Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dogrzebałem się więcej informacji na temat komina i rezygnuje z tego tego rozwiązania. mam starą murowaną wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim bez wylewki i szybra z dziurą z jednej strony w dachu  dla odprowadzenia dymu. Wpadłem na pomysł sciągnięcia stropu w całości rozebrania  ścian do takiego poziomu aby stropem przykryć  samo palenisko a komorę zrobić z blachy czarnej odizolować wełną i deskami. mam jednak pewien niewielki problem ponieważ stara wędzarnia stoi wymurowana zaraz przy ścianie budynku a nad nią jest strop nie wiem gdzie umieścić wylot dymu. i tu do was mam pytanie czy można umieścić wyloty na dwóch ściankach przyległych do siebie czy może wystarczy jeden wylot z tył wędzarni   

i tutaj jest jeden problem nie da się uwzględnić kierunku wiatru ponieważ wiatr u mnie na  podwórku potrafi robić straszne zawirowania jak zawieje od pól to wszystko ładnie zacisze jest i wędzi się pięknie bez żadnych problemów ale jak zawieje od sąsiadów to raz laduje w palenisko że aż trudno opanować spalanie a jak dmuchnie mocniej to wiatr zawija o wiatę która jest za wędzanią i wydmuchuje dym przez palenisko także niezła bonanza.

załączę kilka  fotek dla zobrazowania mojej koncepcji oraz problemu 

teraz chcę tą metalową wędzarnie zamontować na skróconą starą murowaną która będzie pełnić role paleniska, drzwi do komory chce umieścić z tej samej strony z której były w starej murowanej wędzarni więc  odprowadzenie dymu musiało być na ścianie równoległej do ściany budynku i ewentualnie na tej z tył prostopadłej do tej samej ściany lecz obawiam się czy będzie to równo wędzić ? ;) 

post-70780-0-27662400-1457606888_thumb.jpg

post-70780-0-13263100-1457606921_thumb.jpg

post-70780-0-25498400-1457606947_thumb.jpg

post-70780-0-48112500-1457606986_thumb.jpg

właśnie o to chodzi ze blachę już mam  a deski musiał bym kupic wiec to byłby dodatkowy koszt a samej wełny niezostawie bo to byłby bezsens troche wilgoci i praktyczne zero pożytku z wełny 

Mam pytanie odnośnie ocieplenia wełną mineralną.Czy jakoś ją izolujecie specjalnie? Nie ma problemu z dostawaniem się wilgoci do wełny?

i po pierwszym wędzeniu w owej wędzarni zmieniłem trochę plany ponieważ nie dostałem pozwolenia na przerobienie starej wędzarni :/ musiałem wymyślić coś innego a spodobał mi się projekt wędzarni który znalazłem na forum.  :)  jeszcze nie jest do końca ocieplona (ponieważ drzwi ocieple jednak deskami a koncepcja była wełną) i wizualnie do dopracować. temperaturę łapie wszybko i łatwo ją regulować lecz strasznie długo się w niej wędzi,  w starej wędzarni  kiełbasę wiejską wędziłem 3 godziny a w niej 5 i jeszcze była mniej uwędzona niż w tamtej i niemam pojęcia w czym problem :hmm:  

post-70780-0-87626100-1458815690_thumb.jpg

post-70780-0-25957100-1458815710_thumb.jpg

post-70780-0-88855900-1458815733_thumb.jpg

post-70780-0-00957600-1458815749_thumb.jpg

post-70780-0-20065200-1458815764_thumb.jpg

post-70780-0-99295000-1458815775_thumb.jpg

post-70780-0-03743900-1458815801_thumb.jpg

post-70780-0-04769600-1458815822_thumb.jpg

hmm to już kwestia gustu na jakies 45 kg dalem około 1,5-2l u mnie w domu lubią galaretkę w kiełbasce :thumbsup: ale nie powiem bo zbyt wiele jej nie było chyba efekt zbyt długiego wędzenia 

• 2 tygodnie później...

po osuszaniu 3 godzinki 50-60 a potem podpiekanie około 90 ale zeszło strasznie długo przeszło 3 godz i to mnie właśnie męczy i kolor troszku za blady tej kiełbasy w starej wędzarni też wtedy wędziłem i kolor inny zdecydowanie bardziej brązowy  

i jeszcze oczko w środku też cieżkie do osiągnięcia

Edytowane przez LotrPiotr
  • 3 tygodnie później...

Ja bym dał 19 mm min. Taką planuje. Na razie zbieram materiały i bawię się od wczoraj w wymiarowanie w CAD żeby przy składaniu nie było niespodzianek. Cegły pełne poniemieckie też już mam :)

A to ja też zadam pytanie. Czy strop o grubości cegły wystarczy? Wylewany oddzielnie aby nie pracował z całością. Czyli 7 cm około. Zbrojony 8 lub 10 mm pretem.

Witam mam putanko jaka może być grubość minimalna deski do obicia środka kibelka czy 12mm nie będzie za cienka?

Deskowanie podwójne tzn deska zewnętrzna - próżnia lub wełna - deska wewnętrzna... ? ;) Jeśli tak to moim zdaniem wystarczy :)

Czy strop o grubości cegły wystarczy? Wylewany oddzielnie aby nie pracował z całością. Czyli 7 cm około. Zbrojony 8 lub 10 mm pretem.

Będzie ok :) Pręt daj gładki ;)

A czemu pręt gładki? Ja zew. daje 19 mm. A wew. daje blachę ale zwykłą bo po co inox. I tak się okopci i nie narażona na atmosfere.

STYCHU3 Jeśli musisz kupić to kup grubszą np. 19-22mm... jeśli posiadasz tą 12mm to ją zastosuj ;)

Dasz deskę zewnętrzną 20mm + próżnia pomiędzy deskami + deska 12mm od środka... wg mnie będzie w porządku :thumbsup:

Perszing37 był gdzieś ten temat poruszany na forum... :rolleyes:  ale nie pamiętam gdzie... :facepalm:  Pręt gładki w odróżnieniu od żebrowanego inaczej oddziałuje na zmiany temperatury oraz powstające przy tym naprężenia... ;)

Ja u siebie zastosuję gładki... :cool:

Edytowane przez Kamil_1