Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to wszystko jasne. Całe zamieszanie z braku wiedzy u mnie. Peklosól to nie jest sól z saletrą. A nie każda peklosól jest taka sama.

 

A czy jeżeli zastosuje taką peklosól (0,9%) do kiełbasy bez rozcieńczania to może się coś "niedobrego" stać?

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553590
Udostępnij na innych stronach

Nitryt to trucizna więc za duża dawka jest wręcz niewskazana.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553593
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy jeżeli zastosuje taką peklosól (0,9%) do kiełbasy bez rozcieńczania to może się coś "niedobrego" stać?
  Będziesz miał za dużo tzw. wolnych azotynów w wyrobie, a to jest niewskazane i niezdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553594
Udostępnij na innych stronach

Caly czas myslalem, ze peklosole w Europie maja ten sam sklad i ze zmodyfikowane receptury sa zgodne z tymi normami.

 

Jesli np. uzywalem do produkcji kielbas z udzialem wlasnie tej mocnej mieszanki, to mi cos nie odpadnie.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553596
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czytać etykiety,ale myślę, że nie. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553597
Udostępnij na innych stronach

No ja już robiłem szynkę na tej peklosoli. Wg tego przepisu z tabelki czyli: 9 dni 2,2 kg 90-100g i niecały litr wody. To mi teraz zrobiliście zagadkę. A ktoś ma jakąś peklosól pod ręką gdzie jest stężenie? W necie znalazłem że do 0,6%.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 03 cze 2017 - 21:28]

Koledzy trochę inny temat (no ale wątek ogólny - więc daję tutaj) Podpowiedzcie ile na raz kg (ewentualnie sztuk) zmieszczę w garnku 100l (chodzi mi o parzenie wędzonek) Obecnie parzę w garnku 30l i jak robię 40-48kg to muszę parzyć na 3razy (trochę to meczy :cry: ) Dlatego zastanawiam się czy taką ilość zmieszczę na raz w garnku 100l? (no wiadomo , że nie udeptane ;):))

Wydaje mi się że więcej jak 60% mięsa nie ma co pakować więc na 48 kg powinno starczyć.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553599
Udostępnij na innych stronach

 

 

W necie znalazłem że do 0,6%.

Tak, to jest maksymalna dawka nitrytu w stosunku do soli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553601
Udostępnij na innych stronach

W tym Problem Arku, ze kupuje NPS spod lady w "miesnym" i zadna Pani nie ma pojecia co sprzedaje a szefa nie bede pytal bo podpadnie..????
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553602
Udostępnij na innych stronach

Polskie sklepy - Miro, Zdrowo Domowo itp. - wysyłają peklosól za granicę. Nie narażaj się na niesprawdzone mieszanki, gdyż może się to kiepsko skończyć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553603
Udostępnij na innych stronach

Mirek..

Tam gdzie "dostaje" p.sol to sklepy sieci Rewe. Oni tez w sklepie a nie we wlasnych masarniach ktore je oczywiscie maja, pekluja na zamowienie albo do akcji reklamowych prospektu..

 

Jest tak, ze kazdego sprzedawce moge zapytac a tego jednak nie..☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553605
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku.

Standardowa peklosól zawiera 0,5-0,6 % Azotynu sodu....ale jest też produkowana na zamówienie zakładów peklosól o zawartości  0,9% Azotynu sodu.

Z wiadomych przyczyn nie mogę podać, kto taką peklosól używa.

 

A dlaczego taka peklosól ma zastosowanie, to już odpowiedzcie sobie sami....... ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553610
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem co u mnie znaczny 0,9% ale tak jest na woreczku.

Standardowa peklosól zawiera 0,5-0,6 % Azotynu sodu....ale jest też produkowana na zamówienie zakładów peklosól o zawartości  0,9% Azotynu sodu.

Z wiadomych przyczyn nie mogę podać, kto taką peklosól używa.

 

A dlaczego taka peklosól ma zastosowanie, to już odpowiedzcie sobie sami....... ;)

 

hmmmm........... aż dziwne że niemiaszki pozwalają na produkcję/sprzedaż peklosoli o tak podwyższonym stężeniu nitrytu....... chociaż w sumie jeśli z volkswagenem udawało się ściemniać.... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553734
Udostępnij na innych stronach

Nie ma w tym nic zabronionego. ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553737
Udostępnij na innych stronach

Ile to zwiera nitrytu:post-48118-0-30918900-1496657754_thumb.jpg

Ciekawe dawkowanie: 200g tego+2,5kg soli na 70-80kg mięsa = 34-38g/kg :cry:

 

EDIT: Już wiem - moja pomyłka: zawiera około 1/3 azotanu, a nie azotynu.

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile to zwiera nitrytu:
 

 

Jeśli 915 g to sól to reszta pewnie nitryt, czyli 8,5%.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553769
Udostępnij na innych stronach

 

 

EDIT: Już wiem - moja pomyłka: zawiera około 1/3 azotanu, a nie azotynu.

Jakim cudem?

Już Arek ci wyliczył, że jest tam około 8,5%, tylko nie nitrytu a Natriumnitrat czyli NaNO3.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553774
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam zrobić kiełbę. Czy jeżeli ją zapiekę (80 st przez ok 40 min - tak gdzieś ktoś robił) to nadal trzeba kiełbasę parzyć?

 

A przed zapiekę co będzie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553958
Udostępnij na innych stronach

 

 

A przed zapiekę co będzie?

Miro, obtocze kiełby w piasku, a później zaczaruje.....

 

 

No przecież, że uwędzę :)

 

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553966
Udostępnij na innych stronach

Są dwie metody obróbki termicznej albo parzenie albo pieczenie nigdy nie stosuje się obydwu na raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553967
Udostępnij na innych stronach

 

 

No przecież, że uwędzę

Wolę zapytać, bo dziś to nie wiadomo co jeszcze koledzy wymyślą.  :D

 

Choć się tego nie praktykuje, możesz przy pierwszym swoim podpiekaniu wbić termometr w kiełbasę i patrzeć kiedy dojdzie do 67 C.

Jak dojdzie kończysz podpiekać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Choć się tego nie praktykuje, możesz przy pierwszym swoim podpiekaniu wbić termometr w kiełbasę i patrzeć kiedy dojdzie do 67 C.

Jak dojdzie kończysz podpiekać.

Kurde. To wędzenie drogo wychodzi teraz wypadałoby termometr z sondą na kablu kupić. Chociaż najpierw spróbuję zaadaptować sondę z miernika. Spróbuję wcisnąć termistor do grubej igły od strzykawki.

 

W ogóle to mam jeszcze takie pytanie. Bo mięcho będę trzymał w chłodziarce turystycznej. Tam z wyminnika kapie skroplona woda. Czy to będzie przeszkadzać jak będzie kąpać do mięsa? Czy może lepiej przykryć?

 

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553991
Udostępnij na innych stronach

Peklujesz na sucho czy na mokro? Bo jak na sucho to jak sama nazwa wskazuje,że tam dodatkowej wody raczej nie powinno być.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/14/#findComment-553995
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.