Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czynnikiem który najbardziej decyduje o właściwym odpowietrzeniu produktu jest jego wilgotność .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523261
Udostępnij na innych stronach

Dziadku nie w przypadku pakowarek domowych.

Tu najważniejszy jest woreczek.

Jeśli nie jest moletowany, pakowarka jest za słaba, aby wytworzyć próżnię.

Przemysłowa pakowarka to zupełnie co innego. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523262
Udostępnij na innych stronach

Miro ja wiem co piszę . A jak piszę to uważam że woreczki są dobre jak i pakowarka sprawna . Jak chcesz się przekonać to zamknij dwa te same produkty, w jeden dodaj trochę wody a zobaczysz różnicę w czasie i efekcie zamykania

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523266
Udostępnij na innych stronach

Niestety, w tej pakowarce którą mam dodanie wody odpada.

Obawiam się że pociągnie ją pompa i ulegnie uszkodzeniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523267
Udostępnij na innych stronach

To mokrym ręcznikiem papierowym nawilż wędlinę.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523271
Udostępnij na innych stronach

Nadmierna wilgoć może pozatykać kanaliki moletu. Myślę, że o to Dziadkowi chodzi.

Woda nie może dostać się do pompy próżniowej. Pakowarki mają wgłębienie, gdzie zmieści się kilka cm3 wody, zanim trafi do pompy. Ja pakowałem nawet ryby nie ocieknięte z zalewy. We wgłębienie wkładałem kawałek papierowego ręcznika i obyło się bez problemów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523296
Udostępnij na innych stronach

Kilka lat pracowałem na dużych rolowych  i innych zamykarkach, Vac , Skin i w atmosferze gazów..  Zasada jest zawsze ta sama odpowietrzenie i zamknięcie lub odpowietrzenie ,wpompowanie wyliczonej ilości atmosfery gazów i zamkniecie.Wszystkie parametry można było zadać. Głupot maszyna nie przyjmowała , po prostu zatrzymywała się z komunikatem że zadana opcja nie może być wykonana .Głupotą było jej zadanie osiągnięcie 7 Bar próżni przy parówkach,  a tą wartość uzyskiwała bez kłopotu przy krakowskiej suchej .Opisane zamykarki DOMOWE  mają zadaną wartość osiągnięcia próżni i o ile jej nie osiągną to nie włączą funkcji zgrzewania..Wystarczy wszystkie nasze kiełbasy, czy wędzonki przetrzeć suchymi ręcznikami i dopiero wkładać do zamykarek .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523303
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że nasze tanie zgrzewarki nie mają tej opcji. Sąsiadka pakowała bigos i nie miała problemów ze zgrzewaniem. U mnie też to nie problem, tylko muszę po 2 - 3 zgrzewy obok siebie robić, bo przeciskająca się ciecz nie pozwala odpowiednio rozgrzać się folii. Inna rzecz, że nie osiągamy tak wielkiego podciśnienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523308
Udostępnij na innych stronach

Dziadku z tą próżnią to trochę przestrzeliłeś raczej miało być - 0.7bara.  7 bar na minusie to nie osiągalne.

Ale masz w zupełności rację że przy mokrych produktach nigdy nie osiągnie się próżni. Obniżając ciśnienie jednocześnie obniża się temperaturę parowania wody i do póki nie zostanie wyciągnięta -odparowana cała woda próżni nie będzie. Z mokrego woreczka możecie co najwyżej wyssać nadmiar powietrza , jak obniży cię ciśnienie zacznie parować woda i tak w koło macieju.

:)

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523315
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak liczyć te bary . Na maszynie to- 7 Bar na wyroby podsuszane , 10 Bar na wędzonki , 12 Bar na bardziej wydajne ,20-25bar na mięsa na gryl,itd.  przy ok.  990 Bar nie ma próżni w paczkach.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523325
Udostępnij na innych stronach

Dziadku

myślę że jakbyś się przyjrzał to było tam jeszcze ( m ) z przodu t/j  maszyna jest wyskalowana w mbar.

990 mbar w stosunku do próżni to okolice ciśnienia atmosferycznego - brak próżni

Dla suchych wyrobów 7 mbar to już ładna próżnia , 25 mbar dla mokrego mięsa to już ładnie parująca woda.

