arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) ale czy można się tego jakoś pozbyć, Po co.Zostaw tą pleśń a nie pożałujesz, ale jeśli już koniecznie chcesz się jej pozbyć to możesz to przemyć roztworem sorbinianu potasu.On tą pleśń zabije. Edytowane 6 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 6 Maja 2017 Kabanosy z łopatki w osłonkach białkowych po wysuszeniu po kilku dniach zaczynają zachodzić białym nalotem Trochę to dziwne, że już po kilku daniach masz tak duży nalot?Gdzie trzymasz wędliny? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Trochę to dziwne, że już po kilku daniach masz tak duży nalot? A po ilu dniach wg. Ciebie ma być taki nalot.? Edytowane 6 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 6 Maja 2017 No nie po paru. Dla mnie parę, to trzy cztery dni.Aro...luzik.Nie za dużo jej Twoim zdaniem jak na parę dni?A jak miał skażoną osłonkę.... albo sam ją zakaził?Zerknij na kolor pleśni...czy to jest biały? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 6 Maja 2017 Aro...luzik. Cały czas. Pleśń może się pokazać nawet po kilku dniach.Wszystko zależy od warunków.To jest normalny objaw przy kabanosach.Raz jest raz nie ma.Jak dla mnie ta pleśń jest ok., ale jak pisałem wyżej może ją usunąć trwale wodnym roztworem sorbinianu potasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 6 Maja 2017 To mnie cieszy, że jest luzik. Mnie tylko ten kolor się nie podoba, bo biały nie jest. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 6 Maja 2017 Pleśń może się pokazać nawet po kilku dniach.Wszystko zależy od warunków.To jest normalny objaw przy kabanosach Takiego normalnego ojawu przy kabanosach po kilku dniach to nie toleruję i nie mam..... ale może i to normalne... Mnie tylko ten kolor się nie podoba, bo biały nie jest. Mnie też się nie widzi..... Pytanie z innej beczki - kobitka w sklepie widziała ciepłą kiełbasę swojską i ciepły boczek, trzymane w styropianowych pojemnikach i sprzedawane ciepłe. Czy ktoś coś wie w tym temacie? Jak, co i dlaczego? Czekam na info, bom nieco zaintrygowany się stał.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 6 Maja 2017 Taka nowa moda Piotrze....wyroby na ciepło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 6 Maja 2017 .wyroby na ciepło. A trwałość? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 7 Maja 2017 A trwałość? To do tzw szybkiego zużycia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 7 Maja 2017 Trwałość jest taka sama.Po prostu przywożą wyroby jeszcze ciepłe z wędzarni. Boczek, szynka czy kiełbasa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 8 Maja 2017 Jaka sól jest najlepsza (lub najwłaściwsza) jako dodatek do kiełbasy?...oczywiście stosuję przepis sól/peklosól 50/50 ale dodaję jaką mam pod ręką- a może jednak trzeba by zwracać uwagę na pochodzenie produktu?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 8 Maja 2017 Ja daje sol kamienna, lub morska. nigdy nie dodaje soli jodowanej. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 8 Maja 2017 jako dodatek do kiełbasy jakiej kiełbasy? stopień trwałości.... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 8 Maja 2017 kasia.opalNic nie napisałaś o sposobie przechowywania kabanosów. Jeśli wysuszone, suche produkty mięsne z zawartością soli zostaną przeniesione do miejsca o znacznie wyższej wilgotności wówczas następuje zawilgocenie osłonki i rozpuszczenie soli na powierzchni i pod osłonką. Z czasem woda odparowuje a kryształki soli pozostają tworząc biały nalot.Jeśli rzeczywiście osłonę masz pokrytą pleśnią to trzeba zniszczyć taj jak radził Arkadiusz.Ponadto mam wrażenie, że przetrzymujesz kabanosy w miejscu, gdzie jest słaby ruch powietrza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 8 Maja 2017 jako dodatek do kiełbasyjakiej kiełbasy? stopień trwałości.... Przeważnie robię chłopską Szczepana albo wariacje na jej temat (ostatnio połączyłem z pomysłami kruchej-Halusi) w każdym razie zawsze jest parzona i część w kilku porcjach mrożę a część podsuszam...czyli rozumiem nie dawać jodowanej...soli daję mało- 17g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Peklosól min 50% x morską lub kamienną to chyba optimum sam do wędzonych daje peklosól 17-18g/kg bez domieszki , do białej na szybko morską lub kamienną , często jednak też dodaję 50%peklosoli dla bezpieczeństwa do trwałych i półtrwałych tylko peklosól Edytowane 8 Maja 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 8 Maja 2017 Ja używam soli warzonki kupowanej w hurtowni masarskiej - nie zawiera jodu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 8 Maja 2017 Ja używam soli warzonki kupowanej w hurtowni masarskiej - nie zawiera jodu. Witaj Olgo Ale antyzbrylacz który jest gorszy dla organizmu niż zawarty jod . Ja cały czas stosuję sól kamienną nie jodowaną z Kłodawy Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-550839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Takie kiełbasiane pytanie. Bo gdzieś już na forum czytałem o peklosoli do kiełbas że na 100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletry. Co daje w przybliżeniu 2-5% stężenia. A pytanie brzmi: czy bez większych obaw mogę zastosować peklosól 0,9 % do robienia kiełbas? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) gdzieś już na forum czytałem o peklosoli do kiełbas że na 100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletrychyba inne forum Na 100 kg mieska do kiełbasy - daj 2 kg peklosoli - do peklowania NA SUCHO- zapomnij o tym co napisałeś. Na 10 kg - +- 18,0- 22,0 dkg optymalnie 20 dkg peklosoli. zapomnij o tych ilościach saletry Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 2 Czerwca 2017 100 kg soli dajecie od 2 do 5 kg saletry. To jest prawidłowa dawka, ale to nie peklosól. Peklosól to gotowa mieszanka peklująca na bazie soli, z dokładnie odważona ilością azotynu. Teraz mieszankę soli i saletry stosujemy praktycznie jedynie do wędlin dojrzewających i peklowania szynek sposobem szybkim, jako jeden ze składników mieszanki peklującej. Stosując gotową peklosól, masz już wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Dodajesz jej tyle, ile w przepisach proponuje się soli i saletry (razem). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Stosując gotową peklosól, masz już wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Dodajesz jej tyle, ile w przepisach proponuje się soli i saletry (razem). Moim zdaniem chcąc zastąpić mieszankę soli i saletry samą peklosolą to powinna ona być równa dawce soli a nie sumie dawki soli i saletry.Wagę saletry się pomija.Muski napisał dobrze, żeby pominąć wagę saletry a Maxell coś pokiełbasił. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Czyżby? Jeśli na 100 kg soli dajesz 2-5 kg saletry, to jaką wagę mieszanki masz po połączeniu obu składników? W naszym przypadku, z uwagi na bardzo małe ilości używanej mieszanki, można zsumować oba składniki, gdyż i tak nie bierze się dawek z lat 50- lub 60-tych. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Czy dodamy wagę saletry, czy nie dodamy to nie ma to większego znaczenia.Błąd ważenia może być większy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/12/#findComment-553512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.