Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to pakowanie prozniowe produktow ktore nie przewiduje sie przechowywac dluzej, mija sie z celem a bulki czy paczki to raczej nie pakuje sie do zamrazalki i trzyma tam miesiacami, czesto mroze pieczywo, praktycznie zawsze ale w normalnych torebkach do zamrazania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388091
Udostępnij na innych stronach

 

 

czesto mroze pieczywo, praktycznie zawsze ale w normalnych torebkach do zamrazania.

a jak odmrażasz ? piekarnik, temp. pokojowa, toster ?? u mnie marnuje się sporo chlebka, co prawda nie wyrzucam, tylko zbieram i oddaję dla zwierząt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388095
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

czesto mroze pieczywo, praktycznie zawsze ale w normalnych torebkach do zamrazania.

a jak odmrażasz ? piekarnik, temp. pokojowa, toster ?? u mnie marnuje się sporo chlebka, co prawda nie wyrzucam, tylko zbieram i oddaję dla zwierząt.

 

My jak w weekend pieczemy to tak 5-6 chlebów na cały tydzień. W worki strunowe je pakujemy i do zamrażalnika. A potem Pawel na noc wyjmuje jeden, kładzie w worku na szafce a rano idealnie rozmrożony od razu do kanapek sie nadaje. I tez myslę co by próżniowo teraz pakowac bo wczoraj pakowarka przyszła :)

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388097
Udostępnij na innych stronach

ja wyjmuje i zostawiam w tej torebce w kuchni na stole,lub przekladam do nowego woreczka jesli powstal kondens, moj pieczony chleb doskonale sie zachowuje, swiezy nawet pare dni po rozmrozeniu ,pieczywa wogole nie wyrzucam,a jak zaczelam piec sama to zawsze zamrazam ,tutejsze swieze  jest gorsze niz moje tygodniowe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388098
Udostępnij na innych stronach

I tez myslę co by próżniowo teraz pakowac bo wczoraj pakowarka przyszła :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5722-pakowarka-próżniowa/?p=388074

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388111
Udostępnij na innych stronach

Mój Profi Cook też dotarł. A że LP w pracy wykombinowała skądeś rybę morską, tom ją zaraz zapakował jako "prototypa" ;)

 

 

post-40061-0-11172400-1417795983_thumb.jpg

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388180
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie -to taki dziki pęd do pakowania teraz wszystkiego próżniowo,bo niby czemu nie?

-jak to mówią -kto bogatemu zabroni?

A tak poważnie-to pytałam o to pieczywo ,czy bułeczki ,ale już doczytałam ,ze przy takich produktach miękkich powinno się je najpierw lekko zamrozić,dopiero w próżnię.[na pewno wtedy przedłuzymy kilkakrotnie czas jego przydatności w porównaniu do woreczka strunowego] W instrukcji tego urządzenia doczytałam również ,ze  produkty takie jak mięso należy włożyc do torebki razem z papierowym ręcznikiem kuchennym..Produkty płynne typu zupy ,tez należy przed pakowaniem częściowo zamrozić.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388191
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Słuchajcie -to taki dziki pęd do pakowania teraz wszystkiego próżniowo,bo niby czemu nie?

-jak to mówią -kto bogatemu zabroni?

A tak poważnie-to pytałam o to pieczywo ,czy bułeczki ,ale już doczytałam ,ze przy takich produktach miękkich powinno się je najpierw lekko zamrozić,dopiero w próżnię.[na pewno wtedy przedłuzymy kilkakrotnie czas jego przydatności w porównaniu do woreczka strunowego] W instrukcji tego urządzenia doczytałam również ,ze  produkty takie jak mięso należy włożyc do torebki razem z papierowym ręcznikiem kuchennym..Produkty płynne typu zupy ,tez należy przed pakowaniem częściowo zamrozić.

Jak można zupę częściowo zamrozić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388200
Udostępnij na innych stronach

Magda tego nie wiem nigdy nie mrozilam zup,ale jak juz mialabym mrozic to wpierw bym zmrozila w pojemniku a pozniej  zapakowala prozniowo zawartosc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma to jak kupować urządzenie i pakować w strunowe to gazeta wyjdzie jeszcze taniej i w nią można też zawinąć.

Obawiam się kolego ,że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co  napisałem

 

 

Jak zapakujesz próżniowo to mogą ulec deformacji, a po za tym to szkoda worków próżniowych które są droższe, bo efekt będzie taki sam jak w zwykłym worku.  

Więc spokojnie bez emocji przeczytaj jeszcze raz.

