DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2051 Opublikowano 21 Października 2016 Czynnikiem który najbardziej decyduje o właściwym odpowietrzeniu produktu jest jego wilgotność . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2052 Opublikowano 21 Października 2016 Dziadku nie w przypadku pakowarek domowych.Tu najważniejszy jest woreczek.Jeśli nie jest moletowany, pakowarka jest za słaba, aby wytworzyć próżnię.Przemysłowa pakowarka to zupełnie co innego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2053 Opublikowano 21 Października 2016 Miro ja wiem co piszę . A jak piszę to uważam że woreczki są dobre jak i pakowarka sprawna . Jak chcesz się przekonać to zamknij dwa te same produkty, w jeden dodaj trochę wody a zobaczysz różnicę w czasie i efekcie zamykania Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2054 Opublikowano 21 Października 2016 Niestety, w tej pakowarce którą mam dodanie wody odpada.Obawiam się że pociągnie ją pompa i ulegnie uszkodzeniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2055 Opublikowano 21 Października 2016 To mokrym ręcznikiem papierowym nawilż wędlinę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2056 Opublikowano 21 Października 2016 Nadmierna wilgoć może pozatykać kanaliki moletu. Myślę, że o to Dziadkowi chodzi.Woda nie może dostać się do pompy próżniowej. Pakowarki mają wgłębienie, gdzie zmieści się kilka cm3 wody, zanim trafi do pompy. Ja pakowałem nawet ryby nie ocieknięte z zalewy. We wgłębienie wkładałem kawałek papierowego ręcznika i obyło się bez problemów. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2057 Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Kilka lat pracowałem na dużych rolowych i innych zamykarkach, Vac , Skin i w atmosferze gazów.. Zasada jest zawsze ta sama odpowietrzenie i zamknięcie lub odpowietrzenie ,wpompowanie wyliczonej ilości atmosfery gazów i zamkniecie.Wszystkie parametry można było zadać. Głupot maszyna nie przyjmowała , po prostu zatrzymywała się z komunikatem że zadana opcja nie może być wykonana .Głupotą było jej zadanie osiągnięcie 7 Bar próżni przy parówkach, a tą wartość uzyskiwała bez kłopotu przy krakowskiej suchej .Opisane zamykarki DOMOWE mają zadaną wartość osiągnięcia próżni i o ile jej nie osiągną to nie włączą funkcji zgrzewania..Wystarczy wszystkie nasze kiełbasy, czy wędzonki przetrzeć suchymi ręcznikami i dopiero wkładać do zamykarek . Edytowane 21 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2058 Opublikowano 21 Października 2016 Myślę, że nasze tanie zgrzewarki nie mają tej opcji. Sąsiadka pakowała bigos i nie miała problemów ze zgrzewaniem. U mnie też to nie problem, tylko muszę po 2 - 3 zgrzewy obok siebie robić, bo przeciskająca się ciecz nie pozwala odpowiednio rozgrzać się folii. Inna rzecz, że nie osiągamy tak wielkiego podciśnienia. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2059 Opublikowano 21 Października 2016 Dziadku z tą próżnią to trochę przestrzeliłeś raczej miało być - 0.7bara. 7 bar na minusie to nie osiągalne.Ale masz w zupełności rację że przy mokrych produktach nigdy nie osiągnie się próżni. Obniżając ciśnienie jednocześnie obniża się temperaturę parowania wody i do póki nie zostanie wyciągnięta -odparowana cała woda próżni nie będzie. Z mokrego woreczka możecie co najwyżej wyssać nadmiar powietrza , jak obniży cię ciśnienie zacznie parować woda i tak w koło macieju. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2060 Opublikowano 21 Października 2016 Nie wiem jak liczyć te bary . Na maszynie to- 7 Bar na wyroby podsuszane , 10 Bar na wędzonki , 12 Bar na bardziej wydajne ,20-25bar na mięsa na gryl,itd. przy ok. 990 Bar nie ma próżni w paczkach. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2061 Opublikowano 21 Października 2016 Dziadkumyślę że jakbyś się przyjrzał to było tam jeszcze ( m ) z przodu t/j maszyna jest wyskalowana w mbar.990 mbar w stosunku do próżni to okolice ciśnienia atmosferycznego - brak próżniDla suchych wyrobów 7 mbar to już ładna próżnia , 25 mbar dla mokrego mięsa to już ładnie parująca woda. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2062 Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Masz chyba rację były cyfry, wiadomo jak ustawiać było, ale być może że to dotyczyło milibarów. Dla mokrych na gryla to 200-250 milibarów. Dziękuję za sprostowanie, to już prawie 13 lat temu jak pracowałem no i pewne rzeczy zapomniane .Porównując wakum przemysłowe i naszych zamykarek to myślę ze u naszych to będzie 10-12 mbr. przy zamykaniu wędzonek i kiełbas - nie wilgotnych. Edytowane 21 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2063 Opublikowano 21 Października 2016 Szybki przegląd pakowarek domowych daje na ogół zakres 200-300 mBar.Niewielu producentów przyznaje się. Tam gdzie nie podają, jest pewnie jeszcze gorzej. 