szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 36 minut temu, Muski napisał(a): Z moich zapisków kłusownika wynika 2,5-3% soli i cure #1- 2,5g , mam też zapisek 30g peklosoli /kg . / Tak 1,2kg soli/1 kg mięsa wydaje sie sporrrrrrrro za dużo/ No dużo ale z drugiej strony będzie się moczyło 1,5h x 1 dzień (w moim przypadku planuję peklować 7dni więc wychodzi 10,5h) więc może się odsoli...??? A może zastosować Twoje zapiski i dać 25g soli +2,5g cure#1 albo same cure #1 w ilości 3% ale co wtedy z moczeniem/odsalaniem??? Edytowane 27 Listopada 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 27 Listopada 2024 Możesz spokojnie dać 25 - 30 g/kg do tego typu wyrobu, bez moczenia, Wystarczy przepłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): albo same cure #1 w ilości 3% 😡😤☠️ 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): co wtedy z moczeniem/odsalaniem??? Nie odsalam, nie moczę , nie płuczę. Ale możesz zrobić z tym 1 kg soli - test to test Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 27 Listopada 2024 31 minut temu, Muski napisał(a): Nie odsalam, nie moczę , nie płuczę. Ale możesz zrobić z tym 1 kg soli - test to test Mogę mogę, tylko po co skoro praktyk daje gotowca...☺️Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 27 Listopada 2024 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi... I nie znajdziesz. 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Czy ta ilość mieszanki jest na 1kg szynki? Nie🙉. Schinkenspeck to taka trochę hybryda pomiędzy szynką Szwarcwaldzką a klasyczną dojrzewającą nogą (mam na myśli sam sposób peklowania). W przypadku szynki Szw. peklujesz ją klasycznie (waga mięśnia x35g/kg pekli (peklują też zasypowo). Natomiast nogę pekluje się waga nogi x liczba dni/kg i nic się nie odsala (moczy). Moim zdaniem najlepszym kompromisem jest zapeklować szynkę na Sspceck w klasyczny sposób 35g/kg -21 dni w przypadku mięśnia półbłoniastego. Po peklowaniu do etapu wędzenia można szynkę porcjować. Szreku z Cure radzę nie experymentować jak się nie znasz!!!. Na opakowaniu masz zawsze podany skład, który należy "rozumieć" i zastosować odpowiednią proporcje C# do soli. Spotkałem się z różnymi mieszankami Cure dlatego o tym napisałem. W przypadku Cure należ pamiętać, że C#1 ma zastosowanie w przypadku wędlin nietrwałych (klasyczne wędzone), a C#2 wędlin dojrzewających. Jak nie rozumiesz składu mieszanki to czytaj zawsze zalecenia producenta i się do nich zastosuj nigdy nie próbuj robić coś na chybił trafił!!! Powodzenia czekam na efekt końcowy😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 27 Listopada 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): I nie znajdziesz. Nie🙉 Nie mam zamiaru eksperymentować z Cure#1, nie używałem, nie znam się, póki co temat odległy widocznie coś źle zrozumiałem z opisu tegoż środka. W wolnej chwili zapekluję cały mięsień jeśli dobrze zrozumiałem 35g/1kg na 21 dni a następnie poporcjuje na elementy do wędzenia. Jeśli znowu coś pomieszałem proszę o właściwe pokierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 8 minut temu, szrekPL napisał(a): dobrze zrozumiałem 35g/1kg na 21 dni a następnie poporcjuje na elementy do wędzenia. Gites malines👍, szynka z okrywą tłuszczową🤔 Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 27 Listopada 2024 Szreku jeszcze jedna istotna sprawa na 4 dzień peklowania zrób odlew osocza(płynu który będziesz miał w worku/pojemniku). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 27 Listopada 2024 Szrek @ Spróbuj zapeklować na 2,5%w worku. Potem wg przepisu. Nie płukać mięsa. Jak będzie dobre adres znasz.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 18 minut temu, quadro555 napisał(a): Spróbuj zapeklować na 2,5%w worku. Dawkę 2,5% stosuje się do wędlin surowych rozdrobnionych a nie do całomięśniowych. Szreku Mnie to wsio ryba jak zrobisz jeśli za słono można też klasycznie 1,8-2%, tylko potem jak pojawią się problemy to miejcie pretensje do siebie. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 27 Listopada 2024 @Grzewlod Dawkę 2% stosuję do wędzonek. 