scalarian Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Prośba do bardziej doświadczonej Braci, Czy mógłby mi ktoś opisać zasade działania komory wędzarniczo parzelniczej? Zastanawiam się nad dodaniem funkcji parzenia do mojego kibelka (sterowanie za pomocą sterownika PLC ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Chodzi o dodanie wytwornicy pary? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Z kibelkiem kiepsko widzę. http://zfm-online.com/oferta/komory-wedzarniczo-parzelnicze/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Bym zakupił , ale ten punkt w opisie : Automatyczny system gaszenia, odcięcie dopływu powietrza + strażak mnie nie pasi bo jak cały wóz bojowy przyjedzie to pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Arek, na tej stronie to byłem już dość kilka razy. Może faktycznie to za dużo ale co tam dla polskiego majsterkowicza spóbować można. Jako że z zawodu jestem automatykiem przemysłowym, oprogramowanie do sterownika mogę napisać sam. Kwestia szczelności komory bo zapewne to ma spore znaczenie a wiadomo że w kibelku są przeciągi to myślę będę w stanie załatwić i uszczelnić ją. Jaki to ma cel? a no taki że chciałbym za każdym razem osiągnąć taki sam wyrób a w przypadku przerobienia kibelka na zrębki + grzałki + parzelnik (jedyna rzecz której jeszcze nie ogarniam) to cały proces mogę kontrolować za pomocą sterownika i taki właśnie jest cel mojego wywodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @scalarian, nic z tego nie będzie ... nawet jeżeli uszczelnisz drewniany kibelek i cały wybijesz nierdzewką po puszczeniu pary nastąpi taka kondensacja na powierzchni ścianek i dachu że wędzonki zaleje "czarny deszcz" ... w taki sposób nie da się parzyć w komorze wędzarniczej. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Więc, jeszcze długo pozostanie stary, sprawdzony duży gar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Skoro takie Stawiany dają radę coś takiego zrobić to jakoś pewnie by się dało ... http://stawiany.pl/wedzarnie/wedzarnia-hobby2-automatyczne-parzenie.html,m,3 Też mi to od jakiegoś czasu chodzi po głowie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Te komory Sławek są całe z nierdzewki szczelne, izolowane i nazwijmy to półprofesjonalne i profesjonalne z atestami etc ... po każdym procesie myte i czyszczone Teraz sobie to wyobraź w domowej drewnianej komorze czy też wyłożonej czarną blachą Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Roger, mamy Hobby 2 z systemem parzelniczym, więc wiemy jak to działa. Masz całkowitą rację - w naszych domowych wędzarniach zastosowanie tej metody całkowicie nieosiągalne i mija się z celem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie rozumiem skoro stawiany dają radę? Przecież komora hobby 2 która ma tą funkcję to nic specjalnego nie ma. Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? Wracając do Stawian, Zestaw kosztuje prawie 30tyś złotych więc to trochę jest... Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez scalarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Jego komory były parę razy na zlocie w Napoleonowie, można było pooglądać i ocenić różnicę w stosunku do naszych "kibelków" Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? Wszystko się da ... tylko najpierw trzeba się zastanowić po co i jakim kosztem ... pomyśl jak się te Twoje deski zachowają gdy dostaną gorącą parę... co się stanie z nalotem/nagarem osadzonym na ściankach gdy dostanie gorącą parę ... my o tym piszemy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Hej Maxell, Kiedyś gdzieś wyczytałem o zniżkach Stawiany dla użytkowników forum. To nadal aktualne? roger, Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. Na Stawiany hobby 2 miałem już przyjemność pracować. Świetny sprzęt aczkolwiek 30kg wsadu nieco mało ale cena... dla małego zakładu a nie janka muzykanta jak ja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. Ja