:)

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523335
Udostępnij na innych stronach

Masz chyba rację były cyfry,  wiadomo jak ustawiać było, ale być może że to dotyczyło milibarów. Dla mokrych na gryla to 200-250 milibarów. Dziękuję za sprostowanie, to już prawie 13 lat temu jak pracowałem no i pewne rzeczy zapomniane .Porównując wakum  przemysłowe i naszych zamykarek to myślę ze u naszych  to będzie 10-12 mbr. przy zamykaniu wędzonek i kiełbas - nie wilgotnych.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523340
Udostępnij na innych stronach

Szybki przegląd pakowarek domowych daje na ogół zakres 200-300 mBar.

Niewielu producentów przyznaje się. Tam gdzie nie podają, jest pewnie jeszcze gorzej.

 

60 mBar to już tylko za 2000zł: http://vacus.pl :facepalm:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523353
Udostępnij na innych stronach

Dziadku

Tak jak pisze kolega mikami próżnia 10-12 mbar  przy naszych pakowarkach to raczej marzenie . Takie ciśnienia i mniejsze to już w przemysłówce i tak jak w mojej robocie - chłodnictwie.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523440
Udostępnij na innych stronach

Trudno to określić na oko, Porównuję  obciśniecie filią produktu zamkniętego i praktycznie nie widzę różnicy. Fakt że  moje produkty są przygotowane do jak najlepszego ich zamknięcia już w czasie produkcji jak i końcowej toalety gotowego produktu. Fakt że zamykam na pierwszym zakresie pakowaczki, dla wyrobów suchych .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523442
Udostępnij na innych stronach

Czy tak niskie ciśnienia są potrzebne? Nie wiem, ale skoro technolodzy w przemyśle tak ustawiają wymogi, to widocznie tak.

 

Na oko nie rozróżni się (może mają na stole dwie identyczne paczuszki) 500 mBar od 10 mBar.

500 mBar to przecież 0,5 kG/cm^2, czyli 50 kG  nacisku na kwadracie 10x10 cm, kto to na oko odróżni od prawie dwukrotnie większej wartości przy 10 mBar.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523443
Udostępnij na innych stronach

Przy Vac zalecanym ustawieniem było 9 mbar dla wędzonek i kiełbas trwałość wyrobu określano na 21 dni. w całym łańcuchu dystrybucji i magazynowania+6st C..Metoda zamykania vak powoduje duże wycieki osocza .Pośrednią metodą jest skin maskującą wyciek osocza. Najnowszy wynalazek to metoda zamykania w atmosferze gazów, dostosowana idealnie do wyrobów wysoko wydajnych i innych.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523445
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie metoda pakowania w atmosferze kontrolowanej to przy tym dziadostwie szpikowanym wodą i nie tylko, to połowa wyrobu  wypłynęła by im  w trakcie pakowania. :laugh:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523560
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio kupiłem mięso mielone wolowe. Po wyjeciu z opakowania płynęła woda , pakowane w box z ochronną atmosferą. To tak na boku mały off top. A czesto korzystam z usług parkowania i wiem że w zależności od wilgotności wkladu pakują mi wyroby mniej lub bardziej odessane. Fajne urządzenie niestety warte kilka tys.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523564
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie metoda pakowania w atmosferze kontrolowanej to przy tym dziadostwie szpikowanym wodą i nie tylko, to połowa wyrobu  wypłynęła by im  w trakcie pakowania. :laugh:

 

A tu Panie trzeba coś jeszcze wody dolać.....to dopiero problem jest....  :D

Przy rybach to się nazywa sprytnie glazura, a jak to nazwać przy mięsie? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523567
Udostępnij na innych stronach

"chore"  to co czytam...  :facepalm:  

czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć czy to urządzenie:

FoodSaver FFS003X

 

będzie chodź odrobię lepsze niż: Proficooc 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaprawa wiążąca Panie Miro.

Za proste.....musi być subtelniej.....i nie do zrozumienia o co chodzi.  


 

 

będzie chodź odrobię lepsze niż: Proficooc

A co ci w Profi przeszkadza?

Nie ważne światełka i przyciski, ważne żeby ciągła...... :laugh:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-523580
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odgrzewam :facepalm: Widzę, ze profi ma wielu zwolenników, ostatnio pokazała się nowa wersja full automat 1080, mam pytanie czy ktoś już na niej pracuje. No i pytanie drugie są sevriny i takie tam inne w cenie około 100-150, czy dla kogoś kto wykonuje kilka operacji miesięcznie toto się nadaje. Jestem na etapie przymiarki no i nie ukrywam chętnie bym przytulił kilka zeta czyli wydał mniej. Co szanowna brać na to??. Ktoś to ma, używa, proszę o opinie :) 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/83/#findComment-526031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.