Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli moczyć po peklowaniu czy nie?W lodówce czeka 2 kg szynki a ja jestem w kropce.

To zależy od tego jak będziesz peklował , a konkretnie ile dasz mieszanki peklującej w stosunku do wagi mięsa. Jeżeli będziesz się opierał na przepisie Ligawy , to bezwzględnie należy moczyć , jeżeli zrobisz np. tak jak ja to już nie ma takiej potrzeby.

 

pozdrav

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112277
Udostępnij na innych stronach

Marek dałeś czadu.

Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ? :grin: :grin: :grin:

witaj Miro

ja wiem czy czadu... :blush: ,zrobiłem tak aby być zadowolony z produktu,choć do szczęścia

brakuje mi takiej krajalnicy włoskiej co bardzo cieniutko plasterkuje :wink:

 

p.s.dwa dni temu myślałem o tym czy do Ciebie dojade,czy Cię nie zalało ,bo naprawde wybieram się do Ciebie na małe zakupy :wink:

 

Jpionka ,aby Ci te wędliny nie obsuszyły się za szybko zrób tak jak ja robie od zawsze ,czyli

owiń każdy kawałek recznikiem papierowym (bezzapachowym) przed włożeniem do lodówki, zapewni to mniejsze obsuszanie i wskazaną lekką wilgotność,mięsko tak ubrane

można przechowywać w lodówce do miesiąca jak wytrzymie :wink:

następną taką zabawke postaram się zrobić z pieprzem syczuańskim,który uważam nada

fajny orientalny smak

 

[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 11:21 ]

Czyli moczyć po peklowaniu czy nie?W lodówce czeka 2 kg szynki a ja jestem w kropce.

jeżeli robisz metodą wg orginalnego przepisu moczyć należy nawet dłużej jak koledzy

powyzej się wypowiadali.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112288
Udostępnij na innych stronach

Marek dałeś czadu.

Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ? :grin: :grin: :grin:

Jpionka ,aby Ci te wędliny nie obsuszyły się za szybko zrób tak jak ja robie od zawsze ,czyli

owiń każdy kawałek recznikiem papierowym (bezzapachowym) przed włożeniem do lodówki, zapewni to mniejsze obsuszanie i wskazaną lekką wilgotność,mięsko tak ubrane

można przechowywać w lodówce do miesiąca jak wytrzymie :wink:

 

 

Twoja rada spóźniona , ono na pewno nie wytrzymie.. :grin:

Już prawie nie ma , a miało być zabrane w czerwcu na półwysep Iberyjski.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112341
Udostępnij na innych stronach

Twoja rada spóźniona , ono na pewno nie wytrzymie.. :grin:

Już prawie nie ma , a miało być zabrane w czerwcu na półwysep Iberyjski.

A po co "wozić drzewo do lasu"? :-)

Chyba, że dla bezpośredniego porównania :-)

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112480
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem ten rarytas.Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szarawy.Czy moczenie po uwędzeniu zminimalizuje słoność?A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112633
Udostępnij na innych stronach

A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam!

 

Ja kiedyś też miałem wędzonki za słone :grin: ale z pomocą innych udało się uratować moczeniem w mleku a nie w wodzie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112634
Udostępnij na innych stronach

Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szaraw

Witaj kol. Kusy napisz trochę więcej o twoim raritasie.

Jaka waga, ile soli (ile peklosoli lub saletry), jak długo leżał w soli. Jeśli był za słony i leżał wodzie to odsoliła się tylko powiechrznia i z tego może szary kolor(chodzi o powiechrznie, a nie o przekrój tak :?:)

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112635
Udostępnij na innych stronach

Dwa kawałki szynki o wadze po 500g.Sól i peklosól po połowie.Ilość mieszanki-tyle że mięso było nim pokryte ( po natarciu mieszanką).Pelkowane 7dni.W wodzie ok.2godzin-

tyle czasu miałem.Przed wędzeniem dokładnie opłukane,leżało w lodówce przez noc.Słone jest też na przekroju.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112637
Udostępnij na innych stronach

Ok, zasoliłeś kilo mięsa, na kilo mięsa bym użył nie wiecej niż 42-50 g. peklosoli lub mieszanki

Dokładnie i staranie natarł powierzchnie i co zostanie to wysypał dno pojemnika i resztę jako kołderkę.

7 dni peklowania jest ok, może nawet być 10 dni. W połowie peklowania mięso opłukać w ciepłej wodzie i uciąć kawałek spróbować :wink: jeśli nie zasłona to delikatnie natrzeć solą(po 10g). Po zasoleniu bym umył w solance 5°BE. Potem do lodówki i przepalanie w prasce.

A póżniej wędzenie lub dojrzewanie jak kto woli :grin:

Tak powinno być ok :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112639
Udostępnij na innych stronach

W wodzie ok.2godzin-

Ja zawsze moczę po ok 1,5h na każdy dzień peklowania. Jest zawsze troszkę słona jedzona sama , ale z dodatkiem chlebka idealna. To ostatni wyrób.

