Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31336
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ładnie pięknie. Tylko jak nabiję kiełbasę, wymasuje ją żeby usunąć powietrze to mam bardzo ściśle nabity baton. Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31337
Udostępnij na innych stronach

strampek,

Jak by Ci tu ładnie i zrozumiale opisać :lol:

Jedną ręką trzymasz napełniony baton , a drugą okręcasz szpagat tak jak przy wiącaniu pasztetowej, kaszanki czy innej wędliny w jelitach cienkich i zaciągasz i tak z trzy cztery razy mocno ściągając.

A dlaczego masujesz baton ?

Nabijasz nadziewarką ciasno ile wejdzie i farsz sam wypchnie powietrze.

Wieszasz oczywiście za oko wcześniej zrobione na pustym jelicie.

powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31339
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj tak:

Robisz batona bardzo luźnego, ale bez powietrza w środku.

Zawiązujesz drugi koniec ściśle (z drugą pętelką do wieszania).

Chwytasz na środku (lub dzielisz na trzy) i skręcasz – tak „na cukierka”, skręcasz tak długo aż baton napręży się do żądanej twardości (ewentualnie wykuwasz powietrze).

Potem zakładasz pętelki zaraz przy batonie z jednej i drugiej strony a zwinięte końce osłonki przecinasz na środki i składasz na pół i znów związujesz.

Batony są twarde, ale nie przesadź ze skręcaniem, bo baton pęknie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31345
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ładnie pięknie. Tylko jak nabiję kiełbasę, wymasuje ją żeby usunąć powietrze to mam bardzo ściśle nabity baton. Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje.

1. Przygotuj petelke ze sznurka.

2. Zlap baton za nie zawiazany koniec.

3. Docisnij farsz ( tak zeby az troszke wycisnac )

4. Zawin jak cukierek.

5. Zawiazany koniec batona oprzyj o stol.

5. Od strony stolu przeloz przygotowana petelke.

6. Jeden koniec w zeby i zcisnij.

7. Nie puszczajac oslonki, powtorz czynnosc kilka razy, za kazdym razem miedzy poprzednim wiazaniem a batonem.

 

Wymaga troszke wprawy, ale jest do opanowania :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31347
Udostępnij na innych stronach

Jak zaczynam wiązać to mi się wszystko luzuje.

niech będzie trochę lużne ,jak już zawiążesz owijaj jelito tak aż baton stanie się taki jaki chcesz a następnie zrób pętelkę na dłoni przekręćją izaciągnij na tym zawijanym i gotowe

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31349
Udostępnij na innych stronach

strampek, nie masz płytki technologicznej? Jeśli ją posiadasz, to zerknij do części drugiej, gdzie jest pokazany sposób wiązania kiełbas w osłonkach grubych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31358
Udostępnij na innych stronach

Prosty sposób na wiązanie kiełbas w osłonkach sztucznych

Namoczonej osłonce w ciepłej wodzie zawiązujemy jeden koniec prostym węzłem który mocno zaciskamy i nadziewamy farsz .

Jedną ręką dociskamy farsz by nadziany baton zrobił się twardy drugą ręką okręcamy co najmniej trzy razy sznurek ściśle wokół batonu zaciskając sznurek przy końcu zawiązywanego batonu

Mocne okręcenie trzykrotne batonu powoduje taki skutek że sznurek nie zsuwa się z osłonki Następnie zawiązujemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden raz lub dwa i zaciskamy mocno możemy zrobić to dwukrotnie i wiązanie będzie super

Teraz możemy baton przewiązać przez środek ładniej wygląda ale więcej sznurka zużyjemy i zawiążemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden lub dwa razy zaciskając mocno wiązanie

Teraz czas na pętelkę . do zawiązanego końca batonu przykładamy sznurek i wymierzamy pętelkę tak jak na zdjęciu następnie okręcając sznurek dłonią robimy supeł zaciskowy jeden lub dwa i zaciskamy , następnie chwytamy za sznurek i za pętelkę i zaciskamy mocno supeł wiązania dla pewności możemy jeszcze zrobić jeden supeł lub dwa i tym sposobem mamy zawiązany baton z pętelką. Samą pętelkę szybko wiążąc robi się pod dłonią dla lepszego uwidocznienia zrobiłem to odwrotnie http://images25.fotosik.pl/178/df7f39527ba883aam.jpg http://images31.fotosik.pl/184/25d025a175a951e2m.jpg http://images32.fotosik.pl/184/1bf3063c9141e297m.jpg

Przy wiązaniu kilku batonów bez przewiązywania na środku troszkę inaczej wiążemy tak jak na zdjęciach http://images31.fotosik.pl/188/06d98a9183e98f82m.jpg http://images29.fotosik.pl/180/3b5a1a67b631b335m.jpg http://images27.fotosik.pl/180/78c6ea05f8f503bfm.jpg

Mamy zawiązane batony ale beż pętelek .Pętelki zrobimy z drugiej strony by wzmocnić wiązanie tej strony batonów http://images33.fotosik.pl/188/9b17a22e49b221d0m.jpg http://images30.fotosik.pl/181/1578de6820a9de89m.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1462-wi%C4%85zanie-kie%C5%82basy-np-krakowskiej/#findComment-31390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.