strampek Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2008 Jak dajecie sobie radę z wiązaniem osłonek białkowych po ich napełnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2008 Popatrz tutaj :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093&highlight=tricki Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2008 Wszystko ładnie pięknie. Tylko jak nabiję kiełbasę, wymasuje ją żeby usunąć powietrze to mam bardzo ściśle nabity baton. Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2008 strampek, Jak by Ci tu ładnie i zrozumiale opisać :lol: Jedną ręką trzymasz napełniony baton , a drugą okręcasz szpagat tak jak przy wiącaniu pasztetowej, kaszanki czy innej wędliny w jelitach cienkich i zaciągasz i tak z trzy cztery razy mocno ściągając. A dlaczego masujesz baton ? Nabijasz nadziewarką ciasno ile wejdzie i farsz sam wypchnie powietrze. Wieszasz oczywiście za oko wcześniej zrobione na pustym jelicie. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2008 A spróbuj tak:Robisz batona bardzo luźnego, ale bez powietrza w środku. Zawiązujesz drugi koniec ściśle (z drugą pętelką do wieszania).Chwytasz na środku (lub dzielisz na trzy) i skręcasz – tak „na cukierka”, skręcasz tak długo aż baton napręży się do żądanej twardości (ewentualnie wykuwasz powietrze). Potem zakładasz pętelki zaraz przy batonie z jednej i drugiej strony a zwinięte końce osłonki przecinasz na środki i składasz na pół i znów związujesz. Batony są twarde, ale nie przesadź ze skręcaniem, bo baton pęknie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2008 Wszystko ładnie pięknie. Tylko jak nabiję kiełbasę, wymasuje ją żeby usunąć powietrze to mam bardzo ściśle nabity baton. Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje. 1. Przygotuj petelke ze sznurka. 2. Zlap baton za nie zawiazany koniec. 3. Docisnij farsz ( tak zeby az troszke wycisnac ) 4. Zawin jak cukierek. 5. Zawiazany koniec batona oprzyj o stol. 5. Od strony stolu przeloz przygotowana petelke. 6. Jeden koniec w zeby i zcisnij. 7. Nie puszczajac oslonki, powtorz czynnosc kilka razy, za kazdym razem miedzy poprzednim wiazaniem a batonem. Wymaga troszke wprawy, ale jest do opanowania :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2008 Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje. niech będzie trochę lużne ,jak już zawiążesz owijaj jelito tak aż baton stanie się taki jaki chcesz a następnie zrób pętelkę na dłoni przekręćją izaciągnij na tym zawijanym i gotowe Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2008 strampek, nie masz płytki technologicznej? Jeśli ją posiadasz, to zerknij do części drugiej, gdzie jest pokazany sposób wiązania kiełbas w osłonkach grubych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Marca 2008 Płytki jeszcze nie mam. Wszystkim serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2008 Prosty sposób na wiązanie kiełbas w osłonkach sztucznych Namoczonej osłonce w ciepłej wodzie zawiązujemy jeden koniec prostym węzłem który mocno zaciskamy i nadziewamy farsz . Jedną ręką dociskamy farsz by nadziany baton zrobił się twardy drugą ręką okręcamy co najmniej trzy razy sznurek ściśle wokół batonu zaciskając sznurek przy końcu zawiązywanego batonu Mocne okręcenie trzykrotne batonu powoduje taki skutek że sznurek nie zsuwa się z osłonki Następnie zawiązujemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden raz lub dwa i zaciskamy mocno możemy zrobić to dwukrotnie i wiązanie będzie super Teraz możemy baton przewiązać przez środek ładniej wygląda ale więcej sznurka zużyjemy i zawiążemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden lub dwa razy zaciskając mocno wiązanie Teraz czas na pętelkę . do zawiązanego końca batonu przykładamy sznurek i wymierzamy pętelkę tak jak na zdjęciu następnie okręcając sznurek dłonią robimy supeł zaciskowy jeden lub dwa i zaciskamy , następnie chwytamy za sznurek i za pętelkę i zaciskamy mocno supeł wiązania dla pewności możemy jeszcze zrobić jeden supeł lub dwa i tym sposobem mamy zawiązany baton z pętelką. Samą pętelkę szybko wiążąc robi się pod dłonią dla lepszego uwidocznienia zrobiłem to odwrotnie http://images25.fotosik.pl/178/df7f39527ba883aam.jpg http://images31.fotosik.pl/184/25d025a175a951e2m.jpg http://images32.fotosik.pl/184/1bf3063c9141e297m.jpg Przy wiązaniu kilku batonów bez przewiązywania na środku troszkę inaczej wiążemy tak jak na zdjęciach http://images31.fotosik.pl/188/06d98a9183e98f82m.jpg http://images29.fotosik.pl/180/3b5a1a67b631b335m.jpg http://images27.fotosik.pl/180/78c6ea05f8f503bfm.jpg Mamy zawiązane batony ale beż pętelek .Pętelki zrobimy z drugiej strony by wzmocnić wiązanie tej strony batonów http://images33.fotosik.pl/188/9b17a22e49b221d0m.jpg http://images30.fotosik.pl/181/1578de6820a9de89m.jpg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2008 Jutro opowiem(córka zabrała aparat) jak mi poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2008 Poszło pięknie Dziadka sposobem. Poprzednio za bardzo starałem się "napompować" batony i stąd problemy z wiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.