Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Panowie, żeby dyskutować tak jak to robi ArkadyFF należy mieć odrobinę wiedzy, a tu jak widać jej brakuje.... nie mylić pojęć bo z tego co czytam dla niego peklowanie to jest.... peklowanie, nie ważne ile czasu, nie ważne jak, za to ważne że wyszło za słone, jak wyszło za słone to należy szukać przyczyny a nie obwiniać Dziadka... według tej tabeli robi bardzo dużo ludzi i jeżeli tylko rozumieją co robią to nie ma problemu.... w tym wypadku jak widać problem jest, mimo że parę osób dokładnie wskazało przyczynę tego problemu.

 

ArkadyFF, bez urazy lecz zacznij słuchać co piszą doświadczeni w tej dziedzinie a będzie dobrze.... przy okazji zmień ton wypowiedzi ponieważ przemawia przez nie buta, czasami lekceważenie innych... tu, na forum WD naprawdę wszyscy pomagają jak mogą, także doceń to.

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508883
Udostępnij na innych stronach

ArkadyFF, bez urazy lecz zacznij słuchać co piszą doświadczeni w tej dziedzinie a będzie dobrze.... przy okazji zmień ton wypowiedzi ponieważ przemawia przez nie buta, czasami lekceważenie innych... tu, na forum WD naprawdę wszyscy pomagają jak mogą, także doceń to.

 

Słuchać trudna sprawa, bo nic nie mówicie tylko piszecie ;)

Z tym tonem to faktycznie macie rację(choć nie ma tu mowy o lekceważeniu), bez wątpienia przesadzam, wybaczcie, ale jak pytam o tabelkę a roger odpisuje, że gdzieś tam, coś tam to o czym mowa?Przy samej tabelce nie ma wzmianki aby mięso moczyć po wyjęciu z solanki.Jest nastrzyk, masowanie, moczenia nie ma.

Swoją drogą, to przed ociekaniem sprawdziłem na słoność w ten sposób, że odciąłem kawałek i zjadłem :)Moim zdaniem, było ok.Później już to ok nie było ale moczeniem szybko to zmieniłem (w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów).

W poniedziałek nastawię kolejne wędzonki, solanka wg wskazówek Artura.Powinno być już ok, soli w każdym razie będzie dużo mniej niż dałem teraz.Jak uwędzę, to dam znać jak wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508918
Udostępnij na innych stronach

(w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów)

 

 

A którego bo chyba mu się coś pomerdało.Pomylił moczenie z obmywaniem.Kilka przykładów poniżej.Pierwszy szynka a drugi łopatka.

 

post-41296-0-96387100-1470296071_thumb.jpg

 

post-41296-0-32273800-1470296080_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508929
Udostępnij na innych stronach

 

(w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów)

 

 

A którego bo chyba mu się coś pomerdało.Pomylił moczenie z obmywaniem.Kilka przykładów poniżej.Pierwszy szynka a drugi łopatka.

 

attachicon.gif27.jpg

 

attachicon.gif28.jpg

 

I wszystko jeszcze zależy od wielkości kawałków . Na pewno te 3 godziny nie odnosi się do małych ok. 0,6 -1kg.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508932
Udostępnij na innych stronach

wybaczcie, ale jak pytam o tabelkę a roger odpisuje, że gdzieś tam, coś tam to o czym mowa?

 

O "grzmiącej doopie w kwiatach" że tak Twoją retoryką pojadę ...

Mowa o procesie peklowania mokrego i zmianach fizyko-chemicznych zachodzących w mięsie w funkcji czasu i stężenia solanki kolego. 

Standardem takiego normalnego peklowania to okres minimum 14 dni wszystko inne typu szybciej, słoniej, cieplej etc to peklowanie przyśpieszone czy "awaryjne" i nie ma bolka żeby bez kombinacji czy tez wyrobionego "swojego procesu produkcyjnego" (czas/stężenie/ilość solanki na 1kg) było OK tylko tyle i aż tyle ..... 

