jpionka Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 21 Maja 2010 Czyli moczyć po peklowaniu czy nie?W lodówce czeka 2 kg szynki a ja jestem w kropce. To zależy od tego jak będziesz peklował , a konkretnie ile dasz mieszanki peklującej w stosunku do wagi mięsa. Jeżeli będziesz się opierał na przepisie Ligawy , to bezwzględnie należy moczyć , jeżeli zrobisz np. tak jak ja to już nie ma takiej potrzeby. pozdrav Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 21 Maja 2010 Marek dałeś czadu. Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ? :grin: :grin: :grin:witaj Miro ja wiem czy czadu... :blush: ,zrobiłem tak aby być zadowolony z produktu,choć do szczęścia brakuje mi takiej krajalnicy włoskiej co bardzo cieniutko plasterkuje :wink: p.s.dwa dni temu myślałem o tym czy do Ciebie dojade,czy Cię nie zalało ,bo naprawde wybieram się do Ciebie na małe zakupy :wink: Jpionka ,aby Ci te wędliny nie obsuszyły się za szybko zrób tak jak ja robie od zawsze ,czyli owiń każdy kawałek recznikiem papierowym (bezzapachowym) przed włożeniem do lodówki, zapewni to mniejsze obsuszanie i wskazaną lekką wilgotność,mięsko tak ubrane można przechowywać w lodówce do miesiąca jak wytrzymie :wink: następną taką zabawke postaram się zrobić z pieprzem syczuańskim,który uważam nada fajny orientalny smak [ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 11:21 ] Czyli moczyć po peklowaniu czy nie?W lodówce czeka 2 kg szynki a ja jestem w kropce.jeżeli robisz metodą wg orginalnego przepisu moczyć należy nawet dłużej jak koledzy powyzej się wypowiadali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 21 Maja 2010 Znaczy się ,będę moczył.Pewnie dłużej niż w przepisie bo Żona nie lubi słonych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 21 Maja 2010 Marek dałeś czadu. Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ? :grin: :grin: :grin: Jpionka ,aby Ci te wędliny nie obsuszyły się za szybko zrób tak jak ja robie od zawsze ,czyli owiń każdy kawałek recznikiem papierowym (bezzapachowym) przed włożeniem do lodówki, zapewni to mniejsze obsuszanie i wskazaną lekką wilgotność,mięsko tak ubrane można przechowywać w lodówce do miesiąca jak wytrzymie :wink: Twoja rada spóźniona , ono na pewno nie wytrzymie.. :grin: Już prawie nie ma , a miało być zabrane w czerwcu na półwysep Iberyjski. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 22 Maja 2010 Twoja rada spóźniona , ono na pewno nie wytrzymie.. :grin: Już prawie nie ma , a miało być zabrane w czerwcu na półwysep Iberyjski. A po co "wozić drzewo do lasu"? :-) Chyba, że dla bezpośredniego porównania :-) Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 24 Maja 2010 No i zrobiłem ten rarytas.Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szarawy.Czy moczenie po uwędzeniu zminimalizuje słoność?A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 24 Maja 2010 A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam! Ja kiedyś też miałem wędzonki za słone :grin: ale z pomocą innych udało się uratować moczeniem w mleku a nie w wodzie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 24 Maja 2010 Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szarawWitaj kol. Kusy napisz trochę więcej o twoim raritasie. Jaka waga, ile soli (ile peklosoli lub saletry), jak długo leżał w soli. Jeśli był za słony i leżał wodzie to odsoliła się tylko powiechrznia i z tego może szary kolor(chodzi o powiechrznie, a nie o przekrój tak :? Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 24 Maja 2010 Dwa kawałki szynki o wadze po 500g.Sól i peklosól po połowie.Ilość mieszanki-tyle że mięso było nim pokryte ( po natarciu mieszanką).Pelkowane 7dni.W wodzie ok.2godzin-tyle czasu miałem.Przed wędzeniem dokładnie opłukane,leżało w lodówce przez noc.Słone jest też na przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 24 Maja 2010 Ok, zasoliłeś kilo mięsa, na kilo mięsa bym użył nie wiecej niż 42-50 g. peklosoli lub mieszankiDokładnie i staranie natarł powierzchnie i co zostanie to wysypał dno pojemnika i resztę jako kołderkę.7 dni peklowania jest ok, może nawet być 10 dni. W połowie peklowania mięso opłukać w ciepłej wodzie i uciąć kawałek spróbować :wink: jeśli nie zasłona to delikatnie natrzeć solą(po 10g). Po zasoleniu bym umył w solance 5°BE. Potem do lodówki i przepalanie w prasce.A póżniej wędzenie lub dojrzewanie jak kto woli :grin:Tak powinno być ok Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 24 Maja 2010 W wodzie ok.2godzin- Ja zawsze moczę po ok 1,5h na każdy dzień peklowania. Jest zawsze troszkę słona jedzona sama , ale z dodatkiem chlebka idealna. To ostatni wyrób. http://img17.imageshack.us/img17/9914/dscf5585.jpg Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 24 Maja 2010 przemo73, :clap: Mniam. Kiełbaska też ładnie z zewnątrz wygląda :thumbsup: Przydałby się przekrój. Chyba też muszę zrobić Schinkenspeck, tak mnie natchnęły Twoje poczynania. