Gość Prz3mk0 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 3 Czerwca 2017 No to wszystko jasne. Całe zamieszanie z braku wiedzy u mnie. Peklosól to nie jest sól z saletrą. A nie każda peklosól jest taka sama. A czy jeżeli zastosuje taką peklosól (0,9%) do kiełbasy bez rozcieńczania to może się coś "niedobrego" stać? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Nitryt to trucizna więc za duża dawka jest wręcz niewskazana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 3 Czerwca 2017 A czy jeżeli zastosuje taką peklosól (0,9%) do kiełbasy bez rozcieńczania to może się coś "niedobrego" stać? Będziesz miał za dużo tzw. wolnych azotynów w wyrobie, a to jest niewskazane i niezdrowe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Caly czas myslalem, ze peklosole w Europie maja ten sam sklad i ze zmodyfikowane receptury sa zgodne z tymi normami. Jesli np. uzywalem do produkcji kielbas z udzialem wlasnie tej mocnej mieszanki, to mi cos nie odpadnie.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Trzeba czytać etykiety,ale myślę, że nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 3 Czerwca 2017 No ja już robiłem szynkę na tej peklosoli. Wg tego przepisu z tabelki czyli: 9 dni 2,2 kg 90-100g i niecały litr wody. To mi teraz zrobiliście zagadkę. A ktoś ma jakąś peklosól pod ręką gdzie jest stężenie? W necie znalazłem że do 0,6%. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 cze 2017 - 21:28]Koledzy trochę inny temat (no ale wątek ogólny - więc daję tutaj) Podpowiedzcie ile na raz kg (ewentualnie sztuk) zmieszczę w garnku 100l (chodzi mi o parzenie wędzonek) Obecnie parzę w garnku 30l i jak robię 40-48kg to muszę parzyć na 3razy (trochę to meczy ) Dlatego zastanawiam się czy taką ilość zmieszczę na raz w garnku 100l? (no wiadomo , że nie udeptane )Wydaje mi się że więcej jak 60% mięsa nie ma co pakować więc na 48 kg powinno starczyć. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 3 Czerwca 2017 W necie znalazłem że do 0,6%. Tak, to jest maksymalna dawka nitrytu w stosunku do soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 3 Czerwca 2017 W tym Problem Arku, ze kupuje NPS spod lady w "miesnym" i zadna Pani nie ma pojecia co sprzedaje a szefa nie bede pytal bo podpadnie..???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Polskie sklepy - Miro, Zdrowo Domowo itp. - wysyłają peklosól za granicę. Nie narażaj się na niesprawdzone mieszanki, gdyż może się to kiepsko skończyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Mirek..Tam gdzie "dostaje" p.sol to sklepy sieci Rewe. Oni tez w sklepie a nie we wlasnych masarniach ktore je oczywiscie maja, pekluja na zamowienie albo do akcji reklamowych prospektu.. Jest tak, ze kazdego sprzedawce moge zapytac a tego jednak nie..☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku. Standardowa peklosól zawiera 0,5-0,6 % Azotynu sodu....ale jest też produkowana na zamówienie zakładów peklosól o zawartości 0,9% Azotynu sodu.Z wiadomych przyczyn nie mogę podać, kto taką peklosól używa. A dlaczego taka peklosól ma zastosowanie, to już odpowiedzcie sobie sami....... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku.Standardowa peklosól zawiera 0,5-0,6 % Azotynu sodu....ale jest też produkowana na zamówienie zakładów peklosól o zawartości 0,9% Azotynu sodu.Z wiadomych przyczyn nie mogę podać, kto taką peklosól używa. A dlaczego taka peklosól ma zastosowanie, to już odpowiedzcie sobie sami....... hmmmm........... aż dziwne że niemiaszki pozwalają na produkcję/sprzedaż peklosoli o tak podwyższonym stężeniu nitrytu....... chociaż w sumie jeśli z volkswagenem udawało się ściemniać.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Nie ma w tym nic zabronionego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Ile to zwiera nitrytu:Ciekawe dawkowanie: 200g tego+2,5kg soli na 70-80kg mięsa = 34-38g/kg EDIT: Już wiem - moja pomyłka: zawiera około 1/3 azotanu, a nie azotynu. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Ile to zwiera nitrytu: Jeśli 915 g to sól to reszta pewnie nitryt, czyli 8,5%. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 5 Czerwca 2017 EDIT: Już wiem - moja pomyłka: zawiera około 1/3 azotanu, a nie azotynu. Jakim cudem?Już Arek ci wyliczył, że jest tam około 8,5%, tylko nie nitrytu a Natriumnitrat czyli NaNO3. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zamierzam zrobić kiełbę. Czy jeżeli ją zapiekę (80 st przez ok 40 min - tak gdzieś ktoś robił) to nadal trzeba kiełbasę parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Nie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zamierzam zrobić kiełbę. Czy jeżeli ją zapiekę (80 st przez ok 40 min - tak gdzieś ktoś robił) to nadal trzeba kiełbasę parzyć? A przed zapiekę co będzie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Chyba zawedze. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 8 Czerwca 2017 A przed zapiekę co będzie?Miro, obtocze kiełby w piasku, a później zaczaruje..... No przecież, że uwędzę Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Są dwie metody obróbki termicznej albo parzenie albo pieczenie nigdy nie stosuje się obydwu na raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 8 Czerwca 2017 No przecież, że uwędzę Wolę zapytać, bo dziś to nie wiadomo co jeszcze koledzy wymyślą. Choć się tego nie praktykuje, możesz przy pierwszym swoim podpiekaniu wbić termometr w kiełbasę i patrzeć kiedy dojdzie do 67 C.Jak dojdzie kończysz podpiekać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Choć się tego nie praktykuje, możesz przy pierwszym swoim podpiekaniu wbić termometr w kiełbasę i patrzeć kiedy dojdzie do 67 C.Jak dojdzie kończysz podpiekać.Kurde. To wędzenie drogo wychodzi teraz wypadałoby termometr z sondą na kablu kupić. Chociaż najpierw spróbuję zaadaptować sondę z miernika. Spróbuję wcisnąć termistor do grubej igły od strzykawki. W ogóle to mam jeszcze takie pytanie. Bo mięcho będę trzymał w chłodziarce turystycznej. Tam z wyminnika kapie skroplona woda. Czy to będzie przeszkadzać jak będzie kąpać do mięsa? Czy może lepiej przykryć? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Peklujesz na sucho czy na mokro? Bo jak na sucho to jak sama nazwa wskazuje,że tam dodatkowej wody raczej nie powinno być. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.