Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wart zrobienia  :) .

 

Składniki : 

 

Kilogram słoniny

 

Dwie cebule

 

Dwa twarde kwaśne jabłka  np. reneta

 

Pół szklanki majeranku

 

Kieliszek (50 mililitrów)  czarnego pieprzu

 

Kieliszek soli

 

Kieliszek wody

 

Wykonanie:

 

Słoninę , cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę 

Słoninę wytapiamy na bardzo małym ogniu aż stanie się szklista , dodajemy cebulę i mieszamy , po dwóch min. dodajemy jabłka i po minucie odstawiamy z ognia . Dodajemy przyprawy i wodę i mieszamy , po przestudzeniu do salaterek i smacznego.

post-41581-0-22045300-1510250911_thumb.jpg

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/
Udostępnij na innych stronach

Dobry smalec, to rarytas!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574819
Udostępnij na innych stronach

 

 

po przestudzeniu do salaterek i smacznego.

Apetycznie. Testowałeś wcześniej jak długo postoi taki smalec? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574895
Udostępnij na innych stronach

Taki  to nie postoi dlugo ja robie ale z niewielkiej ilosci jest super smaczny , mozna zamknac w sloiku i zapasteryzowac postoi dluzej jak go nie zjesz  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574905
Udostępnij na innych stronach

 

 

mozna zamknac w sloiku i zapasteryzowac postoi dluzej

Właśnie zastanawiałem się, czy smalec się pasteryzuje. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574907
Udostępnij na innych stronach

Długo.Zrobilem że dwa miechy temu ,ale ze swojego przepisu bo dałem jeszcze czosnek i suszone śliwki.Mam do dziś i jest zjadliwy. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574909
Udostępnij na innych stronach

Testowałeś wcześniej jak długo postoi taki smalec? 

 

bo dałem jeszcze czosnek

 

Taki to trzy tygodnie , bez zmian w smaku , ja jeden słoiczek zalałem gorącym i denko jest wklęsłe ( było bo poszedł w pracy) 

 

Co do dodawania czosnku to taka porada by czosnek dodać  jak trochę przestygnie , bo dodany w wysoką temperaturę traci zapach a daje goryczkę . 

 

Ps . Koleżanka na "fejcie "  robi tak samo , ale z mniejszą ilością pieprzu i zamiast wody dodaje mleko , ponoć jest puszysty. 

 

Z takiej ilości to można zrobić trzy wariacje i póżniej ocenić najlepszą . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574966
Udostępnij na innych stronach

MOja babcia dodawala wlasnie mleko , a ja nie dodaje  zawsze daje wiecej jablka ktore scieram na tarce i jest wiecej soku

tez dzis zrobilam bo mi Henio jakos apetytu dal do swiezego chlebka

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574970
Udostępnij na innych stronach

 

 

zawsze daje wiecej jablka ktore scieram na tarce i jest wiecej soku
 

 

Rozbawiłaś mnie - dzięki . Oj leniuszek z Ciebie , jabłeczko kroimy w kostkę , daje taki mały "chrup" i smak - coś jak chude mięso w tłuszczu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574972
Udostępnij na innych stronach

Po ostatniej gęsi pieczonej w brytwance - zostało ok 1 litra tłuszczyku - z nalewki  z węgierek- zostały wytłoczyny (po wolnoobrotowym wyciskaniu) dodałem ok szklanki - majeranek, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, trochę pieprzu trochę soli  1/2 szklanki białego wina- pyszny smalczyk 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574975
Udostępnij na innych stronach

Heniu ale jaki leniuszek do krojenia jablka potrzebowalabym tylko noza , a do scierania noz tarka i jeszcze miseczka ..ile to zmywania:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574994
Udostępnij na innych stronach

Smalczyk piękny.

Ja zawsze dodaję mleko, wtedy skwarki są bardziej miękkie.

Edytowane przez EAnna
lit.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575031
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc jak ta szklistość osiągnąć?

 

Garnek z grubym dnem , ja mam taki teflonowy z pokrywką - wkładam słoninę i wytapiam na najmniejszym ogniu i palniku  nakładam szklaną pokrywkę i  obserwuję  , od czasu do czasu  mieszam drewnianą szpatułką. Słonina ma się wytopić , a nie smażyć . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575066
Udostępnij na innych stronach

Ja smalec robię "wypasiony"-kupuję skrawki mięsa, trochę bardzo chudego boczku i słoninę .Wszystko kroję w kostkę i topię na wolniutkim ogniu.Pod koniec dodaję cebulę, czerwoną paprykę i kilka wędzonych śliwek pokrojne w kostkę.Na koniec dosmaczam czosnkiem i przyprawą maggi.Robię małe ilości ,bo nie chce mi się kroić większych ilości,więc dodaję cebulę. Na dłuższe przetrzymanie cebulę nakrawam głęboko w kostkę i wrzucam na gorący tłuszcz . Po kilku min wyjmuję .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575137
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem nowy smalczyk , za namową żony dodałem  kiełbaskę i inny zestaw przypraw   ( pieprz czarny ,  ziołowy , granulowany czosnek , majeranek sól i zamiast wody mleko . Przyznam że da się zjeść , ale wersja uboga smaczniejsza. 

 

Fotorelacja z produkcji .

post-41581-0-32908500-1511227291_thumb.jpg

post-41581-0-06793700-1511227325_thumb.jpg

post-41581-0-58173000-1511227353_thumb.jpg

post-41581-0-39981200-1511227380_thumb.jpg

post-41581-0-04720100-1511227400_thumb.jpg

post-41581-0-44468600-1511227423_thumb.jpg

post-41581-0-57583000-1511227442_thumb.jpg

post-41581-0-70447200-1511227462_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576497
Udostępnij na innych stronach

wersja uboga smaczniejsza.

:thumbsup: czasem proste danie jest zadziwiająco smaczne - ale experymenty  budują  :thumbsup:  :clap:  - wiesz jak to jest - jeden woli ciepłe skarpetki a drugi kwaśny ogórek :facepalm: fotorelacja prima ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576506
Udostępnij na innych stronach

Ja tez wole uboga ..bo juz z dodatkami roznymi miesnymi to nie smalec a mazadlo chlebowe :D  ..z kielbaska to w sumie nie jadlam bo ja wole sama z kawalka i do tego chleb ale bez tez chetnie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576513
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.