A gazet nie mam, bo nie kupuje, szkoda mi pieniędzy na ten chłam który jest tam drukowany ;)  


 

 

tutejsze swieze  jest gorsze niz moje tygodniowe

Bo szwedzkie to były dobre tylko Volvo  produkowane do 1999 roku  :D

Jak rozmrażam chleb, to wyjmuje z worka w którym był zamrożony i zawijam w ścierkę(brak gazety :facepalm: ) bawełnianą i zostawiam w kuchni na blacie.

Jak mi się spieszy, to zamrożony do piekarnika na 20 minut w temperaturze 150 stopni a potem studzenie na kratce, chleb jest jak świeżo upieczony, ale niestety szybciej czerstwieje niż ten rozmrażany powoli..


 

 

.[na pewno wtedy przedłuzymy kilkakrotnie czas jego przydatności w porównaniu do woreczka strunowego]

Z mojego doświadczenia pieczywo zamrożone nie leżało dłużej niż miesiąc.

Po prostu jak mi się w danym dniu nie chce piec chleba (a robię to na ogół co 3-4 dni),mam włączony olewator, to wyjmuję z zamrażarki i po sprawie :D 

Co innego jak bym chciał przechowywać pół roku albo dłużej wtedy miało by to sens.

Najpierw szybko zamrozić a potem zapakować próżniowo z tym, że rozmrażanie po wyjęciu z worka żeby się nie zdeformował. 


 

 

W instrukcji tego urządzenia doczytałam również ,ze  produkty takie jak mięso należy włożyc do torebki razem z papierowym ręcznikiem kuchennym

Uznaj,że tego nie widziałaś/czytałaś i zapomnij o tej wskazówce -wujka dobra rada :facepalm: 

 

 

Produkty płynne typu zupy ,tez należy przed pakowaniem częściowo zamrozić.

Z tym się zgadzam z tym ,że nie zamrażasz częściowo ale całkowicie!

Najlepiej w takim pojemniku który bez trudu mieści się w worku.

Po zamrożeniu wybijasz zawartość z pojemnika i wkładasz do worka i ....  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388206
Udostępnij na innych stronach

No sorki -z tym częściowym zamrażaniem zup-miałam na myśli calkowite zamrożenie .Do tej pory mroziłam np. flaczki w pojemnikach a teraz już mogę siupnąć z pojemnika do woreczka ,tylko ,ze na razie zgrzewareczka stoi nawet nie rozpakowana ,a ja rozmyślam coby tu zgrzać??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388229
Udostępnij na innych stronach

Zupy proponuje wam dziewczeta nie mrozic tylko w soikach zapasteryzowac. A jesli na krotko, to wlac gorace do sloika i zakrecic. Po wystygnieciu do lodowki. Lepszy ma taka zupa smak niz mrozona., Sprawdzilam u siebie  :D

 A jesli juz chcecie mrozic plyn, to nalezy male ilosci  nalac do zwyklego wodeczka, zawiazac go i razem z nim do tego ,ktory bedziecie zgrzewac. Tez sprawdzilam. Kiedy swoja zgrzewarke kupilam, wszystko co sie dalo pakowalam  :laugh: , teraz juz mi przeszlo.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388234
Udostępnij na innych stronach

Tak chyba wszyscy mamy z nowymi sprzętami-pamiętam jak kupiłam gofrownicę to codziennie przez tydzień były gofry-dziś nawet nie wiem gdzie leży...Z nowej frytkownicy codziennie były frytki-dziś jak chcę to usmażę sobie garstkę na patelni.

Generalnie ja też wolę wszystko ze słoików-bigos na pewno lepszy niż ten mrożony [nie wiem jaki smak miałby ten próżniowo zapakowany],kapusta z grochem też zdecydowanie lepsza zapasteryzowana w słoikach niż mrożona [tu tez nie wiem jaki smak z próżni] ,nadmiar fasolki po bretońsku też do tej pory pakowałam do słoika.ale ...jest jedno ale - pakowanie w słoiki nie daje nam 100% gwarancji na to ,ze odkręcimy zakrętkę i produkt będzie nadawał się do spożycia.Miałam nie raz okazję otworzyć słoiczek i przenieść jego zawartość do kosza,mimo,ze zakrętkę sprawdzałam ,2x pasteryzowałam i przekręcałam słoik do góry nogami...

