Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy sam musi dostosować sobie słoność zaczynając od peklowania zgodnego z normami. Ja robię właśnie pierwszy raz polędwiczki, peklują się z resztą mięska w zalewie 80g/litr przez 6-7 dni. Zobaczę jak przyjmie to moje podniebienie i następnym razem można coś dodać lub odjąć :)

I jak wyszło? Bo moje właśnie wisi po identycznej zalewie, jutro wędzę. Zastanawiam się, czy to się będzie nadawało do parzenia, czy tylko podpiekanie przy tym stężeniu. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-579933
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

pierwsze wędzenie za mną ok 12 kg wędzonek, wydaje się że całkiem nieźle wyszło ;)

 

Natomiast mam pytanie odnośnie gotowania ? czy to jest konieczne w ogólę ? na początek spróbowałem boczku samego wędzonego i potem ugotowanego i powiem że ten uwędzony chyba lepszejszy , pytanie czy można takie wędzonki nie parzone/gotowane/pieczone spożywać ?

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580486
Udostępnij na innych stronach

Kolego wedzonek nie gotujemy tylko parzymy ale nie jest to konieczne.Można bez problemu jeść i przechowywać wedzonki nie parzone.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580492
Udostępnij na innych stronach

Kolego wedzonek nie gotujemy tylko parzymy

 

Zgadza się, parzymy też to miałem na myśli. Wodę podgrzałem do 80-85 st i pilnowałem żeby wędzonka w środku miała max 68 st, adekwatnie czas parzenia 1 kg miesa - 1 godz.. Czy słusznie ?

Pytanie pozostaje jeszcze jak Wy robicie i czy zostawiacie wędzonkę w tej wodzie do ostygnięcia czy wyjmujecie ją po zadanym czasie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580504
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wodę podgrzałem do 80-85 st i pilnowałem żeby wędzonka w środku miała max 68 st
OK - ale nie dotyczy to polędwic i polędwiczek  - i jak masz 68 w środku  to już nie  parzysz dłużej 
[Dodano: 19 gru 2017 - 10:26]

 

 

czas parzenia 1 kg miesa - 1 godz
  zależy od grubości wędzonki - ale metoda temperaturowa jest  wystarczająca

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580505
Udostępnij na innych stronach

 

 

OK - ale nie dotyczy to polędwic i polędwiczek - i jak masz 68 w środku to już nie parzysz dłużej

Rozumiem czyli zaraz po ukończonym parzeniu wyjmujemy z wody wędzonki do ostudzenia ? lepiej na balkon teraz czy w temperaturze pokojowej niech sie studzą ?

A jak mam różne przekroje wędzonek od małych do dużych takich i 1,5 kg to taki sam proces parzenia ? tylko proporcjonalnie do wagi ?

 

Tak wyglądały moje wędzonki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580514
Udostępnij na innych stronach

 

 

lepiej na balkon

 

Tak

 

 

to taki sam proces parzenia ? tylko proporcjonalnie do wagi ?

 

Tak


[Dodano: 19 gru 2017 - 12:15]

 

 

Tak wyglądały moje wędzonki

 

Jak? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580516
Udostępnij na innych stronach

 

 

na początek spróbowałem boczku samego wędzonego i potem ugotowanego i powiem że ten uwędzony chyba lepszejszy , pytanie czy można takie wędzonki nie parzone/gotowane/pieczone spożywać ?

 

Parzy się lub piecze wędzonki, aby nie były surowe. Ale jeśli ktoś lubi surowe wędliny, to może nie parzyć ani nie piec - skoro można jeść np. carpaccio z surowego mięsa,  czy tatara, albo surowe wędliny dojrzewające, czy też wędzone na zimno -  to można i surowy boczek wędzony na ciepło. Bo w sumie czemu nie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580597
Udostępnij na innych stronach

Jak?

 

 

65c69d930f19047fmed.jpg

 

f07af38722518a90med.jpg

 

Ta na dole to najmniejsza wędzonka już po parzeniu.

Reszta siedzi w kamionce na balkonie i czeka na drugi dziń świąt, co myślicie przeczeka w tych warunkach ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580696
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.