Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale czy można się tego jakoś pozbyć,

 

Po co.Zostaw tą pleśń a nie pożałujesz, ale jeśli już koniecznie chcesz się jej pozbyć to możesz to przemyć roztworem sorbinianu potasu.On tą pleśń zabije. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kabanosy z łopatki w osłonkach białkowych po wysuszeniu po kilku dniach zaczynają zachodzić białym nalotem

Trochę to dziwne, że już po kilku daniach masz tak duży nalot?

Gdzie trzymasz wędliny? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550504
Udostępnij na innych stronach

Trochę to dziwne, że już po kilku daniach masz tak duży nalot?

 

A po ilu dniach wg. Ciebie ma być taki nalot.? 

 

post-41296-0-78142400-1494099146_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550519
Udostępnij na innych stronach

No nie po paru. Dla mnie parę, to trzy cztery dni.

Aro...luzik.

Nie za dużo jej Twoim zdaniem jak na parę dni?

A jak miał skażoną osłonkę.... albo sam ją zakaził?

Zerknij na kolor pleśni...czy to jest biały?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aro...luzik.

 

Cały czas. :D

 

Pleśń może się pokazać nawet po kilku dniach.Wszystko zależy od warunków.To jest normalny objaw przy kabanosach.Raz jest raz nie ma.Jak dla mnie ta pleśń jest ok., ale jak pisałem wyżej może ją usunąć trwale wodnym roztworem sorbinianu potasu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550528
Udostępnij na innych stronach

To mnie cieszy, że jest luzik.

 

Mnie tylko ten kolor się nie podoba, bo biały nie jest.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550543
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pleśń może się pokazać nawet po kilku dniach.Wszystko zależy od warunków.To jest normalny objaw przy kabanosach

 

Takiego normalnego ojawu przy kabanosach po kilku dniach to nie toleruję i nie mam.....  ale może i to normalne...

 

 

 

 

Mnie tylko ten kolor się nie podoba, bo biały nie jest.

 

Mnie też się nie widzi.....  :cool: 

 

 

Pytanie z innej beczki - kobitka w sklepie widziała ciepłą kiełbasę swojską i  ciepły boczek, trzymane w styropianowych pojemnikach i sprzedawane ciepłe. Czy ktoś coś wie w  tym temacie?  Jak, co i dlaczego?  :cool:   Czekam na info, bom nieco zaintrygowany się stał....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550552
Udostępnij na innych stronach

Taka nowa moda Piotrze....wyroby na ciepło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550554
Udostępnij na innych stronach

Trwałość jest taka sama.

Po prostu przywożą wyroby jeszcze ciepłe z wędzarni. Boczek, szynka czy kiełbasa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550593
Udostępnij na innych stronach

Jaka sól jest najlepsza (lub najwłaściwsza) jako dodatek do kiełbasy?...oczywiście stosuję przepis sól/peklosól 50/50 ale dodaję jaką mam pod ręką- a może jednak trzeba by zwracać uwagę na pochodzenie produktu?...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550791
Udostępnij na innych stronach

kasia.opal

Nic nie napisałaś o sposobie przechowywania kabanosów. Jeśli wysuszone, suche produkty mięsne z zawartością soli zostaną przeniesione do miejsca o znacznie wyższej wilgotności wówczas następuje zawilgocenie osłonki i rozpuszczenie soli na powierzchni  i pod osłonką. Z czasem woda odparowuje a kryształki soli pozostają tworząc biały nalot.

Jeśli rzeczywiście osłonę masz pokrytą pleśnią to trzeba  zniszczyć taj jak radził Arkadiusz.

Ponadto mam wrażenie, że przetrzymujesz kabanosy w miejscu, gdzie jest słaby ruch powietrza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550817
Udostępnij na innych stronach

 

jako dodatek do kiełbasy
jakiej kiełbasy? stopień trwałości....

 

Przeważnie robię chłopską Szczepana albo wariacje na jej temat (ostatnio połączyłem z pomysłami kruchej-Halusi) w każdym razie zawsze jest parzona i część w kilku porcjach mrożę a część podsuszam...czyli rozumiem nie dawać jodowanej...soli daję mało- 17g/kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550824
Udostępnij na innych stronach

Peklosól min 50% x morską lub kamienną to chyba optimum sam do wędzonych daje peklosól 17-18g/kg bez domieszki , do białej na szybko morską lub kamienną , często jednak też dodaję 50%peklosoli dla bezpieczeństwa :) do trwałych i półtrwałych tylko peklosól Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550826
Udostępnij na innych stronach

Ja używam soli warzonki kupowanej w hurtowni masarskiej - nie zawiera jodu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja używam soli warzonki kupowanej w hurtowni masarskiej - nie zawiera jodu.

 

Witaj Olgo :D

 

 

Ale antyzbrylacz   który jest gorszy dla organizmu niż zawarty jod :D .   Ja cały czas stosuję sól kamienną nie jodowaną z Kłodawy :D

 

 

Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550839
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Takie kiełbasiane pytanie.

Bo gdzieś już na forum czytałem o peklosoli do kiełbas że na 100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletry. Co daje w przybliżeniu 2-5% stężenia.

 

A pytanie brzmi: czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas?

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553491
Udostępnij na innych stronach

gdzieś już na forum czytałem o peklosoli do kiełbas że na 100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletry

chyba inne forum :facepalm:  :facepalm: ​   Na 100 kg mieska do kiełbasy - daj 2 kg peklosoli - do peklowania NA SUCHO-  zapomnij o tym co napisałeś. Na 10 kg - +- 18,0- 22,0 dkg optymalnie 20 dkg peklosoli. zapomnij o tych ilościach saletry

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553492
Udostępnij na innych stronach

 

 

100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletry.

To jest prawidłowa dawka, ale to nie peklosól. Peklosól to gotowa mieszanka peklująca na bazie soli, z dokładnie odważona ilością azotynu. Teraz mieszankę soli i saletry stosujemy praktycznie jedynie do wędlin dojrzewających i peklowania szynek sposobem szybkim, jako jeden ze składników mieszanki peklującej. Stosując gotową peklosól, masz już wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Dodajesz jej tyle, ile w przepisach proponuje się soli i saletry (razem).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553495
Udostępnij na innych stronach

Stosując gotową peklosól, masz już wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Dodajesz jej tyle, ile w przepisach proponuje się soli i saletry (razem).

 

Moim zdaniem chcąc zastąpić mieszankę soli i saletry samą peklosolą to powinna ona być równa dawce soli a nie sumie dawki soli i saletry.Wagę saletry się pomija.Muski napisał dobrze, żeby pominąć wagę saletry a Maxell coś pokiełbasił. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553497
Udostępnij na innych stronach

Czyżby? ;) Jeśli na 100 kg soli dajesz 2-5 kg saletry, to jaką wagę mieszanki masz po połączeniu obu składników? :D

W naszym przypadku, z uwagi na bardzo małe ilości używanej mieszanki, można zsumować oba składniki, gdyż i tak nie bierze się dawek z lat 50- lub 60-tych.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553510
Udostępnij na innych stronach

Czy dodamy wagę saletry, czy nie dodamy to nie ma to większego znaczenia.

Błąd ważenia może być większy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553512
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.