Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Muski

W tym przepisie jest odsalanie, dlatego zaproponowałem koledze @shrek peklowanie w woreczku w dawce 2.5% peklosoli. Powinno być dobrze i powtarzanie. Metoda moczenia ma moim zdaniem za dużo zmiennych. 

Dla przykładu kawałek miesa o grubości 8cm a 10cm . Czy jednakowo się odsoli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971440
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. 

Nie 3% a (minimum 3,5%) weź pod uwagę co napisałem na 4 dzień odlew. Ponadto jeśli będziesz chciał wędlinę dłużej przetrzymać zawakowaną to należy liczyć się z tym, że "aw" w gotowym produkcie będzie średnio o połowę większe od klasycznej dojrzewki, utratę masy w gotowym produkcie szacuję max na 20%. Ponadto wędlina nie będzie fermentowana więc nie będzie bariery dla bakterii, którą daje kwaśne środowisko itd...

Dlatego należy wędlinę odpowiednio zabezpieczyć. Jeśli ja bym robił Sspceck to dodatkwo zapobiegawczo wędzenie przeprowadziłbym 2 krotnie w odstępach 24h.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971456
Udostępnij na innych stronach

Reasumując, stosuje 3,5% Chrisale  (sól morska otoczkowana peklująca) na kilogram mięsa i 21 dni peklowania, po 4 dniach należy odlać osocze i peklować dalej. Po peklowaniu sprawdzić nożem nacinając w najgrubszym miejscu i ocenić  kolor i stan peklowania? Wyjąć z lodówki osuszyć, ogrzać w temp pokojowej i do wędzarki. Minimum 2 dni po 8h z przerwami co 24h . Zgadza się ?:(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971461
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.