 

O moczeniu w ciepłej wodzie nie napiszę słowa bo palców mi szkoda :(

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508948
Udostępnij na innych stronach

 

ArkadyFF, bez urazy lecz zacznij słuchać co piszą doświadczeni w tej dziedzinie a będzie dobrze.... przy okazji zmień ton wypowiedzi ponieważ przemawia przez nie buta, czasami lekceważenie innych... tu, na forum WD naprawdę wszyscy pomagają jak mogą, także doceń to.

 

Swoją drogą, to przed ociekaniem sprawdziłem na słoność w ten sposób, że odciąłem kawałek i zjadłem :)Moim zdaniem, było ok.Później już to ok nie było ale moczeniem szybko to zmieniłem (w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów).

Widzisz, moim zdaniem stało się to co napisałem wcześniej, podczas wędzenia i pieczenia ubyło sporo masy wędzonek i wzrosła słoność, jeżeli tak wędzone i pieczone wędzonki smakują Ci to uwzględnij ten aspekt przy następnym peklowaniu a będzie dobrze, czego życzę :)

 

Na forum chyba nie znajdziesz człeka który błędów by nie popełnił, lecz dzięki innym problemy zostały rozwiązane, a dzisiaj wielu z nich jest autorytetem dla innych ponieważ miesięcznie przerabiają tyle, ile inni w ciągu dwóch lat, a to skutkuje bardzo dużym doświadczeniem którym to dzielą się na forum, dzięki temu ja sam, wiele razy uniknąłem błędów.... a dzisiaj, na przestrzeni kilku lat, poznawszy swoją wędzarnie (jest to bardzo ważne!!!) poznawszy smaki rodziny i znajomych cieszę się gdy widzę ich zadowolone miny i roześmiane gęby gdy wcinają to co ja zrobiłem, a zrobiłem dzięki pomocy wielu ludzi z tego forum..... także ArkadyFF, pytaj, słuchaj i wyciągaj właściwe wnioski a będziesz Pan zadowolony :)

 

Fajnie by było abyś zamieścił zdjęcia przed wędzeniem, i po wędzeniu, wówczas usłyszysz co robisz dobrze, a być może i źle.... dzięki temu prawie bezstresowo przejdziesz okres nauki peklowania, ewentualnego moczenia, osadzania, ociekania jak i wędzenia.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508960
Udostępnij na innych stronach

 

 

I wszystko jeszcze zależy od wielkości kawałków . Na pewno te 3 godziny nie odnosi się do małych ok. 0,6 -1kg.

 

Odniosłem się do moczenia w ciepłej wodzie a nie do czasu.Czas jak zwykle zależy od wielkości kawałków. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odniosłem się do moczenia w ciepłej wodzie a nie do czasu

 

Tak, wiem. Tylko przy okazji chciałem uczulić, że przy moczeniu nie postępujemy tak jak w instrukcji dla zakładów. Bo ktos mniej doswiadczony przeczyta i będzie moczył szynkę 0,6kg przez 3 godziny.I znowu będzie pretensja, że tabele są do doopy ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508973
Udostępnij na innych stronach

 

wybaczcie, ale jak pytam o tabelkę a roger odpisuje, że gdzieś tam, coś tam to o czym mowa?

 

O "grzmiącej doopie w kwiatach" że tak Twoją retoryką pojadę ...

Mowa o procesie peklowania mokrego i zmianach fizyko-chemicznych zachodzących w mięsie w funkcji czasu i stężenia solanki kolego. 

Standardem takiego normalnego peklowania to okres minimum 14 dni wszystko inne typu szybciej, słoniej, cieplej etc to peklowanie przyśpieszone czy "awaryjne" i nie ma bolka żeby bez kombinacji czy tez wyrobionego "swojego procesu produkcyjnego" (czas/stężenie/ilość solanki na 1kg) było OK tylko tyle i aż tyle ..... 

 

O moczeniu w ciepłej wodzie nie napiszę słowa bo palców mi szkoda :(

 

 

14 dni to ja mogę w zimie trzymać, mam wolną lodówkę ale też nie bardzo mogę blokować na tyle czasu.Moczenie w ciepłej wodzie doradził jeden z Was, na tym forum, aby odsolić wędzonkę.Zapewniam, że zadziałało a smak zbytnio się nie zmienił.