Tak się zastanawiam nad usmażonym mięsem ,które do tej pory wkładałam do słoików i pasteryzowałam przez 2 dni ,czy teraz mogę to wrzucić w worki ,ale z kolei w słoikach mogło stać dłużej ,a w woreczkach chyba nie?, chyba ,ze musiałabym zamrozić...Sama nie wiem ,jak lepiej?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hektor, dnia 04 Gru 2014 - 23:44, napisał: Jak zapakujesz próżniowo to mogą ulec deformacji, a po za tym to szkoda worków próżniowych które są droższe, bo efekt będzie taki sam jak w zwykłym worku. Więc spokojnie bez emocji przeczytaj jeszcze raz. A gazet nie mam, bo nie kupuje, szkoda mi pieniędzy na ten chłam który jest tam drukowany ;)

 

 

beatag, dnia 05 Gru 2014 - 18:19, napisał: .[na pewno wtedy przedłuzymy kilkakrotnie czas jego przydatności w porównaniu do woreczka strunowego] Z mojego doświadczenia pieczywo zamrożone nie leżało dłużej niż miesiąc. Po prostu jak mi się w danym dniu nie chce piec chleba (a robię to na ogół co 3-4 dni),mam włączony olewator, to wyjmuję z zamrażarki i po sprawie :D Co innego jak bym chciał przechowywać pół roku albo dłużej wtedy miało by to sens. Najpierw szybko zamrozić a potem zapakować próżniowo z tym, że rozmrażanie po wyjęciu z worka żeby się nie zdeformował.

 

Hektor, przy tym drugim poście dopiero zrozumiałem sens. Masz rację na 2-3 dni czy tydzień nie ma sensu. Natomiast myślałem że ogólnie nie ma sensu próżniowo bo efekt taki sam.

Przepraszam, zwracam honor :blush:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388679
Udostępnij na innych stronach

Pytanie z serii głupich -chciałam popakować kilka pojedynczych kiełbasek -każdą osobno w jeden worek ,żeby potem móc odciąc jedną kiełbaskę. Da się tak zgrzewać?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388692
Udostępnij na innych stronach

no akurat ten typ pakowarki nie ma takiej mozliwosci ,jest tez taka pakowarka co wklada sie z tylu rolke z folja wtydy mozna by bylo pakowac wiecej "jedynek"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388700
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałam popakować kilka pojedynczych kiełbasek -każdą osobno w jeden worek ... Da się tak zgrzewać?

Da się. Ja pakuje małe porcje, woreczki rozcinam, odcięty woreczek zgrzewam z jednej strony, wkładam towar i pakuję próżniowo.

W moich tematach o kiełbasie i wędzonkach są fotki wyrobów popakowane w mniejsze porcje :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388703
Udostępnij na innych stronach

Beacie chyba chodzilo zeby nie ciac ,bo tak to mozna ile sie da zrobic malych woreczkow  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388706
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam, zwracam honor

No! żeby mi to było przed ostatni raz  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388708
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:  oczy-wiście


Pytanie z serii głupich -chciałam popakować kilka pojedynczych kiełbasek -każdą osobno w jeden worek ,żeby potem móc odciąc jedną kiełbaskę. Da się tak zgrzewać?

 Do mnie jeszcze nie doszła, ale tak wyobraźnia mi podpowiada: jeżeli była by możliwość sam worek (a jeszcze lepiej tą rolkę) pozagrzewać na odpowiednie odcinki (pustą -aby przeszła przez maszynę) i następnie odciąć jeden bok, powkładać kiełbaski i tym bokiem dopiero podstawiać do pakowania próżniowego? :rolleyes:

Nie wiem, może to przekombinowane -ale rzucam pomysł

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388710
Udostępnij na innych stronach

:) nie ma problemów,tniesz woreczki na paski (jaką wielkość potrzebujesz),zgrzewasz jeden lub dwa boki i po zabiegu (powstają ,,kiszki,, wkładasz kiełbasę i dalej już wiesz co robić (tak robię z kiełbasami i polędwiczkami) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388714
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załączone miniatury DSC_2326.jpg

 

Chciałem zapytać o jeszcze jedno. Towar przeznaczony do pakowania musi być tak pooddzielany (odstępy) jak w załączonym zdjęciu czy można np. położyć 4 kotlety schabowe jeden na drugim i do worka? Czy kiełbasy muszą mieć odstępy czy można wrzucić kilka, jedną przy drugiej i będzie ok.


Oj, zdjęcie nie wyszło - chodzi o tą rybę powyżej ryszpak-a

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388731
Udostępnij na innych stronach

 

 

musi być tak pooddzielany

Nie ma potrzeby.

 

 

czy można np. położyć 4 kotlety schabowe jeden na drugim i do worka?

Śmiało, można.

 

 

Czy kiełbasy muszą mieć odstępy

Nie muszą.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/52/#findComment-388735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.