roger Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Lipca 2017 Haha sos serowy miałem w małym rondelku w rogu płyty zaczął się przypalać i nie załapał sie na zdjęcie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lipca 2017 JA ni9e grzalam pod ta micha, tylko obok, bo i ta temperatura utzrymywala goracy sos. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Lipca 2017 Świetny pomysł z tą kuchnią, czy miejsce w którym stoi kuchnia zarośnięte jest trawą " tura"? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Nie to takie zejście ze skarpy porośnięte drobnymi wysokimi liliami PSCo w niczym nie zmienia faktu że trawy o której myślisz jest dostatek w innej części ogrodu Rozumiem że kolega zainteresowany jest suszoną ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Lipca 2017 Robercie może zabierzesz sprzęt na grzybozlot i zrobisz mały pokazik? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Lipca 2017 Nie, mam ją w nadmiarze, ostatnio dodałem trzy roślinki do "Ducha" w damie 5, po dwóch dniach duch zielony, smak dość ciekawy, trawę ewakuowałem . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Lipca 2017 może zabierzesz sprzęt na grzybozlot Wczoraj Karolu rozmawiałem z Piotrem na temat naszej obecności - niestety jeszcze wciąż niepewnej Jak tylko będziemy to oczywiście nie widzę problemu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Lipca 2017 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Lipca 2017 [ nie widzę problemu problemu nie ma - tylko czy jest konieczność ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lipca 2017 A czy jedliście z takiej płyty babcinej zielone gąski? To jest pychota. Jak się uzbierało większych Gąsek zielonych , to trzeba było ogonek krótko przyciąć wymyć grzybka i położyć na rozgrzaną płytę i posolić grubą solą. potem przewrócić na drugą stronę i chwilę przypiec. Tego smaku nigdy nie zapomnę. Co do Twojego pomysłu Robert , to Taka płyta może być nałożona nawet na kuchenkę gazową - pomysł wyśmienity. Ojciec załatwił kawał grubej kwasówki kiedyś, kład to na 2 palniki od kuchenki gazowej i na tym gąski piekliśmy w bloku. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lipca 2017 No właśnie o takim czymś uniwersalnym myślę ... kwaska nie jest tu najlepszym pomysłem biorąc pod uwagę właściwości tremiczne Stawiam na czarną stal i to konkretną ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lipca 2017 Stawiam na czarną stal i to konkretną ... Ta płyta jest ze stali czy z żeliwa? jakiej jest grubości? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Jest ze stali tzw czarnej , ta ma 6mm grubości Poniżej parę zarysów ciekawych : http://ecx.images-amazon.com/images/I/51WCD2FJTRL.jpg http://ww1.prweb.com/prfiles/2013/03/11/10519028/KQ-Open.jpg http://barbeque500.com/wp-content/uploads/2012/12/738729p.jpg http://i1053.photobucket.com/albums/s471/TuscaloosaQ/F31488D0-2D55-48EA-AB63-2DCEAA390A10.jpg http://grillgirl.com/wp-content/uploads/2016/01/mojoe-cooking.jpeg http://k41.kn3.net/taringa/E/A/6/6/9/A/ChapasTass/36D.jpg Edytowane 19 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Stal czarna na początku będzie korodować? . Ta kwasówka co toto załatwił miała na pewno 5mm jak nie więcej - no ale materiał tani nie jest. Wykorzystywaliśmy to również jako "podkładkę" pod garnek szklany żaroodporny -co by nie pękł bezpośrednio na palniku.Co do samej blachy to jeszcze czym gładsza tym lepsza chyba - mniej przywiera - tak , że może jakaś polerka? Edytowane 19 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Stal czarna na początku będzie korodować? Oczywiście musi być wcześniej wyczyszczona, wypalona a potem sezonowana ... Żeliwne płyty w kuchniach wiejskich tez rdzewiałyPrzewodność cieplna stali czarnej czy żeliwa jest niebo lepsza niż nierdzewki. Czyszczenie prawidłowo przygotowanej i używanej płyty bez użycia chemii (tylko zimna woda ewentualnie sól) to moment ... mam czarne patelnie rondelki i kociołki żeliwne - nie zamienię twego na żadną nierdzewkę czy emalię Oczywiście sa na rynku głównie amerykańskim wersje takich urządzeń ze stali szlachetnej ale moim zdaniem trudniej to utrzymać w