Tadeusz407 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Lutego 2017 26-28cm. Milimetrów... Zrób jak Arkadiusz mówi i będzie ok . tylko o osuszaniu w wędzarni nie zapomnij... No tak pomyliłem się Ok dzięki.Kiełbaska będzie z szynki, łopatki, jako tłuszczyk podgardle i trochę boczku Pozdrawiam i miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 5 Lutego 2017 Sory, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanko - jak to jest z tym nakłuwaniem napełnionych jelit szpilką, igłą, aby pozbyć się powietrza?Potrzebne to jest?Posiadam starego zelmera, i przy nabijaniu jelit trochę powietrza jest. Czy mam nakłuwać, aby pozbyć się powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 5 Lutego 2017 Czy mam nakłuwać, aby pozbyć się powietrza? Obowiązkowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 5 Lutego 2017 Ponakłuwaj a o ile temperatura u Ciebie na dworze jest na plusie to możesz do osadzania powiesić w bezpiecznym miejscu na zewnątrz np w wędzarni by przetrzymać do czasu wędzenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Lutego 2017 Kurde, a nie nakłuwałem przy pierwszych dwóch kiełbasach. Teraz tak zrobię. Ponakłuwaj a o ile temperatura u Ciebie na dworze jest na plusie to możesz do osadzania powiesić w bezpiecznym miejscu na zewnątrz np w wędzarni by przetrzymać do czasu wędzenia.To jest bardzo dobry sposób przy obecnych temperaturach, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-539366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 15 Lutego 2017 Zrobiłem na próbę kiełbasę tzw palcówkę z 1kg szynki i 20dkg boczku, technologicznie tak jak na forum jest napisane. Wygląda bardzo apetycznie, a ma dopiero czwarty dzień Przy następnej tej kiełbasie, pewnie większej ilości, chciałbym ją podwędzić zimnym dymem tak ze 3-4godz pod kolor i zapach.Na którym etapie mogę to zrobić? Czy po tych dwóch pierwszych dniach w temperaturze 20 stopni, czyli powiedzmy na trzeci dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 15 Lutego 2017 Przy następnej tej kiełbasie, pewnie większej ilości, chciałbym ją podwędzić zimnym dymem tak ze 3-4godz pod kolor i zapach Zimnym dymem to przynajmniej 12 h bo krócej niewiele da.Wędzić możesz zaraz po nabiciu a później powieś do suszenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 15 Lutego 2017 Rozumiem.Po wędzeniu powiesić od razu do chlodniejszego pomieszczenia, czy jeszcze na dwa dni do temperatury około 20 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 15 Lutego 2017 Po wędzeniu powiesić od razu do chlodniejszego pomieszczenia Tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-540916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajajajajaj Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 29 Marca 2017 Witam.Mam zamiar zrobić kiełbasę białą na świeta i tradycyjną do wędzenia.Pytanie czy moge użyć tej samej soli kamiennej do jednej i drugiej? Z tego co wiem to do białej sie nie daje zeby nie zmieniła koloru.A co z drugą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 29 Marca 2017 A do tej drugiej się daje PSTen Twój nick to od żydowskiego stopniowania słowa piękny ?1. Piękny2 Śliczny3. Ajajajajaj Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 29 Marca 2017 Aj aj jaj - do białej sól kamienna - a do tej do wędzenia peklosól. A ja tam robię kiełbasę na biało bo mięso pekluję - w tym wydaniu jak za Gierka bo na bogato [Dodano: 29 mar 2017 - 14:48] 1. Piękny 2 Śliczny 3. Ajajajajaj A ta to cymes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 29 Marca 2017 No i jeszcze masz talerz ze SPOŁEM , A z tą białą kiełbasą to widzę, że są 2 szkoły - 1- do białej - peklosól . 2- do białej sól. też będę kręcił białą na Święta no i "różowa" chyba ładniejsza Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 29 Marca 2017 Ale rozowa to nie biała. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 29 Marca 2017 Jedyna, ta właściwa receptura na kiełbasę białą surową nie zawiera peklosoli, a jedynie sól. Można sprawdzić w 16-tce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 29 Marca 2017 A ja zrobilem kielbase zielona..(Patrz: Czosnek niedzwiedzi).???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 29 Marca 2017 a jedynie sól ...warzoną ale jak ktoś chce ładniejszy kolor, to można użyć soli morskiej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Czyli morska zadziała troszkę jak peklosól? i lekko wybarwi na różowo?Też kupiłem czosnek niedźwiedzi i zastanawiam się gdzie go sypnąć Przeczytałem 16-kę str. 242 . Sól warzonka Edytowane 29 Marca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 29 Marca 2017 i lekko wybarwi na różowo? Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 29 Marca 2017 Można sprawdzić w 16-tce. ... i nie tylko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 29 Marca 2017 Koledzy, tak studiuję tą 16-kę i z przepisu na białą wychodzi, że w/g przepisu : 100g pieprzu , 70g czosnku i 100g majeranku / na 100kg mięsa . I teraz pytanie, do doświadczonych w białej - Nie za mało tego??? 1g/kg pieprzu i 0,7g/kg czosnku??? Majeranek 1g/kg wydaje się ok. Wiem , że taki przepis, ale jak sądzicie??? Robił ktoś oryginał??? Jak to wychodzi smakowo ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 29 Marca 2017 Ty jesteś "skrzywiony na przeprawianie" Oczywiście kiedyś (16-a) przyprawy były intensywniejsze niż teraz te handlowe ... dodaj 15-20% jak lubisz intenywniej, nie kombinuj i poczuj smak mięsa a nie przypraw Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 29 Marca 2017 Roger, akurat w bialej chodzi wlasnie o aromaty czosnku, pieprzu i majeranku a nie w pierwszej linii o smak miesa.. ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) . Gdzie 2 Polaków tam 3 opinie Roger mówi prawdę- lubię doprawione . Dałbym 4g/kg pieprzu i 4-5 g/kg czosnku . No ale to już wtedy nie jest oryginał, tylko modyfikacja . Może dacie jakieś patenty (gramaturę przypraw do białej w/g Was) Co do jakości (klas) mięsa podanych w 16-ce to zrobię zgodnie z przepisem. Edytowane 29 Marca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 29 Marca 2017 Jak to wychodzi smakowo Tak jak należy, wszystko wyważone. Jak nie zrobisz pierwszy raz wg ilości z oryginału, to skąd będziesz wiedział czy więcej, czy i jak lepiej? Przede wszystkim sam zmiel pieprz, sam rozgnieć czosnek, rozetrzyj majeranek. Następnym dasz więcej i będziesz miał porównanie. Ja robię wg ilości z 16 i innych receptur, w końcu czymś te kiełbasy muszą się różnić oprócz składu.[Dodano: 29 mar 2017 - 22:07]Zaraz się dowiesz jeszcze, że świnie teraz za chude, wiec trzeba tłuściej. Zrób tak jak napisane. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/8/#findComment-545788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.