Muski Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): albo same cure #1 w ilości 3% 😡😤☠️ 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): co wtedy z moczeniem/odsalaniem??? Nie odsalam, nie moczę , nie płuczę. Ale możesz zrobić z tym 1 kg soli - test to test Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 27 Listopada 2024 31 minut temu, Muski napisał(a): Nie odsalam, nie moczę , nie płuczę. Ale możesz zrobić z tym 1 kg soli - test to test Mogę mogę, tylko po co skoro praktyk daje gotowca...☺️Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 27 Listopada 2024 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi... I nie znajdziesz. 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Czy ta ilość mieszanki jest na 1kg szynki? Nie🙉. Schinkenspeck to taka trochę hybryda pomiędzy szynką Szwarcwaldzką a klasyczną dojrzewającą nogą (mam na myśli sam sposób peklowania). W przypadku szynki Szw. peklujesz ją klasycznie (waga mięśnia x35g/kg pekli (peklują też zasypowo). Natomiast nogę pekluje się waga nogi x liczba dni/kg i nic się nie odsala (moczy). Moim zdaniem najlepszym kompromisem jest zapeklować szynkę na Sspceck w klasyczny sposób 35g/kg -21 dni w przypadku mięśnia półbłoniastego. Po peklowaniu do etapu wędzenia można szynkę porcjować. Szreku z Cure radzę nie experymentować jak się nie znasz!!!. Na opakowaniu masz zawsze podany skład, który należy "rozumieć" i zastosować odpowiednią proporcje C# do soli. Spotkałem się z różnymi mieszankami Cure dlatego o tym napisałem. W przypadku Cure należ pamiętać, że C#1 ma zastosowanie w przypadku wędlin nietrwałych (klasyczne wędzone), a C#2 wędlin dojrzewających. Jak nie rozumiesz składu mieszanki to czytaj zawsze zalecenia producenta i się do nich zastosuj nigdy nie próbuj robić coś na chybił trafił!!! Powodzenia czekam na efekt końcowy😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 27 Listopada 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): I nie znajdziesz. Nie🙉 Nie mam zamiaru eksperymentować z Cure#1, nie używałem, nie znam się, póki co temat odległy widocznie coś źle zrozumiałem z opisu tegoż środka. W wolnej chwili zapekluję cały mięsień jeśli dobrze zrozumiałem 35g/1kg na 21 dni a następnie poporcjuje na elementy do wędzenia. Jeśli znowu coś pomieszałem proszę o właściwe pokierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 8 minut temu, szrekPL napisał(a): dobrze zrozumiałem 35g/1kg na 21 dni a następnie poporcjuje na elementy do wędzenia. Gites malines👍, szynka z okrywą tłuszczową🤔 Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 27 Listopada 2024 Szreku jeszcze jedna istotna sprawa na 4 dzień peklowania zrób odlew osocza(płynu który będziesz miał w worku/pojemniku). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 27 Listopada 2024 Szrek @ Spróbuj zapeklować na 2,5%w worku. Potem wg przepisu. Nie płukać mięsa. Jak będzie dobre adres znasz.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 18 minut temu, quadro555 napisał(a): Spróbuj zapeklować na 2,5%w worku. Dawkę 2,5% stosuje się do wędlin surowych rozdrobnionych a nie do całomięśniowych. Szreku Mnie to wsio ryba jak zrobisz jeśli za słono można też klasycznie 1,8-2%, tylko potem jak pojawią się problemy to miejcie pretensje do siebie. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 27 Listopada 2024 @Grzewlod Dawkę 2% stosuję do wędzonek. 2,5%zaproponowalem aby @shrek poznał moc soli. Robiąc dla siebie chorizo Andaluz z przepisu z forum obniżyłem dawkę soli do 2.2%. Smakuje i się żyje. Oczywiście @shrek podejmie sam decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 10 minut temu, quadro555 napisał(a): poznał moc soli. Jaka moc soli🤔, tu chodzi o zabezpieczenie. Ponadto do tego typu wędlin jaką jest Sspeck proponuję użyć soli morskiej otoczkowanej o wyższej zawartości środka konserwującego niż w klasycznej peklosoli. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 27 Listopada 2024 Do peklowania boczku dajemy 20g/kg i jest okej(wędzenie i parzenie później) ale tu wydaje mnie się że chyba większa ilość jest wskazana, Grzewlod dobrze że napisałeś o soli morskiej bo w domu mam tylko warzonkę niejodowaną oraz kłodawską ale nie dobrze że piszesz ,,wsio ryba " bo posiłkuję się Twoim doświadczeniem. Panowie oglądam wasze wyczyny(dojrzewki) i jestem pod ich wrażeniem dlatego stoję teraz w rozkroku...bez problemu mogę zapeklować próżniowo oraz w pojemniku z ociekaczem pytanie tylko co lepsze, Grzegorz pisze o odlewie więc skłaniam się do pojemnika GN no i najważniejsze do pekolawnia użyć samej peklosoli czy też mieszaniny pekli i tej morskiej jeśli tak to w jakich proporcjach ...35g może być zbyt dużo jak dla mnie więc może wystarczy 30g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) 11 minut temu, szrekPL napisał(a): samej peklosoli czy też mieszaniny pekli i tej morskiej jeśli tak to w jakich proporcjach ...35g Żadnej mieszanki źle zrozumiałeś. Jest specjalna sól morka otoczkowana tak jak pisałem o wyższej zawartości środka peklującego. Włosi i Hiszpanie używają jej do peklowania wędlin calomięśniowych. Z mojego doświadczenia podpowiem, że poza lepszym zabezpieczeniem bardziej uwydatnia w efekcie końcowym smak. Poszukaj w necie tej soli. Nie chce mi się iść na dół do mojego królestwa żeby zrobić fotkę ale z tego co pamiętam to chyba produkowana jest w Holandii dostępna oczywiście bez problemu na naszym rynku. To nie jest tania sól 😉. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 27 Listopada 2024 17 minut temu, szrekPL napisał(a): ...bez problemu mogę zapeklować próżniowo oraz w pojemniku z ociekaczem pytanie tylko co lepsze, Zrób i wydaj werdykt Cezarze 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 27 Listopada 2024 Okej poszukam w takim razie w necie, w międzyczasie gdybyś sobie przypomniał albo nie daj boże zlazł na dół to napisz nazwę 😉 Zabawę zacznę za jakiś czas bo kończy mi się wolne a 07.12 w chlewiku pora na ,,ostateczne rozwiązanie" więc będzie świeży surowiec😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 27 Listopada 2024 Całe szczęście, że większość osób na tym forum robi wędliny dla siebie i może poeksperymentować 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 27 Listopada 2024 6 minut temu, quadro555 napisał(a): Całe szczęście, że większość osób na tym forum robi wędliny dla siebie i może poeksperymentować 🤣 To nie experymenty tylko technologia, proponuję zgłębić wiedzę 🙉 a nie doradzać bezwiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 27 Listopada 2024 Znalazłem coś takiego chrisale https://wedliniarz.com/sklep/peklosol-i-sol-spozywcza/otoczkowana-sol-morska-do-peklowania-miesa-1-kg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 27 Listopada 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): Znalazłem coś takiego chrisale Tak to ta sól👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 27 Listopada 2024 No i super (zamówiłem) teraz tylko odpowiedni surowiec...no ale to jak już pisałem dopiero w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 27 Listopada 2024 33 minuty temu, Grzewlod napisał(a): tego co pamiętam to chyba produkowana jest w Holandii Pomyliłem kraj producenta nie Holandia a Austria. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 27 Listopada 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): pisałem dopiero w grudniu Nie zapomnij o dobrym wychłodzeniu surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 27 Listopada 2024 Mam osobną/drugą lodówkę na moje zabawy więc chwile odpocznie zanim się zabiorę za robote Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): Dawkę 2% stosuję do wędzonek. 2,5%zaproponowalem aby @shrek poznał moc soli. Do wędzonek tak , ale to jest inna wędlina w kierunku dojrzewek - 3,4-3,5% pekli tradycyjnej krajowej , otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 27 Listopada 2024 @Muski W tym przepisie jest odsalanie, dlatego zaproponowałem koledze @shrek peklowanie w woreczku w dawce 2.5% peklosoli. Powinno być dobrze i powtarzanie. Metoda moczenia ma moim zdaniem za dużo zmiennych. Dla przykładu kawałek miesa o grubości 8cm a 10cm . Czy jednakowo się odsoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. Nie 3% a (minimum 3,5%) weź pod uwagę co napisałem na 4 dzień odlew. Ponadto jeśli będziesz chciał wędlinę dłużej przetrzymać zawakowaną to należy liczyć się z tym, że "aw" w gotowym produkcie będzie średnio o połowę większe od klasycznej dojrzewki, utratę masy w gotowym produkcie szacuję max na 20%. Ponadto wędlina nie będzie fermentowana więc nie będzie bariery dla bakterii, którą daje kwaśne środowisko itd... Dlatego należy wędlinę odpowiednio zabezpieczyć. Jeśli ja bym robił Sspceck to dodatkwo zapobiegawczo wędzenie przeprowadziłbym 2 krotnie w odstępach 24h. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/16/#findComment-971456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.