Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jednak mimo kiepskiego umiejscowienia wylotu dymu z paleniska, po poprawnym wygrzaniu wędzarni będzie możliwe wędzenie z kanałem.

 

Nie będzie możliwe.Z tak usytuowaną rura nie będzie prawidłowego, swobodnego przemieszczenia się  dymu i wędzarnie nie będzie miała prawidłowego ciągu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446729
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jest gdzieś na forum do pobrania plik pod nazwą "Roboty zduńskie". Autor opisał w nim bardzo ciekawie rozwiązania dotyczące uzyskania właściwego ciągu kominowego. Postaram się odszukać.


Na razie przeczytaj sobie to i zwróć uwagę na szkice zamieszczone w tekście. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10309-technologia-wędzenia-ryb-wg-djtilgnera/?p=369762

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446730
Udostępnij na innych stronach

Jest gdzieś na forum do pobrania plik pod nazwą "Roboty zduńskie". Autor opisał w nim bardzo ciekawie rozwiązania dotyczące uzyskania właściwego ciągu kominowego. Postaram się odszukać.

Może chodziło Ci o ten temat ;) jest tutaj zeskanowana książka "Roboty zduńskie"

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2112-roboty-zdunskie/?hl=roboty%20zdu%C5%84skie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446733
Udostępnij na innych stronach

Ona nie jest z-OCR-owana w całości. mam  wersje pdf, ale ta waży ok. 10 MB. Nie wiem jak ją tutaj przemycić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446741
Udostępnij na innych stronach

Dół paleniska mogę obniżyć bo tam jest nasypany piach , tak czy siąk muszę rozebrać przednią ścianę palenniska żeby zrobić tam taką komorę jak środkową na drewno, z ciekawośći pokombinuje i zobaczę jaki będzie efekt na 90% jestem zdecydowany na zrobienie paleniska do komorą. 

Dzęki Sławku za te slowa że chociaż Tobie się ten Pomnik podoba jak już sie uporam z tym wszystkim to zaprezentuje to na forum.

Niech dym będzie z wami :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446792
Udostępnij na innych stronach

Ja wcale nie napisałem, że mi się podoba, ale robi wrażenie, trzeba uszanować przede wszystkim Twoją pracę i spróbować pomóc - zrobiłeś podobny błąd jak ja  - najpierw wybudowałeś a później zacząłeś czytać tą stronę i forum - jeśli kolejność byłaby odwrotna pewnie zrobiłbyś to całkiem inaczej. Jeśli chcesz zostać przy tym co masz to najprościej i najtaniej będzie zrobić palenisko pod komorą, ale jak się upierasz przy kanale poczytaj sobie na stronie i na forum w temacie budowa wędzarni o projekcie Bogdana b (słynna bogdanka) ja się na tym wzorowałem przynajmniej w temacie paleniska i kanału i to na prawdę działa, i u Ciebie dałoby się zrobić coś podobnego. W Twoim przypadku oprócz paleniska przemyśl jeszcze samą komorę ( będą problemy z osuszaniem i skroplinami) - zrób podobnie jak u niego, oczywiście tam są inne materiały ale chodzi mi o samo rozwiązanie. Lepiej więcej się podszkolić i podpatrzeć niż znowu robić kolejną przeróbkę i być ciągle niezadowolonym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-446876
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam ponownie ,przeróbka zrobiona pali się jak trzeba pierwsze wędzenie w krótce .

 

:thumbsup: Jak coś uwędzisz to się pochwal.Ocenimy   :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449385
Udostępnij na innych stronach

Witam super że Przerobiłeś palenisko i teraz jest wszystko ok widzę jeszcze jeden mały problem mianowicie kierunek otwierania drzwi do komory, blat masz po lewej stronie to poco zrobiłeś drzwi lewe. Na blacie polożysz kije miski z wyrobami i inne potrzebne rzeczy i na drodze do komory masz przeszkodę w postaci ściany z drzwi niby nic a jednak upierdliwe. zawiasy masz przykrecane śrubą zamkową pewnie na wylot przez cegłę zatem nie będzie dużego problemu to zmienić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-449394
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam po małej przerwie , odbyłem pierwsze wędzenie w mojej przerobionej wędzarni muzę powiedzieć ,że się udało wędlinki soczyste smaczne tak jak i rybki Karp i Pstrąg.