doczytałem że masz "deska wełna deska" o nierdzewce pisałem ja Ty o tym nie wspomniałeś jak wyłożysz szczelnie komorę i drzwiczki plus zabezpieczysz układ elektryczny (szczelne puszki, odpowiednie grzałki, przewody, sondy temperatury etc) to zakładaj wytwornicę pary, są nawet takie małe od łaźni parowych podłączaj sterowanie i działaj nie widzę problemu Tak czy inaczej będą to dwa procesy najpierw wędzenie potem już bez dymu i z zamkniętym kominem parzenie Starcza Ci dwa pomiary temperatury do sterowania temperatura uśredniona w komorze (sterowanie wytwornicą pary w delcie lub histerezie) + temperatura wewnątrz wyrobu (kończąca proces "0-1") nie potrzebujesz tu PID-a Po każdym procesie dokładne mycie. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Zwracam honor roger. Nie zawsze palce za głową nadążają. Pisząc o uszczelnieniu, miałem na myśli wyłożenie nierdzewką środka. Tylko czy idąc tym tropem nie lepiej zorganizować jakiejś lodówki przemysłowej starej i ją przerobić? Zobaczcie: http://www.ebay.co.uk/itm/Meat-Smoker-Fosters-Fridge-cabinets-2-available-/182227719435?hash=item2a6d9e550b:g:lxAAAOSwMNxXaoV- Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez scalarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Oczywiście że lepiej tylko mało jest takich nierdzewnych w środku ... uszczelki drzwi też do wymiany na silikonowe. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Może poszukaj lodówki garmażeryjnej z szklanymi drzwiami (taka sama jak od napoi tylko że w środku wyłożona nierdzewką). Ja mam z takiej zbudowaną wędzarnię -kupiłem za śmieszna pieniądze jako uszkodzoną po likwidacji jakiegoś punktu gastronomicznego.Tak wyglądało to podczas obudowywania deskami z zewnątrz w celu zmiany wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jeśli po każdym wędzeniu, będzie mył całą komorę, to smoły nie będzie dużo.Zastanawiam się czy "gra jest warta świeczki"? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Miro, A powiedz Ty mi proszę czy dużych wędzarni w zakładach myć nie trzeba? i co się w końcu stanie jeśli umyjemy co drugi/3 cykl?? Możliwe że wyrób będzie kwaśny? Viszna, Właśnie o coś takiego chodziło. Masz może w planie jakąś automatykę założyć do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Może nie porównuj zakładu do domowej wędzarni......bo nie ma czego porównywać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 O sterowaniu Ci napisałem. Tak sobie z czystej ciekawości poszperałem i będziesz miał duży problem z odpowiednim generatorem pary bo większość tych tanich do 1000pln to maks 60st - i już przy takich parametrach temperaturowych jest to moc 6-9kW ... Do tego dojdzie grzałka przynajmniej 2-3kW Powodzenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Miro, [...] ciach [...] Viszna, Właśnie o coś takiego chodziło. Masz może w planie jakąś automatykę założyć do tego? Ja używam tego jako wędzarni, wewnątrz 2 grzałki 1kW i 0,7kW sterowane przez cyfrowy termostat. Do "rozpędzenia" do właściwej temperatury są załączone obie grzałki, a później jedną odłączam, aby system działał z mniejszą amplitudą.To wszystko z sterowania -reszta to jak u większości dymogenerator + pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 To kolego wędzenie ... para i parzenie to inna bajka Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Roger, myślałem że parownik ma za zadzanie utrzymać poziom wilgotności a za temperaturę odpowiada już grzałka. Nie sądziłem że trzeba pompować gorącą parę? Prosił bym ponownie użytkowników forum o nie krytykowanie tylko konstruktywne wypowiedzi. Mój obecny kibelek wystarcza na około 40kg wyrobu i zaczyna mi brakować pojemności stąd właśnie taki pomysł by jak już robić to zrobić to porządnie. A co z filtrem wodnym do takiej wędzarni? Widziałem Stawiany filtr i rewelacja. Tworzył ktoś kiedyś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.