Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bigos z cukinii

https://www.youtube.com/watch?v=Ej_QqqiLBXg

Składniki:

1 cukinia

30-40 dag kiełbasy

2 cebule

zioła prowansalskie

papryka mielona

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liście laurowe

przyprawa maggi

kilka ząbków czosnku

koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

cukier

oliwa lub olej

 

Wykonanie:

Garnek z pokrojoną i zasoloną cukinią z dodatkiem tłuszczu, postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na

patelni. Wysmażyć można też pokrojoną w kostkę kiełbasę. Cebulę i kiełbasę, po podsmażeniu wrzucić do garnka. Dodać

szczyptę ziół, papryki i pieprzu, po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i dwa listki laurowe. Pod koniec

gotowania dodać trochę maggi, łyżeczkę cukru, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy (3-4 łyżeczki). Po wymieszaniu

składników trzeba zaczekać żeby smaki się przegryzły.

Edytowane przez qba-69
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Podejrzewam że cukinia się rozciapie
Oczywiście, że nie zachowa się tak samo jak kapusta, jednak sam nawet wolę taką wariację :) Bigos z kapusty już mi się "przejadł" :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573263
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bigos z kapusty już mi się "przejadł"

 

 

Zmieniaj wsad i przyprawy a kapustę zostaw . :D  Będzie różnica i to wielka . :D   Kiedyś robiliśmy zamiast kapusty z cukinią  .  Mnie taki bigos nie  podchodzi . :facepalm::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573279
Udostępnij na innych stronach

Jak ci sie znudzi taki normalny to zrob taki bardzo dobry

bigos z pieprznikami trabkowymi -przyprawy mozna zredukowac pod wlasny gust

 

Skladni kiszonej kapusty 0,8kg/;

- 2 puszki  pomidorow siekanych   ;

- 0,5 kg posiekanego boczku wedzonego

- mala paczka lisci laurowych, garsc ziela ang. niemielonego;do smaku, bazylja i oregano po jakiejs lyzeczce

- ok. 2 litrow swieżych lub suszonych pieprznikow trabkowych

Boczus lekko podsmazyc na niewielkiej ilosci masla i do duzego gara z tym, a nastepnie dorzucic wszystkie pozostale skladniki. Wymiachac, gotowac pod przykryciem na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu.

Najlepiej w garnku teflonowym, by nie przywieralo

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573283
Udostępnij na innych stronach

Są gusta i guściki ;)

 

 

Tego stwierdzenia nigdy nie  neguję oczywiście :D

 

Pozdrowionka ślę

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573307
Udostępnij na innych stronach

@qba-69,  to do lasu :)  on jest poznym grzybem  i powinien byc u Ciebie bo w Pl wystepuje w gorskich lasach

jak nie masz takich to moze zastap pieczarkami chociaz to juz nie bedzie to ,te grzyby maja taki troche ziemisto/owocowy smak

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573325
Udostępnij na innych stronach

Qba, możesz dodać pieczarek, też będzie smakowało.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573327
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm... Kapusta jest z tamtego roku jeszcze, pomidory z własnych grządek zasłoikowane, boczek dzisiaj wędziłem, a chciałbym poznać smak bigosu z tymi grzybkami. Trzeba będzie coś wykombinować :) Jak się pogoda unormuje, to wymarsz do lasu :) 

 

Pozdrawiam również :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14764-bigos-z-cukinii/#findComment-573329
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.