Wędliny wędziłem przy 55 stopniach przez około 4godz. a rybki 40 stopni 3 godz.o to foto.

post-75030-0-72442500-1450717033_thumb.jpg

post-75030-0-90040000-1450717065_thumb.jpg

post-75030-0-17152700-1450717073_thumb.jpg

post-75030-0-36088500-1450717080_thumb.jpg

post-75030-0-78616800-1450717118_thumb.jpg

post-75030-0-34999500-1450717133_thumb.jpg

post-75030-0-32364000-1450717146_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464381
Udostępnij na innych stronach

Albo mam coś z monitorem albo te wędzonki są zbyt intensywne w ciemnym wybarwieniu.

Te ze zdjęcia wiszących w wędzarni wydają się ładne kolorystycznie - na tym etapie powinno się kończyć wędzenie - ale to moje zdanie a TY robisz jak lubisz. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464388
Udostępnij na innych stronach

Termometr kotłowy tylko Ci się wydawało że wędzisz w 55 stopniach (tz. przy drzwiach tyle było a między wędzonkami 80 -90 ? a kto to wie. Patrząc na czas może faktycznie koło 60 stopni  było pomiędzy wędzonkami  ale w oparciu o ten termometr to jest gdybologia )  .O tym termometrze jest sporo na forum że się nie sprawdza w wędzarni. Mam podobne odczucie jak przedmówca . Chyba że wędzonki po parzeniu i tak ściemniały (jak dla mnie za mocno, następnym razem wyciągnął  bym wcześniej-bledsze )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464391
Udostępnij na innych stronach

Ja w sobotę wędziłem w wędzarni z termometrem kotłowym, ale uparłem się i wywierciliśmy otwór na normalny termometr. Zdjęcie poniżej wszystko wyjaśnia :)

post-44042-0-34470500-1450725850_thumb.jpg
 

post-44042-0-48875900-1450725774_thumb.jpg

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464408
Udostępnij na innych stronach

Kotłowy jak sama nazwa wskazuje jest do kotłów - do wędzarni trzeba czegoś dokładniejszego i powietrznego a nie wodnego.

Z tymi termometrami to taka dziwna oszczędność (i to u wielu osób) ; wędliny za setki złotych a narzędzie pomiarowe za marne grosze - i efekty są.

Przy tym kotłowym to lepiej już w beczce wędzić na "ręke" - większa dokładność ręki.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464413
Udostępnij na innych stronach

No z tym termometrem to faktycznie jajca ale co do koloru wędzonek to taki  mają kolor jak w wędzarni to może wina komórki bo nią robiłem foto w domu przed parzeniem,następny zakup to termo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464419
Udostępnij na innych stronach

Termometry kotłowe w zależności od zewnętrznej temperatury oszukują

do 50% zima, a latem około 30%. Podstawowy wpływ ma obudowa z tarczą, która jest radiatorem wprowadzający w błąd pomiar wykorzystujący bimmetal.

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464516
Udostępnij na innych stronach

Co do koloru to faktycznie leżą na tej samej desce w paski a wyglądają jak całkiem z innej bajki.

Do fotek używaj  lepszego światła - każdy zwrócił by uwagę na czarniawe kolory i starał się uczulić Cię na to.

Jeżeli kolory z wędzarni są prawdziwe to wyroby są bardzo "rasowe" i oby więcej takich. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464554
Udostępnij na innych stronach

Termometry kotłowe, jak sama nazwa wskazuje, są przeznaczone do mierzenia temperatury w medium płynnym, wodnym. Pomocny w uzyskaniu dokładniejszego wyniku może być zabieg wykręcenia termometru z pochewki.

Najdokładniejszy pomiar temperatury powietrza ( dymu), może dać termopara z kapilarą, zainstalowana w komorze wędzarni przed kominem.  

Napisałem o tym, bo trochę o tym wiem, zajmuję się ogrzewnictwem, wentylacją, klimatyzacją na co dzień.

Wędzarnictwem - dopiero zacząłem :).

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-464565
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam. W zeszłym roku wymurowałem grillo wędzarnie, jednak ze względu na przychodzące przymrozki i brzydką pogodę  została dokończona teraz. Próbowałem pierwszy raz przepalić, odymić, sprawdzić jak działa - i kicha. Podczas rozpalania dym ucieka bokami obok blachy, wogóle nie chce się tam palić. Kanał ma ok 120cm między paleniskiem i wędzarnią. Domurowałem komin i jeszcze wstawiłem rurę żeby cug był lepszy. Niestety nie wiele to dało. Temperatura w wędzarni przekroczyła niewiele ponad 43st. Co mogę zrobić, przerobić, Może jakieś sugestie?