 

MariuszB zapewne ma rację, pewnie tak właśnie się stało w moim przypadku.Oczywiście wyciągnę z tego wnioski na przyszłość.

 

Skoro wszystko jasne, to mam pytanie kolejne :)

Jakie jelita kupujecie?Chodzi mi oczywiście o zwykłą, wiejską, cienką kiełbasę.Dotychczas kupowałem w auchan po 10mb ale sensu w tym nie ma.Rozmiaru na nich nie było.Teraz mam w planie kupować po 100mb w wiązkach, ale nie wiem który rozmiar wybrać.No i jak zadzwoniłem do hurtowni w Lublinie, to zasypali mnie informacjami.A to, że różna jest długość jelit, kraj pochodzenia, extra itd.

Co proponujecie?Mile widziany link do np. aukcji na allegro czy dowolnego sklepu internetowego ;)Z góry dziękuję :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508989
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moczenie w ciepłej wodzie doradził jeden z Was, na tym forum, aby odsolić wędzonkę.Zapewniam, że zadziałało a smak zbytnio się nie zmienił.

 

Jeżeli 2 godzinne moczenie odsoliło mięso, to przyczepiłeś się tabeli, różnica w słoności minimalna. Bo gdyby było dużo za dużo słone, to i byś 2 dni moczył i nie wymoczył. Oczywiście mowa już o wędzonce. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508991
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moczenie w ciepłej wodzie doradził jeden z Was, na tym forum,

 

To już pisałeś, ale to nie znaczy, że Ci podpowiedział dobrze.Podaj jego nick bo to co Ci podał jest niezgodne z technologią.A nie zastanowiło Cię dlaczego peklujesz w temp. 4-6 C a później moczysz w ciepłej wodzie. :facepalm: ?.Cały proces peklowania , moczenia i ociekania prowadzi się w temp. 4-6 ºC.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508992
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cały proces peklowania , moczenia i ociekania prowadzi się w temp. 4-6 ºC.

 

Tak, tylko że z tego co zrozumiałem to On moczył już uwędzone.Nie jest to jednoznacznie i jasno napisane w którym momencie moczył.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508995
Udostępnij na innych stronach

 

Cały proces peklowania , moczenia i ociekania prowadzi się w temp. 4-6 ºC.

 

Tak, tylko że z tego co zrozumiałem to On moczył już uwędzone.Nie jest to jednoznacznie i jasno napisane w którym momencie moczył.

 

 

Dokładnie tak było a wędzonki były dużo za słone.Nie tak, jak poprzednio gdy po zjedzeniu dosłownie język drętwiał ale dużo za słone.Po moczeniu, soli nie dało się już wyczuć.

I jest jasno i jednoznacznie napisane, w którym momencie moczyłem.Najwidoczniej tak mnie czytacie a sami marudzicie, że ja Was nie czytam ;)

 

Niemniej temat chciałbym już zakończyć, przynajmniej dopóki nie będę wędził kolejny raz czyli w następny weekend.Teraz chciałbym przeczytać coś o jelitach czyli konkretną odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-508999
Udostępnij na innych stronach

Jakie jelita kupujecie?

Zwykłej wiejskiej nie robię, bo nie umiem smolić  :D  a do pozostalych kiełbas używam takich jelit, jakie podane są w recepturze. Tu są wg mnie najlepsze:

http://swojskiwyrob.pl/58-jelita-naturalne

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509001
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jest jasno i jednoznacznie napisane, w którym momencie moczyłem.

 

Pokaż mi w którym momencie tak jasno napisałeś. 


Że moczyłeś uwędzone.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwykłej wiejskiej nie robię, bo nie umiem smolić

Zawsze mogę nauczyć :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509011
Udostępnij na innych stronach

 

I jest jasno i jednoznacznie napisane, w którym momencie moczyłem.

 

Pokaż mi w którym momencie tak jasno napisałeś. 

Że moczyłeś uwędzone.

