Henio Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Wart zrobienia . Składniki : Kilogram słoniny Dwie cebule Dwa twarde kwaśne jabłka np. reneta Pół szklanki majeranku Kieliszek (50 mililitrów) czarnego pieprzu Kieliszek soli Kieliszek wody Wykonanie: Słoninę , cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę Słoninę wytapiamy na bardzo małym ogniu aż stanie się szklista , dodajemy cebulę i mieszamy , po dwóch min. dodajemy jabłka i po minucie odstawiamy z ognia . Dodajemy przyprawy i wodę i mieszamy , po przestudzeniu do salaterek i smacznego. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2017 Henio piekne wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2017 Konkretny smalczyk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2017 Dobry smalec, to rarytas! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2017 po przestudzeniu do salaterek i smacznego. Apetycznie. Testowałeś wcześniej jak długo postoi taki smalec? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Listopada 2017 Taki to nie postoi dlugo ja robie ale z niewielkiej ilosci jest super smaczny , mozna zamknac w sloiku i zapasteryzowac postoi dluzej jak go nie zjesz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2017 mozna zamknac w sloiku i zapasteryzowac postoi dluzej Właśnie zastanawiałem się, czy smalec się pasteryzuje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Długo.Zrobilem że dwa miechy temu ,ale ze swojego przepisu bo dałem jeszcze czosnek i suszone śliwki.Mam do dziś i jest zjadliwy. Edytowane 10 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Testowałeś wcześniej jak długo postoi taki smalec? bo dałem jeszcze czosnek Taki to trzy tygodnie , bez zmian w smaku , ja jeden słoiczek zalałem gorącym i denko jest wklęsłe ( było bo poszedł w pracy) Co do dodawania czosnku to taka porada by czosnek dodać jak trochę przestygnie , bo dodany w wysoką temperaturę traci zapach a daje goryczkę . Ps . Koleżanka na "fejcie " robi tak samo , ale z mniejszą ilością pieprzu i zamiast wody dodaje mleko , ponoć jest puszysty. Z takiej ilości to można zrobić trzy wariacje i póżniej ocenić najlepszą . Edytowane 10 Listopada 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) MOja babcia dodawala wlasnie mleko , a ja nie dodaje zawsze daje wiecej jablka ktore scieram na tarce i jest wiecej sokutez dzis zrobilam bo mi Henio jakos apetytu dal do swiezego chlebka Edytowane 10 Listopada 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2017 zawsze daje wiecej jablka ktore scieram na tarce i jest wiecej soku Rozbawiłaś mnie - dzięki . Oj leniuszek z Ciebie , jabłeczko kroimy w kostkę , daje taki mały "chrup" i smak - coś jak chude mięso w tłuszczu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2017 Po ostatniej gęsi pieczonej w brytwance - zostało ok 1 litra tłuszczyku - z nalewki z węgierek- zostały wytłoczyny (po wolnoobrotowym wyciskaniu) dodałem ok szklanki - majeranek, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, trochę pieprzu trochę soli 1/2 szklanki białego wina- pyszny smalczyk Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Listopada 2017 Heniu ale jaki leniuszek do krojenia jablka potrzebowalabym tylko noza , a do scierania noz tarka i jeszcze miseczka ..ile to zmywania:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-574994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Listopada 2017 ale jaki leniuszek Co by Ci było miło - też ścieram na grubych oczkach - ale spróbuję metody Henia - nauka całe życie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) Smalczyk piękny.Ja zawsze dodaję mleko, wtedy skwarki są bardziej miękkie. Edytowane 11 Listopada 2017 przez EAnna lit. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Listopada 2017 Szklista słonina....mnie zawsze brązowieje przy smalcu a też robię na malutkim ogniu. Może jakieś bliższe informacje. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Listopada 2017 mnie zawsze brązowieje mnie też - ale nie palę na czekoladę - taki lekki beż Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Listopada 2017 Więc jak ta szklistość osiągnąć? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2017 Więc jak ta szklistość osiągnąć? Garnek z grubym dnem , ja mam taki teflonowy z pokrywką - wkładam słoninę i wytapiam na najmniejszym ogniu i palniku nakładam szklaną pokrywkę i obserwuję , od czasu do czasu mieszam drewnianą szpatułką. Słonina ma się wytopić , a nie smażyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2017 Ok. Dzięki. Spróbuję. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Listopada 2017 Ja smalec robię "wypasiony"-kupuję skrawki mięsa, trochę bardzo chudego boczku i słoninę .Wszystko kroję w kostkę i topię na wolniutkim ogniu.Pod koniec dodaję cebulę, czerwoną paprykę i kilka wędzonych śliwek pokrojne w kostkę.Na koniec dosmaczam czosnkiem i przyprawą maggi.Robię małe ilości ,bo nie chce mi się kroić większych ilości,więc dodaję cebulę. Na dłuższe przetrzymanie cebulę nakrawam głęboko w kostkę i wrzucam na gorący tłuszcz . Po kilku min wyjmuję . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-575137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zrobiłem nowy smalczyk , za namową żony dodałem kiełbaskę i inny zestaw przypraw ( pieprz czarny , ziołowy , granulowany czosnek , majeranek sól i zamiast wody mleko . Przyznam że da się zjeść , ale wersja uboga smaczniejsza. Fotorelacja z produkcji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) wersja uboga smaczniejsza. czasem proste danie jest zadziwiająco smaczne - ale experymenty budują - wiesz jak to jest - jeden woli ciepłe skarpetki a drugi kwaśny ogórek fotorelacja prima Edytowane 21 Listopada 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Listopada 2017 Henio mnie to obie wersje pasują! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Listopada 2017 Ja tez wole uboga ..bo juz z dodatkami roznymi miesnymi to nie smalec a mazadlo chlebowe ..z kielbaska to w sumie nie jadlam bo ja wole sama z kawalka i do tego chleb ale bez tez chetnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/#findComment-576513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.