Skocz do zawartości

Eksperyment roger'a


roger

Rekomendowane odpowiedzi

Haha sos serowy miałem w małym rondelku w rogu płyty zaczął się przypalać i nie załapał sie na zdjęcie ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie to takie zejście ze skarpy porośnięte drobnymi wysokimi liliami ;)

e14021c81194e7d37cc0675853f865fc.jpg

 

PS

Co w niczym nie zmienia faktu że trawy o której myślisz jest dostatek w innej części ogrodu ;)

Rozumiem że kolega zainteresowany jest suszoną ?

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

może zabierzesz sprzęt na grzybozlot

 

Wczoraj Karolu rozmawiałem z Piotrem na temat naszej obecności - niestety jeszcze wciąż niepewnej :(

Jak tylko będziemy to oczywiście nie widzę problemu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[

 

nie widzę problemu
  problemu nie ma - tylko czy jest konieczność ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy jedliście z takiej płyty babcinej zielone gąski? To jest pychota. Jak się uzbierało większych Gąsek zielonych , to trzeba było ogonek krótko przyciąć wymyć grzybka i położyć na rozgrzaną  płytę i posolić grubą solą. potem przewrócić na drugą stronę i chwilę przypiec. Tego smaku nigdy nie zapomnę. Co do Twojego pomysłu Robert , to Taka płyta może być nałożona nawet na kuchenkę gazową - pomysł wyśmienity.  Ojciec załatwił kawał grubej kwasówki kiedyś, kład to na 2 palniki od kuchenki gazowej  i na tym gąski piekliśmy w bloku.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie o takim czymś uniwersalnym myślę ... kwaska nie jest tu najlepszym pomysłem biorąc pod uwagę właściwości tremiczne ;)

Stawiam na czarną stal i to konkretną ...

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest ze stali  tzw czarnej , ta ma 6mm grubości ;)

Poniżej parę zarysów ciekawych :

all-clad-hard-anodized-nonstick-grande-g

camp-chef-deluxe-griddle-covers-3-burner

 

gray-backwall_grande.jpg?v=1473867535

 

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51WCD2FJTRL.jpg

 

http://ww1.prweb.com/prfiles/2013/03/11/10519028/KQ-Open.jpg

 

http://barbeque500.com/wp-content/uploads/2012/12/738729p.jpg

 

http://i1053.photobucket.com/albums/s471/TuscaloosaQ/F31488D0-2D55-48EA-AB63-2DCEAA390A10.jpg

 

maxresdefault.jpg

 

 

IMG_0213.JPG

 

mojoe+beauty+6.jpg?format=300w

 

mojoe+beauty+18.jpg?format=750w

 

http://grillgirl.com/wp-content/uploads/2016/01/mojoe-cooking.jpeg

 

 

 

cocina-industrial-tope-mostrador-2-horni

plancha-bifera-pcocinar-a-la-chapa-30x60

 

04934e3f8761c1bd9cc80925a01b8e16.jpg

172ae4e4d2d87265c1f0bb0a81e6709d.jpg

 

http://k41.kn3.net/taringa/E/A/6/6/9/A/ChapasTass/36D.jpg

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stal czarna na początku będzie korodować? . Ta kwasówka co toto załatwił miała na pewno 5mm jak nie więcej - no ale materiał tani nie jest. Wykorzystywaliśmy to również jako "podkładkę" pod garnek szklany żaroodporny -co by nie pękł bezpośrednio na palniku.

Co do samej blachy to jeszcze czym gładsza tym lepsza chyba - mniej przywiera - tak , że może jakaś polerka? :hmm:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stal czarna na początku będzie korodować?

 

Oczywiście musi być wcześniej wyczyszczona, wypalona a potem sezonowana ... ;) Żeliwne płyty w kuchniach wiejskich tez rdzewiały

Przewodność cieplna stali czarnej czy żeliwa jest niebo lepsza niż nierdzewki. Czyszczenie prawidłowo przygotowanej i używanej płyty bez użycia chemii (tylko zimna woda ewentualnie sól) to moment ... mam czarne patelnie rondelki i kociołki żeliwne - nie zamienię twego na żadną nierdzewkę czy emalię ;)

Oczywiście sa na rynku głównie amerykańskim wersje takich urządzeń ze stali szlachetnej ale moim zdaniem trudniej to utrzymać w czystości i czyścić oraz troszkę przerost formy nad treścią ;)

