Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sajmon się zmobilizował


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 06 gru 2017 - 16:39

Na początku chciałem podziękować andiemu za opracowanie projektu "kibelka " wędzę już dużo lat nadal się człowiek uczy, początki były trudne ala początki zbója madeja :) znalazłem forum czytałem ,czytałem i eksperymentowałem wychodziło coraz lepiej, dołożyłem blachę pod dół starej wędzarki i deflektor , szło coraz lepiej  ale w zimie przy blaszanej wędzarce to była katorga mało mięsa wchodziło wędziło się dwa dni, przeważnie wiało lało i sypało i zdecydowałem zbudować nową według projektu.Na wiosnę postawiłem palenisko teraz powstał kibelek wiadomo przed świętami duzo pracy, wiec jeszcze parę szczegółów muszę na wiosnę dopracować, drzwi przyciąć do malować, listwy boczne dołożyć, cegły wyszlifować i pomalować,teren wyrównać itp.Ale musiałem pierwszy raz zapalić żeby popróbować jak się takim monstrum pali i byłem zdziwiony temperatura dzięki dużej komorze jest stabilna miałem dwa termometry jeden tam gdzie wędzonki drugi mam w połowie ,wiatr jej nie straszny gdyż jedne oczka od południa zamkłem drugie od północy dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysły  

Załączone pliki



#2 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2017 - 16:43

Fajną zabawkę masz. :clap:



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 06 gru 2017 - 16:45

dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysły
Wędzonki - piękne  :thumbsup:  :clap: ​ Tutaj wymieniamy się naprawdę różnymi pomysłami - czasem nawet kontrowersyjnymi.. ... zawsze dąży to do osiągania najlepszych rezultatów  :thumbsup: 

#4 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 06 gru 2017 - 16:56

Fajną zabawkę masz. :clap:

Dziekuję 

 

 

dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysły
Wędzonki - piękne  :thumbsup:  :clap: ​ Tutaj wymieniamy się naprawdę różnymi pomysłami - czasem nawet kontrowersyjnymi.. ... zawsze dąży to do osiągania najlepszych rezultatów  :thumbsup: 

 

Dziękuję i masz racje czasami tu niektórzy dostają lanie ale dlatego że sami na to zasługują. :thumbsup:



#5 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 18 gru 2017 - 09:07

Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów  w wędzarni od stropu.Bo gdzieś to pisało ale nie mogę namierzyć :facepalm:  



#6 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3390 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 18 gru 2017 - 09:21

Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów 
 

 

W wędzarni tego typu najwyższa temperatura jest u góry , zrób poprzeczki na kije co 10 cm. i wieszaj niżej . Dobrze jest wędliny przygotować tak , by podczas przekładania (mieszania) wędzonkami podczas wędzenia można by było zamienić wędzonki tak by obracać je góra - dół .

 

Ps. U Ciebie za wysoka poprzeczka na której wiszą wędzonki.



#7 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 18 gru 2017 - 09:41

 

Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów 
 

 

W wędzarni tego typu najwyższa temperatura jest u góry , zrób poprzeczki na kije co 10 cm. i wieszaj niżej . Dobrze jest wędliny przygotować tak , by podczas przekładania (mieszania) wędzonkami podczas wędzenia można by było zamienić wędzonki tak by obracać je góra - dół .

 

Ps. U Ciebie za wysoka poprzeczka na której wiszą wędzonki.

 

Termometr mam na środku wędzarni czyli 75 cm od dołu  a drugi był powieszony przy wędzonkach 1,40m oba termometry wykazywały tą samą temperature w tak dużej wędzarni 1x1 x150 do otworów, andy pisał że jest stabilna temperatura.