2,5%zaproponowalem aby @shrek poznał moc soli. Robiąc dla siebie chorizo Andaluz z przepisu z forum obniżyłem dawkę soli do 2.2%. Smakuje i się żyje. Oczywiście @shrek podejmie sam decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 10 minut temu, quadro555 napisał(a): poznał moc soli. Jaka moc soli🤔, tu chodzi o zabezpieczenie. Ponadto do tego typu wędlin jaką jest Sspeck proponuję użyć soli morskiej otoczkowanej o wyższej zawartości środka konserwującego niż w klasycznej peklosoli. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 27 Listopada 2024 Do peklowania boczku dajemy 20g/kg i jest okej(wędzenie i parzenie później) ale tu wydaje mnie się że chyba większa ilość jest wskazana, Grzewlod dobrze że napisałeś o soli morskiej bo w domu mam tylko warzonkę niejodowaną oraz kłodawską ale nie dobrze że piszesz ,,wsio ryba " bo posiłkuję się Twoim doświadczeniem. Panowie oglądam wasze wyczyny(dojrzewki) i jestem pod ich wrażeniem dlatego stoję teraz w rozkroku...bez problemu mogę zapeklować próżniowo oraz w pojemniku z ociekaczem pytanie tylko co lepsze, Grzegorz pisze o odlewie więc skłaniam się do pojemnika GN no i najważniejsze do pekolawnia użyć samej peklosoli czy też mieszaniny pekli i tej morskiej jeśli tak to w jakich proporcjach ...35g może być zbyt dużo jak dla mnie więc może wystarczy 30g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 11 minut temu, szrekPL napisał(a): samej peklosoli czy też mieszaniny pekli i tej morskiej jeśli tak to w jakich proporcjach ...35g Żadnej mieszanki źle zrozumiałeś. Jest specjalna sól morka otoczkowana tak jak pisałem o wyższej zawartości środka peklującego. Włosi i Hiszpanie używają jej do peklowania wędlin calomięśniowych. Z mojego doświadczenia podpowiem, że poza lepszym zabezpieczeniem bardziej uwydatnia w efekcie końcowym smak. Poszukaj w necie tej soli. Nie chce mi się iść na dół do mojego królestwa żeby zrobić fotkę ale z tego co pamiętam to chyba produkowana jest w Holandii dostępna oczywiście bez problemu na naszym rynku. To nie jest tania sól 😉. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 27 Listopada 2024 17 minut temu, szrekPL napisał(a): ...bez problemu mogę zapeklować próżniowo oraz w pojemniku z ociekaczem pytanie tylko co lepsze, Zrób i wydaj werdykt Cezarze 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 27 Listopada 2024 Okej poszukam w takim razie w necie, w międzyczasie gdybyś sobie przypomniał albo nie daj boże zlazł na dół to napisz nazwę 😉 Zabawę zacznę za jakiś czas bo kończy mi się wolne a 07.12 w chlewiku pora na ,,ostateczne rozwiązanie" więc będzie świeży surowiec😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 27 Listopada 2024 Całe szczęście, że większość osób na tym forum robi wędliny dla siebie i może poeksperymentować 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 27 Listopada 2024 6 minut temu, quadro555 napisał(a): Całe szczęście, że większość osób na tym forum robi wędliny dla siebie i może poeksperymentować 🤣 To nie experymenty tylko technologia, proponuję zgłębić wiedzę 🙉 a nie doradzać bezwiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 27 Listopada 2024 Znalazłem coś takiego chrisale https://wedliniarz.com/sklep/peklosol-i-sol-spozywcza/otoczkowana-sol-morska-do-peklowania-miesa-1-kg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 27 Listopada 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): Znalazłem coś takiego chrisale Tak to ta sól👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 27 Listopada 2024 No i super (zamówiłem) teraz tylko odpowiedni surowiec...no ale to jak już pisałem dopiero w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 27 Listopada 2024 33 minuty temu, Grzewlod napisał(a): tego co pamiętam to chyba produkowana jest w Holandii Pomyliłem kraj producenta nie Holandia a Austria. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 27 Listopada 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): pisałem dopiero w grudniu Nie zapomnij o dobrym wychłodzeniu surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 27 Listopada 2024 Mam osobną/drugą lodówkę na moje zabawy więc chwile odpocznie zanim się zabiorę za robote Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): Dawkę 2% stosuję do wędzonek. 2,5%zaproponowalem aby @shrek poznał moc soli. Do wędzonek tak , ale to jest inna wędlina w kierunku dojrzewek - 3,4-3,5% pekli tradycyjnej krajowej , otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.