Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dzisiaj zrobiłem kiełbasę wg tego przepisu, i moja wyszła taka blada, nijaka
 

 

 

 

Dojrzewać 2-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 8-15C, wilgotność po wyżej 60%
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574817
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Dojrzewać 2-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 8-15C, wilgotność po wyżej 60%

 

I myślisz, że od tego złapie kolor? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574824
Udostępnij na innych stronach

Kolor powinien być utrwalony przez peklowanie.

W wyniku dojrzewania i wysuszenia kolor mięsa się zintensyfikuje i stopniowo będzie również widoczny przez osłonkę.

Nie widać koloru mięsa bo nie widać przekroju kiełbasy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574830
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolor powinien być utrwalony przez peklowanie.

 

No właśnie, A po peklowaniu moje mięso było takie bardzo blade. Temperatura była właściwa w granicach 5-6 C. Peklosól też nie jest jeszcze przeterminowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574832
Udostępnij na innych stronach

No moja kiełbasa na fotce ma więcej koloru jak w rzeczywistości.  Wina lampy błyskowej.  :)   robiłem także z ciemniejszych części szynki.  Todek, twoja kiełbasa nabierze różowego koloru w ciągu 48h i będzie coraz ciemniejsza.  Koloru nabierze nie tylko od soli i nitrytu, ale także od cukru i aktywności enzym.  Poczałkowo, jak możesz, trzymaj kiełbasę w wilgotnym miejscu, ażeby skórka nie stwardniała.

 

Co do sztucznych osłonek, kiełbas dojrzewających używam osłonki fibrusowe z wewnętrzną warstwa białkową.

https://www.sausagemaker.com/61mm-Clear-Fibrous-Protein-Lined-Casings20-p/17-2055.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574846
Udostępnij na innych stronach

@Todek, jaki kaliber jelit? 

Czy mozna dodac whisky jako alkochol ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574894
Udostępnij na innych stronach

Moja kiełbasa wisi teraz w temp. około 14C i wilgotności około 70%. Czy tak może być?

Osłonki zrobiły się takie troszkę oślizłe, ale kolor się poprawił. Czy to jest normalne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575478
Udostępnij na innych stronach

Ja dzis zrobilam swoja wisi przy uchulonym oknie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575499
Udostępnij na innych stronach

Moja kiełbasa wisi teraz w temp. około 14C i wilgotności około 70%. Czy tak może być?

Osłonki zrobiły się takie troszkę oślizłe, ale kolor się poprawił. Czy to jest normalne?

Gdy byś mógł trochę obniżyć temp. byli by lepiej, kiełbasa by wysychała wiece po woli. 14C jeszcze OK, 15C to absolutna góra.  Oślizłe osłonki powycieraj ściereczką zamoczoną w solance.

 

Ja dzis zrobilam swoja wisi przy uchulonym oknie.

Temp i wilgotność?  Tez ważne żeby w przyciemnionym  miejscu.  Słońce i światła powodują jełczenie tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdy byś mógł trochę obniżyć temp. byli by lepiej, kiełbasa by wysychała wiece po woli. 14C jeszcze OK, 15C to absolutna góra.

No właśnie tu mam problem. W garażu jest za zimno, bo około 4-5 C, a tu gdzie teraz są, to nie mam jak obniżyć temp. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575519
Udostępnij na innych stronach

@redzed, wisi w takim drewnianym stelazu okrytym czarna sciereczka ,przeplyw powietrza , od strony tej slonca jak na lekarstwo , na dole jest miseczka z woda w nocy sa juz przymrozki wiec ogolnie nie powinno przekraczac 15 st ..wstawie termometr dla kontroli , u nas w tej chwili wilgotnosc powietrza wynosi powyzej 85 %


[Dodano: 15 lis 2017 - 11:23]

Todek mamy ten sam problem na balkonie jest za zimno w domu mam otwarte okno ..pies oburzony bo parapet ( jego ) zajela kielbasa :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575581
Udostępnij na innych stronach

Mierzylam temperature ..w pokoju ok 15-16 na parapecie jakies 9 wkazdym razie ponizej 10..( w ciagu dnia moze byc ciut wiecej bo i temperatura na dworzu wieksza . Jak na razie kielbasa nie ma zadnego nalotu nie jest juz taka szara jak byla na poczatku mozna powiedziec ze "nabrala rumiencow", zapach przyjemny przyprawowy .

Pies dalej obrazony ze parapet zajety i pokoj zamkniety ... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575735
Udostępnij na innych stronach

Przymknelam troche okno to nie bedzie tak zimno, w nocy juz jest nawet do -5

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575786
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

@Todek, Jak tam twoja kielbaska , moja doczekala sie degustacji 1 /12 czyli ponad 2 tyg wisiala  i tak wyglada w przekroju , plesni na wierzchu brak niestety

post-58387-0-99032200-1512473032_thumb.jpg

smaczna,  brak plesni na wierzchu daje troszke inny smak niz kupnej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578440
Udostępnij na innych stronach

 

 

@Todek, Jak tam twoja kielbaska

U mnie wyszło 6 lasek po około 30 cm. Zrobiłem w jelicie naturalnym kaliber 24-28, tylko takie miałem. Do chwili obecnej zostały około 3 laski. Reszta zjedzona. Nawet całkiem, całkiem. Pleśni też brak. Teraz muszę wyjść. Później, jak nie zapomnę, to wrzucę fotkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578480
Udostępnij na innych stronach

zapewne , ja sie zastanawialam czy nie spryskac plesnia z camemberta  chociaz juz teraz nie warto bo mialam troche za cienkie jelita i nie chce zeby wiecej obsuszala , smakowala wiec postaram sie zrobic powtorke moze blizej wiosny wtedy balkon ,a moze jeszcze po swietach  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578503
Udostępnij na innych stronach

zapewne , ja sie zastanawialam czy nie spryskac plesnia z camemberta chociaz juz teraz nie warto bo mialam troche za cienkie jelita i nie chce zeby wiecej obsuszala , smakowala wiec postaram sie zrobic powtorke moze blizej wiosny wtedy balkon ,a moze jeszcze po swietach :)

Też się odważyłem zrobić tą kiełbasę, taki zestaw przypraw użyłem po raz pierwszy. Fotka po 21 dniach dojrzewania w pseudo komorze, delikatna pleśń się pojawiła .4872f9a6a092980406ee9e8e819ca5fb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578520
Udostępnij na innych stronach

Moja sobie wisiala w drewnianym stelazu nakryta zeby bylo ciemno z miska z woda pod spodem na parapecie z uchylonym oknem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578523
Udostępnij na innych stronach

Electra, trochę za późno zaszczepić kiełbasę pleśnią camemberti, robimy to zaraz po nadziewaniu.  Nawet by się teraz pleśń pojawiła to mało czy wcale nie będzie działać na smak kiełbasy. 

 

Sound widać ze twoje saucisson dojrzewała w w wilgotnym otoczeniu, daj jej jeszcze tydzień, i na pewno będzie lepsza. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578779
Udostępnij na innych stronach

redzed, moja kiełbaska po 21 dniach "wylądowała " w lodówce, temperaturę reguluję podpiętym regulatorem czasowym, w środku jest wentylatorek od komputera załączany okresowo. Jak długo przetrzymywać ją w takich warunkach  :hmm: jak ją przetrzymywać dalej (przynajmniej jeden pętaczkę ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578784
Udostępnij na innych stronach

@redzed, o to dziekuje za info ,bede wiedziala na przyszlosc bo napewno zrobie jeszcze  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578806
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.