Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

26-28cm.
  Milimetrów... :thumbsup: Zrób jak Arkadiusz mówi i będzie ok . tylko o osuszaniu w wędzarni nie zapomnij... :)

 

No tak pomyliłem się :thumbsup:

Ok dzięki.

Kiełbaska będzie z szynki, łopatki, jako tłuszczyk podgardle i trochę boczku :)

Pozdrawiam i miłego dnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539286
Udostępnij na innych stronach

Sory, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanko - jak to jest z tym nakłuwaniem napełnionych jelit szpilką, igłą, aby pozbyć się powietrza?

Potrzebne to jest?

Posiadam starego zelmera, i przy nabijaniu jelit trochę powietrza jest. Czy mam nakłuwać, aby pozbyć się powietrza?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539356
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mam nakłuwać, aby pozbyć się powietrza?

Obowiązkowo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539357
Udostępnij na innych stronach

Ponakłuwaj  a  o ile temperatura u Ciebie na dworze jest  na plusie to możesz do osadzania  powiesić w bezpiecznym miejscu na zewnątrz  np w wędzarni by przetrzymać do czasu wędzenia.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539359
Udostępnij na innych stronach

Kurde, a nie nakłuwałem przy pierwszych dwóch kiełbasach. Teraz tak zrobię.

 

Ponakłuwaj  a  o ile temperatura u Ciebie na dworze jest  na plusie to możesz do osadzania  powiesić w bezpiecznym miejscu na zewnątrz  np w wędzarni by przetrzymać do czasu wędzenia.

To jest bardzo dobry sposób przy obecnych temperaturach, dzięki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539366
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem na próbę kiełbasę tzw palcówkę z 1kg szynki i 20dkg boczku, technologicznie tak jak na forum jest napisane. Wygląda bardzo apetycznie, a ma dopiero czwarty dzień ;)

Przy następnej tej kiełbasie, pewnie większej ilości, chciałbym ją podwędzić zimnym dymem tak ze 3-4godz pod kolor i zapach.

Na którym etapie mogę to zrobić? Czy po tych dwóch pierwszych dniach w temperaturze 20 stopni, czyli powiedzmy na trzeci dzień?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540842
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy następnej tej kiełbasie, pewnie większej ilości, chciałbym ją podwędzić zimnym dymem tak ze 3-4godz pod kolor i zapach

 

Zimnym dymem to przynajmniej 12 h bo krócej niewiele da.Wędzić możesz zaraz po nabiciu a później powieś do  suszenia 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wędzeniu powiesić od razu do chlodniejszego pomieszczenia

 

Tak. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540916
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.Mam zamiar zrobić kiełbasę białą na świeta i tradycyjną do wędzenia.Pytanie  czy moge użyć tej samej soli kamiennej do jednej i drugiej? Z tego co wiem to do białej sie nie daje zeby nie zmieniła koloru.A co z drugą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545725
Udostępnij na innych stronach

A do tej drugiej się daje ;) 

 

PS

Ten Twój nick to od żydowskiego stopniowania słowa piękny ?

1. Piękny

2 Śliczny

3. Ajajajajaj 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545726
Udostępnij na innych stronach

Aj aj jaj - do białej sól kamienna - a do tej do wędzenia peklosól.

 

A ja tam robię  kiełbasę na biało bo mięso pekluję - w tym wydaniu jak za Gierka bo na bogato  ;)


[Dodano: 29 mar 2017 - 14:48]

 

 

1. Piękny 2 Śliczny 3. Ajajajajaj 
A ta to cymes 

post-41581-0-69234600-1490791550_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545728
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze masz talerz ze SPOŁEM :clap: , A z tą białą kiełbasą to widzę, że są 2 szkoły - 1-  do białej - peklosól  .  2- do białej sól. :hmm:  też będę kręcił białą na Święta no i "różowa" chyba ładniejsza ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545748
Udostępnij na innych stronach

Jedyna, ta właściwa receptura na kiełbasę białą surową nie zawiera peklosoli, a jedynie sól. Można sprawdzić w 16-tce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545756
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jedynie sól

...warzoną ale jak ktoś chce ładniejszy kolor, to można użyć soli morskiej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545763
Udostępnij na innych stronach

Czyli morska zadziała troszkę jak peklosól? i lekko wybarwi na różowo?

Też kupiłem czosnek niedźwiedzi i zastanawiam się gdzie go sypnąć ;):D

 

Przeczytałem 16-kę str. 242 . Sól warzonka

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545766
Udostępnij na innych stronach

 

 

i lekko wybarwi na różowo?

Tak. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545767
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, tak studiuję tą 16-kę i z przepisu na białą wychodzi, że w/g przepisu : 100g pieprzu , 70g czosnku i 100g majeranku / na 100kg mięsa . I teraz pytanie, do doświadczonych w białej - Nie za mało tego??? 1g/kg pieprzu i 0,7g/kg czosnku??? Majeranek 1g/kg wydaje się ok. Wiem , że taki przepis, ale jak sądzicie??? Robił ktoś oryginał??? Jak to wychodzi smakowo :hmm: ?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545781
Udostępnij na innych stronach

Ty jesteś "skrzywiony na przeprawianie" ;)

Oczywiście kiedyś (16-a) przyprawy były intensywniejsze niż teraz te handlowe ... dodaj 15-20% jak lubisz intenywniej, nie kombinuj i poczuj smak mięsa a nie przypraw ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545782
Udostępnij na innych stronach

Roger, akurat w bialej chodzi wlasnie o aromaty czosnku, pieprzu i majeranku a nie w pierwszej linii o smak miesa.. ☺
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545785
Udostępnij na innych stronach

:cry: .

 Gdzie 2 Polaków tam 3 opinie :laugh:

 Roger mówi prawdę- lubię doprawione ;) . Dałbym 4g/kg pieprzu i 4-5 g/kg czosnku :devil: . No ale to już wtedy nie jest oryginał, tylko modyfikacja ;) . Może dacie jakieś patenty (gramaturę przypraw do białej w/g Was) Co do jakości (klas) mięsa podanych w 16-ce to zrobię zgodnie z przepisem.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to wychodzi smakowo
 

Tak jak należy, wszystko wyważone. Jak nie zrobisz pierwszy raz wg ilości z oryginału, to skąd będziesz wiedział czy więcej, czy i jak lepiej? Przede wszystkim sam zmiel pieprz, sam rozgnieć czosnek, rozetrzyj majeranek. Następnym dasz więcej i będziesz miał porównanie. Ja robię wg  ilości z 16 i innych receptur, w końcu czymś te kiełbasy muszą się różnić oprócz składu.


[Dodano: 29 mar 2017 - 22:07]

Zaraz się dowiesz jeszcze, że świnie teraz za chude, wiec trzeba tłuściej.  ;)  Zrób tak jak napisane.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.