Mam taką płytę z 316-i  8mm grubości robiłem z nią eksperymenty w zeszłym roku  ... grzeje dobrze praktycznie tylko tam gdzie wychodzi płomień a czarna rozgrzewa się ładnie na całej powierzchni, po paru grzaniach wygląda jak pół  d... zza krzaka .... i bez papieru ściernego albo kamienia nie doczyszczę tego za Boga Ojca ... :( 

Próbowałem tez stal żaroodporną , jest bardziej zbliżona do żeliwa więc termicznie bardzo OK ale powierzchnia jest zbyt porowata i gorzej to utrzymać w czystości :( 

Ja tam swój materiał na płytowe zabawki znalazłem - bedę się bawił kształtami, grubościami  i konstrukcją ... Najbardziej optymalne grubości to moim zdaniem 6-10mm - jeśli to ma być uniwersalne czyli gaz, ognisko , kuchenka i w miarę nieduże (tu ze względu na temperatury mogą być problemy z odkształceniami) sugeruje 6mm i jakieś użebrowanie od spodu w celu stabilizacji ;) - Tak jako ciekawostka kawałek takiej płyty 6mm o wymiarach 350 x 1000mm to ponad 16kg ;) 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu ciekawy filmik z pierwszego użycia czegoś co akurat tam nazywa się Plancheta Cocina - zasada i idea dokładnie takie same ;)

https://youtu.be/PSOZIK_UpNg

https://youtu.be/WwwVQYRSbyI?list=PLNsyPlOSh7UFXvoDsq4ilTay0tO3Dulsa

 
I użycie na klasycznej kuchence gazowej czy elektrycznej:
 

https://youtu.be/x44GmU2hOr4
 

https://youtu.be/cWyB5nM0LDY
 

https://youtu.be/rIe5Sap5it0?list=PLNsyPlOSh7UFXvoDsq4ilTay0tO3Dulsa

Edytowane przez Bee Gees

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypalamy jak kociołek żeliwny - pokrywa się węglem i jest git :thumbsup: . Korozji nie ma. Fajny jest ten patent z piecykiem rakietowym. Albo dajemy pełny ogień pod garnek , albo kanałem pod płytą i grzeje całość. Idź tą drogą Robercie. Parę patyków , brak dymu i piekielna temperatura :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ miałem awarię palników w grillu nie miałem ja prawidlowo wysezonowac płyt ... ale dorobiłem trzy nowe nierdzewne palniki takie co to przeżyją tego grilla i zrobiłem wszystko od A do Z jak Bóg przykazał ... ;)

Oto efekt ...właśnie tak powinna wyglądać wysezonowana płyta ... użyłem oleju cebuli i temperatury ... momentami 350st ;)

77de68ae949c5e8bf7de16eba78fb3ee.jpg

 

9e9b7ad0e0b293a8999d5bd3d49f63e6.jpg

 

Przygotowałem tez materiał na dwa piece rakietowe ...jeden konkretny stacjonarno-podworkowy drugi na wypady za miasto ;)

8c461b612fbbad5dd9ee2c6c48243bcc.jpg

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie nie wiem co to jest ale sama nazwa mi się podoba kupuje w ciemno ???????? takie piece rakietowe zawsze mi się to kojarzy z paliwem rakietowym z rakietą z czymś wystrzałowy kurcze ale będzie pieczenie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Haha ... dobre piece rakietowe to praktycznie zwykłe rusztowe paleniska wykorzystujące podobnie jak DG podciśnieniowe efekt Venturiego ... parę prostych zasad fizyki a efekt zaskakujący ... z tych pionowych rur z paru gałęzi czy kilku szyszek mamy płomień na 20cm i bardzo wysoką temperaturę ...

Palić można praktycznie wszystkim ...

Takie rozwiązania stosują praktycznie od wieków na całym święcie od Afryki po Amerykę ... nawet kuchnie Beduinów tak działają ... minimalna ilość byle czego do spalenia i wysoka temperatura .. ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert wywołałeś do tablicy !!!

Teraz na Węgrzech zrobiłem fotkę takiej patelni ( w głębi)

post-39812-0-42038800-1500748415_thumb.jpg

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem te patelnie na Bałkanach i w Chorwacji ... próbowałem na tym się bawić ale to nie moja bajka ... :(

Albo płaskie albo typowy wok (czarny gruby albo żeliwo .... żaden inny) wtedy jest fan ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.