#8 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 22 gru 2017 - 16:27

Wczorajsze dymienie kiełbaska halusi poezja schabik z boczkiem. Szyneczki, karkoweczki filety z indyka udało się zrobić necówkę.Schaby i boczek pieczone najlepsze takie . :)

Załączone pliki



#9 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 gru 2017 - 17:32

Ładne wyroby. :clap:



#10 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 22 gru 2017 - 20:05

Kolory piękne , sznurki i siatki czyste . Widać kolega zrobił zgodnie ze sztuką :). Gratuluję wyrobów  :clap:  :clap:  :clap:


Użytkownik binio1111 edytował ten post 22 gru 2017 - 20:06


#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 gru 2017 - 16:12

udało się zrobić necówkę

W błonie otokowej - dla mnie pycha  :tongue:



#12 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 23 gru 2017 - 19:02

 

udało się zrobić necówkę

W błonie otokowej - dla mnie pycha  :tongue:

 

Tak , trudno dostępna , chociaż  mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 gru 2017 - 19:50

chociaż  mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.

W Wiśle jest ubojnia, w której można kupić siatkę. Ale tylko w dni uboju; należy rozpoznać telefonicznie. 

Zakład mieści się na prawo od głównej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo.

 

PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne
43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2
tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.pl
Nip:548-007-73-17

 

P.S.

W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę".



#14 miko36

miko36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćChybie

Napisano 24 gru 2017 - 01:36

Piękne wyroby :clap:  a można przepis na necówkę prosić. :)



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 gru 2017 - 09:03

Klasyczna necówka:

https://wedlinydomow...ny/#entry270661



#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 24 gru 2017 - 09:14

Wczorajsze dymienie
Sajmon - wędzonki 1 klasa :thumbsup: Zdrówka :D 

#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 24 gru 2017 - 09:51

Tak , trudno dostępna , chociaż  mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.

Od kiedy zlikwidowano większość ubojni, otoka jest praktycznie nie do zdobycia.

Zakłady sprzedają niechętnie, wolą zużyć na własne potrzeby a jedynie jak coś zostanie to odsprzedają.

Swego czasu chciałem kupić większą ilość, to raptem dostałem 10 sztuk i na więcej szans nie ma.... 



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 gru 2017 - 10:28

Zakłady sprzedają niechętnie,

To prawda. Oni natychmiast je mrożą i wykorzystują do świątecznych wyrobów.

Nawet w Tychach, na hali mięsnej widziałam klasyczną necówkę z polędwiczką.

A w Cieszyńskiem ten wyrób jest wręcz poszukiwany. 

Nawiasem mówiąc, mielone sznycle, szczególnie z dziczyzny, smażone w błonie są rewelacyjne.


Użytkownik EAnna edytował ten post 24 gru 2017 - 10:30


#19 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 24 gru 2017 - 12:31

 

chociaż  mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.

W Wiśle jest ubojnia, w której można kupić siatkę. Ale tylko w dni uboju; należy rozpoznać telefonicznie. 

Zakład mieści się na prawo od głównej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo.

 

PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne
43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2
tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.pl
Nip:548-007-73-17

 

P.S.

W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę".

 

Własnie tam zamawiam ,i też trudno dostać, mamrają,a jak dają to takie resztki .Kiedyś tam w czwartki jechało dużo traktorków z świnkami, teraz już coraz mnie ludzi u nas hoduje świnki.Pewnie jak wszędzie lecą chłodzone pół tusze.Nawet jeden z zakładów mięsnych w zeszłym roku akurat nie ten, wziął z makro z Bielska wszystkie karczki przed świętami bo im brakło do wędzenia.  :D

 

 

Tak , trudno dostępna , chociaż  mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.

Od kiedy zlikwidowano większość ubojni, otoka jest praktycznie nie do zdobycia.

Zakłady sprzedają niechętnie, wolą zużyć na własne potrzeby a jedynie jak coś zostanie to odsprzedają.

Swego czasu chciałem kupić większą ilość, to raptem dostałem 10 sztuk i na więcej szans nie ma.... 

 

Dokładnie 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 340 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 24 gru 2017 - 14:12

Nec bez problemu swego czasu kupowałem w każdym sklepie mięsnym w Czechach - po świętach podjadę po piwo i zapytam o nec.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych