marcelll Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Każdy sam musi dostosować sobie słoność zaczynając od peklowania zgodnego z normami. Ja robię właśnie pierwszy raz polędwiczki, peklują się z resztą mięska w zalewie 80g/litr przez 6-7 dni. Zobaczę jak przyjmie to moje podniebienie i następnym razem można coś dodać lub odjąć I jak wyszło? Bo moje właśnie wisi po identycznej zalewie, jutro wędzę. Zastanawiam się, czy to się będzie nadawało do parzenia, czy tylko podpiekanie przy tym stężeniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-579933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Pochwal się co wyszło marcelll Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawllo Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Witam,pierwsze wędzenie za mną ok 12 kg wędzonek, wydaje się że całkiem nieźle wyszło Natomiast mam pytanie odnośnie gotowania ? czy to jest konieczne w ogólę ? na początek spróbowałem boczku samego wędzonego i potem ugotowanego i powiem że ten uwędzony chyba lepszejszy , pytanie czy można takie wędzonki nie parzone/gotowane/pieczone spożywać ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Kolego wedzonek nie gotujemy tylko parzymy ale nie jest to konieczne.Można bez problemu jeść i przechowywać wedzonki nie parzone. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawllo Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Kolego wedzonek nie gotujemy tylko parzymy Zgadza się, parzymy też to miałem na myśli. Wodę podgrzałem do 80-85 st i pilnowałem żeby wędzonka w środku miała max 68 st, adekwatnie czas parzenia 1 kg miesa - 1 godz.. Czy słusznie ?Pytanie pozostaje jeszcze jak Wy robicie i czy zostawiacie wędzonkę w tej wodzie do ostygnięcia czy wyjmujecie ją po zadanym czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wodę podgrzałem do 80-85 st i pilnowałem żeby wędzonka w środku miała max 68 st OK - ale nie dotyczy to polędwic i polędwiczek - i jak masz 68 w środku to już nie parzysz dłużej [Dodano: 19 gru 2017 - 10:26] czas parzenia 1 kg miesa - 1 godz zależy od grubości wędzonki - ale metoda temperaturowa jest wystarczająca Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawllo Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 19 Grudnia 2017 OK - ale nie dotyczy to polędwic i polędwiczek - i jak masz 68 w środku to już nie parzysz dłużej Rozumiem czyli zaraz po ukończonym parzeniu wyjmujemy z wody wędzonki do ostudzenia ? lepiej na balkon teraz czy w temperaturze pokojowej niech sie studzą ?A jak mam różne przekroje wędzonek od małych do dużych takich i 1,5 kg to taki sam proces parzenia ? tylko proporcjonalnie do wagi ? Tak wyglądały moje wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 19 Grudnia 2017 lepiej na balkon Tak to taki sam proces parzenia ? tylko proporcjonalnie do wagi ? Tak[Dodano: 19 gru 2017 - 12:15] Tak wyglądały moje wędzonki Jak? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 19 Grudnia 2017 na początek spróbowałem boczku samego wędzonego i potem ugotowanego i powiem że ten uwędzony chyba lepszejszy , pytanie czy można takie wędzonki nie parzone/gotowane/pieczone spożywać ? Parzy się lub piecze wędzonki, aby nie były surowe. Ale jeśli ktoś lubi surowe wędliny, to może nie parzyć ani nie piec - skoro można jeść np. carpaccio z surowego mięsa, czy tatara, albo surowe wędliny dojrzewające, czy też wędzone na zimno - to można i surowy boczek wędzony na ciepło. Bo w sumie czemu nie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawllo Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Jak? Ta na dole to najmniejsza wędzonka już po parzeniu.Reszta siedzi w kamionce na balkonie i czeka na drugi dziń świąt, co myślicie przeczeka w tych warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/9/#findComment-580696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.