 

http://img17.imageshack.us/img17/9914/dscf5585.jpg

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112652
Udostępnij na innych stronach

przemo73,

:clap:

Mniam. Kiełbaska też ładnie z zewnątrz wygląda :thumbsup: Przydałby się przekrój.

Chyba też muszę zrobić Schinkenspeck, tak mnie natchnęły Twoje poczynania.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112654
Udostępnij na innych stronach

Kol. Przemo73 bardzo piękne wyroby :thumbsup:

:clap:

Ile soli ty używasz na kg mięsa :question:

Ja niedługo będę solić polędwiczki, myśle ze 32g/kg powinno starczyć.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112663
Udostępnij na innych stronach

Ile soli ty używasz na kg mięsa :question:

Robiłem kilka razy te wyroby, ale nigdy nie ważyłem zużytej soli. Do wszystkich wyrobów surowych wędzonych w zimnym dymie używam mieszanki sól/peklosól 50/50, wcieram mieszankę w mięsko z każdej strony, i wysypuję cienką warstewkę na dno naczynia, codziennie wieczorem obracam kawałki, powstałego soku nie odlewam. Przy następnym wyrobie zważę sól.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112668
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem ten rarytas.Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szarawy.Czy moczenie po uwędzeniu zminimalizuje słoność?A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam!

ja zrobiłem raz wg orginalnego przepisu i więcej nie zrobie,robie swoją metodą

i wszystko jest ok.

Przemo73 gratuluje udanej produkcji :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112688
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Zrobiłem karczek ok 5kg zabrał mi 0,5kg mieszanki peklujacej, 12dni peklowania, 24h moczenia(2xwymiana wody) Niestety mimo wszystko po uwędzeniu słony jak ch.....a. następnym razem nie więcej jak 50g mieszanki na 1kg mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115164
Udostępnij na innych stronach

następnym razem nie więcej jak 50g mieszanki na 1kg mięsa

Ja bym proponował tak jak do polędwicy a'la parmeńska dać 3% mieszanki peklującej na 1kg mięsa.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115175
Udostępnij na innych stronach

No i dokończyłem mój wyrób.

Ponieważ jak pisałem był piekielnie słony,wymoczyłem go w wodzie,nie pamiętam jak długo,i spróbowałem.Smakowało jak b.słone surowe mięso.Zniechęcony włożyłem je do lodówki.A przedwczoraj moja żona robiła kontrolę w lodówce i wynalazła to.Chciała wyrzucić,ale ja najpierw spróbowałem.Kolor piękny wiśniowy,konsystencja zwarta (taka "żujkowata"),słoność akurat jak lubię,smak wspaniały,coś jak dalmatyńska szynka.We czwartek nastawię kolejną porcję.Jest to naprawdę delikates!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115328
Udostępnij na innych stronach

słoność akurat jak lubię

a Twoja żonka :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115333
Udostępnij na innych stronach

Na szczęście żonie nie smakuje-będzie więcej dla mnie i młodszego synka.Stwierdził ż wyszło mi to przypadkiem.I miał rację.

 

[ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 10:39 ]

Ciekawi mnie czy boczek się do tego nadaje.Czy ktoś ma w tym doświadczenie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115337
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Ciekawy wspaniałego smaku postanowiłem zrobić schinkenspeck , szynkę w dwóch kawałkach po około 700g natarłem, a następnie zasypałem mieszanką w proporcjach 30% peklosoli + 70% soli. Po 2 dobach mięso jest sztywne i twarde-Czy tak powinno być? (mieszanki zużyłem łącznie 300g, tak żeby mięso było przykryte i dno pojemnika zasypane). W powyższych postach przeczytałem, że mięso "przyjmie" tyle soli ile trzeba i nic więcej. Czy tej mieszanki nie wsypałem zbyt dużo?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123760
Udostępnij na innych stronach

wszystko ok...- w następnym etapie (moczenie) mięsko zmięknie :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123762
Udostępnij na innych stronach

A przez to, że nawaliłem tyle mieszanki to za dużo nitrytu nie pozostanie w mięsie? Czyli poprostu, jak dałem tak dużo to poniosłem większe koszty i nic więcej ? Nie ma jakiejś normy ile dawać?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123764
Udostępnij na innych stronach

w przepisie napisano aby mięso było solidnie otoczone... tu już więcej nie przyjmie.....

tylko pamiętaj że warto troszkę dłużej pomoczyć - chyba że jesteś sololubny :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123768
Udostępnij na innych stronach

w przepisie napisano aby mięso było solidnie otoczone... tu już więcej nie przyjmie.....

tylko pamiętaj że warto troszkę dłużej pomoczyć - chyba że jesteś sololubny :wink:

Tak, tak, będę pamiętał, jestem średniosololubny, przeczytałem wszystkie posty, będę moczył 1,5 godz. na każdy dzień + godzinę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123770
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.