego światła - każdy zwrócił by uwagę na czarniawe kolory i starał się uczulić Cię na to.Jeżeli kolory z wędzarni są prawdziwe to wyroby są bardzo "rasowe" i oby więcej takich. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Termometry kotłowe, jak sama nazwa wskazuje, są przeznaczone do mierzenia temperatury w medium płynnym, wodnym. Pomocny w uzyskaniu dokładniejszego wyniku może być zabieg wykręcenia termometru z pochewki.Najdokładniejszy pomiar temperatury powietrza ( dymu), może dać termopara z kapilarą, zainstalowana w komorze wędzarni przed kominem. Napisałem o tym, bo trochę o tym wiem, zajmuję się ogrzewnictwem, wentylacją, klimatyzacją na co dzień.Wędzarnictwem - dopiero zacząłem .Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelek Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. W zeszłym roku wymurowałem grillo wędzarnie, jednak ze względu na przychodzące przymrozki i brzydką pogodę została dokończona teraz. Próbowałem pierwszy raz przepalić, odymić, sprawdzić jak działa - i kicha. Podczas rozpalania dym ucieka bokami obok blachy, wogóle nie chce się tam palić. Kanał ma ok 120cm między paleniskiem i wędzarnią. Domurowałem komin i jeszcze wstawiłem rurę żeby cug był lepszy. Niestety nie wiele to dało. Temperatura w wędzarni przekroczyła niewiele ponad 43st. Co mogę zrobić, przerobić, Może jakieś sugestie? Edytowane 19 Czerwca 2017 przez bimbelek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Zrób szkice paleniska lub zdjęcia , miejsce wyjścia rury z paleniska , ile wznosi się rura do komory , wylot w komorze , średnica rury , wymiary paleniska, czy w palenisku masz ruszt , jak uchodzi dym jakie materiały (jeżeli jest "zimna" to trudno o cug) . Bo ze zdjęcia to można tylko wróżyć za wyjątkiem stwierdzenia że te przez drzwiczki to masz "kłopotliwą" obsługę wędzarni. Z cugiem to generalnie walczymy, jest nie pożądany za wyjątkiem pierwszego okresu kiedy trzeba to nagrzać . I to jest urok kanałówek jak jest potrzebny (nagrzewamy) to go może nie być, a jak go niema (jak wędzimy w nagrzanej wędzarni ) być to trzeba z nim walczyć . Jest jeszcze jedna wersja że budowla jest "mokra" i jak wyschnie wróci do normy ale osobiście wątpię w nią P.SGeneralnie bardzo ładnie wygląda czy będzie równie ładnie wędzić zobaczymy Nie będę Ci ( bo Ty już o tym wiesz ) ale może innym się przyda głosił komunałów że najpierw pytamy/czytamy a później robimy Dołożyłeś zdjęcia . Dołóż zdjęcia paleniska + wymiary . Na "oko" rura za mała (powinna mieć średnica 200- 250 mm wznosić się w kierunku komory tak z 3-5% w palenisku być zamontowana pod samym stropem ) . Wylot z komory jak dla mnie za mały i szkoda ze "płasko" dym będzie "stał"Nie wiem czy zdjęcie przekłamuje ale ta zaprawa (tynk ) jakby mokry ? . Może wyłóż ją deskami aby była cieplejsza . Edytowane 19 Czerwca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelek Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Rura na całej długości wznosi się ok.10cm i ma średnicę 20cm. W palenisku jest ruszt taki jak w piecach kaflowych. Cała wędzarnia wymurowana jest cegłą i obłożona kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Palenisko trochę małe .(do rusztu wrócimy jak opanujemy palenie -trzeba go usunąć) Czy aby Ty kolego nie masz szamotu w palenisku + rury szamotowej . Bo jeżeli to jest mokre to dzieje się jak opisujesz. Jeżeli nie lub jest suchy to spróbuj (gazetę tekturę ) rozpalić w palenisku wędzarni przy uchylonych drzwiach komory wędzarniczej .Spróbuj (jako druga próba) rozpalić w "popielniku" ( gazetę/tekturę jeżeli ruszt jest rzadki ) . I podziel się obserwacjami Jeżeli "zassie" dym ogień do komory wędzarniczej to problem jest w komorze + komin (komin nie jest szczęśliwym rozwiązaniem ) Edytowane 19 Czerwca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelek Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Tak. W palenisku jest szamot i rura też jest szamotowa. Owszem, szamot mógł być wilgotny, jednak już dwa razy przepalałem i powinien obeschnąć. Czyli radzisz ruszt usunąć żeby powstało jedno duże palenisko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Czerwca 2017 W palenisku jest ruszt taki jak w piecach kaflowych. Czyli radzisz ruszt usunąć żeby powstało jedno duże palenisko? A Ty budowałeś wędzarnię kanałową czy piec kaflowy.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.