 

post-42187-0-82511800-1497882108_thumb.jpg

post-42187-0-73818300-1497883376_thumb.jpg

post-42187-0-46204800-1497883535_thumb.jpg

post-42187-0-69059000-1497883692_thumb.jpg

post-42187-0-41946300-1497883766_thumb.jpg

Edytowane przez bimbelek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555036
Udostępnij na innych stronach

Zrób szkice paleniska lub zdjęcia , miejsce wyjścia  rury z  paleniska , ile wznosi się rura  do komory , wylot w komorze , średnica rury , wymiary paleniska, czy w palenisku  masz ruszt , jak uchodzi  dym jakie materiały  (jeżeli jest "zimna" to trudno o cug)    . Bo ze zdjęcia to można tylko wróżyć za wyjątkiem stwierdzenia że te przez drzwiczki to masz "kłopotliwą" obsługę wędzarni. 

 

Z cugiem to generalnie walczymy,  jest nie pożądany za wyjątkiem pierwszego okresu kiedy trzeba to nagrzać . I to jest urok kanałówek jak jest potrzebny (nagrzewamy)  to go może nie być, a jak go niema (jak wędzimy w nagrzanej wędzarni )  być to trzeba z nim walczyć .

 

Jest jeszcze jedna wersja że budowla jest "mokra"  i jak wyschnie wróci do normy ale osobiście wątpię w nią

 

P.S

Generalnie bardzo ładnie wygląda czy będzie równie ładnie  wędzić zobaczymy ;)

Nie będę Ci ( bo Ty już o tym wiesz :D ) ale może innym się  przyda :laugh:   głosił komunałów że najpierw pytamy/czytamy a później robimy  :D

 

Dołożyłeś zdjęcia :thumbsup: . Dołóż zdjęcia  paleniska + wymiary . Na "oko" rura za mała (powinna mieć średnica 200- 250 mm wznosić się  w kierunku komory tak z 3-5% w palenisku być zamontowana pod samym stropem ) . Wylot z komory jak dla mnie za mały i szkoda ze "płasko" dym będzie "stał"

Nie wiem czy zdjęcie przekłamuje ale ta zaprawa (tynk )  jakby mokry ? . Może wyłóż ją deskami aby była cieplejsza .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555039
Udostępnij na innych stronach

Rura na całej długości wznosi się ok.10cm i ma średnicę 20cm. W palenisku jest ruszt taki jak w piecach kaflowych. Cała wędzarnia wymurowana jest cegłą i obłożona kamieniem.

post-42187-0-79049900-1497884020_thumb.jpg

post-42187-0-97996400-1497884075_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555041
Udostępnij na innych stronach

Palenisko trochę małe  ;) .(do rusztu wrócimy jak opanujemy palenie -trzeba go usunąć)  Czy aby Ty kolego nie masz szamotu w palenisku + rury szamotowej . Bo jeżeli to jest mokre to dzieje się jak opisujesz. Jeżeli nie lub jest suchy  to spróbuj  (gazetę tekturę )  rozpalić w palenisku wędzarni przy uchylonych drzwiach komory wędzarniczej .

Spróbuj  (jako druga próba) rozpalić w "popielniku"  ( gazetę/tekturę jeżeli ruszt jest rzadki  ) . I podziel się obserwacjami 

Jeżeli "zassie" dym ogień do komory wędzarniczej to problem jest w komorze + komin (komin nie jest szczęśliwym rozwiązaniem )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555044
Udostępnij na innych stronach

Tak. W palenisku jest szamot i rura też jest szamotowa. Owszem, szamot mógł być wilgotny, jednak już dwa razy przepalałem i powinien obeschnąć. Czyli radzisz ruszt usunąć żeby powstało jedno duże palenisko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555046
Udostępnij na innych stronach

 

 

W palenisku jest ruszt taki jak w piecach kaflowych.

 

 

 

Czyli radzisz ruszt usunąć żeby powstało jedno duże palenisko?
 

 

A Ty budowałeś wędzarnię kanałową czy piec kaflowy.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14410-s%C5%82aby-cug-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-555055
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.