 

 

Polecam przeczytać jeszcze raz od https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12783-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page-5?do=findComment&comment=508019

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509018
Udostępnij na innych stronach

Pokaż mi w tym cytacie, gdzie napisałeś że moczyłeś uwędzone w 40* przez dwie godziny.Tu jest właśnie niejasno napisane i Arkadiusz myslał, że moczyłeś surowe w 40*/2h

 

 

 

Swoją drogą, to przed ociekaniem sprawdziłem na słoność w ten sposób, że odciąłem kawałek i zjadłem :)Moim zdaniem, było ok.Później już to ok nie było ale moczeniem szybko to zmieniłem (w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów).
 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509029
Udostępnij na innych stronach

 

Pokaż mi w tym cytacie, gdzie napisałeś że moczyłeś uwędzone w 40* przez dwie godziny.Tu jest właśnie niejasno napisane i Arkadiusz myslał, że moczyłeś surowe w 40*/2h

 

 

 

Swoją drogą, to przed ociekaniem sprawdziłem na słoność w ten sposób, że odciąłem kawałek i zjadłem :)Moim zdaniem, było ok.Później już to ok nie było ale moczeniem szybko to zmieniłem (w 40 stopniach, 2h, rada jednego z forumowiczów).
 

 

 

A to nie wiedziałem, że dyskusja o zbyt słonych wędzonkach zaczęła się od tego postu.Książki też zaczynasz czytać od połowy?

Kolego, teraz to już po rybkach.Dałem 372 czyli największą dawkę wg tego kalkulatora a jednocześnie dawkę, jaka była wskazana wg tabeli niejakiego dziadka.Teraz mnie interesuje, jak zmniejszyć zasolenie wędzonki.Na razie wymoczyłem 2.5h w wodzie o temp 40 stopni. Wydaje mi się, że zasolenie zmniejszyło się.Odciekły, wrzuciłem do lodówki, sprawdzę za parę godzin.Jeśli nadal będzie sól zbyt mocno czuć, wtedy wrzucę w mleko.Tak czy inaczej, z tej tabeli dziadka nie skorzystam więcej.I odradzę każdemu, bo to są jakieś żarty.Widziałem w temacie zbyt słonych wędzonek, że są ludzie którym takie zasolenie pasuje.No, jeśli lubią łyżkami jeść sól, to z pewnością.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509036
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to nie wiedziałem, że dyskusja o zbyt słonych wędzonkach zaczęła się od tego postu.Książki też zaczynasz czytać od połowy?

 

Dla mnie od tego.To co wcześniej pisałeś mnie nie interesuje bo widziałem, że koledzy Ci doradzali. Skoroś taki  mądry, to dlaczego Arkadiusza nie wyprowadziłeś z błędu gdy zadał Ci pytanie - kto moczy i kazał moczyć w 40*C przez dwie godziny. I powiem Ci tak jak pisałem, tabela Dziadka jest dobra i szukasz dziury w całym.Gdyby wędzonki były za mocno słone to żadne moczenie w wodzie by im nie pomogło.

 

Pozdrawiam i życzę dobrych jelit, które nie smolą  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509042
Udostępnij na innych stronach

 

 

ArkadyFF.... przy okazji zmień ton wypowiedzi ponieważ przemawia przez nie buta, czasami lekceważenie innych...

 

Widzisz MariuszB, czasami po prostu nie da się inaczej.

 

 

A to nie wiedziałem, że dyskusja o zbyt słonych wędzonkach zaczęła się od tego postu.Książki też zaczynasz czytać od połowy?

 

Dla mnie od tego.To co wcześniej pisałeś mnie nie interesuje ...

 

 

Numer dwa dzisiejszego dnia, zaraz po arabic bomb prank :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Numer dwa dzisiejszego dnia, zaraz po arabic bomb prank

 

Widzę, że koledzy którzy chcieli Ci pomóc wcześniej mieli rację. Jesteś niereformowalny :(

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509066
Udostępnij na innych stronach

 

Numer dwa dzisiejszego dnia, zaraz po arabic bomb prank

 

Widzę, że koledzy którzy chcieli Ci pomóc wcześniej mieli rację. Jesteś niereformowalny :(

 

 

Pomogli mi na pw, za co im bardzo dziękuję.Tutaj urządziliśmy prawdziwą spamernię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/6/#findComment-509090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.