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 24 Maja 2010 Kol. Przemo73 bardzo piękne wyroby :thumbsup::clap:Ile soli ty używasz na kg mięsa :question: Ja niedługo będę solić polędwiczki, myśle ze 32g/kg powinno starczyć. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 24 Maja 2010 Ile soli ty używasz na kg mięsa :question: Robiłem kilka razy te wyroby, ale nigdy nie ważyłem zużytej soli. Do wszystkich wyrobów surowych wędzonych w zimnym dymie używam mieszanki sól/peklosól 50/50, wcieram mieszankę w mięsko z każdej strony, i wysypuję cienką warstewkę na dno naczynia, codziennie wieczorem obracam kawałki, powstałego soku nie odlewam. Przy następnym wyrobie zważę sól. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 24 Maja 2010 No i zrobiłem ten rarytas.Wyszedł piekelnie słony-za krótko leżał w wodzie.Kolor po uwędzeniu lekko szarawy.Czy moczenie po uwędzeniu zminimalizuje słoność?A jeśli tak to jak długo moczyć i czy wodę w trakcie zmieniać?Pozdrawiam!ja zrobiłem raz wg orginalnego przepisu i więcej nie zrobie,robie swoją metodą i wszystko jest ok. Przemo73 gratuluje udanej produkcji :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-112688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zrobiłem karczek ok 5kg zabrał mi 0,5kg mieszanki peklujacej, 12dni peklowania, 24h moczenia(2xwymiana wody) Niestety mimo wszystko po uwędzeniu słony jak ch.....a. następnym razem nie więcej jak 50g mieszanki na 1kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Czerwca 2010 następnym razem nie więcej jak 50g mieszanki na 1kg mięsa Ja bym proponował tak jak do polędwicy a'la parmeńska dać 3% mieszanki peklującej na 1kg mięsa. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 22 Czerwca 2010 No i dokończyłem mój wyrób.Ponieważ jak pisałem był piekielnie słony,wymoczyłem go w wodzie,nie pamiętam jak długo,i spróbowałem.Smakowało jak b.słone surowe mięso.Zniechęcony włożyłem je do lodówki.A przedwczoraj moja żona robiła kontrolę w lodówce i wynalazła to.Chciała wyrzucić,ale ja najpierw spróbowałem.Kolor piękny wiśniowy,konsystencja zwarta (taka "żujkowata"),słoność akurat jak lubię,smak wspaniały,coś jak dalmatyńska szynka.We czwartek nastawię kolejną porcję.Jest to naprawdę delikates! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 22 Czerwca 2010 słoność akurat jak lubięa Twoja żonka :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Na szczęście żonie nie smakuje-będzie więcej dla mnie i młodszego synka.Stwierdził ż wyszło mi to przypadkiem.I miał rację. [ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 10:39 ] Ciekawi mnie czy boczek się do tego nadaje.Czy ktoś ma w tym doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-115337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 9 Września 2010 Ciekawy wspaniałego smaku postanowiłem zrobić schinkenspeck , szynkę w dwóch kawałkach po około 700g natarłem, a następnie zasypałem mieszanką w proporcjach 30% peklosoli + 70% soli. Po 2 dobach mięso jest sztywne i twarde-Czy tak powinno być? (mieszanki zużyłem łącznie 300g, tak żeby mięso było przykryte i dno pojemnika zasypane). W powyższych postach przeczytałem, że mięso "przyjmie" tyle soli ile trzeba i nic więcej. Czy tej mieszanki nie wsypałem zbyt dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 9 Września 2010 wszystko ok...- w następnym etapie (moczenie) mięsko zmięknie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 9 Września 2010 A przez to, że nawaliłem tyle mieszanki to za dużo nitrytu nie pozostanie w mięsie? Czyli poprostu, jak dałem tak dużo to poniosłem większe koszty i nic więcej ? Nie ma jakiejś normy ile dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 9 Września 2010 w przepisie napisano aby mięso było solidnie otoczone... tu już więcej nie przyjmie.....tylko pamiętaj że warto troszkę dłużej pomoczyć - chyba że jesteś sololubny :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 9 Września 2010 w przepisie napisano aby mięso było solidnie otoczone... tu już więcej nie przyjmie..... tylko pamiętaj że warto troszkę dłużej pomoczyć - chyba że jesteś sololubny :wink:Tak, tak, będę pamiętał, jestem średniosololubny, przeczytałem wszystkie posty, będę moczył 1,5 godz. na każdy dzień + godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/9/#findComment-123770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.