czystości i czyścić oraz troszkę przerost formy nad treścią Mam taką płytę z 316-i 8mm grubości robiłem z nią eksperymenty w zeszłym roku ... grzeje dobrze praktycznie tylko tam gdzie wychodzi płomień a czarna rozgrzewa się ładnie na całej powierzchni, po paru grzaniach wygląda jak pół d... zza krzaka .... i bez papieru ściernego albo kamienia nie doczyszczę tego za Boga Ojca ... Próbowałem tez stal żaroodporną , jest bardziej zbliżona do żeliwa więc termicznie bardzo OK ale powierzchnia jest zbyt porowata i gorzej to utrzymać w czystości Ja tam swój materiał na płytowe zabawki znalazłem - bedę się bawił kształtami, grubościami i konstrukcją ... Najbardziej optymalne grubości to moim zdaniem 6-10mm - jeśli to ma być uniwersalne czyli gaz, ognisko , kuchenka i w miarę nieduże (tu ze względu na temperatury mogą być problemy z odkształceniami) sugeruje 6mm i jakieś użebrowanie od spodu w celu stabilizacji - Tak jako ciekawostka kawałek takiej płyty 6mm o wymiarach 350 x 1000mm to ponad 16kg Edytowane 19 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Tu ciekawy filmik z pierwszego użycia czegoś co akurat tam nazywa się Plancheta Cocina - zasada i idea dokładnie takie same https://youtu.be/PSOZIK_UpNghttps://youtu.be/WwwVQYRSbyI?list=PLNsyPlOSh7UFXvoDsq4ilTay0tO3Dulsa I użycie na klasycznej kuchence gazowej czy elektrycznej: https://youtu.be/x44GmU2hOr4 https://youtu.be/cWyB5nM0LDY https://youtu.be/rIe5Sap5it0?list=PLNsyPlOSh7UFXvoDsq4ilTay0tO3Dulsa Edytowane 19 Lipca 2017 przez Bee Gees Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Cholera nie mogę umieścić filmów Edytowane 19 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Lipca 2017 Wypalamy jak kociołek żeliwny - pokrywa się węglem i jest git . Korozji nie ma. Fajny jest ten patent z piecykiem rakietowym. Albo dajemy pełny ogień pod garnek , albo kanałem pod płytą i grzeje całość. Idź tą drogą Robercie. Parę patyków , brak dymu i piekielna temperatura Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Ponieważ miałem awarię palników w grillu nie miałem ja prawidlowo wysezonowac płyt ... ale dorobiłem trzy nowe nierdzewne palniki takie co to przeżyją tego grilla i zrobiłem wszystko od A do Z jak Bóg przykazał ... Oto efekt ...właśnie tak powinna wyglądać wysezonowana płyta ... użyłem oleju cebuli i temperatury ... momentami 350st Przygotowałem tez materiał na dwa piece rakietowe ...jeden konkretny stacjonarno-podworkowy drugi na wypady za miasto Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Lipca 2017 No to ja czekam na reszte relacji pod tytulem piece rakietowe bo szczeze to nie mam pojecia jak to dziala A na statku brak youtuba Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Lipca 2017 Wprawdzie nie wiem co to jest ale sama nazwa mi się podoba kupuje w ciemno ???????? takie piece rakietowe zawsze mi się to kojarzy z paliwem rakietowym z rakietą z czymś wystrzałowy kurcze ale będzie pieczenie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Haha ... dobre piece rakietowe to praktycznie zwykłe rusztowe paleniska wykorzystujące podobnie jak DG podciśnieniowe efekt Venturiego ... parę prostych zasad fizyki a efekt zaskakujący ... z tych pionowych rur z paru gałęzi czy kilku szyszek mamy płomień na 20cm i bardzo wysoką temperaturę ... Palić można praktycznie wszystkim ... Takie rozwiązania stosują praktycznie od wieków na całym święcie od Afryki po Amerykę ... nawet kuchnie Beduinów tak działają ... minimalna ilość byle czego do spalenia i wysoka temperatura .. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Robert wywołałeś do tablicy !!!Teraz na Węgrzech zrobiłem fotkę takiej patelni ( w głębi) Edytowane 22 Lipca 2017 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Lipca 2017 Widziałem te patelnie na Bałkanach i w Chorwacji ... próbowałem na tym się bawić ale to nie moja bajka ... Albo płaskie albo typowy wok (czarny gruby albo żeliwo .... żaden inny) wtedy jest fan Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Lipca 2017 A te kociołki z miskami można kupić w tesco . Czekam na dalsze prace przy rakietówce i trzymam kciuki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.