EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Listopada 2017 Dzisiaj zrobiłem kiełbasę wg tego przepisu, i moja wyszła taka blada, nijaka Dojrzewać 2-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 8-15C, wilgotność po wyżej 60% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Listopada 2017 Dojrzewać 2-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 8-15C, wilgotność po wyżej 60% I myślisz, że od tego złapie kolor? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Listopada 2017 Kolor powinien być utrwalony przez peklowanie.W wyniku dojrzewania i wysuszenia kolor mięsa się zintensyfikuje i stopniowo będzie również widoczny przez osłonkę.Nie widać koloru mięsa bo nie widać przekroju kiełbasy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Listopada 2017 Kolor powinien być utrwalony przez peklowanie. No właśnie, A po peklowaniu moje mięso było takie bardzo blade. Temperatura była właściwa w granicach 5-6 C. Peklosól też nie jest jeszcze przeterminowana. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Listopada 2017 No moja kiełbasa na fotce ma więcej koloru jak w rzeczywistości. Wina lampy błyskowej. robiłem także z ciemniejszych części szynki. Todek, twoja kiełbasa nabierze różowego koloru w ciągu 48h i będzie coraz ciemniejsza. Koloru nabierze nie tylko od soli i nitrytu, ale także od cukru i aktywności enzym. Poczałkowo, jak możesz, trzymaj kiełbasę w wilgotnym miejscu, ażeby skórka nie stwardniała. Co do sztucznych osłonek, kiełbas dojrzewających używam osłonki fibrusowe z wewnętrzną warstwa białkową.https://www.sausagemaker.com/61mm-Clear-Fibrous-Protein-Lined-Casings20-p/17-2055.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Listopada 2017 @Todek, jaki kaliber jelit? Czy mozna dodac whisky jako alkochol ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-574894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Listopada 2017 Moja kiełbasa wisi teraz w temp. około 14C i wilgotności około 70%. Czy tak może być?Osłonki zrobiły się takie troszkę oślizłe, ale kolor się poprawił. Czy to jest normalne? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Listopada 2017 Ja dzis zrobilam swoja wisi przy uchulonym oknie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Listopada 2017 Moja kiełbasa wisi teraz w temp. około 14C i wilgotności około 70%. Czy tak może być?Osłonki zrobiły się takie troszkę oślizłe, ale kolor się poprawił. Czy to jest normalne?Gdy byś mógł trochę obniżyć temp. byli by lepiej, kiełbasa by wysychała wiece po woli. 14C jeszcze OK, 15C to absolutna góra. Oślizłe osłonki powycieraj ściereczką zamoczoną w solance. Ja dzis zrobilam swoja wisi przy uchulonym oknie.Temp i wilgotność? Tez ważne żeby w przyciemnionym miejscu. Słońce i światła powodują jełczenie tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Listopada 2017 Gdy byś mógł trochę obniżyć temp. byli by lepiej, kiełbasa by wysychała wiece po woli. 14C jeszcze OK, 15C to absolutna góra. No właśnie tu mam problem. W garażu jest za zimno, bo około 4-5 C, a tu gdzie teraz są, to nie mam jak obniżyć temp. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Listopada 2017 @redzed, wisi w takim drewnianym stelazu okrytym czarna sciereczka ,przeplyw powietrza , od strony tej slonca jak na lekarstwo , na dole jest miseczka z woda w nocy sa juz przymrozki wiec ogolnie nie powinno przekraczac 15 st ..wstawie termometr dla kontroli , u nas w tej chwili wilgotnosc powietrza wynosi powyzej 85 %[Dodano: 15 lis 2017 - 11:23]Todek mamy ten sam problem na balkonie jest za zimno w domu mam otwarte okno ..pies oburzony bo parapet ( jego ) zajela kielbasa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Listopada 2017 Mierzylam temperature ..w pokoju ok 15-16 na parapecie jakies 9 wkazdym razie ponizej 10..( w ciagu dnia moze byc ciut wiecej bo i temperatura na dworzu wieksza . Jak na razie kielbasa nie ma zadnego nalotu nie jest juz taka szara jak byla na poczatku mozna powiedziec ze "nabrala rumiencow", zapach przyjemny przyprawowy .Pies dalej obrazony ze parapet zajety i pokoj zamkniety ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Listopada 2017 Na parapecie 9-10C lepiej jak 15-16C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Listopada 2017 Przymknelam troche okno to nie bedzie tak zimno, w nocy juz jest nawet do -5 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-575786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Grudnia 2017 @Todek, Jak tam twoja kielbaska , moja doczekala sie degustacji 1 /12 czyli ponad 2 tyg wisiala i tak wyglada w przekroju , plesni na wierzchu brak niestetysmaczna, brak plesni na wierzchu daje troszke inny smak niz kupnej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Grudnia 2017 @Todek, Jak tam twoja kielbaska U mnie wyszło 6 lasek po około 30 cm. Zrobiłem w jelicie naturalnym kaliber 24-28, tylko takie miałem. Do chwili obecnej zostały około 3 laski. Reszta zjedzona. Nawet całkiem, całkiem. Pleśni też brak. Teraz muszę wyjść. Później, jak nie zapomnę, to wrzucę fotkę. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Grudnia 2017 U redzeda zapewne wisiało w dojrzewalni więc pleśń się samoistnie zaszczepiła z innych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Grudnia 2017 zapewne , ja sie zastanawialam czy nie spryskac plesnia z camemberta chociaz juz teraz nie warto bo mialam troche za cienkie jelita i nie chce zeby wiecej obsuszala , smakowala wiec postaram sie zrobic powtorke moze blizej wiosny wtedy balkon ,a moze jeszcze po swietach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Grudnia 2017 zapewne , ja sie zastanawialam czy nie spryskac plesnia z camemberta chociaz juz teraz nie warto bo mialam troche za cienkie jelita i nie chce zeby wiecej obsuszala , smakowala wiec postaram sie zrobic powtorke moze blizej wiosny wtedy balkon ,a moze jeszcze po swietach Też się odważyłem zrobić tą kiełbasę, taki zestaw przypraw użyłem po raz pierwszy. Fotka po 21 dniach dojrzewania w pseudo komorze, delikatna pleśń się pojawiła . Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Moja sobie wisiala w drewnianym stelazu nakryta zeby bylo ciemno z miska z woda pod spodem na parapecie z uchylonym oknem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Electra, trochę za późno zaszczepić kiełbasę pleśnią camemberti, robimy to zaraz po nadziewaniu. Nawet by się teraz pleśń pojawiła to mało czy wcale nie będzie działać na smak kiełbasy. Sound widać ze twoje saucisson dojrzewała w w wilgotnym otoczeniu, daj jej jeszcze tydzień, i na pewno będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Grudnia 2017 redzed, moja kiełbaska po 21 dniach "wylądowała " w lodówce, temperaturę reguluję podpiętym regulatorem czasowym, w środku jest wentylatorek od komputera załączany okresowo. Jak długo przetrzymywać ją w takich warunkach jak ją przetrzymywać dalej (przynajmniej jeden pętaczkę ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Ile stopni w lodowce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Staram się utrzymać 12-14 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Grudnia 2017 @redzed, o to dziekuje za info ,bede wiedziala na przyszlosc bo napewno zrobie jeszcze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/page/2/#findComment-578806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.