60 mBar to już tylko za 2000zł: http://vacus.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2064 Opublikowano 22 Października 2016 DziadkuTak jak pisze kolega mikami próżnia 10-12 mbar przy naszych pakowarkach to raczej marzenie . Takie ciśnienia i mniejsze to już w przemysłówce i tak jak w mojej robocie - chłodnictwie. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2065 Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Trudno to określić na oko, Porównuję obciśniecie filią produktu zamkniętego i praktycznie nie widzę różnicy. Fakt że moje produkty są przygotowane do jak najlepszego ich zamknięcia już w czasie produkcji jak i końcowej toalety gotowego produktu. Fakt że zamykam na pierwszym zakresie pakowaczki, dla wyrobów suchych . Edytowane 22 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2066 Opublikowano 22 Października 2016 Czy tak niskie ciśnienia są potrzebne? Nie wiem, ale skoro technolodzy w przemyśle tak ustawiają wymogi, to widocznie tak. Na oko nie rozróżni się (może mają na stole dwie identyczne paczuszki) 500 mBar od 10 mBar.500 mBar to przecież 0,5 kG/cm^2, czyli 50 kG nacisku na kwadracie 10x10 cm, kto to na oko odróżni od prawie dwukrotnie większej wartości przy 10 mBar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2067 Opublikowano 22 Października 2016 Przy Vac zalecanym ustawieniem było 9 mbar dla wędzonek i kiełbas trwałość wyrobu określano na 21 dni. w całym łańcuchu dystrybucji i magazynowania+6st C..Metoda zamykania vak powoduje duże wycieki osocza .Pośrednią metodą jest skin maskującą wyciek osocza. Najnowszy wynalazek to metoda zamykania w atmosferze gazów, dostosowana idealnie do wyrobów wysoko wydajnych i innych. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2068 Opublikowano 23 Października 2016 Gdyby nie metoda pakowania w atmosferze kontrolowanej to przy tym dziadostwie szpikowanym wodą i nie tylko, to połowa wyrobu wypłynęła by im w trakcie pakowania. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2069 Opublikowano 23 Października 2016 Ostatnio kupiłem mięso mielone wolowe. Po wyjeciu z opakowania płynęła woda , pakowane w box z ochronną atmosferą. To tak na boku mały off top. A czesto korzystam z usług parkowania i wiem że w zależności od wilgotności wkladu pakują mi wyroby mniej lub bardziej odessane. Fajne urządzenie niestety warte kilka tys. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2070 Opublikowano 23 Października 2016 Gdyby nie metoda pakowania w atmosferze kontrolowanej to przy tym dziadostwie szpikowanym wodą i nie tylko, to połowa wyrobu wypłynęła by im w trakcie pakowania. A tu Panie trzeba coś jeszcze wody dolać.....to dopiero problem jest.... Przy rybach to się nazywa sprytnie glazura, a jak to nazwać przy mięsie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2071 Opublikowano 23 Października 2016 Zaprawa wiążąca Panie Miro.. Może będę cicho bo ktos podchwyci. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2072 Opublikowano 23 Października 2016 "chore" to co czytam... czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć czy to urządzenie:FoodSaver FFS003X będzie chodź odrobię lepsze niż: Proficooc Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2073 Opublikowano 23 Października 2016 Zaprawa wiążąca Panie Miro. Za proste.....musi być subtelniej.....i nie do zrozumienia o co chodzi. będzie chodź odrobię lepsze niż: Proficooc A co ci w Profi przeszkadza?Nie ważne światełka i przyciski, ważne żeby ciągła...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2074 Opublikowano 23 Października 2016 kwas hydrohydroksylowy Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2075 Opublikowano 10 Listopada 2016 Odgrzewam Widzę, ze profi ma wielu zwolenników, ostatnio pokazała się nowa wersja full automat 1080, mam pytanie czy ktoś już na niej pracuje. No i pytanie drugie są sevriny i takie tam inne w cenie około 100-150, czy dla kogoś kto wykonuje kilka operacji miesięcznie toto się nadaje. Jestem na etapie przymiarki no i nie ukrywam chętnie bym przytulił kilka zeta czyli wydał mniej. Co szanowna brać na to??. Ktoś to ma, używa, proszę o opinie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-526031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.